Stockvideo websites: De 21 beste sites voor stock footage!

Stockvideo's zijn heel effectief voor het communiceren van uw boodschap of het aantrekkelijk in beeld brengen van uw producten of diensten. Vandaar dat de websites Shutterstock, StockPhotoSecrets, 123RF, iStock en Adobe Stock steeds meer stockvideo's verkopen.

Hoe kiest u het juiste adres voor het kopen van stockvideo's (stock footage)? Wat zijn de beste stockvideo websites? We hebben alle opties geanalyseerd en vergeleken, zodat wij u een overzicht van de beste websites voor stockvideo's kunnen presenteren!

INHOUDSOPGAVE


De beste stockvideo websites voor alle mogelijke doeleinden

Dit de belangrijkste stockvideo websites – een aantal van deze sites zijn beeldbanken die stockvideo's en footage in hun assortiment hebben opgenomen en andere sites bieden uitsluitend footage aan. Ze hanteren het microstock business model en bieden rechtenvrije stockvideo's tegen scherpe prijzen aan.

DE VOORDELEN VAN STOCKMEDIA
 • Rechtenvrije licenties zijn goedkoop en flexibel voor het gebruik van filmmateriaal.
 • Dankzij de goedkope prijzen kunt u vaak meerdere clips krijgen, omdat er vaak in geval van bulkaankopen hoge kortingen worden gegeven.
 • De gevarieerde collecties voorzien in alle mogelijke behoeften van filmmakers, zoals stockvideo's, motion graphics, sjablonen voor speciale effecten, overlays en allerlei andere filmelementen.
 • Verschillende onderwerpen en thema's komen eveneens aan bod, van luchtfoto's tot 360 graden video's, van lifestyle shots tot stadsgezichten, en natuurlijk alles wat daar tussenin ligt.
 • Op dezelfde site vindt u vaak nog andere media waarmee u uw producties kunt verrijken, onder andere rechtenvrije stockfoto's, rechtenvrije muziek en nog veel meer.

Met een goede webshop voor stockvideo's kunt u moeiteloos en goedkoop alles maken – meer informatie leest u de bijdrage over wat stockvideo's zijn en hoe u ze kunt gebruiken! Een korte en mooie clip voor social media, YouTube video's waarmee u viraal kunt gaan, de allermooiste video-achtergronden voor uw websites, een trendy advertentie voor uw merk of product, de state-of-the-art film waarmee u een ster kunt worden. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hieronder geven wij u een paar handige tips waarmee u als een echte professional uw video's kunt bewerken. U heeft geen bewerkingstool? Bekijk dan hier de beste gratis video-editors! We begrijpen hoe goed dit klinkt, dus hier zijn ze dan:

StockPhotoSecrets Shop video – Een van de goedkoopste stockvideo websites

shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/Home_NL homepageStockPhotoSecrets Shop is een van de stockvideo websites dat zich specifiek richt op kleine en middelgrote ondernemingen, en alle aanbiedingen zijn afgestemd op een beperkt budget waarmee u de optimale kwaliteit tegen de laagste prijs kunt krijgen. Deze webshop verkoopt stockfoto's en bezit een uitgebreide collectie met honderdduizenden video's over populaire thema's en stijlen, die constant wordt aangevuld met nieuwe, frisse content.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

De clips zijn allemaal in HD 1080 resolutie en ideaal voor professioneel gebruik, terwijl ze voorzien zijn van een rechtenvrije licentie, zodat u ze ook voor commerciële doeleinden kunt gebruiken. Deze kunt u uitsluitend op aanvraag kopen, in de vorm van videopakketten die u vooraf betaalt en die u op elk gewenst moment kunt downloaden en gebruiken.

De prijzen zijn vanaf € 180,- voor 5 video's en lopen op tot 25 video's voor € 780,-. Hierdoor kost iedere video tussen de € 36,- en € 31,-, wat een heel voordelige prijs is voor HD 1080 beeldmateriaal. Maar er is meer: als u een abonnement neemt op een van de stockfoto abonnementen – een maand- of jaarabonnement – dan krijgt u maar liefst 50% korting op uw videopakket! Inderdaad: met een beeldabonnement kosten de genoemde videopakketten tussen de € 90,- en € 390,-, waarbij u slechts € 18,- en € 15,- per clip betaalt! Dat is een van de laagste prijzen voor HD-video's op aanvraag! Het stockfoto abonnement kan heel handig zijn om extra foto's aan uw project toe te voegen.

De perfecte oplossing voor beginners, hobbyisten en kleine projecten waarvoor u een hoge kwaliteit aan stockvideo's nodig hebt zonder dat u daarvoor veel hoeft uit te geven, of voor iedereen die graag waar voor zijn geld en professionele stockvideo's wil hebben!


Shutterstock Video – De populairste van all stockvideo websites

Shutterstockwww.shutterstock.com/nl homepage behoort tot de populairste mediabedrijven en stockvideo websites ter wereld en is van oorsprong een bedrijf voor stockfotografie. Door de jaren heen heeft de Shutterstock Video-divisie dezelfde servicestandaarden ook op gebied van stock footage toegepast, waarbij de video's van topkwaliteit zijn en tegen zeer scherpe prijzen worden aangeboden. Deze video's kunt u ook op uw smartphone kunt bekijken.

Deze beeldbank staat bekend om zijn omvang. Van alle stockvideo websites heeft Shutterstock de grootste fotocollectie ter wereld aan – met meer dan 485 miljoen beeldbestanden – en ook hun videocollectie is enorm! De videocollectie behoort eveneens tot de grootste die er is, met meer dan 27 miljoen video's en nog veel meer. Ze leveren van webresolutie tot 4K kwaliteit, allemaal rechtenvrij en bruikbaar voor professionele commerciële doeleinden.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

U kunt Shutterstock video's kopen op aanvraag verkrijgbaar per stuk of met videopakketten, die allebei geprijsd zijn op basis van een resoluti. De videopakketten beginnen bij € 230,- voor 5 SD-clips tot € 2399,- voor het grootste pakket met 25 4K-clips. Maar de beste aanbieding is het nieuwe video-abonnement van Shutterstock, waarbij u voor € 139,- al 10 video's per maand kunt downloaden, terwijl u lagere prijzen kunt krijgen met een jaarabonement van 20 stuks per maand (€ 179,-). U kunt met een abonnement voor minder dan € 8,- een 4K-video krijgen!

Meer goed nieuws: met onze exclusieve Shutterstock couponcode krijgt nog eens 15% korting op de aankoop van stockvideo's! Profiteer nu en koop clips bij een van de allerbeste stockvideo websites!

Krijg 15% korting op het Shutterstock video-abonnement van uw keuze. Al vanaf €139,- per maand voor 10 videobestanden!
MEER OVER SHUTTERSTOCK VIDEO'S

iStock Video – Prima 4K-video-aanbod

www.istockphoto.com/nl homepageiStock is een van de top stockvideo websites en pionier op internet en heeft meer dan tien jaar geleden het bedrijfsmodel voor micro-beeldmateriaal ingevoerd. Vandaag de dag zijn ze nog steeds erg succesvol en krijgen ze ondersteuning van het prestigieuze Getty Images.

De onderneming onderscheidt zich door een hoog curatieniveau, dat zowel van toepassing is op de collectie met foto's als op de stockvideo's, waarbij het aanbod wordt onderverdeeld in niet-exclusieve goedkope video's en exclusieve topkwaliteit productievideo's. Beide opties zijn erg voordelig.

De collecties zijn allebei buitengewoon groot, met in totaal miljoenen videoclips, terwijl ze ook diverse thema's en stijlen belichten. Ze hebben content in webresolutie tot 4K resolutie, allemaal rechtenvrij en gebruiksklaar voor commerciële doeleinden.

Nieuw bij iStock: de gratis iStock Video Editor!

iStock video's zijn alleen op aanvraag verkrijgbaar, en hieronder staat wat er zo bijzonder is aan hun aanbod: de prijs van de video's is gebaseerd op de collectie (en de status) en niet op basis van de resolutie. Essentials video's zijn niet-exclusief en goedkoop, terwijl Signature-video's exclusieve en hoge kwaliteit producties zijn tegen een iets hogere prijs.

U kunt slechts één video kopen met hun snelle check-up systeem, tegen betaling van € 45,- per stuk voor de Essentials en € 125,- per stuk voor de Signature. Maar als u op de lange termijn wilt besparen, dan kunt u gebruik maken van hun credit packs, waarvoor u vooraf betaalt en daarna de credits gebruiken om videobestanden te downloaden. Het voordeel van credits is onder andere dat ze geen vervaldatum hebben, dat u kortingen op volume kunt krijgen en dat u ze kunt gebruiken voor het downloaden van video's en afbeeldingen.

Een video uit de Essentials collectie kost 6 credits en een Signature-video is 18 credits. U kunt tot 300 credits aankopen, waarmee u de prijs per stuk in grotere formaten kunt verlagen. Hierbij kost een Essentials video tussen de € 41,67 en € 45,- en een Signature video tussen de € 114,- en € 125,-. Een aanbieding die beslist de moeite waard is als u vaak stockvideo's nodig hebt. En vergeet niet dat u 4K stock footage kunt krijgen voor slechts € 45,- per clip, een van de laagste tarieven voor 4K die u zult kunnen vinden!

En weet u wat nog het mooiste is? Met onze exclusieve iStock actiecode krijgt u nu 15% korting geeft op alles, inclusief video's!

Ontvang 15% korting op alle iStock credits en beeldabonnementen!
Koop product
37 dagen resterend

Adobe Stock Video – Een uitstekende stockvideo service voor de Creative Cloud

Adobe Stockstock.adobe.com/nl homepage is een aanbieder van rechtenvrije stockmedia die is ontwikkeld door softwaregigant Adobe. Deze dienst is gebaseerd op de bekende beeldbank Fotolia, die al enkele jaren eigendom is van Adobe, en biedt indrukwekkende collecties stockfoto's en stockvideo's die zijn geïntegreerd in het Creative Cloud-platform van Adobe. Dankzij deze meerwaarde kunnen gebruikers van After Effects en Premiere Pro hun workflow op een nog nooit eerder vertoonde manier stroomlijnen. Ze hanteren ook heel acceptabele prijzen.

Adobe Stock's aanbod aan rechtenvrije stockvideo's, klaar om te downloaden en gebruikt te worden voor commerciële doeleinden, biedt zowel HD- als 4K-videocontent. Ze beschikken over miljoenen videoclips over de meest uiteenlopende thema's en stijlen en de complete collectie is direct vanuit uw favoriete bewerkingsapplicatie binnen Creative Cloud toegankelijk, bijvoorbeeld Premiere Pro CC of After Effects CC. Bovendien is het beschikbaar op hun eigen website, en u hoeft geen lid van Creative Cloud te zijn om deze video's te kopen en te gebruiken.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

U kunt de video's alleen op aanvraag krijgen, en de prijs ervan is gebaseerd op de definitie. Een HD-video kost €63,99 per stuk, en de prijs van een 4K-video is € 169,99. Maar als u meer video's wilt kopen en geld wilt besparen, dan kunt u gebruik maken van credit-pakketten: HD-video's zijn elk 8 credits en 4K bedragen 20 credits per video.

De pakketten zijn verkrijgbaar vanaf 16 credits voor € 121,45 en tot 150 credits voor € 899,99. Hiermee kunt u tot € 299,- besparen op de prijs van een enkele bestelling, een goede aanbieding voor twee of maximaal 18 rechtenvrije videoclips! Bovendien zijn deze video's al geïntegreerd in de Creative Cloud-apps, zodat u ze kunt opzoeken, testen en in licentie kunt krijgen zonder dat u ooit uw bewerkingsopmaak hoeft te verlaten!


Pond5 – De expert in gebruiksvriendelijke stockvideo's

www.pond5.com homepagePond5 is een heel professionele webshop met rechtenvrije stockvideo's en heeft een uitstekende reputatie in de branche. Doordat ze zich hebben gespecialiseerd in video stock footage, onderscheiden ze zich van andere stockvideo websites die vooral rechtenvrije stockfoto's verkopen.

Hier staan de videobeelden centraal. Ze hosten een enorme collectie kwalitatief uitstekende videoclips, direct bruikbaar voor commerciële doeleinden, en een mooie selectie van alleen voor redactionele toepassing bestemde stock-videocontent. Een aantal van hun video's is bovendien exclusief. Ze hanteren een breed prijsaanbod met allerlei opties.

Ze beschikken over meer dan 20 miljoen videobestanden, van kleine webresoluties tot HD en Ultra HD met een resolutie van 5K en hoger! De meeste stijlen en thema's komen in deze speciale collectie van videobeelden aan bod.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

U kunt via credits op aanvraag kopen. Ze verkopen pakketten waarin gratis extra credits zijn opgenomen, zodat u meer video's kunt downloaden voor minder geld. Opmerkelijk bij Pond5 is dat ze de prijsstelling aan de bijdragers overlaten, wat inhoudt dat de kunstenaar van de stockvideo zelf bepaalt hoeveel hij of zij in rekening brengt. Het bedrijf stelt hen een prijsindicatie ter beschikking, en begrijpelijkerwijs zijn kortere en lagere-resolutie video's goedkoper, terwijl video's in hoge kwaliteit en de langste producties duurder zijn.

U kunt creditpakketten verkrijgen vanaf € 250,- tot maximaal € 2500,-, terwijl u tussen 10% en 20% extra credits ontvangt. En u zult videobeelden tegenkomen van € 5,- tot € 500,-, afhankelijk van de resolutie, duur en totale waarde van de productie. Dit is absoluut een flexibel en veelzijdig aanbod dat u op uw specifieke behoeften kunt afstemmen.

U kunt er ook terecht voor een abonnement. Voor € 195,- per maand of € 960,- per jaar downloadt u elke maand 10 video's uit een uitgebreide collectie van meer dan 13 miljoen bestanden. Niet gebruikte downloads kunt u naar de volgende maand overdragen en u ontvangt korting op extra aankopen. Dit is een zeer interessante optie als u constant video's nodig hebt!


VideoHive – De website voor goedkope stockvideo's

videohive.net/ homepageVideoHive is een online marktplaats waar u videocontent kunt kopen en is onderdeel van Envato, een populair platform waarop allerlei stocksites zijn ondergebracht die zich specialiseren in uiteenlopende soorten media. VideoHive heeft alle soorten videobeelden in hoge definitie tegen uiteenlopende prijzen, een simpel aankoopsysteem en gebruiksvoorwaarden die sterk lijken op het rechtenvrije licentiemodel.

Ze hebben bijna 1,6 miljoen videoclips, die variëren van HD 720 tot 4K kwaliteit, en streven ernaar om alle hedendaagse relevante en trendy thema's en stijlen in hun collectie op te nemen. Ze hanteren licenties die vergelijkbaar zijn met rechtenvrije licenties: de basisoptie omvat het gebruik in slechts één enkel project. Wilt u gebruik voor meerdere doeleinden, dat kan tegen een iets hogere prijs.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

De prijzen bij deze webshop variëren en kunnen heel laag zijn. Ze hebben al video's vanaf € 4,- (inderdaad, dat is spotgoedkoop!). De tarieven kunnen toenemen tot ruim € 200,-, waarbij de prijs van de video's wordt bepaald door de resolutie, de duur, de waarde van de productie, de commerciële waarde en overige factoren. Deze videoclips zijn verkrijgbaar op aanvraag.

Hierdoor is het mogelijk om een enkele video te kopen, wat prettig is als u maar één video nodig hebt. Ze geven geen korting op bulk aankopen, maar met dergelijke scherpe prijzen is het toch een goede optie voor goedkope stock footage die professioneel voor commerciële doeleinden kan worden ingezet!

MEER OVER VIDEOHIVE VIDEO'S

Dit zijn de beste opties om goedkope stockvideo's te kopen die zowel van topkwaliteit zijn als perfect geschikt om rechtmatig voor commerciële toepassingen te worden gebruikt.


De beste stockvideo websites voor premium clips

De beste stockvideo websites voor premium materiaal

Alle stockvideo websites uit dit overzicht beschikken over HD-materiaal voor professionele gebruiksdoeleinden, maar in deze sectie richten we ons op bedrijven die beeldmateriaal naar een hoger niveau kunnen tillen. Dit is de crème de la crème in de sector van de stockvideo's: opnames van bekende filmmakers, topproducties, exclusieve artistieke concepten, zijn slechts enkele elementen van deze collecties. Daarnaast valt te vermelden dat ze met Rights Managed licenties werken en dat ze hogere tarieven hanteren dan andere microstock websites. Toch zijn ze beslist de moeite waard!

Getty Images Video – De prestigieuze site voor topkwaliteit video's

www.gettyimages.nl homepageGetty Images is met afstand het meest prestigieuze stockmedia bedrijf ter wereld. In eerste instantie was Getty Images specialist op het gebied van stockfotografie, maar de collectie videomateriaal is minstens zo overtuigend en van topkwaliteit. Ze maken gebruik van zowel de gebruikelijke Rights Managed-licenties als van rechtenvrije videolicenties en bieden content aan voor commerciële en redactionele doeleinden.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

De video-collectie van Getty Images telt inmiddels meer dan 50.000 uur aan beeldmateriaal in alle mogelijke stijlen en over elk denkbaar thema. Voorbeelden hiervan zijn exclusieve video's van evenementen en toplocaties, historische archieven boordevol kostbaar beeldmateriaal en nog veel meer. De collectie biedt video's in Web-, SD-, HD- en 4K-kwaliteit. U kunt deze bestanden op aanvraag kopen.

Ze hanteren de Rights Managed optie, en de prijzen variëren op basis van de beelddefinitie, de duur en de productiewaarde, maar ook wat betreft het medium, de extensie, de exclusieve status en het gebruiksdoel. Hierdoor kunnen de prijzen vanaf een paar honderd en tot duizenden euro's oplopen.

Maar ze hebben een erg voordelige aanbieding voor rechtenvrije video's. Deze zijn per stuk verkrijgbaar, waarbij de prijs wordt bepaald door de resolutie en varieert van € 150,- tot € 475,-. Het gebruik van hun Ultrapacks – dit zijn prepaid downloadpakketten die u na aankoop op elk gewenst moment kan gebruiken – levert u een korting op tot 30% bij bulkaankopen. Ultrapacks kennen tevens een onderverdeling naar kwaliteit, en in alle gevallen geldt dat u ze voor 5 en 10 downloads in huis hebt. De kosten liggen tussen de € 475,- en € 4000,- en met deze pakketten bespaart u tot meer dan € 750,-. Een groot voordeel is dat u deze downloads zowel voor het downloaden van video's als voor rechtenvrije afbeeldingen kunt gebruiken.

Getty Images biedt alles op het gebied van premium stockvideo's: een befaamd merk, een enorme hoeveelheid exclusief beeldmateriaal en een budgettair aantrekkelijke prijsstelling. Zeker een goede keuze voor wie op zoek is naar de ultieme stockvideo's.
Profiteer van 15% korting op UltraPacks met de Getty Images kortingscode!
Kortingscode inwisselen
37 dagen resterend
MEER OVER GETTY IMAGES VIDEO'S

Dissolve – Het bedrijf voor premium stock footage

dissolve.com homepage Dissolve is een gespecialiseerd bedrijf in hoogwaardige stock footage. Dit in Canada gevestigde bedrijf, dat mede is opgericht door een van de medeoprichters van iStock, heeft een zeer goed aanbod in rechtenvrije en Rights Managed video's, met versies voor commerciële en redactionele content.

De collectie telt ruim 2,5 miljoen items – inclusief stockfotografie – in de resoluties SD, HD en 4K. Het is een bijzonder samengestelde collectie met een opmerkelijk artistiek gevoel, met videoclips van befaamde kunstenaars en filmmakers, maar ook met kwalitatief zeer goede producties en trendy videomateriaal dat gebruiksklaar is voor professionele toepassingen.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

De video's zijn op aanvraag verkrijgbaar, u kunt ze per stuk kopen. De prijzen van de rechtenvrije licentie zijn gebaseerd op de resolutie en het gebruik (commercieel of redactioneel), en bedragen $49 voor SD-clips, $29 tot $499 per HD-video, en tussen $199 en $549 voor een video in 4K-kwaliteit. Deze prijzen zijn bijzonder goed voor deze superieure kwaliteit.

Daarnaast kunt u er video's kopen op basis van een Rights Managed licentie, waarvan de prijs ook is gebaseerd op het medium, het doel en het vergoedingsbedrag. De site heeft een handige prijscalculator met een stap voor stap proces. De video's met deze licentie kosten afhankelijk van de verschillende variabelen ongeveer een paar honderd tot een paar duizend dollar.

Hierbij moet worden benadrukt dat het bedrijf extra voordelen biedt voor de gebruikers, zoals gratis aanbiedingen en het gratis zoeken naar specifieke content door experts. Allemaal redenen om Dissolve in overweging te nemen bij het zoeken naar eersteklas stockvideo's!


De beste gratis stockvideo websites

De beste gratis stockvideo websites

Gratis materiaal is erg verleidelijk, zeker als het zo bruikbaar is voor uw producties, denk maar aan gratis video's en beeldmateriaal. Maar wees voorzichtig met het gebruik van stockvideo websites: er zijn veel risico's aan gratis videomateriaal verbonden waar niemand het over heeft. Het is juridisch gezien minder veilig dan u wellicht denkt, en dat komt vooral door:

 • De licenties: De stockvideo websites maken gewoonlijk gebruik van de vele variaties van de Creative Commons licentie (vaak Creative Commons Zero – CC0) waarmee gratis gebruik voor commerciële en niet-commerciële projecten wordt toegestaan, maar die niet gelden als andere rechten worden geschonden – zoals bijvoorbeeld het privacy- en eigendomsrecht of het auteursrecht.
 • Ze maken gebruik van crowdsourcing: De kans is groter dat deze stockvideo websites door gebruikers aangeleverde content accepteren, waardoor hun collecties veel beelden bevatten van anonieme of onbekende personen.
 • Ze voeren geen of onvoldoende controle uit: Omdat het merendeel van deze sites goedkoop werken, kunnen/willen ze geen geld uitgeven voor het bekijken van alle video's die ze aanbieden, zodat u er nauwelijks zeker van kunt zijn dat alle video's rechtmatig gebruikt kunnen worden.

Samengevat, gratis sites zijn dus niet altijd wat het lijkt, en daarom adviseren wij u om in plaats daarvan te kiezen voor betaalde, officiële en professionele websites.

We beseffen dat dit niet voor iedereen mogelijk is, want nee zeggen tegen gratis stockbeelden blijkt soms te moeilijk. Daarom presenteren we u nu een aantal gratis stockvideo websites waarvan we denken dat ze geschikt zijn en minder risico's met zich meebrengen. Let op: u moet nog steeds voorzichtig zijn als u gratis video's in uw werk gebruikt.


Free Video Footage – Gratis rechtenvrije video's

Free Video Footagewww.free-video-footage.com homepage is een van de stockvideo websites waar u gratis clips en ander beeldmateriaal kunt verkrijgen. Het wordt beheerd door Stock Photo Now, het stockmedia handelsmerk van StockPhotoSecrets Shop Video (zie hierboven). De doelstelling is om aan creatieve gebruikers van video's gratis waardevolle video-content terug te geven die ze kunnen gebruiken in commerciële toepassingen. Daarnaast hebben ze ook veel gratis stock video loops.

De collectie van deze website heeft honderden bestanden, inclusief gratis HD-videoclips en tal van andere videobronnen die populaire catogorieën en bestandsformaten bestrijken, en er komen regelmatig nieuwe bestanden bij. Alle video's zijn eigendom van de website of worden in licentie gegeven, wat inhoudt dat ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron en dat ze zijn geverifieerd op rechtmatigheid.

Deze gratis clips hebben een rechtenvrije licentie, waarmee ze rechtmatig voor commerciële doeleinden kunnen worden gebruikt – dat is bij gratis videosites meestal niet het geval – en aangezien deze site door een serieus merk wordt ondersteund en wordt beheerd door deskundigen, is het een van de meest betrouwbare bronnen voor gratis videomateriaal die u kunt vinden. Zeker de moeite van het gebruiken waard!


Pixabay – Met de hand geselecteerde gratis video's

pixabay.com/en/videos paginaPixabay is een van de stockvideo websites waarop u gratis afbeeldingen en gratis videofragmenten kunt downloaden. Deze site uit Duitsland is door twee mannen met een technologische achtergrond opgezet en samen met een toegewijd team van professionals beheerd. De site gebruikt men om geld te verdienen aan gesponsorde, betaalde content van Shutterstock die is opgenomen in de database.

Ze bezitten ongeveer 1,4 miljoen beeldbestanden, inclusief gratis afbeeldingen en gratis video's. Ze hebben geprobeerd om populaire en trendy thema's te bestrijken, en bieden zowel gratis HD-content als gratis 4K-video's!

Alle bestanden zijn onder een Creative Commons licentie, specifieker Creative Commons Zero (CC0), te gebruiken in commerciële projecten zonder attributie. Zoals hierboven uitgelegd, kan deze licentie risicovol zijn. Maar Pixabays zorgt voor extra veiligheid door een professionele beeldreviewer die alle bestanden zelf online controleert en groen licht geeft. Een zeer uniek gegeven dat geen enkele andere gratis website doet, en daarom is Pixabay een goede keuze voor het downloaden van gratis video's voor uw projecten!


Life of Vids – Kunstzinnige gratis video's

www.lifeofvids.com homepageLife of Vids is een site met gratis videobeelden die is gekoppeld aan de Life of Pix-site. U kunt wellicht raden dat deze laatstgenoemde site gratis stockfoto's aanbiedt. De twee websites zijn opgezet en geleid door de Canadese digital onderneming LEEROY, waarbij de sites zijn gelieerd aan Adobe Stock: ze indexeren het beeldmateriaal van die onderneming en verwijzen u daarheen als u een foto wilt kopen.

De collectie telt ongeveer 300 clips tot dusver, en hieraan worden regelmatig nieuwe video's toegevoegd. De video's kunnen via Vimeo worden geüpload, terwijl u ze op dat platform in hoge resolutie kunt downloaden.

Deze video's zijn allemaal beschikbaar voor het Publieke Domein en zijn gratis en zonder enige vorm van attributie voor commerciële doeleinden te gebruiken – hoewel Life of Vids u uitnodigt om terug te linken. Public Domein content kan een beetje wazig zijn, maar is een stuk veiliger dan Creative Commons. Bovendien is de eigenaar een high-end onderneming waardoor de betrouwbaarheid van de content groter wordt. Life of Vids is dan ook een site om in het achterhoofd te houden als u gratis stockvideo's wilt hebben!


Pexels – Een enorme collectie gratis videomateriaal

https://www.pexels.com/nl-nl/videos homepagePexels Videos is de divisie voor gratis stockvideo's van de populaire gratis stockfotosite Pexels. Evenals het zusterbedrijf stelt Pexels Videos gratis videobeelden ter beschikking die u kosteloos voor uw eigen doeleinden kunt gebruiken. Deze website is in het leven geroepen en beheerd door twee Duitse broers die beiden een technische achtergrond hebben. Ze verdienen geld met gesponsorde content van betalende mediabedrijven.

U vindt hier honderden videofragmenten en filmmateriaal dat allerlei thema's en stijlen beslaat en dat direct kan worden gedownload en gebruikt. Alles in HD-kwaliteit en handmatig geselecteerd, waardoor ze uitermate geschikt zijn om in professionele projecten te worden gebruikt.

De videobeelden van Pexels Video worden met een Creative Commons Zero (CC0) licentie aangeboden, wat inhoudt dat deze kosteloos en zonder toewijzing in commerciële projecten kunnen worden gebruikt. De site vermeldt echter wel een gevoelige gebruiksbeperking, waardoor u de video's van herkenbare mensen niet kunt gebruiken in een negatieve context of op een wijze die ze in een kwaad daglicht stelt, zonder hun expliciete toestemming. Het gebruik van een Creative Commons video voor commerciële doeleinden houdt een risico in, zoals we al eerder hebben aangegeven. De website heeft veel aandacht hiervoor en de eigenaren zijn daar erg serieus in, waardoor deze website een prima alternatief is voor gratis stockvideo's!


Videezy – Gratis Creative Commons videosite

nl.videezy.com homepageVideezy is een van de bekende stockvideo websites waarop u gratis stock footage kunt downloaden en maakt deel uit van het Eezy platform voor gratis ontwerp- en mediabronnen. Het platform is door een ondernemer uit Canada gecreëerd, die tot op de dag van vandaag het platform samen met een enthousiast team runt. Videezy stelt gratis videocontent ter beschikking en verdient geld met gesponsorde bestanden van Shutterstock en andere vergelijkbare partners.

Ze hebben een collectie van honderden gratis HD-video's en 4K-filmpjes verzameld, en de thema's die ze bestrijken zijn bijzonder gevarieerd, stuk voor stuk populair en divers.

Hoewel alle video's worden aangeboden met een Creative Commons-licentie, varieert deze per videoclip, want op de site kan de persoon die de video aanbrengt zelf bepalen welke rechten er gelden. Controleer dus de voorwaarden van elke video om te weten te komen hoe u ze kunt gebruiken. Maar ze zijn allemaal gratis.

Het is al bekend hoe we over Creative Commons denken, maar deze site is al enige tijd actief, wordt beheerd door een respectabel team en is daarmee een uitstekende keuze voor gratis stockvideo's!


BONUS: Gratis videomateriaal van stockvideo websites

Zou u het niet fantastisch vinden om de kwaliteit, professionaliteit en rechtmatige veiligheid te krijgen die standaard footage te bieden heeft… maar dan zonder dat het geld kost? In dat geval zullen de onderstaande aanbiedingen u zeker bevallen! We hebben een aantal betrouwbare stockvideo websites gevonden (waaronder de meeste van de bovenstaande sites) waarvan de content gratis wordt aangeboden. Deze aanbiedingen zijn uiteraard voor een beperkte tijd geldig en ook de variëteit is beperkt, maar ze kunnen wel dat beetje extra aan uw projecten toevoegen zonder dat u er iets voor hoeft te betalen, en een groot pluspunt is dat ze betrouwbaar zijn. Ontdek ze hieronder!

Pond5 Public Domain Project – Gratis historisch filmmateriaal

www.pond5.com homepagePond5 behoort tot de beste stockvideo websites voor stock footage en clips en is specialist op het gebied van videomateriaal. Het Public Domain Project stelt een uitgebreide collectie historische bestanden, inclusief filmmateriaal, helemaal gratis tot uw beschikking.

Er zijn 1000 videobestanden in dit archief opgenomen, allemaal historische content, die u kunt downloaden en gebruiken zoals u dat wilt, zonder beperkingen. Heel eenvoudig. Alhoewel het label “historisch” te beperkt klinkt voor moderne, commerciële toepassingen, zijn er tal van interessante manieren om deze fragmenten in uw project op te nemen.

Op de site van Pond5 vindt u een aantal praktische voorbeelden hiervan. Zoals u wellicht al dacht, behoren alle video's tot het Public Domain. Doordat de beelden zo oud zijn, zijn ze ook een stuk veiliger te gebruiken, aangezien het auteursrecht al lang is verlopen.

Hiermee krijgt u dus een ruime keuze aan kostbaar filmmateriaal dat u op alle mogelijke manieren kunt gebruiken, op een veilige manier en met het keurmerk van een grote toonaangevende beeldbank. Gaaf, toch?


Dissolve Goodies – Gratis filmmateriaal van een premium aanbieder

dissolve.com homepage Dissolve is een Canadese site voor stockvideo's die ook al eerder genoemd is als een van de beste premium stockvideosites en niet alleen het adres voor uitzonderlijke en topkwaliteit videobeelden. U vindt er ook de Dissolve Goodies, een fraaie selectie van gratis stockvideo's en gratis video-elementen en beeldmateriaal van verbluffende kwaliteit, die u kosteloos kunt downloaden en gebruiken

Deze sectie van hun website herbergt veel gratis bestanden, met inbegrip van fragmenten, afbeeldingen, PDF's, overlays, lettertypes en nog veel meer. Elk van deze bestanden is in HD-resolutie of hoger, en u kunt ze gratis en naar eigen inzicht in uw eigen project gebruiken. Met de ondersteuning van een professioneel merk als Dissolve en het feit dat ze rechtenvrij zijn, kunnen ze ook volkomen veilig worden gebruikt. Een goede keuze!


Rocketstock by Shutterstock Freebies – Gratis videosjablonen & gratis videofragmenten

www.rocketstock.com homepageShutterstock is een van de allerbeste stockvideo websites waar we al eerder over hebben gesproken. Daarnaast zijn ze de eigenaren van Rocketstock by Shutterstock, een website waar u uitstekende videobewerkingssoftware en een erg hippe blog kunt vinden. Deze site heeft een geweldige Freebies-sectie boordevol videomateriaal dat u gratis mag downloaden en gebruiken.

Deze freebies zijn grotendeels After Effects-sjablonen en zijn verkrijgbaar in themapakketten die u gewoon kunt aanklikken en downloaden. Deze zijn rechtenvrij en u kunt ze probleemloos voor uw werkzaamheden gebruiken, maar u hoeft er helemaal niets voor te betalen. Bovendien kunt u zich aanmelden om de nieuwe bestanden te ontvangen, want maandelijks worden er nieuwe freebie's aan toegevoegd. Met dit aanbod krijgt u overlays, motion graphics, muziek en geluidseffecten, en nog veel meer, helemaal gratis. Met de betrouwbare naam van Shutterstock mag u het gratis aanbod van video-elementen niet missen!

Wilt u weten welke andere optie u hebt? Bekijk hier het overzicht met de beste sites voor bijna gratis videomateriaal.


Hoe kies ik de juiste aanbieding voor stockvideo's?

Nadat u zoveel opties hebt gehad voor het downloaden van stockvideo's, is het niet meer dan logisch dat u zich afvraagt waar u uw stockvideo's moet kopen. Het zijn tenslotte allemaal uitstekende websites met zeer redelijke prijzen. Toch is er een manier om uw opties te verfijnen, waarbij u rekening moet houden met het volgende:

 • Licentie: Bedenk voordat u iets downloadt op een van de genoemde stockvideo websites hoe u de opnamen wilt gaan gebruiken, en of/hoe u ze in de toekomst opnieuw wilt gebruiken. Mocht u de voorkeur geven aan het exclusieve gebruik van een clip en/of als u deze slechts voor één project nodig heeft, dan kan een Rights Managed licentie uitkomst bieden. Wilt u de beelden meermaals gebruiken, en als de exclusiviteit voor u niet van belang is, dan zou u absoluut kunnen profiteren van de rechtenvrije licentie en de zeer lage prijzen ervan.
 • Resolutie: Een aantal aanbieders bepaalt de prijs van hun beeldmateriaal aan de hand van de resolutie, terwijl andere dat niet doen. Mocht u alleen webresolutie fragmenten nodig hebben, vindt u bij de eerstgenoemde bureaus betere prijzen. Bent u op zoek naar een HD-resolutie en hoger, dan bieden de laatstgenoemde betere prijzen. (iStock is hier een uitzondering op, omdat de prijzen afhangen van de collectie, waardoor de 4K-video's tegen scherpe prijzen verkrijgbaar zijn).
 • Kwantiteit: Een grotere collectie houdt in dat er meer diversiteit is qua content, thema's en stijlen, terwijl kleinere collecties vaak strakker en gespecialiseerder zijn. Ontdek wat voor u de beste optie is.
 • Budget: Bepaal uw budget, maar ook de manier waarop u het wilt uitgeven. Een grotere investering vooraf levert u vaak een lagere prijs per video op. Met een abonnement bespaart u honderden euro's wanneer u periodieke betalingen doet. Wilt u liever minder geld uitgeven, dan kunt u het beste één enkele videoclip kopen. Lees hier waar u video's kunt kopen die passen bij uw budget.

Met deze lijst zal het een stuk eenvoudiger zijn om te bepalen bij welke stockvideo websites u het beste beeldmateriaal kunt kopen.


Veelgestelde vragen over stockvideo's

Veelgestelde vragen over stockvideo's

Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de meest gestelde vragen over stock footage. Nadat u deze hebt doorgelezen, zal het duidelijk zijn hoe nuttig en handig deze hulpbron is!

 • Wat zijn stockvideo's?

Stockvideo's of stock footage is beeldmateriaal dat al door een fotograaf of kunstenaar is gemaakt en dat tegen een vaste vergoeding ter beschikking wordt gesteld om te downloaden en dat rechtmatig kan worden gebruikt voor uw commerciële activiteiten.

 • Wat zijn rechtenvrije stockvideo's?

Rechtenvrij is een soort licentie voor het gebruik van stockmedia en één van de populairste door stockvideo websites gehanteerde gebruikslicenties. Hiermee krijgt u tegen een eenmalige vergoeding een aantal gebruiksrechten met minimale beperkingen. U betaalt eenmalig voor de videoclip en kunt deze voor altijd in uw projecten blijven gebruiken.

 • Zijn rechtenvrije video's gratis?

Nee. Rechtenvrij heeft betrekking op het feit dat u geen extra royalty's verschuldigd bent voor het gebruik van een video die u met deze licentie hebt gekocht. Maar u voor de licentie dient u wel te betalen, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

 • Hoe kan ik stockvideo's gebruiken?

Het gaat hier om een bijzonder veelzijdig instrument. U kunt de beelden bijvoorbeeld zo bewerken, wijzigen en knippen als u wilt. En vervolgens kunt u het in een groot aantal uiteenlopende projecten gebruiken, zowel voor commerciële als niet-commerciële doeleinden. Denk hierbij aan creatieve filmfragmenten, tv-programma's, online videoproducties voor YouTube en dergelijke, reclame, webdesign, social media… de mogelijkheden zijn eindeloos!

 • Hoe mag ik stockvideo's NIET gebruiken?

De licenties kennen een aantal beperkingen, hoewel deze in verhouding tot het aantal mogelijke gebruiksmogelijkheden gering zijn. Doorgaans mag u de video niet doorverkopen of aan iemand anders schenken, u mag hem niet zomaar gebruiken als directe goedkeuring van bijvoorbeeld een product, noch de content op lasterlijke wijze gebruiken. Meestal geldt er een clausule voor gevoelig gebruik die verband houdt met gevoelige onderwerpen zoals politiek, religie, ziektes, enz.

De standaardlicentie die stockvideo websites gebruiken kent tevens een aantal beperkingen ten aanzien van de omvang van de doelgroep, het aantal kijkers of het gebruik in de grootschalige mediadistributie. Voor hogere aantallen of voor het gebruik in massamedia heeft u een uitgebreide licentie nodig. U kunt de vereiste rechten tegen een hogere prijs verkrijgen.


De beste stockvideo websites die u met plezier zult gebruiken

Dat was ons uitgebreide overzicht van de beste stockvideo websites (stock footage) die u zeker moet kennen. Kies een van deze sites, of een combinatie daarvan, om uw videoproducties naar een hoger niveau te tillen zonder veel geld uit te geven en om uw ideeën makkelijker tot leven te kunnen brengen. Dat is toch geweldig?

U kunt zeker kiezen uit een aantal goede aanbiedingen, maar neem wel de tijd om er goed over na te denken en de juiste keuze te maken.

MEER INFO
OVERZICHT

Welke van deze opties gaat u proberen? PS: Heeft u stockfoto's nodig, bekijk dan ons overzicht van de beste stockfotosites hier op stockfotos.nl.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo