Ontdek de beste Adobe alternatieven voor videobewerking 2024

Video wordt steeds populairder in verschillende creatieve en commerciële toepassingen zoals marketing en reclame op verschillende sociale mediaplatforms, communicatie, entertainment en nog veel meer. Allerlei soorten gebruikers houden zich dan ook bezig met het maken van video-content en de bijbehorende videobewerking.

Dankzij de uitbreiding van het videoformaat in combinatie met voordelige middelen zoals stock footage (stockvideo's) en verschillende soorten videobewerking software kunnen niet alleen ervaren filmmakers en videoproducenten aan de slag: ook enthousiaste liefhebbers, marketeers en zelfstandig ondernemers hebben nu volop mogelijkheden.

Uiteraard heeft dit grote aantal gebruikers verschillende behoeften, die niet allemaal in dezelfde programma's zitten.

Wie vervangen Adobe Premier Pro – Wat zijn de beste alternatieven?

Hoewel Adobe onmiskenbaar de beste tools biedt voor zowel basis als geavanceerde videobewerking (met Premiere Pro en After Effects) zijn er voor zowel nieuwe als bestaande gebruikers redenen om Adobe alternatieven voor videobewerking te zoeken en andere editors in overweging te nemen.

Dat geldt vooral als je materiaal gebruikt van de beste stockvideo websites en dat combineert met eigen materiaal. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de beste Adobe alternatieven voor videobewerking, zodat zowel beginners als professionele gebruikers makkelijk verschillende oplossingen kunnen vinden waarmee het bewerken gemakkelijker en sneller wordt gemaakt.

Redenen waarom iemand Adobe alternatieven voor videobewerking nodig heeft?

Adobe Premiere Pro en Adobe alternatieven voor videobewerking

Het is duidelijk dat Adobe complete softwaretools voor beeldbewerking heeft, waaronder ook professionele videobewerkingssoftware met een intuïtieve gebruikersinterface. Premiere Pro en After Effects zijn geavanceerde hulpmiddelen die voor elk aspect van professionele videobewerking de moeite waard zijn.

Veel ontwerpers die op zoek zijn naar complete ontwerp-oplossingen met geavanceerde tools voor uiteenlopende doeleinden kiezen niet voor niets voor een krachtige applicatie van Adobe. Het wijdverbreide gebruik komt door de vele mogelijkheden van deze video editor: dynamische frames, motion tracking, visuele effecten en andere effecten toevoegen voor een professionele montage.

Premiere Pro is momenteel zelfs een van de beste AI-videobewerkingsprogramma's. Dit is de belangrijkste reden waarom ze populair zijn bij ontwerpers – zowel professionals als beginnende kunstenaars die werken aan hun eerste projecten. Je kunt deze specifieke video editor aanschaffen of op de site van Adobe kiezen voor een complete gepersonaliseerde toolbox.

Het grootste nadeel van deze editors van Adobe zijn echter de prijsstructuur en de kosten. Als onderdeel van de op de cloud gebaseerde service (Adobe Creative Cloud) heeft Adobe een model met abonnementen. Kies voor één app, zoals Adobe Premiere Pro of Adobe After Effects, variërend van € 24,19 per maand tot € 290,17 (prepaid) per jaar. Er is ook een compleet abonnement met toegang tot alle Creative Cloud-applicaties voor € 48,39 per maand of prepaid € 577,75 per jaar.

Hoewel deze abonnementen betaalbaar zijn en beslist veel voordelen bieden – de videocollectie van Adobe Stock kan bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit de Creative Cloud-apps worden gebruikt – zijn ze niet voor iedereen geschikt. Niet iedereen wil een abonnement op een van meest geavanceerde video editors, en sommigen hebben er gewoon geen budget voor, met name als ze aan langlopende projecten beginnen of op zoek zijn naar een permanente, altijd bruikbare video editor.

Een ander nadeel voor ontwerpers is dat deze software krachtige hardware vereist, en er is ook melding gemaakt van problemen en incompatibiliteit door MacOS-gebruikers. Het gevolg is dat een grote groep professionals op zoek is naar voordelige Adobe alternatieven voor videobewerking die geschikt zijn voor hun apparaten. Dit is de reden waarom wij dit overzicht hebben gemaakt.

Adobe heeft het beste Adobe alternatief voor videobewerking nu gelanceerd in de vorm van Creative Cloud Express met functies voor het snel, eenvoudig en krachtig bewerken van video's die perfect zijn voor niet-professionals. Dit mag je niet missen!

Heb je video's of muziek voor video's nodig?

De beste Adobe alternatieven voor videobewerking

Dit is onze lijst van Adobe alternatieven voor videobewerking die even goed presteren als de programma' s van Adobe – oftwel, dit zijn de grootste concurrenten en stuk voor stuk een krachtig alternatief voor Adobe Premiere Pro.

Tips nodig? Bekijk hier de handleiding voor het maken van professionele video's.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

HitFilm Express & HitFilm Pro – Topklasse VFX video editor met geavanceerde tools

 • Platforms: Windows – Mac
 • Prijs: Gratis met betaalde extra functies – Premium versie voor $299 (incl. een jaar gratis updates en ondersteuning)
Voordelen
 • Professionele software
 • Geschikt voor beginners als experts
 • Krachtige VFX-bewerkingscapaciteit
 • Uitgebreide instructievideo's
Nadelen
 • Gecompliceerde interface – vergt enige tijd om het te leren gebruiken
 • Pro versie vereist een forse investering

HitFilm is door de verschillende ontwikkelaars van FXHome gemaakt en een ander krachtig alternatief. Het is een redelijk complete editor met een veelzijdige, gestroomlijnde videobewerker die vergelijkbaar is met de software van Adobe Premiere.

Waarom is het een perfect Premiere Pro alternatief?

Om te beginnen is het geschikt voor een breed scala aan montagebehoeften – met een groot aantal functies van elementair knip- en plakwerk tot volledige visuele effecten. Sterker nog, HitFilm is het beste op het gebied van VFX, met software waarmee je de meest gecompliceerde en gangbare bewerkingen kunt uitvoeren, inclusief 3D-animatie, kleurcorrectie en nog veel meer. Het biedt ook bijzonder krachtige functies voor audiobewerking, iets wat niet alle videobewerkingsprogramma's bieden en daarom een speciale vermelding waard.

Het mooiste is nog wel dat: HitFilm Express is helemaal gratis! Er zijn add-ons en speciale functies waar u voor moet betalen, maar de software zelf is gratis, reclamevrij en nog steeds een professioneel bewerkingsprogramma.

Wil je de volledige kracht kunnen gebruiken, dan is HitFilm Pro 13 de absolute premium versie van het programma. Het voordeel is dat het een eenmalige aankoop is en geen abonnement vereist, in tegenstelling tot de Adobe apps.

Iets om rekening mee te houden is dat de interface van dit topproduct vrij complex is en dat het een hele uitdaging is om het maximale uit het programma te halen. Maar er zijn uitgebreide instructies om alles duidelijk te maken.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

DaVinci Resolve 18 – Het perfecte programma voor kleurencorrecties

 • Platforms: Windows – Mac – Linux
 • Prijs: gratis – €295 voor de Studio-versie (bèta)
Voordelen
 • Een alles-in-één videobewerkingsprogramma
 • Unieke en heel geavanceerde functies
 • Vergemakkelijkt bewerkingstaken voor tijdsbesparing
Nadelen
 • Een ingewikkelde interface vereist enige oefening
 • De krachtigste functies zijn alleen toegankelijk met de betaalde premium versie

DaVinci Resolve 18 is de nieuwste versie van de videobewerker van BlackMagicDesign en een van de beste alternatieven voor Adobe Premiere. Eén van de belangrijkste kenmerken: een programma gericht op kleurcorrectie en geschikt voor alle belangrijke besturingssystemen.

Deze geweldige tool kan uw videoprojecten van begin tot eind voor zijn rekening nemen, omdat het niet alleen voor de montage zorgt, maar ook voor de postproductie, met inbegrip van audio en VFX. Daarom is het een uitstekend alternatief voor Adobe waarmee u veel goede dingen kunt doen.

Waarom is dit programma een van de beste Adobe alternatieven voor videobewerking?

Het beschikt over een handige samenwerkingsfunctie voor meerdere gebruikers, zodat verschillende teamleden tegelijk aan andere elementen van het project kunnen werken. Daarnaast beschikt het over AI, in de vorm van een neural engine, voor enkele van de meest geavanceerde functies.

Er is een gratis versie van DaVinci Resolve beschikbaar, en hoewel deze zoals verwacht beperkt is, is het toch een complete en handige oplossing als je video's wilt bewerken zonder geld uit te geven aan software. Maar om optimaal voordeel te halen uit deze oplossing heb je de pro-versie nodig, DaVinci Resolve Studio. Hoewel het op dit moment in bèta is, is de prijs heel redelijk en hoef je het eenmalig aan te schaffen zonder verdere betalingen.

Houd er rekening mee dat dit programma gecompliceerd is en dat de interface niet bepaald gebruiksvriendelijk is. Maar zodra je het onder de knie hebt, zul je merken dat een aantal belangrijke functies in feite veel eenvoudiger te gebruiken zijn dan die van andere bewerkingsprogramma's.

Final Cut Pro X – Het videobewerkingsprogramma voor gebruikers van Apple

 • Platforms: Mac
 • Prijs: gratis proefperiode (30 dagen) – €329,99 voor de volledige toegang tot het programma
Voordelen
 • Perfect compatibel met macOS-apparaten – minder veeleisende specificaties voor hardware
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Verschillende integraties voor extra functionaliteit
Nadelen
 • Uitsluitend voor Mac
 • Interface doet het beter op een groter iMac beeldscherm

Voor Mac-gebruikers is Final Cut Pro X absoluut het beste alternatief voor Adobe Premiere Pro.

Waarom is dit een van de beste Adobe alternatieven voor videobewerking?

Omdat het is ontwikkeld door Apple voor de specifieke behoeften van hun gebruikers (en wie kent liefhebbers van Apple nou beter dan Apple zelf), maar ook om soepel en vlot met macOS te kunnen werken. Dankzij de volledige compatibiliteit met de professionele bewerkingsfuncties heb je alles wat je nodig heeft om video's op uw Mac te kunnen bewerken.

Ondanks dat dit een professioneel programma is, is het toch relatief makkelijk te gebruiken en het duurt niet lang om vertrouwd te raken met de functies. Hiermee is de overgang makkelijk voor Apple iMovie-gebruikers die toe zijn aan het grote werk op het gebied van videobewerking, maar ook voor gebruikers met minder ervaring in het gebruik van software op professioneel niveau.

Final Cut Pro X is geschikt voor alle soorten videobewerking en kan zelfs 3D-bestanden en animaties bewerken. Daarnaast zijn er verschillende plug-ins en integraties waarmee je jouw projecten tot in de puntjes kunt afwerken. Als nadeel moet worden opgemerkt dat de fraai vormgegeven UX beter werkt op grotere beeldschermen, bijvoorbeeld die van de nieuwste iMacs. De software is echter nog steeds te gebruiken en de krachtige functies zijn veelal ook te gebruiken op eenvoudiger Apple-apparaten.

Nieuwe gebruikers kunnen Final Cut Pro X nu een maand lang gratis uitproberen, maar voor een volledige en onbeperkte toegang tot deze bewerkingssoftware moet eenmalig een bedrag worden betaald. De prijs is heel redelijk, gelet op de mogelijkheden en ontwerpen die je met de betaalde versie kunt maken en downloaden.

Sony Vegas Pro 20 – De videobewerker voor Windows

 • Platforms: Windows
 • Prijs: gratis proefversie – €199 tot €399
Voordelen
 • Instelbare interface
 • Uitgebreide functies voor audiobewerking
 • Er zijn extra integraties beschikbaar
Nadelen
 • Uitsluitend voor Windows
 • Geen echt professioneel programma

Sony Vegas Pro 20 is een non-lineaire videobewerker die momenteel wordt ontwikkeld door Magix. Het is weliswaar uitsluitend bestemd voor Windows-gebruikers, maar is toch heel compleet en biedt enkele heel geavanceerde functies, waaronder een volwaardige audiobewerkingsfunctie (iets wat gebruikers van Adobe Premiere Pro wellicht niet kunnen gebruiken).

De nieuwste versie van Sony Vegas Pro heeft interessante en handige functies toegevoegd, bijvoorbeeld in elkaar geschoven tijdlijnen waaraan gelijktijdig of onafhankelijk kan worden gewerkt, professionele kleurcorrectie, VFX en meer. Een bijzonder pluspunt van deze software is dat de interface instelbaar is en je de software zo kunt indelen dat je de meest gebruikte functies bij de hand hebt, en lagen kunt opslaan voor verder gebruik.

Hoewel de functies voor audiobewerking en verdere integratie een veelzijdige oplossing maken voor veel ontwerpers, kan in bepaalde opzichten worden geconstateerd dat Vegas Pro niet echt een product voor professioneel gebruik is. Maar ondanks dat kan Vegas Pro voor de meeste van uw videobewerkingen worden gebruikt.

De software is gratis te testen, maar wie dit product wil blijven gebruiken, moet het programma gedwongen kopen. Heb je een oudere versie, dan kun je met korting upgraden. Als dat niet het geval is, moet je de volle prijs betalen, maar het is een industriële standaard en een eenmalige betaling.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

LightWorks – Het open-source alternatief voor videobewerking

 • Platforms: Windows – Mac – Linux
 • Prijs: gratis versie – vanaf $24,99 tot $437,99
Voordelen
 • Betrouwbare software met 25 jaar ervaring
 • Gratis en erg compleet
 • Ondersteuning van een grote gemeenschap met een actief forum
Nadelen
 • Geen professionele exportdefinitie in de gratis versie
 • De gebruikersinterface vereist oefening

LightWorks is een open-source videobewerkingsprogramma dat ruim 25 jaar geleden (bijna even oud als Adobe Premiere) op de markt kwam. Het heeft dan ook een zeer loyale en actieve gebruikersgroep, waardoor het nu een uitstekend bewerkingsprogramma is dat indrukwekkende prestaties levert. Deze niet-lineaire bewerker heeft functies voor professionele projecten waarmee snel kan worden gewerkt, inclusief VFX-functionaliteit.

Welke extra's biedt deze bewerker?

Er is een USB-toetsenbord ontwikkeld voor de editor (moet apart worden aangeschaft). Bovendien hebben ze een zeer groot forum dat actief is en vol met informatiebronnen zit. Opmerkelijk is dat de interface van LightWorks niet lijkt op die van andere vergelijkbare bewerkingssoftware. Daarom zal het even duren voordat je gewend bent aan de instellingen en functies van LightWorks.

Deze open source software heeft een erg efficiënte gratis versie die alles kan… behalve exporteren in meer dan 720p. Voor de professionele gebruiker zijn de betaalde versies interessanter, met opties voor maand- en jaarabonnementen, en voor een eenmalige aankoop.

Bewerk snel video's met onze geweldige Adobe Premiere Pro alternatieven voor videobewerking

Je kunt nu aan de slag en met Adobe Premiere Pro of een van de Adobe alternatieven voor videobewerking uw eigen professionele video's maken. Met welke nieuwe aanwinst kiest u? Laat het ons weten!

Wilt u afbeeldingen in uw video's gebruiken voor een geoptimaliseerd resultaat dat aan al uw vereisten voldoet? Bekijk hier de vergelijking en lijst met de beste beeldbanken ter wereld voor het downloaden van een breed scala aan afbeeldingen, templates en audio.

Succes met deze Adobe alternatieven voor videobewerking!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de Adobe alternatieven voor videobewerking

🤨 Ik heb een vraag over de Adobe alternatieven voor videobewerking

🤔 Ik weet niet of de Adobe alternatieven voor videobewerking iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo