Adobe Illustrator – de beste 12 alternatieven

Adobe Illustrator is het oerprogramma voor het maken, kleuren en bewerken van vectoren (eps-bestanden). Met de eerste levering van de Apple Macintosh in januari 1987 zijn de oudere versies van Adobe Illustrator volwassen geworden. Met het programma Illustrator kun je creatieve ideeën tot leven brengen.

In mei 2012 zijn de maand- en jaarabonnementen van Adobe live gegaan als Adobe Creative Cloud (CC). De  Adobe CC werd naast Creative Suite 6 verkocht. Nu kon er worden gekozen tussen een eenmalige uitgave of een goedkoper abonnement.

Een jaar later maakte Adobe bekend dat ze alleen voor hun hele collectie grafische designproducten een abonnement zouden hebben. CS was verleden tijd, zodat Creative Cloud (CC) de enige mogelijkheid werd voor grafisch ontwerpers om met hun favoriete Adobe-product te blijven werken en gebruik te maken van hun oude bestandsformaten. Ze kunnen zich op elk willekeurig moment abonneren op Illustrator CC, maar om geld te besparen kiezen sommigen voor een andere editor voor vectorafbeeldingen.

Maar wij zijn nieuwgierig naar de alternatieven en daarom hebben we deze lijst met de beste alternatieven voor Adobe Illustrator voor u samengesteld (sommige zijn gratis andere zijn betaald).

De programma's die we hier bespreken voorzien in al uw behoeften, ongeacht het besturingssysteem dat u gebruikt. Lees hier met welk gratis of betaald alternatief u het beste grafisch ontwerp kunt creëren. 

Zie voor meer informatie: EPS-bestanden; wat zijn het en hoe kunt u ze openen?

MEER OVER ADOBE CREATIVE CLOUD (CC)


NIEUW! NU GRATIS PROBEREN:

Open & converteer EPS bestandsformaat Gratis

Sleep uw .eps hier naartoe

of

 • EPS
 • JPG
 • PNG
 • TIFF
 • PDF

Geweldige alternatieven voor Adobe Illustrator!

Zie hieronder de lijst met alternatieven en krijg antwoord op wat voor u de beste optie is.


Gravit

Screenshot Gravit Adobe Illustrator alternatief

Gravit is een online alternatief waarmee u direct in uw browser kunt werken. Het bevat alle belangrijke functionaliteiten die u van een vector-editor mag verwachten. U kunt uw kunstwerken in JPG, PNG of SVG exporteren. Tevens worden al uw onbewerkte bestanden door Gravit in hun Gravit-Cloud opgeslagen – echt een fantastisch hulpmiddel.

De gebruikersinterface is gebruiksvriendelijk en wie enige ervaring heeft met het bewerken van vectoren kan zonder probleem aan de slag. Gravit kan eveneens worden toegevoegd als een extensie voor de Chrome browser.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Gravit
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: Webapplicatie voor alle platforms

Vecteezy Editor

Vecteezy Editor screenshot website

Vecteezy Editor is een heel compleet en gebruiksvriendelijk online programma voor het bewerken van vectoren. Krijg toegang tot meer dan 800 lettertypen en ruim 25.000 vormgevingselementen.

De Vecteezy Editor is direct in hun website geïntegreerd om de vectoren van Vecteezy (de site biedt ook fotografie en video's), maar ook uw eigen vectoren te uploaden en bewerken. Deze kunnen in de formaten SVG, PNG of JPG worden gedownload. Dit is een geweldige tool voor het bewerken van afbeeldingen en het werkt op Windows Mac en alles met een webbrowser.

Ontwikkeld met het oog op gebruiksgemak is Vecteezy Editor perfect voor beginners, maar het biedt ook voldoende tools voor alle grafische professionals en experts die op een gratis en eenvoudige wijze vectoren willen bewerken.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Vecteezy Editor
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: Webapplicatie voor alle platforms

Gravit Designer 3.1

designer.io website screenshot

Gravit Designer heeft eindelijk eigen apps met Gravit Designer 3.1. Beschikbaar voor meerdere platformen, onder andere macOS, Windows 10 en Linux.

Omdat het een eigen app is, kan Gravit Designer een aantal beperkingen van de web-app-versie omzeilen, zoals het managen van meerdere pagina's in één document en toegang tot System Fonts. Bovendien heeft de gebruikersinterface een make-over ondergaan, waarmee deze veel geavanceerder is geworden ten opzichte van de oorspronkelijke Gravit en met zowel de Light als de Dark-modus is het ‘s nachts niet meer zo zwaar voor uw ogen en met de nieuwe Gravit Cloud-integratie kunt u uw bestanden nu voor alle platformen en online gebruiken!

Bekijk ons standalone Gravit Designer 3.1 overzicht en ontdek alles over deze laatste update!

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Gravit Designer 3.1
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: macOS, Windows 10, Linux en Chrome OS. Webapplicatie voor alle platforms

Vectr – een uitstekend online alternatief voor Adobe Illustrator

Vectr website screenshot

Vectr is van hetzelfde kaliber als Gravit Designer en wordt aangeboden als een eigen app op Windows, macOS, Linux en als web-app en is qua functionaliteit gelijkwaardig aan die van Gravit Designer. In feite is het een van de beste online alternatieven voor Illustrator.

Maar Vectr heeft wel een troef in handen, het is van plan om de google docs van vector editing te zijn, waardoor teams dezelfde versie kunnen delen en samen dingen kunnen bewerken!

De web-app van Vectr draait op dit moment alleen volledig in de Chrome-browser, maar er is een plug in voorhanden die offline functionaliteit mogelijk maakt.

Elke afbeelding in Vectr wordt voorzien van een eigen unieke URL en deze kan vervolgens worden geïntegreerd in bestaande ontwerpen, die dan zullen worden aangepast aan de wijzigingen die in het bronbestand worden aangebracht. Vectr ondersteunt ook meerdere pagina's en werkt direct met het SVG-formaat. Ook kunt u vectortekenen maken en heeft u de mogelijkheid om schaalbare vectorbestanden te bewerken.

De gebruikersinterface van Vectr heeft veel weg van Illustrator, zodat een soepele overgang mogelijk is en ze hebben ook een plug-in voor het rechtstreeks bewerken van een vector in WordPress. Leer als nieuwe gebruiker met behulp van de instructievideo's Vectr snel en makkelijk te gebruiken.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Vectr
 • Prijs: Gratis
 • Comptabiliteit: macOS, Windows en Linux. Webapplicatie voor alle platforms

Inkscape – het beste gratis Adobe Illustrator alternatief

Inkscape screenshot website

Na ruim 2 jaar ontwikkeling heeft Inkscape de versie 0.92 van zijn Vector Editor uitgebracht. Maar gezien het innoverende karakter is de 2 jaar ontwikkelingstijd begrijpelijk.

Inkscape heeft het tot speerpunt gemaakt om standaard te kunnen werken en om binnen de CSS-standaard te blijven, is de resolutie gewijzigd van 90 naar 96 dpi en biedt de software zelf meerdere opties voor het converteren van oudere Inkscape-bestanden naar de nieuwere standaard. De ontwikkelaars concentreerden zich vooral op het weergeven van zoveel mogelijk SVG2- en CSS3-eigenschappen, maar niet elke eigenschap kan via de gebruikersinterface worden aangepast. Gecompliceerde raster-trajecten vereisen ook geen trucjes, plugins of speciale instellingen, ze werken perfect als een standaard functie.

Inkscape is gratis beschikbaar op alle platformen waarvoor het is ontwikkeld, waaronder macOS, Windows en Linux.

Inkscape is de oudste software in ons overzicht en de gebruikersinterface is hier een bewijs van, omdat het complexer is dan andere, maar het staat bovenaan wat de mogelijkheden betreft. We hebben de gratis grafische software Gimp niet opgenomen in dit overzicht, omdat het programma niet goed presteert met vectorbestanden zoals SVG of EPS.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Inkscape
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: macOS, Windows en Linux

Xara Photo & Graphic Design 365

Screenshot Xara website

Xara Photo and Design is een gebruiksvriendelijke, snel onder de knie te krijgen software die vergelijkbaar is met CorelDRAW en Inkscape wat betreft de interface en met volledige toepassing van de sectorstandaarden is Xara Photo and Design uitermate geschikt als hulpmiddel voor grafisch vormgevers.

Dankzij de talrijke geweldige functies, zoals een niet destructieve fotobewerking, intelligente schaalverdeling en een geïntegreerde bitmap tracer in één gebruiksvriendelijk pakket, is Xara zeker de moeite waard van het bekijken waard.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF

BoxySVG

BoxySVG website screenshot

BoxySVG is een gratis oplossing voor een snelle verwerking van SVG-bestanden. Optisch volgt de app een gamersbenadering, hetgeen het een geweldig gebruikscomfort geeft, maar de mogelijkheden ervan zijn beperkt.

Als eigen app voor macOS en als een Chrome Extensie, kunt u ook terecht op de website om een overzicht te krijgen van de functionaliteit en meer te leren over de basisprincipes met instructies, aanpasbare demo's met geprefabriceerde SVG-bestanden waarmee u kunt oefenen.

Behalve de SVG- en SVGZ-formaten die u kan importeren en exporteren met BoxySVG en de app ondersteunt tevens JPG- en PNG-formaten. Het werkt uitsluitend als SVG-editor, en BoxySVG moet u zeker eens proberen!

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: BoxySVG
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: macOS, Webapplicatie voor alle platforms

SVG-Edit

SVG-Edit screenshot website

SVG-Edit is een online app die is gebaseerd op HTML, CSS en JavaScript en is voornamelijk bestemd voor gebruikers die hun SVG-bestanden op het internet willen bewerken.

Zonder functionaliteit aan de serverkant, vereist SVG-Edit dat u de tool van Github downloadt, maar het zal in iedere semi-moderne webbrowser draaien. Aanbevolen wordt om tenminste enige basiskennis van web development te hebben voordat u met SVG-Edit aan de slag gaat.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Github
 • Prijs: Gratis
 • Compatibiliteit: Webapplicatie voor alle platforms

Affinity Designer

Affinity Designer website screenshot

Affinity Designer is een van de commerciële alternatieven voor Adobe Illustrator. Gecreëerd door Serif, is Affinity Designer opgestart als een macOS only app, maar sinds november 2016 is Affinity Designer een overkoepelend platform, dat op zowel macOS als Windows werkt met exact dezelfde functionaliteit.

Met versie 1.5 heeft Affinity Designer haar doelgroep verruimd naar interface- en webdesigners. De software voorziet in het complete symbool- en middelenbeheer, en functies zoals snapping of forceren van gedefinieerde uitlijningen, wat het voor webdesigners een stuk simpeler maakt om mee te werken. En met een gebruikersinterface die vergelijkbaar is met die van Adobe Illustrator, is Affinity Designer heel makkelijk op te pakken voor diegene die al de nodige kennis op dit vlak bezitten, en heeft het een eigen handige benadering om u op die manier te helpen bij al uw taken.

Affinity Designer gebruikt wat zij persoonlijkheden noemen, zoals de verzendpersoon, waarmee u de uitvoer van uw werk in diverse formaten en resoluties kunt controleren. Affinity Designer regelt ook het maken van back-ups en het aanmaken van mappen.

Nu te verkrijgen in 8 talen, Engels (VS en UK), Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees (Braziliaans), Japans en Vereenvoudigd Chinees, zal Affinity Designer bij het opstarten van de app de juiste taal selecteren en kunt u deze ook zelf via de app-voorkeurspagina aanpassen.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF

CorelDRAW X8

Website CorelDRAW X8 screenshot

CorelDRAW was de afgelopen jaren wijder verbreid dan nu, maar met veel functies en ontwikkeling heeft het nog steeds loyale gebruikers en kan CoralDRAW de felbegeerde plek in de markt behouden.

In overeenstemming met de tarieven van Adobe kunt u met CorelDRAW een licentie kopen of een abonnement nemen op een maandelijkse abonnementsdienst. Maar CorelDRAW is verkrijgbaar als een pakket met programma's, met inbegrip van hun Photoshop alternatief Photo-Paint X8, een Font Manager, PowerTrace voor het vectoriseren, Capture voor het maken van Screenshots en een Website Creator voor het samenvoegen van websites. Verder zijn hierin duizenden cliparts, afbeeldingen, lettertypen, sjablonen, vulmateriaal, frames en patronen opgenomen, zodat het een pakket van onschatbare waarde is.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: CorelDRAW X8
 • Prijs: €699,- of €19,95 per maand voor een abonnement.
 • Compatibiliteit: Windows

Sketch

Sketch website screenshot

Mocht u ontwerpen maken op uw Mac, dan zijn er in feite maar 2 belangrijke commerciële alternatieven voor Adobe Illustrator en Sketch is daar één van.

Sketch werkt met een open API die het voor iedereen mogelijk maakt om plug-ins te ontwikkelen. Sketch heeft een uiterst actieve community ontwikkeld, die zeer snel sjablonen, werkinstructies, plug-ins en nog veel meer deelt.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Sketch
 • Prijs: €114,84 per jaar
 • Compatibiliteit: macOS

Graphic voor Mac

Graphic website screenshot

Met Graphic kunnen vectorafbeeldingen snel en voordelig worden aangepast.

Maar Autodesk draagt wel zorg voor de iOS-versie, in het bijzonder voor de iPad Pro, iPad en iPhone met iOS-gebruikers en dankzij de ondersteuning van iCloud kunt u uw vectoren op de werkplek of onderweg bewerken, waarbij uw wijzigingen gesynchroniseerd worden tussen alle apparaten.

Op de Mac ondersteunt Graphic het importeren en exporteren van bestanden in SVG-, PDF- en Photoshops eigen PSD-formaten.

ADOBE ILLUSTRATOR ALTERNATIEF
 • Website: Graphic
 • Prijs: macOS €29,99 
 • Compatibiliteit: macOS, iOS (Apart kopen)

Conclusie

shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/Home_NL homepageDit was onze lijst met de beste alternatieven voor Adobe Illustrator. Nu u geweldige software hebt gevonden, is het slim om waarom goedkope en goede kwaliteit vectoren te kopen. 

StockPhotoSecrets Shop heeft een collectie met zeer voordelig geprijsde vectorafbeeldingen. Registratie en het aanmaken van een wachtwoord is bij deze beeldbank gratis. Klik in het hoofdmenu op vectoren en bekijk de collectie – de vectoren die u nodig kunt u in een lightbox opslaan. De bibliotheek bevat ook stockfoto's, lettertypen en video's.

Lees hier alles over het activeren van de speciale aanbieding 99club – download 200 vectoren voor slechts €99,- per jaar.

PROFITEER VAN DIT AANBOD

 • Een jaarabonnement waarbij u 200 afbeeldingen in hoge resoltie kunt downloaden voor slechts € 99,-!
 • Alle beschikbare vectorafbeeldingen zijn in EPS-formaat en kunnen geheel worden aangepast.
 • Alle vormen kunnen eenvoudig en zonder kwaliteitsverlies worden aangepast.
 • Alle beschikbare illustraties kunnen worden gebruikt voor commerciële doeleinden, voor uzelf of voor een klant.
 • Ze mogen ook apart of als onderdeel van een groter project worden gebruikt.
99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
32 dagen resterend

Ga naar StockPhotoSecrets Shop voor goedkope vectoren. Een andere geweldige optie is Signsilo of gebruik onze handige zoekmachine om de perfecte vectorafbeelding voor u te vinden. Ook bij de meeste beeldbanken uit ons overzicht van beste stockfotosites koopt u fantastische vectoren.

MEER INFO

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de Adobe Illustrator alternatieven

🤨 Ik heb een vraag over de Adobe Illustrator alternatieven

🤔 Ik weet niet of de Adobe Illustrator alternatieven iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo