Shutterstock licenties: Wat mag wel en wat mag niet

shutterstock logo

Shutterstock is een van de populairste beeldbanken in Nederland. Deze beeldbank biedt hoge resolutie stockfoto's die u on demand of via een abonnement op elk gewenst moment kunt downloaden. De toepassing van het hoge resolutie beeldmateriaal is veelzijdig.

Maar, begrijpt u de Shutterstock licenties ook? Heb ik aanvullende gebruiksrechten nodig voor commercieel gebruik? Welk gebruiksrecht geeft Shutterstock, wat zijn mijn rechten en hoe zit het met de auteursrechten?

In dit overzicht zullen we de voorwaarden en voordelen Shutterstock licenties nader toelichten. We zullen alle gebruiksvoorwaarden uitleggen en u alle relevante gegevens verstrekken.

 • Product
 • Foto’s
Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!
Download nu met 15% korting foto's, illustraties, video's en muziek met het FLEX 25 abonnement!

De belangrijkste voorwaarden van Shutterstock licenties

Alvorens we ingaan op de kleine lettertjes, willen we eerst de uitgangspunten van de Shutterstock gebruiksovereenkomst bekijken, zodat we op de hoogte zijn van de belangrijke punten en van daaruit verder kunnen gaan.

We zullen beginnen met te zeggen dat Shutterstock.com door haar klanten als een van de beste websites voor afbeeldingen van 2023 wordt gezien. Ze behoren al vanaf hun oprichting in 2003 tot de top in de wereld van de stockfotografie.

De Shutterstock licenties zijn de moeite van het kennen waard, niet alleen voor het gebruikmaken van het beeldmateriaal van deze webshop, maar ook omdat ze als voorbeeld dienen voor de licentieovereenkomsten voor de on demand opties en abonnementen van andere beeldbanken.

De standaard licentie is rechtenvrij

Shutterstock hanteert een rechtenvrije licentie, wat impliceert dat de vergoeding die u voor een afbeelding (zowel via een abonnement als een afbeeldingspakket) betaalt, het enige bedrag is dat u ooit voor het beeld zult betalen. Zodra u een licentie hebt gekregen en betaald, bent u geen vergoeding voor het gebruikmaken van de afbeelding meer verschuldigd.

Let op: dezelfde rechtenvrije licentie geldt voor alle foto's die u downloadt met het nieuwe gratis Shutterstock proefabonnement. Hierdoor zijn ze nog waardevoller, omdat de meeste andere gratis foto's van het internet onder Creative Commons of onder het publieke domein vallen, maar die van Shutterstock zijn allemaal gecontroleerd en goedgekeurd.

Het is een persoonsgebonden licentie

Bij Shutterstock kunt u ook multi-seat licenties aankopen voor teams en ook zakelijke overeenkomsten voor bedrijven en merken. De gebruikelijkste is echter de persoonsgebonden licentie: één klant gebruikt zijn account voor het in licentie downloaden en het elke keer gebruikmaken van fotomateriaal, vectoren en illustraties in diverse projecten. We zullen deze licentie in dit artikel nader toelichten.

Shutterstock licenties voor commerciële doeleinden

Deze beeldbank hanteert twee licentievormen, die beide overigens rechtenvrij zijn. De eerste is voor het gebruikmaken van het beeldmateriaal voor commerciële doeleinden: marketing, reclame, branding en overige gebruiksvormen die betrekking hebben op zakelijke activiteiten, gericht op het maken van winst. De tweede is uitsluitend voor redactionele toepassingen en hierop zijn andere rechten en beperkingen van toepassing.

We concentreren ons in hier op de eerste (commerciële gebruikslicentie), omdat deze voor de meeste ontwerpers en ondernemers relevant is. Krijg meer informatie over de gebruiksmogelijkheden van beeldmateriaal en klik hier voor gouden tips om met stockfotografie fantastische content te maken!

Bent u een uitgever, lees dan verder! De commerciële licentie is eveneens van toepassing op blogs, e-books en drukwerk.

Bekijk ook deze artikelen over redactionele stockfoto's en ontdek waar u online de beste redactionele beelden kunt vinden. Shutterstock Redactioneel is een uitstekende optie voor redactioneel beeldmateriaal!

We richten ons met name op fotolicenties

Shutterstock is een uitstekend adres voor professionele ontwerpers en biedt als sinds jaar en dag meer dan alleen maar statische beelden. Ze beschikken over speciaal aanbod met stockvideo's en stockaudio, waarbij elk van deze mediavormen haar eigen licentievoorwaarden heeft.

Bent u geïnteresseerd in videomateriaal, dan is het goed om te weten dat Shutterstock een handige videolicentie heeft. Onlangs heeft Shutterstock een uitgebreide videolicentie toegevoegd met onbeperkte dekking voor een groot publiek. (Wilt u meer weten over deze licentie, lees dan deze uitleg over de Shutterstock videolicentie)

Nieuw: Shutterstock heeft onlangs het Flex 25 abonnement geïntroduceerd dat het mogelijk maakt om multimedia te downloaden, allemaal met dezelfde rechtenvrije standaardlicentie. Met onze exclusieve Shutterstock kortingscode nu 20% korting op uw Flex abonnement!
Download nu met 15% korting foto's, illustraties, video's en muziek met het FLEX 25 abonnement!

www.shutterstock.com/nl pricing

Een licentie wordt alleen afgegeven met een legale, geautoriseerde, download zonder watermerk

Alle beelden van Shutterstock zijn op hun website voorzien van een watermerk met het Shutterstock-logo. Hiermee wordt voorkomen dat ze onrechtmatig worden gedownload en zonder licentie worden gebruikt. De enige manier om een geldige licentie van Shutterstock te verkrijgen is door de bestanden te downloaden van hun website.

Dit kan op verschillende manieren, zowel betaald als ook gratis. Lees hier de 5 methoden om foto's van Shutterstock te downloaden zonder watermerk (met een geldige licentie).

De licentievoorwaarden van Shutterstock

DISCLAIMER: Dit is een officieuse handleiding voor Shutterstock licenties. Dit is een persoonlijke interpretatie van de licenties die ze gebruiken. Dit overzicht is uitsluitend om u te informeren en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Mocht u vragen en/of hulp nodig hebben, neem dan rechtstreeks contact op met Shutterstock.

Tijd om de gebruiksvoorwaarden van de Shutterstock licenties onder de loep te nemen:

#1. Niet-exclusief, niet-overdraagbaar recht om content voor altijd wereldwijd te gebruiken

www.shutterstock.com/nl license

Dit is de essentie van de overeenkomst die u afsluit als u een afbeelding van Shutterstock downloadt, daarom is een goed begrip van de overeenkomst erg belangrijk.

TOEGESTAAN:

Alles is helder: u mag de gelicentieerde afbeelding bewerken of wijzigen en gebruiken zoals u dat wilt, waar u maar wilt, in alle projecten die u maar wilt, en er voor altijd van blijven gebruikmaken. Let op: anderen kunnen dezelfde afbeelding op hetzelfde moment als u in licentie krijgen en gebruiken.

NIET TOEGESTAAN:

U mag de gelicentieerde afbeelding niet doorverkopen, schenken of overdragen aan derden die de foto in zijn orginele vorm gebruiken. Alleen u bent gerechtigd om deze licentie te gebruiken en u bent als enige verantwoordelijk voor de gebruikmaking ervan.

Opmerking: U mag met de standaard licentie het beeldmateriaal van deze aanbieder voor klantenwerk inzetten – bijvoorbeeld, als ontwerper van visuele content voor een klant. Maar wat u uw klant levert mag uitsluitend het uiteindelijke, bewerkte werk zijn, geen enkele afbeelding mag in zijn oorspronkelijk gedownloade vorm worden aangeboden. Vind en lees meer hierover in onze bijdrage over het toepassen van stockfotografie in klantenwerk.

Daarnaast gelden er enkele gebruiksbeperkingen die u in acht moet nemen en die we later zullen toelichten.


#2. Standaardafbeeldingslicenties

www.shutterstock.com/nl license

Het wordt nu specifieker. We hebben gezien wat toegestaan is en hieruit wordt duidelijk dat Shutterstock beelden veel mogelijkheden biedt aan bedrijven en ontwerpers, maar het impliceert ook enkele zaken die niet zijn toegestaan.

WAT IS ER SPECIFIEK TOEGESTAAN:

Het digitale gebruik heeft betrekking op alle belangrijke toepassingen zoals websites, online en op mobiele reclame, social media, e-mailmarketing, apps, software, digitale publicaties en meer. Er gelden geen limieten voor het aantal views/bezoekers.

Afdrukken, bijvoorbeeld van verpakkingen, kantoorbenodigdheden, POS-reclame, reclame in fysieke publicaties, reclameborden, zijn gelimiteerd tot 500.000 exemplaren.

Een uitzondering vormen film, video, tv-series, advertenties en videoproducties voor online streaming platformen (bijv. YouTube en Vimeo). Hiervoor mag u wel gebruikmaken van het fotomateriaal van Shutterstock, mits het productiebudget niet groter is dan $10.000.

Interessant aan de Shutterstock licenties is dat andere aanbieders vaak een limiet instellen voor het aantal views of bezoeken, en niet voor de waarde van de productie.

 

WAT IS ER SPECIFIEK NIET TOEGESTAAN:

Het is niet toegestaan om meer dan 500.000 fysieke kopieën te maken of de foto's te gebruiken in audiovisuele producties waarvan de kosten hoger zijn dan $10.000. De foto's mogen niet worden gebruikt in producten die u verkoopt op basis van een retailmodel (bijv. t-shirts of schildersdoeken).

 

Maar wat als u meer dan 500.000 afdrukken nodig hebt, de productie waarvoor u afbeeldingen wilt gebruiken een groot budget heeft, of als u de stockfoto's op of in een product voor de verkoop wilt gebruiken om geld te verdienen? Dan biedt de Shutterstock uitgebreide licentie uitkomst. Lees verder voor meer informatie!


#3. Algemene beperkingen van het gebruik van visuele content

www.shutterstock.com/nl license

www.shutterstock.com/nl license

Deze specifieke toepassingen zijn absoluut niet toegestaan met het beeldmateriaal van Shutterstock. Deze beperkingen gelden altijd (ook met een van de uitgebreide Shutterstock licenties). Het is dus essentieel om deze te kennen.

DIT MAG NIET
U mag de afbeeldingen op geen enkele andere manier gebruiken dan waarvoor de licentie uitdrukkelijk toestemming geeft. U mag ze op geen enkele wijze doorverkopen of opnieuw distribueren. U mag redactionele foto's niet gebruiken voor commerciële toepassingen. Bovendien mag u niet de indruk wekken dat u de foto's zelf hebt gemaakt, of content die is gecreëerd met behulp van stockfoto's als handelsmerk (bijv. logo's) registreren.

Het overige heeft betrekking op wat wordt aangeduid als “Gevoelig gebruiksvoorwaarden“, waarmee het gebruik van de foto's op moreel of persoonlijk aanstoot gevende wijze wordt ingeperkt:

 • Pornografische toepassingen of content die als lasterlijk, bedrieglijk of op enige andere wijze onwettig kunnen worden opgevat, zijn verboden.
 • Verder mogen er geen afbeeldingen worden gebruikt van mensen (modellen) die in een “negatief daglicht” worden geplaatst of op een wijze die als negatief zou kunnen worden ervaren. Hiermee wordt onder andere aangegeven dat onderwerpen als pornografie, content voor volwassenen, dating- en escortdiensten, politieke goedkeuring, promotie voor de aankoop van gezondheidsbedreigende producten (zoals tabak), content met betrekking tot religie, of over fysieke of mentale handicaps, alsmede immorele of criminele activiteiten, niet zijn toegestaan.


#4. De uitgebreide licentie biedt veel extra's

www.shutterstock.com/nl license

Wij hebben aan het einde van punt 2 opgemerkt dat de uitgebreide licentie aanvullende rechten geeft en uitkomst biedt als u de limieten van de oplage, het budget of het verbod op wederverkoop wilt wegnemen. Dat was geen loze opmerking!

De uitgebreide licentie van Shutterstock breidt de gebruiksrechten van de standaard licentie aanzienlijk uit door extra mogelijkheden en toepassingen toe te voegen waarmee de eerder aangehaalde beperkingen worden opgeheven, zodat er meer flexibiliteit en meer inkomsten kunnen worden gegenereerd

Wat omvatten de uitgebreide Shutterstock licenties?

 • Een onbeperkt aantal kopieën voor alle in de standaardlicentie toegestane soorten drukwerk
 • Onbeperkte budgetten voor alle audiovisuele producties die in de standaard overeenkomst vermeld staan
 • Gebruiksmogelijkheden voor de foto's van Shutterstock in merchandise (voor verkoop, acties of promotie) en digitale sjablonen. Meer informatie hierover leest u in onze toelichting over waar u afbeeldingen voor producten die u wilt verkopen kunt verkrijgen.
Belangrijk is om te onderstrepen dat het gebruiksrecht voor producten voor de verkoop betrekking heeft op producten waarbij de afbeelding tot de waarde bijdraagt, en niet op de waarde zelf. Het doorverkopen van onbewerkte stockfoto's is nooit toegestaan!
 
Wat zijn de prijzen
Op de Shutterstock site hebben alle getoonde standaardtarieven betrekking op de standaard gelicentieerde afbeeldingen. Deze zijn zowel op aanvraag als via een beeldabonnement verkrijgbaar. De prijzen variëren van € 0,21 tot € 9,80 per download, conform de geselecteerde aanschafmethode.
 
En hoe zit dat met de uitgebreide licenties? Aangezien deze overeenkomst u ruimere gebruiksrechten geeft, is het vanzelfsprekend dat beelden onder deze licentie duurder zijn dan die met een standaardlicentie. Uitgebreide licenties zijn voor elke afbeelding uit de collectie van Shutterstock verkrijgbaar en u kunt deze op aanvraag kopen via uitgebreide licentiepakketten vanaf €99,50 per afbeelding.
 
Meer informatie kunt u vinden in ons artikel over de Shutterstock prijzen.
 

#5. Garanties en verklaringen

www.shutterstock.com/nl license

Hoe algemeen dit misschien ook klinkt, in feite zijn deze voorwaarden toch wel erg belangrijk! Wellicht heeft u onze waarschuwing over de gevaren van het gebruikmaken van gratis foto's van Google of het internet in uw projecten gelezen (mocht dat niet het geval zijn, dan raden wij u aan dat alsnog te doen!). De belangrijkste reden dat gratis foto's zo riskant zijn, is dat er geen enkele ondersteuning is voor het rechtmatige gebruik ervan, zodat u deze in feite op eigen risico gebruikt, en zonder veel informatie over hoe groot dat risico zou kunnen zijn.

De bovenstaande woorden geven aan dat Shutterstock al haar afbeeldingen ondersteunt en stelt dat deze niet in strijd zijn met het auteursrecht of de privacy of individuele rechten en niet in strijd zijn met de Nederlandse wet- en regelgeving.

Dat geeft u de nodige geruststelling wanneer u deze afbeeldingen voor commerciële projecten wilt gebruiken en het voegt eveneens een grote waarde toe aan het beeldmateriaal en de service van Shutterstock.


#6. Vrijwaring en aansprakelijkheid

www.shutterstock.com/nl license

www.shutterstock.com/nl license

Nog een belangrijk punt dat u moet weten over Shutterstock licenties betreft de voorwaarden waaronder deze het rechtmatige gebruik van hun beeldmateriaal ondersteunen door middel van schadeloosstellingen.

Volgens de voorwaarden die zij stellen, mits u zich houdt aan alle licentievoorwaarden voor het gebruik van het Shutterstock beeldmateriaal, zal deze beeldbank u vrijwaren in het geval van rechtsvorderingen tegen het beeldmateriaal of uw gebruik ervan, en het bedrag van deze vrijwaring wordt bepaald door het type licentie dat u aanschaft:

 • De standaardlicentie biedt een schadeloosstelling van $10,000
 • De uitgebreide licentie biedt een schadeloosstelling van $250,000

Met andere woorden, hiermee bent u financieel en juridisch beschermd als u foto's van Shutterstock gebruikt (mits u deze op de juiste manier gebruikt).

Maar ze stellen ook dat bij misbruik van een afbeelding met auteursrecht, de aansprakelijkheid bij u ligt en u verplicht bent om ze te vrijwaren in geval van juridische claims tegen Shutterstock. Vandaar dat een goed begrip van de Shutterstock licenties en het auteursrecht zo belangrijk is!


#7. Vergelijking van de Shutterstock licenties – Welke licentie heeft u nodig?

www.shutterstock.com/nl license

www.shutterstock.com/nl license

Als u twijfelt welke licentie-variant bij u past, helpt Shutterstock u met deze vergelijkingslijst.De kernpunten helpen u snel te ontdekken welke termen voor u het meest van toepassing zijn wat betreft de kosten en de dekking.

Praktijkvoorbeelden
Laten we op basis van de vergelijkingen eens nagaan welke toepassingen en welke Shutterstock licenties het best geschikt zijn voor elk van deze toepassingen.

 1. Ik heb 100.000 flyers nodig om mijn service te promoten op een groot festival en wil dezelfde afbeelding gebruiken op 10.000 petjes die ik op de locatie gratis weggeef. Licentie: Hoewel de petjes gratis worden weggegeven, vereist het aantal flyers een uitgebreide licentie.
 2. Ik wil een foto vergroten voor een groot reclamebord dat ik in een druk bezocht deel van de stad wil plaatsen. Licentie: Dit kan prima met een standaardlicentie. Hoewel het om een groot project met grote resultaten gaat, valt het gebruik voor één billboard onder de dekking van deze licentie.
 3. Ik wil een afbeelding opnemen in een mobiele app waar duizenden mensen gebruik van zullen maken. Licentie: Hoe veel personen er ook van uw app gebruik zullen maken, de standaard licentie is toereikend voor gebruik van afbeeldingen in apps.
 4. Ik wil tien grote canvasdoeken maken en daarvoor Shutterstock foto's met tekst erop gebruiken, die ik aan mensen verkoop ter decoratie van hun huis. Licentie: U mag de foto doorverkopen als deze van tekst is voorzien en in een eindproduct is verwerkt, maar uitsluitend met een uitgebreide licentie, ook al gaat het maar om 10 exemplaren.
 5. Mijn opdrachtgever wil dat ik een ontwerp maak met een afbeelding voor visitekaartjes, briefpapier, enveloppen en andere kleine papierwaren voor zijn bedrijf. Hij zal dit ontwerp van mij kopen en door een ander bedrijf laten drukken. Licentie: Dit kan met een standaard licentie, op voorwaarde dat er niet meer dan 500.000 afdrukken van dit ontwerp worden gemaakt. Omdat u het uiteindelijke werk aan slechts één persoon verkoopt, geldt dit niet als wederverkoop, zodat er geen uitgebreide licentie vereist is.


Shutterstock licenties – veelgestelde vragen

In het verlengde van de licenties van Shutterstock waarin het gebruiksrecht en andere rechten zijn aangegeven, hebben we een lijst van vaak gestelde vragen gemaakt met vragen over de abonnementen en ook het opzeggen van een abonnement. 

Wat kost een Shutterstock abonnement?

De prijs hangt af van het aantal downloads of afbeeldingen die u per maand wilt downloaden. Er zijn 4 optie: 10, 25, 50, 350 en 750 afbeeldingen. Dit aantal kunt u op elk moment wijzigen. De prijs varieert van € 29,- per maand (10 beelden) tot € 159,- per maand (750 beelden) bij een jaarabonnement met facturering per maand. Bekijk hier het Shutterstock prijsoverzicht.

Hoe Shutterstock opzeggen?

Ga op de website van Shutterstock naar de “Abonnementen” om uw abonnement of gratis 30-dagen proefversie te annuleren. Zorg er in geval van een Shutterstock proefabonnement voor dat u tijdig opzegt, zodat deze volgende maand niet wordt omgezet in een jaarabonnement met maandelijkse facturering.

Is Shutterstock betrouwbaar?

Shutterstock is één van de beste en betrouwbare beeldbanken met foto's van professionele fotografen. Bekijk hier het Shutterstock testrapport 2023.

Kan ik mijn foto's op Shutterstock verkopen?

Ja, net als veel andere fotografen kunt ook u als fotograaf uw beelden op de site van Shutterstock verkopen. Dit kan overigens bij meerdere beeldbanken.

Ontwerp perfecte content met Shutterstock

U weet nu alles over de Shutterstock licenties om uw gevonden stockfoto's optimaal te benutten en ze veilig te gebruiken. U hebt nu alle kennis in huis om de foto's en andere artikelen van Shutterstock te downloaden en fantastische visuele content voor uw onderneming of project te maken!

En tot slot een aantal praktische artikelen en tips voor het kopen van Shutterstock afbeeldingen:

 • Product
 • Foto’s
Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!
Download nu met 15% korting foto's, illustraties, video's en muziek met het FLEX 25 abonnement!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over Shutterstock licenties

🤨 Ik heb een vraag over Shutterstock licenties

🤔 Ik weet niet of Shutterstock licenties iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Iets anders…

  Ik zie net dat ik.al.een aantal maanden abonnement betaal voor shutterstock. Kan ik nu de gemiste downloads van die maanden alsnog downloaden of ben ik deze.nu kwijt ?

  • Wilfred van der Zwaag 24. mei 2022 op

   Goedemorgen Petra,

   Helaas worden bij Shutterstock de ongebruikte downloads niet doorgeschoven naar de volgende maand. Dit houdt in dat u de gemiste downloads kwijt bent.

   Mocht u nog andere vragen hebben, dan zal ik deze graag voor u beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Wilfred van der Zwaag
   stockfotos.nl

Stockfoto's
Logo