Adobe Illustrator – de beste 12 alternatieven

Adobe Illustrator is het oerprogramma wat betreft het maken en bewerken van vectorafbeeldingen (eps-bestanden). Met de eerste levering van de Apple Macintosh in januari 1987 is Adobe Illustrator volwassen geworden en biedt het talrijke mogelijkheden.

In mei 2012 zijn de maand- en jaarabonnementen van Adobe live gegaan als Adobe Creative Cloud, die naast Creative Suite 6 wordt verkocht, zodat er kan worden gekozen tussen een eenmalige uitgave of een goedkoper abonnement waarmee het mogelijk is om de financiële uitgaven te spreiden.

Maar een jaar later maakte Adobe bekend dat ze alleen voor hun hele collectie grafische designproducten een abonnement zouden hebben. CS was voorbij, zodat Creative Cloud de enige mogelijkheid werd voor grafisch ontwerpers om met hun favoriete Adobe-producten te blijven werken en gebruik te maken van hun oude bestandsformaten. Vanzelfsprekend kunnen ze zich op elk willekeurig moment abonneren op Illustrator CC, maar om geld te besparen kiezen sommigen ervoor om over te stappen op een andere editor voor vectorafbeeldingen.

Maar wij zijn nieuwgierig naar de alternatieven voor Adobe Illustrator, programma's die kunnen wedijveren met Illustrator als het gaat om zowel de mogelijkheden als de prijs, en we hebben speciaal voor u deze lijst met de beste alternatieven voor Adobe Illustrator voor u samengesteld, waarvan een aantal gratis en enkele betaald zijn.

U treft hier een aantal programma's aan die in uw behoeften voorzien, ongeacht het besturingssysteem dat u gebruikt, of dat nu een macOS, Windows of Linux is. Van gratis tot betaald alternatief, er is iets voor de budgetbewuste of gewoon nieuwsgierige gebruikers die willen zien wat er te krijgen is. Mocht u eerst meer informatie over vectorafbeeldingen of EPS-bestanden willen hebben, dan adviseren wij u het artikel “EPS-bestanden; wat zijn het en hoe kunt u ze openen?” te lezen.

Geweldige alternatieven voor Adobe Illustrator!

Laten snel de lijst met software alternatieven voor Adobe Illustrator bekijken.

Gravit

Screenshot Gravit Adobe Illustrator alternatief

Gravit is een online alternatief voor Adobe Illustrator waarmee u direct in uw browser kunt werken en dat alle belangrijke functies heeft die u van een vector-editor mag verwachten. U kunt uw kunstwerken in JPG, PNG of SVG exporteren. Tevens worden al uw onbewerkte bestanden door Gravit in hun Gravit-Cloud opgeslagen – echt een fantastisch hulpmiddel.

De gebruikersinterface is uiterst simpel in gebruik en snel onder de knie te krijgen voor diegenen die al enige ervaring hebben met het bewerken van vectoren, zodat er snel met Gravit aan de slag gegaan kan worden.

Gravit kan eveneens worden toegevoegd als een extensie voor de Chrome browser.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Gravit
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: Webapplicatie voor alle platforms

Vecteezy Editor

Vecteezy Editor screenshot website

Vecteezy Editor is een zeer compleet en toch gebruiksvriendelijk online programma voor het bewerken van vectoren. Met meer dan 800 lettertypen en ruim 25.000 vormgevingselementen, heeft Vecteezy Editor een eindeloze hoeveelheid maatwerkopties.

Met Vecteezy Editor, die direct in hun website is geïntegreerd, kunt u naast het aanpassen van de vectoren die u uit Vecteezy kiest, ook uw eigen vectoren uploaden en bewerken alvorens deze te downloaden in de formaten SVG, PNG of JPG. Dit is een geweldige tool voor het bewerken van afbeeldingen en het werkt op Windows Mac en alles met een webbrowser.

Ontwikkeld met het oog op gebruiksgemak, is Vecteezy Editor zo simpel als aanwijzen en klikken voor beginners, maar het beschikt over meer dan voldoende tools voor alle grafische professionals die op zoek zijn naar een gratis en eenvoudige manier om hun vectoren te kunnen wijzigen.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Vecteezy Editor
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: Webapplicatie voor alle platforms

Gravit Designer 3.1

designer.io website screenshot

Gravit Designer heeft eindelijk eigen apps met Gravit Designer 3.1. Beschikbaar voor meerdere platformen, onder andere macOS, Windows 10 en Linux.

Omdat het een eigen app is, kan Gravit Designer een aantal beperkingen van de web-app-versie omzeilen, zoals het managen van meerdere pagina's in één document en toegang tot System Fonts. Bovendien heeft de gebruikersinterface een make-over ondergaan, waarmee deze veel geavanceerder is geworden ten opzichte van de oorspronkelijke Gravit en met zowel de Light als de Dark-modus is het ‘s nachts niet meer zo zwaar voor uw ogen en met de nieuwe Gravit Cloud-integratie kunt u uw bestanden nu voor alle platformen en online gebruiken!

Bekijk ons standalone Gravit Designer 3.1 overzicht en ontdek alles over deze laatste update!

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Gravit Designer 3.1
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: macOS, Windows 10, Linux en Chrome OS. Webapplicatie voor alle platforms

Vectr – een uitstekend online alternatief voor Adobe Illustrator

Vectr website screenshot

Vectr is van hetzelfde kaliber als Gravit Designer en wordt aangeboden als een eigen app op Windows, macOS, Linux en als web-app en is qua functionaliteit gelijkwaardig aan die van Gravit Designer. In feite is het een van de beste online alternatieven voor Adobe Illustrator.

Maar Vectr heeft wel een aas in handen, het is van plan om de google docs van vector editing te zijn, waardoor teams dezelfde versie kunnen delen en samen dingen kunnen bewerken!

De web-app van Vectr draait op dit moment alleen volledig in de Chrome-browser, maar er is een plug in voorhanden die offline functionaliteit mogelijk maakt.

Elke afbeelding in Vectr wordt voorzien van een eigen unieke URL en deze kan vervolgens worden geïntegreerd in bestaande ontwerpen, die dan zullen worden aangepast aan de wijzigingen die in het bronbestand worden aangebracht. Vectr ondersteunt ook meerdere pagina's en werkt direct met het SVG-formaat. Ook kunt u vectortekenen maken en heeft u de mogelijkheid om schaalbare vectorbestanden te bewerken.

De gebruikersinterface van Vectr heeft veel weg van Adobe Illustrator, zodat een soepele overgang mogelijk is en ze hebben ook een plug-in voor het rechtstreeks bewerken van een vector in WordPress. Daarnaast zult u merken dat de makers van Vectr veel waarde hechten aan documentatie en vindt u instructievideo's waarin de meeste dingen worden uitgelegd, wat het voor nieuwe gebruikers net zo eenvoudig maakt om onder de knie te krijgen als voor degenen die Adobe Illustrator of van een ander e aanbieder gebruiken.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Vectr
 • Prijs: Gratis
 • Comptabiliteit: macOS, Windows en Linux. Webapplicatie voor alle platforms

Inkscape – het beste gratis Adobe Illustrator alternatief

Inkscape screenshot website

Na ruim 2 jaar ontwikkeling heeft Inkscape de versie 0.92 van zijn Vector Editor uitgebracht. Maar gezien het innoverende karakter is de 2 jaar ontwikkelingstijd begrijpelijk.

Inkscape heeft het tot speerpunt gemaakt om standaard te kunnen werken en om binnen de CSS-standaard te blijven, is de resolutie gewijzigd van 90 naar 96 dpi en biedt de software zelf meerdere opties voor het converteren van oudere Inkscape-bestanden naar de nieuwere standaard. De ontwikkelaars concentreerden zich vooral op het weergeven van zoveel mogelijk SVG2- en CSS3-eigenschappen, maar niet elke eigenschap kan via de gebruikersinterface worden aangepast. Gecompliceerde raster-trajecten vereisen ook geen trucjes, plugins of speciale instellingen, ze werken perfect als een standaard functie.

Inkscape is gratis beschikbaar op alle platformen waarvoor het is ontwikkeld, waaronder macOS, Windows en Linux.

Inkscape is de oudste software in ons overzicht en de gebruikersinterface is hier een bewijs van, omdat het complexer is dan andere, maar het staat bovenaan wat de mogelijkheden betreft. We hebben de gratis grafische software Gimp niet opgenomen in dit overzicht, omdat het programma niet goed presteert met vectorbestanden zoals SVG of EPS.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Inkscape
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: macOS, Windows en Linux

Xara Photo & Graphic Design 365

Screenshot Xara website

Xara Photo and Design is een gebruiksvriendelijke, snel onder de knie te krijgen software die vergelijkbaar is met CorelDRAW en Inkscape wat betreft de interface en met volledige toepassing van de sectorstandaarden is Xara Photo and Design uitermate geschikt als hulpmiddel voor grafisch vormgevers.

Dankzij de talrijke geweldige functies, zoals een niet destructieve fotobewerking, intelligente schaalverdeling en een geïntegreerde bitmap tracer in één gebruiksvriendelijk pakket, is Xara zeker de moeite waard van het bekijken waard.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF

Hier zijn enkele bekendere en onbekendere alternatieven voor Adobe Illustrator

BoxySVG

BoxySVG website screenshot

BoxySVG is een gratis oplossing voor een snelle verwerking van SVG-bestanden. Optisch volgt de app een gamersbenadering, hetgeen het een geweldig gebruikscomfort geeft, maar de mogelijkheden ervan zijn beperkt.

Als eigen app voor macOS en als een Chrome Extensie, kunt u ook terecht op de website om een overzicht te krijgen van de functionaliteit en meer te leren over de basisprincipes met instructies, aanpasbare demo's met geprefabriceerde SVG-bestanden waarmee u kunt oefenen.

Behalve de SVG- en SVGZ-formaten die u kan importeren en exporteren met BoxySVG en de app ondersteunt tevens JPG- en PNG-formaten. Het werkt uitsluitend als SVG-editor, en BoxySVG moet u zeker eens proberen!

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: BoxySVG
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: macOS, Webapplicatie voor alle platforms

SVG-Edit

SVG-Edit screenshot website

SVG-Edit is een online app die is gebaseerd op HTML, CSS en JavaScript en is voornamelijk bestemd voor gebruikers die hun SVG-bestanden op het internet willen bewerken.

Zonder functionaliteit aan de serverkant, vereist SVG-Edit dat u de tool van Github downloadt, maar het zal in iedere semi-moderne webbrowser draaien. Aanbevolen wordt om tenminste enige basiskennis van web development te hebben voordat u met SVG-Edit aan de slag gaat.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Github
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: Webapplicatie voor alle platforms

Affinity Designer

Affinity Designer website screenshot

Affinity Designer is een van de commerciële alternatieven voor Adobe Illustrator. Gecreëerd door Serif, is Affinity Designer opgestart als een macOS only app, maar sinds november 2016 is Affinity Designer een overkoepelend platform, dat op zowel macOS als Windows werkt met exact dezelfde functionaliteit.

Met versie 1.5 heeft Affinity Designer haar doelgroep verruimd naar interface- en webdesigners. De software voorziet in het complete symbool- en middelenbeheer, en functies zoals snapping of forceren van gedefinieerde uitlijningen, wat het voor webdesigners een stuk simpeler maakt om mee te werken. En met een gebruikersinterface die vergelijkbaar is met die van Adobe Illustrator, is Affinity Designer heel makkelijk op te pakken voor diegene die al de nodige kennis op dit vlak bezitten, en heeft het een eigen handige benadering om u op die manier te helpen bij al uw taken.

Affinity Designer gebruikt wat zij persoonlijkheden noemen, zoals de verzendpersoon, waarmee u de uitvoer van uw werk in diverse formaten en resoluties kunt controleren. Affinity Designer regelt ook het maken van back-ups en het aanmaken van mappen.

Nu te verkrijgen in 8 talen, Engels (VS en UK), Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees (Braziliaans), Japans en Vereenvoudigd Chinees, zal Affinity Designer bij het opstarten van de app de juiste taal selecteren en kunt u deze ook zelf via de app-voorkeurspagina aanpassen.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF

CorelDRAW X8

Website CorelDRAW X8 screenshot

CorelDRAW was de afgelopen jaren wijder verbreid dan nu, maar met veel functies en ontwikkeling heeft het nog steeds loyale gebruikers en kan CoralDRAW de felbegeerde plek in de markt behouden.

In overeenstemming met de tarieven van Adobe kunt u met CorelDRAW een licentie kopen of een abonnement nemen op een maandelijkse abonnementsdienst. Maar CorelDRAW is verkrijgbaar als een pakket met programma's, met inbegrip van hun Photoshop alternatief Photo-Paint X8, een Font Manager, PowerTrace voor het vectoriseren, Capture voor het maken van Screenshots en een Website Creator voor het samenvoegen van websites. Verder zijn hierin duizenden cliparts, afbeeldingen, lettertypen, sjablonen, vulmateriaal, frames en patronen opgenomen, zodat het een pakket van onschatbare waarde is.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: CorelDRAW X8
 • Prijs: €699,- of €19,95 per maand voor een abonnement.
 • Compatibiliteit: Windows

Sketch

Sketch website screenshot

Mocht u ontwerpen maken op uw Mac, dan zijn er in feite maar 2 belangrijke commerciële alternatieven voor Adobe Illustrator en Sketch is daar één van.

Sketch werkt met een open API die het voor iedereen mogelijk maakt om plug-ins te ontwikkelen. Sketch heeft een uiterst actieve community ontwikkeld, die zeer snel sjablonen, werkinstructies, plug-ins en nog veel meer deelt.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Sketch
 • Prijs: €114,84 per jaar
 • Compatibiliteit: macOS

Graphic voor Mac

Graphic website screenshot

Met Graphic kunnen vectorafbeeldingen snel en voordelig worden aangepast.

Maar Autodesk draagt wel zorg voor de iOS-versie, in het bijzonder voor de iPad Pro, iPad en iPhone met iOS-gebruikers en dankzij de ondersteuning van iCloud kunt u uw vectoren op de werkplek of onderweg bewerken, waarbij uw wijzigingen gesynchroniseerd worden tussen alle apparaten.

Op de Mac ondersteunt Graphic het importeren en exporteren van bestanden in SVG-, PDF- en Photoshops eigen PSD-formaten.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Graphic
 • Prijs: macOS €29,99 
 • Compatibiliteit: macOS, iOS (Apart kopen)

Slotopmerkingen over de beste alternatieven voor Adobe Illustrator

Zo, dit was onze lijst met de beste alternatieven voor Adobe Illustrator. En aangezien u nu geweldige software hebt gevonden, waarom zou u niet eens goedkope, kwalitatief zeer goede vectorafbeeldingen nemen om mee te experimenteren? Hebt u vectorafbeeldingen nodig om deze software te proberen? Bij StockPhotoSecrets Shop kunt u terecht voor zeer voordelig geprijsde vectorafbeeldingen. U vindt er speciale aanbiedingen, zoals de 99club, waardoor de vectoren echt spotgoedkoop zijn.

VOORDELEN VAN DE 99CLUB
 • Een jaarabonnement waarbij u 200 afbeeldingen in hoge resoltie kunt downloaden voor slechts €99,-!
 • Alle beschikbare vectorafbeeldingen zijn in EPS-formaat en kunnen geheel worden aangepast.
 • Alle vormen kunnen eenvoudig en zonder kwaliteitsverlies worden aangepast.
 • Alle beschikbare illustraties kunnen worden gebruikt voor commerciële doeleinden, voor uzelf of voor een klant.
 • Ze mogen ook apart of als onderdeel van een groter project worden gebruikt.

Kijk vandaag nog op StockPhotoSecrets Shop voor zeer scherp geprijsde vectoren. Een andere geweldige optie is Signsilo of gebruik onze handige zoekmachine om de perfecte vectorafbeelding voor u te vinden. Ook bij de meeste beeldbanken uit ons overzichtvan beste stockfotosites koopt u fantastische vectoren.

Andere aanbieders van perfecte illustraties en vectoren vindt u in het overzicht van “De allerbeste websites voor perfecte stockillustraties, afbeeldingen en vectoren.

Nieuw! Lees ook ons artikel “Zelf ontwerpen met Canva! Vormgeving was nog nooit zo simpel!” en ons overzicht met 19 Canva alternatieven voor fantastiche grafische vormgeving.

Ontvang Canva Pro 30 dagen gratis. Annuleer uw gratis proefabonnement op elk gewenst moment. Voer uw creditcard in en ga aan de slag.
Gratis Proefabonnement
23 dagen resterend

Als ingewijde op het gebied van stockfoto's wil ik met mijn online magazine Stockfotos.nl u als koper van afbeeldingen graag inzicht geven in de wereld van beeldbanken en u helpen de beeldbank te vinden die bij u past.

Stockfoto's