De 5 beste gratis videobewerkers voor fantastische video’s

Video's bewerken is bij de videoproductie niet meer weg te denken. Alle videobeelden, ook al zijn deze van hoge kwaliteit, moeten worden bewerkt met een video editor om perfect gemonteerde videoclips te krijgen, waarmee de aandacht van de kijker wordt getrokken en vastgehouden om een duidelijke boodschap te kunnen overbrengen. En daarvoor kunt u gebruik maken van gratis videobewerkers (video-editors)!

Natuurlijk moet er voor de meeste professionele bewerkingssoftware worden betaald, maar er zijn ook een aantal gratis mogelijkheden om uw beeldmateriaal te bewerken en tot een professioneel uitziende videoclip te komen. Dit is met name handig als u werkt met stockvideo's en extra hulpmiddelen, zoals u die in ons overzicht van beste stockvideo websites kunt vinden.

In dit artikel vindt u informatie over de beste gratis videobewerkers (video-editors) die er op de markt te vinden zijn.

Waarom is videobewerking zo belangrijk

Hoewel een shot prachtig en professioneel kan zijn, zal deze altijd moeten worden bewerkt om er goed uit te zien en geschikt te zijn om te worden bekeken. Al is er misschien niet veel correctie nodig, toch dienen al uw verschillende shots op een strakke en vloeiende manier, duidelijk gefocust en in samenhang met de verhaallijn, aan elkaar gemonteerd te worden.

Zeker als u stockvideo's gebruikt (en mocht u die niet gebruiken, dan loopt u een enorme kans om uw productie een boost te geven mis), ook al heeft u een clip die in alle technische en visuele opzichten aansluit bij uw eigen beeldmateriaal, dan nog zult u deze moeten aanpassen om deze optimaal in uw productie te kunnen integreren.

Wat zijn de voordelen van de beste gratis videobewerkers?

Bent u een full-time videograaf, filmmaker of video-editor, en werkt u voornamelijk (of veel) in de videoproductie – en haalt u veel opdrachten binnen – dan is het verstandig om te investeren in een betaalde, professionele software voor het bewerken van video's.

Zowel een uitgebreide licentie voor een te installeren app, zoals bijvoorbeeld Adobe Premiere, als met cloud-opties waarmee u tegen betaling toegang heeft tot diverse softwaretools, zoals Adobe Creative Cloud – met onder andere toegang tot Adobe Stock, een stock footage service binnen de interface van uw editor, maar ook tot Adobe Premiere Pro, After Effects en diverse andere bewerkingstoepassingen – beschikt u over een groot aantal uitstekende functies in de videobewerking. U hoeft alleen maar te beoordelen welke van de gratis videobewerkers het beste voor u werkt en u profiteert van de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Maar wie nog maar net begonnen is met het produceren van video's, als dit niet de belangrijkste activiteit is, als de omzet nog niet toereikend is om te investeren in bewerkingssoftware, dan kunnen gratis videobewerkers uitkomst bieden.

Gratis te gebruiken software kan natuurlijk een goede manier zijn om de kosten te drukken. Maar niet alle gratis videobewerkers hebben dezelfde mogelijkheden.

Er wordt ten onrechte gedacht dat alle gratis softwaretools een beperkte functionaliteit hebben en dat er uitsluitend eenvoudige, amateuristische resultaten mogelijk zijn. Maar dat geldt niet altijd. Vanzelfsprekend zijn er editors met enkel basisfuncties die uitsluitend acceptabele resultaten opleveren. Toch zijn er ook veel gratis videobewerkers die erg compleet en geavanceerd zijn, en waarmee u fantastische en uiterst professionele eindresultaten krijgt – zeker als u zelf over goede bewerkingsvaardigheden beschikt. Als dat niet het geval is, kunt u ze hier aanleren.

Daarbij komt nog dat u geweldige mogelijkheden heeft om gratis stockvideo's te vinden, en er zijn ook beeldbanken voor heel goedkope producten. Het is dus mogelijk om stockvideo's (stock footage) voor uw producties te vinden en deze te bewerken, gratis of tegen minimale kosten!

De 5 beste gratis videobewerkingsprogramma's

Dit zijn zonder enige twijfel de beste gratis videobewerkingssoftware voor Windows, Mac en Linux:

Blender − De video editor met krachtige video effecten

Blender logo gratis videobewerkers

Blender staat bekend als de video editor waarmee 3D-modellen kunnen worden gemaakt, en dat is dan ook de belangrijkste functionaliteit. Maar Blender heeft ook een zeer krachtige videobewerker.

Blender gratis videobewerkers

Voordat u aan de slag gaat, zult u moeten weten dat het een professionele videobewerkingssoftware is. Deze geavanceerde videobewerker heeft uitgebreide mogelijkheden en krachtige functies en is niet zo gebruiksvriendelijk is voor beginners of gebruikers die niet handig zijn in het maken van video-bewerkingen. Maar zelfs als u probleemloos met professionele videobewerkingssoftware kunt werken, vergt het enige tijd om de verschillende functies onder de knie te krijgen. Bent u op zoek naar een gebruiksvriendelijke applicatie waarmee u in luttele minuten kunt bewerken, dan is dit geen echte optie voor u.

Maar wanneer u de tijd neemt om te leren hoe u deze editor moet gebruiken, dan is Blender als stabiel programma de moeite waard. Met geweldige filters en transitiefuncties, en een heel professioneel maskeerprogramma. Tevens biedt het een geavanceerde functionaliteit met instellingen voor de kleur- en witbalans, gamma- en kleurschakeringen, curvecorrectie en meer. Dankzij de compositiemogelijkheden kunt u zich volledig concentreren op de grondige bewerking en kunt u zeer fraaie effecten toevoegen.

Blender is zowel een open versie als 100% gratis, er is zelfs geen betaalde uitbreidingsversie. Bovendien kunnen de vaardigheden die u ermee ontwikkelt hun vruchten afwerpen in de manier waarop u met uw toekomstige producties omgaat en deze realiseert. En een groot voordeel is dat het zowel voor Windows als voor Mac OS beschikbaar is.

DaVinci Resolve − De beste kleurenbewerking

www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve homepage

De belangrijkste functie van de video editor DaVinci Resolve is de kleurcorrectie. De nieuwste versie van DaVinci Resolve is een complete niet-lineaire videobewerker geworden met uitstekende mogelijkheden voor professionele bewerking en snelle resultaten.

Wie op zoek is naar een oplossing om het bewerkingsproces te versnellen en de workflow makkelijker te maken, is hier aan het juiste adres. Resolve maakt gratis videobewerking, zeker voor wie al vertrouwd is met bewerkingssoftware. U zult niets nieuws hoeven te leren om het te kunnen gebruiken. Dankzij de hele opzet van de software kunt u niet alleen als professional editen, maar ook sneller en eenvoudiger. En vooral handig als u met veel video's simultaan werkt.

DaVinci Resolve gratis videobewerkers

Het sterkste punt blijft de mogelijkheden voor het bewerken van kleuren. Afgezien van de al geavanceerde functies voor kleurgradatie en aanpassingen voor het corrigeren van RGB en gamma's of curves, kan het ook automatisch diverse shots aanpassen om een uniforme balans te verkrijgen.

Daarnaast beschikt het over handige bewerkingstools voor het toevoegen, knippen, uitbreiden, verwijderen en meer met uw content te doen met heel eenvoudige stappen, en heeft het een fantastische beeldstabilisator bovenop andere geavanceerde functies.

Er is weliswaar een betaalde versie beschikbaar, maar de gratis variant van DaVinci Resolve doet al het bovengenoemde en is geheel kosteloos.

Lightworks − De meest complete pakket functies

Lightworks homepage

Lightworks is een online videobewerker voor zowel Mac als Windows. Deze gratis videobewerker is de ideaal voor geavanceerde bewerkingen. Dit is een van de meest uitgebreide functiesets, waarmee u alle bewerkingen en nabewerkingen kunt uitvoeren. Daarom is het ook een tool voor meer technische gebruikers. Mocht u hier niet toe behoren, dan kunt u de software nog steeds gebruiken en zult u er uiteindelijk zeker de vruchten van plukken, maar u zult flink wat tijd moeten besteden om de software te leren gebruiken.

Lightworks gratis videobewerkers

Dit systeem is voorzien van een uiterst moderne en gebruikersvriendelijke interface en geschikt om krachtige bewerkingen uit te voeren. U kunt zonder problemen clips toevoegen, bijsnijden en samenvoegen, waarbij overgangen en andere elementaire elementen in enkele simpele stappen worden toegevoegd. Daarnaast beschikt het over een functie voor professionele kleurcorrectie en kunt u video's opnemen en realtime effecten toevoegen. Het pluspunt is de auto-save-functie, zodat u de resultaten van uw werkzaamheden niet kwijtraakt.

Hoewel er een betaalde variant is met meer mogelijkheden, is dit gratis programma een uitstekende oplossing om professionele resultaten te bereiken.

WeVideo − De Cloud gebaseerde editor

www.wevideo.com homepage

De andere mogelijkheden zijn desktop-applicaties met een gebruiksvriendelijke interface, maar WeVideo is een cloud-gebaseerde editor. Om met deze gratis software te kunnen werken hoeft u niets op uw computer te installeren, u heeft slechts een internetverbinding nodig (een goede, anders kan het uploaden langer duren).

WeVideo gratis videobewerkers

Een belangrijk kenmerk van WeVideo, waarmee zij hun naam waardig zijn, is dat er samengewerkt kan worden: andere gebruikers kunnen toegang krijgen tot hetzelfde account en aanpassingen doen aan dezelfde content, zodat u in teamverband kunt bewerken.

Nog een fantastische functie is dat het uploaden vanaf YouTube, Facebook en diverse andere online platformen wordt ondersteund, zodat u sneller de benodigde content kunt vinden. Bovendien kunt u de definitieve video ook direct op die platforms plaatsen.

De bewerker is voorzien van uitstekende functies, van het toevoegen, knippen en rangschikken van fragmenten, tot grafische toevoegingen, kleuraanpassingen, effecten en filters.

De gratis beschikbare versie van WeVideo heeft echter zijn beperkingen. U krijgt er 5 GB aan cloud-opslag mee en u kunt er per maand slechts 5 minuten aan videomateriaal mee exporteren. Daardoor is het een geschikt hulpmiddel voor beginners of ontwikkelaars die maar weinig video's per maand maken.

Maar zij hebben wel betaalde abonnementen waarbij u veel meer opslagruimte krijgt en de tijd die nodig is voor het exporteren van video's korter is.

Avidemux − Een kleine en functionele oplossing voor video bewerken

avidemux.sourceforge.net homepage

Avidemux is een online, niet-lineaire videobewerker, uitgerust met een handige, duidelijk gedocumenteerde wiki. De functies van Avidemux zijn weliswaar bescheiden, maar omvatten niettemin de belangrijkste elementen van de bewerking. Bovendien is het voor zowel Windows als Mac OS beschikbaar, en een pluspunt is dat het op uw computer maar weinig ruimte in beslag neemt.

Avidemux gratis videobewerker

De software is bestemd voor simpele videobewerking, hoewel het programma niet zo makkelijk te gebruiken is. Voor een beginner, en zelfs voor een geoefende editor, kan het in eerste instantie lastig zijn om er mee te werken. Wie de tijd neemt om te leren hoe het programma werkt, kan er een heel nuttig hulpmiddel aan hebben.

Dankzij Avidemux kunt u fragmenten toevoegen, knippen en samenvoegen en beschikt u over een scala aan basisfuncties zoals bijsnijden, verkleinen en omdraaien, en meer geavanceerde functies zoals onder andere de aanpassing van de helderheid en het contrast, verscherpen en ruisonderdrukking. Ook kunt u de taken automatiseren door gebruik te maken van de wachtrijen voor taken en aangepaste scripts.

Niet de meest geavanceerde oplossing, maar wel een goede keuze. En het is een van de volledig gratis videobewerkers.

Uitstekende gratis videobewerkers waarmee u op uw videoproductie bespaart

De bovenstaande gratis videobewerkers zijn slechts 5 mogelijkheden. Er zijn veel tools voor het bewerken van videomateriaal, en de meeste betaalde producten omvatten vaak een gratis proefversie voor nieuwe gebruikers. U kunt dus al gratis met de juiste videobewerkingssoftware aan de slag met een breed scala : o.a. ondertiteling toevoegen, video effecten en slow motion toepassen, overgangen toevoegen, op een professioneel niveau audio bewerken.

Dus niets houdt u tegen om geen fantastische en professionele video's voor sociale media en YouTube video's te maken, ongeacht uw budget.

Met de combinatie van een video-editor die voldoet aan uw behoeften en uw budget, met uitstekende bewerkingsvaardigheden en fantastische en goedkope stockvideo's, kunt u de beste hits en succesvolle video's volledig combineren – sterker nog, veel populaire Hollywood-films en prime-time TV-producties gebruiken enkele van de hierboven genoemde beste gratis videobewerkingssoftware, zoals Blender en Lightworks, in hun bewerkingsproces.

Daarom hoeft u niet te aarzelen om deze online gratis videobewerkers uit te proberen om geweldige video's te maken om uw carrière en uw onderneming naar een hoger niveau te tillen! U kunt deze gratis programma's zelfs met een gratis video van bijvoorbeeld iStock uitproberen.

U kunt zich bij iStock gratis aanmelden en een account aanmaken. Nadat u zich heeft geregistreerd, krijgt u elke maand een gratis video met licentie die voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt. Een mooie mogelijkheid voor beginners om met videobewerking, verschillende formats en visuele effecten kennis te maken. Kies een van de beste gratis videobewerkingssoftware en maak de mooiste films en videoclips.

Nieuw bij iStock: de gratis iStock Video Editor!
Krijg 15% korting op het Shutterstock video-abonnement van uw keuze. Al vanaf €139,- per maand voor 10 videobestanden!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over gratis videobewerkers

🤨 Ik heb een vraag over gratis videobewerkers

🤔 Ik weet niet of gratis videobewerkers iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo