Afbeeldingen met een Uitgebreide licentie kopen – vergelijking van de beste beeldbanken

Op de prijspagina's van de verschillende beeldbanken komt u steeds weer de term “Uitgebreide licentie” tegen. Wat houdt deze term precies in? Wanneer en waarom heeft u uitgebreide licenties nodig? En wat kosten uitgebreide licenties?

Lees hier waarom u afbeeldingen met een uitgebreide licentie nodig heeft.

Basisinformatie over beeldlicenties

Uitgebreide licentie

In 1865 verleende het Koninkrijk Beieren voor het eerst rechten op fotografie, zoals vastgelegd in de “Gesetz zum Schutze der Urheberrechte an literarischen Erzeugnissen und Werken der Kunst” (Wet ter bescherming van het auteursrecht op literaire werken en kunst). Sindsdien zijn de auteursrechten van foto's in Duitsland beschermd door wettelijke voorschriften. Tijdens de Berner Conventie (1886) werd dit ook voor veel andere landen geregeld, waaronder Nederland en België.


Licenties voor afbeeldingen 

Met het verlenen van een beeldlicentie (lat. licentia=toestemming) geeft de houder van het auteursrecht (bijv. een fotograaf) toestemming voor het gebruik van zijn of haar foto. De toestemming voor het gebruik kan worden beperkt: tijdelijk, wel of niet commercieel, alleen redactioneel of geheel exclusief. Jarenlang moest voor elk individueel gebruik van een afbeelding of voor elk toepassingsgebied (kranten, brochures, posters) een afzonderlijke licentie worden verkregen.


Rechtenvrije licenties (standaard licenties)

Het computertijdperk heeft gelijktijdig meervoudig gebruik van een afbeelding mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld in een tijdschrift en tegelijkertijd op een website. Deze ontwikkeling leidde tot een nieuw type licentie voor afbeeldingen: de Royalty Free licentie (rechtenvrije licentie), wat letterlijk “licentievrije licentie” betekent. En dat klinkt in eerste instantie een beetje tegenstrijdig. Het gaat hier echter om “licentievrij” in die zin dat er geen licenties meer nodig zijn – zoals voorheen – maar dat met de rechtenvrije licentie meervoudig gebruik van afbeeldingen, meestal ook commercieel gebruik, en bij veel beeldbanken nu zelfs gebruik in de sociale media is toegestaan. Afbeeldingen die u koopt bij een gerespecteerde beeldbank hebben deze rechtenvrije licentie – of standaard licentie. De standaard licentie (rechtenvrije licentie) verleent echter geen onbeperkt gebruiksrecht! Het is daarom verstandig om de licentievoorwaarden van de betreffende beeldbank zorgvuldig te lezen.

Over het algemeen is het volgende met de standaard licentie toegestaan:

Gebruik van afbeeldingen in digitale media en op gedrukte media (meestal tussen 250.000 en 500.000 stuks):

√  Bedrukte verpakkingen
√  Gedrukte boeken, tijdschriften en kranten
  Reclame- en marketingmateriaal
  Posters, wenskaarten, ansichtkaarten (maar NIET voor de verkoop)
√  T-shirts, kleding (maar NIET voor de verkoop)
  Websites
  Sociale media
  E-Mail, Ebooks
  Video, TV, bioscoop
  Voertuigreclame en belettering

Het volgende is niet toegestaan met de standaard licentie:

Gebruik van afbeeldingen op artikelen die voor de verkoop zijn bestemd:

⊗  Koppen, bekers, mokken, kalenders, spelletjes, wenskaarten
 Prenten, wanddecoratie
 Screensavers
 T-shirts, kleding
 Websjablonen & website templates


terug naar menu ↑

Wat houdt een uitgebreide licentie in – wanneer en waarom is deze nodig?

Wat zijn uitgebreide licenties?

Het gebruik van afbeeldingen met een rechtenvrije of standaard licentie heeft beperkingen wat betreft hoge oplages in de digitale of printsector en het gebruik op artikelen die voor de verkoop zijn bestemd. Mocht u een afbeelding buiten deze beperkingen willen gebruiken, dan heeft u een zogeheten uitgebreide licentie nodig, zodat u deze in zowel deze als andere toepassingen kunt gebruiken.

terug naar menu ↑

Uitgebreide licentie voor digitale en gedrukte media

Waar een standaard licentie slechts 250.000 – 500.000 stuks toestaat, kunt u met de uitgebreide licentie meestal onbeperkt printen.

Voorbeeld - Uitgebreide licentie voor boekdrukken
De rechtenvrije afbeelding met de giraffe kan worden gebruikt op een boekomslag. De oplage is 750.000 exemplaren. De oplage overschrijdt de limieten van de standaard licentie. Er is een uitgebreide licentie vereist.

terug naar menu ↑

Uitgebreide licentie voor producten die voor de verkoop zijn bestemd

Vaak worden afbeeldingen op of in producten die bestemd zijn voor de verkoop bestemd, zoals T-shirts, posters, bekers, mokken, kalenders enz. of in websjablonen, zoals WordPress, digitale briefkaarten, enz.

Indien u van plan bent een afbeelding te gebruiken om af te drukken op producten voor de verkoop, dan heeft u hiervoor een uitgebreide licentie nodig. De reden: Alleen met de afbeelding is het artikel verkoopbaar en daardoor is de afbeelding een essentieel onderdeel van het product. Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe u afbeeldingen met de uitgebreide licentie kunt gebruiken.

Voorbeeld - Uitgebreide licentie voor het bedrukken van T-shirts

De rechtenvrije afbeelding met plantenmotieven wordt gedrukt op T-shirts die bestemd zijn voor de wederverkoop. Hiervoor is een uitgebreide licentie nodig, omdat het T-shirt een essentieel onderdeel van de handelswaar is en uitsluitend met de afbeelding verkoopbaar is.

terug naar menu ↑

Uitzonderingen: producten die niet voor de verkoop zijn bestemd

Veel beeldbanken maken bij gebruik van afbeeldingen op producten die geschikt zijn voor wederverkoop de volgende uitzondering: Indien het product gratis wordt weggegeven, bijvoorbeeld als promotieartikel voor uw bedrijf op een vakbeurs, dan is de standaard licentie toereikend, mits het aantal toegestane items in de standaard licentie niet wordt overschreden.

terug naar menu ↑

Meer winst met uitgebreide beeldlicenties – T-shirts, fotokalenders, mokken en ansichtkaarten

Met de aankoop van een uitgebreide beeldlicentie kunt u de rechtenvrije afbeeldingen voor nog meer commerciële doeleinden gebruiken. Drukwerk zoals reclame, reclamemateriaal, kranten, tijdschriften, boeken en productverpakkingen kunnen in grotere oplagen geproduceerd worden, waardoor de productiekosten dalen en de winst toeneemt. Daarnaast kunt u de afbeeldingen ook gebruiken voor goedkopere artikelen (T-shirts, posters, behang, ansichtkaarten, mokken, kalenders, prints) of websjablonen en -templates (bijv. WordPress-thema's, grafische sjablonen, digitale ansichtkaarten, apps voor smartphones) die in grote hoeveelheden worden geproduceerd voor wederverkoop en die u winstgevender kunt doorverkopen.


Koop nu beeldpakketten met uitgebreide licenties en bespaar tussen de 20% en 43%. En nog eens 50% korting met een geldig beeldabonnement!
terug naar menu ↑

Uitgebreide licenties – waar voordelig verkrijgbaar?

Uitgebreide licenties waar verkrijgbaar

U kunt bij alle grote beeldbanken uitgebreide licenties verkrijgen. In de volgende lijst vindt u beknopt overzicht van welke beeldbank Uitgebreide licenties tegen welke prijs aanbiedt.

Beeldbank Normale prijs per afbeelding Laagste prijs per afbeelding
Uitgebreide licentie Adobe Stock
€63,99 -
Stock Photo Secrets Uitgebreide licentie StockPhotoSecrets
€70,-/€35,- (bij een actief abonnement) €40,-/20,- (bij een actief abonnement)
Uitgebreide licenties Photocase
€250,- voor drukwerk, €250,- voor verkoop 100 Credits=€137,50 (Creditpakket 1000)
Shutterstock LogoUitgebreide licentie Shutterstock
€99,50 €68,00
Uitgebreide licenties iStock
per 18 Credits (€125,-) voor drukwerk... per18 Credits (€125,- ) voor verkoop €104,94 (Creditpakket 300)
Uitgebreide licentie Fotolia
99 Credits (€99,-) €59,40 (Creditpakket 9400)
Uitgebreide licentie Depositphotos
€78,- €56,16

Uitgebreide licentie kopen van Adobe Stock

Adobe Stock licentiesAdobe Stock prijzen licentiesAdobe Stock is Adobe's eigen beeldbank die volledig met het Creative Cloud platform  is geïntegreerd. Met meer dan 60 miljoen afbeeldingen is Adobe uitgegroeid tot één van ‘ s werelds grootste beeldbanken. Alle foto's kunnen met een uitgebreide licentie (Enhanced genaamd) worden aangeschaft en maken het mogelijk om in onbeperkt aantallen afbeeldingen af te drukken en deze te gebruiken op producten die worden doorverkocht. De uitgebreide licentie kost €63,99 per afbeelding.

 


Uitgebreide licenties kopen van StockPhotoSecrets Shop

StockPhotoSecrets Shop uitgebreide licentiesDe beeldbank StockPhotoSecrets Shop beschikt over meer dan 5 miljoen foto's, vectoren en zelfs lettertypen. Voor elke afbeelding kunt u tegen betaling van €70,- een uitgebreide licentie aanschaffen. De “Afbeeldingspakketen met uitgebreide licenties” zijn een speciale aanbieding van StockPhotoSecrets Shop. Hierbij wordt de prijs voor de uitgebreide licentie van €70,- tot €40,- verlaagd (bij een afbeeldingspakket met 25 afbeeldingen). En met een actief abonnement bespaart u nog eens 50% extra en betaalt u bijvoorbeeld slechts €20,- per uitgebreide beeldlicentie (bij een afbeeldingspakket met 25 afbeeldingen). De uitgebreide beeldlicentie begint bij 300.000 stuks en staat onbeperkte oplagen toe in digitale en gedrukte media, verkoopartikelen, websjablonen en templates.

StockPhotoSecrets Shop licentieprijzen


Uitgebreide licenties kopen van Photocase

Photocase uit Berlijn beschikt over niet al te veel voorkomende afbeeldingen in het aanbod van stockfoto's. De afbeeldingen van Photocase weerspiegelen spontaniteit, openheid en tonen bijzondere momenten en een eigenzinnige kijk op de normale dingen van het leven. De uitgebreide licentie kan afzonderlijk worden gekocht voor drukwerk (€250,- of 100 Credits) en de wederverkoop van merchandise (€250,- of 100 Credits). Wanneer u een groot credit-pakket koopt, kunt u de uitgebreide licentie voor een veel lagere prijs verkrijgen: voor drukwerk en voor wederverkoop voor slechts €137,50 (1000 credit-pakket). Wilt u weten voor welke fantastische foto's u deze licenties kunt gebruiken, bekijk dan de artikelen over hun unieke en lifestyle afbeeldingen.

Photocase prijzen licenties


Uitgebreide licenties kopen van Shutterstock.

ShutterstockUitgebreide licentie van Shutterstock. is een van de grootste beeldbanken ter wereld, met een bestand van meer dan 100 miljoen afbeeldingen. De uitgebreide licentie is vereist vanaf 500.000 stuks om onbeperkt boeken, tijdschriften, reclameposters, enz. te kunnen drukken of om commerciële artikelen voor de verkoop te kunnen produceren. Shutterstock biedt tevens afbeeldingspakketten met uitgebreide licenties van 2, 5 en 25 afbeeldingen. De prijs voor de uitgebreide licentie vangt aan met 2 afbeeldingen voor €199,- (€99,50 per afbeelding) en bij een pakket van 25 afbeeldingen bedraagt de licentieprijs ongeveer €68,- per afbeelding.

Shutterstock prijzen


Uitgebreide licenties kopen van iStock

iStock licentiesiStock prijzen licentiesiStock by Getty Images is één van de bekendste beeldbanken op de markt voor stockfoto's. Exclusieve en uitstekende kwaliteit foto's, die niet bij andere beeldbanken verkrijgbaar zijn, zijn kenmerkend voor iStock. De uitgebreide licentie kunt u ook afzonderlijk bij iStock verkrijgen voor oplagen van meer dan 500.000 stuks of voor de wederverkoop van artikelen voor 18 credits (€125,-) per stuk. U kunt hierbij geld besparen door een groter credit-pakket (bijv. 300 credits) te kopen en betaalt dan slechts €104,94 per uitgebreide licentie


 Uitgebreide licenties kopen van Depositphotos………

Uitgebreide licentie van DepositphotosDepositphotos prijzenDepositphotos beschikt over meer dan 70 miljoen afbeeldingen en biedt tevens aan afbeeldingspakketten gekoppelde uitgebreide licenties met 1, 5 en 25 afbeeldingen. De uitgebreide licentie is vereist als er meer dan 500.000 exemplaren worden afgedrukt of gekopieerd. Deze is tevens vereist voor artikelen voor wederverkoop of voor gratis verspreiding, als de afbeelding een essentiële rol speelt in het artikel of de waarde van het artikel verhoogt. Een uitgebreide beeldlicentie kost €75,- voor één afbeelding en de prijs wordt bij een afbeeldingspakket van 25 afbeeldingen tot €54,44 verlaagd.

 


terug naar menu ↑

FAQ – Veelgestelde vragen over uitgebreide licenties:

Veelgestelde vragen over de uitgebreide licentie

Heb ik een uitgebreide licentie nodig voor het drukken een poster voor de verkoop?

• Ja, want de gebruikte afbeelding vormt een essentieel onderdeel van het product. Uitsluitend met de afbeelding is het product geschikt voor wederverkoop.

Heb ik een uitgebreide licentie nodig voor het bedrukken van een basecap die ik op een beurs wil weggeven?

• Nee. Tenzij de in de Standaard licentie toegestane oplage wordt overschreden. (Lees de voorwaarden van de betreffende beeldbank zorgvuldig door!).

Ik wil graag een vectorafbeelding op geschenkverpakkingen afdrukken. Heb ik hiervoor een uitgebreide beeldlicentie nodig?

• U heeft inderdaad uitgebreide beeldlicentie nodig als de geschenkverpakking voor wederverkoop is bedoeld. De vectorafbeelding maakt de verpakking verkoopbaar en de afbeelding wordt een onlosmakelijk onderdeel van het product. Indien de verpakking daarentegen niet bestemd is voor wederverkoop, maar gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal en indien de in de Standaard licentie vermelde toegestane oplage niet wordt overschreden, hebt u geen Uitgebreide licentie nodig.

Heb ik een uitgebreide licentie nodig voor de verkoop van gecreëerde templates, websites en apps voor smartphones?
Heb ik een uitgebreide beeldlicentie nodig voor afbeeldingen die ik wil gebruiken om ansichtkaarten af te drukken als de oplage binnen de Standaard licentie valt?

• Ja, want de gebruikte afbeelding wordt een essentieel onderdeel van het product. Alleen door de afbeelding is het product geschikt voor wederverkoop.

Heb ik een uitgebreide beeldlicentie nodig als ik de afbeelding wil gebruiken voor verschillende producten (briefpapier, visitekaartjes, websites)?

Ja, als de briefhoofden, visitekaartjes en websites bestemd zijn voor wederverkoop. De gebruikte afbeelding wordt een essentieel onderdeel van het product en draagt op beslissende wijze bij aan de verkoopbaarheid ervan. Als de briefhoofden, visitekaartjes en webpagina's echter uitsluitend voor zakelijke doeleinden worden gebruikt en de oplage de in de standaard licentie vermelde limiet niet overschrijdt, is een uitgebreide licentie niet vereist.Conclusie

Uitgebreide beeldlicenties zijn vereist voor het gebruik van afbeeldingen in grote oplages buiten de limieten van de standaard licentie en ook op/in artikelen die bestemd zijn voor de verkoop. Aan uitgebreide licenties zijn echter wel kosten verbonden. Maar de bijbehorende grotere commerciële toepassingsmogelijkheden lenen zich voor een nog winstgevender gebruik van afbeeldingen.

Koop nu beeldpakketten met uitgebreide licenties en bespaar tussen de 20% en 43%. En nog eens 50% korting met een geldig beeldabonnement!

Als ingewijde op het gebied van stockfoto's wil ik met mijn online magazine Stockfotos.nl u als koper van afbeeldingen graag inzicht geven in de wereld van beeldbanken en u helpen de beeldbank te vinden die bij u past.