Foto’s met een uitgebreide licentie kopen – de beste sites

Op de prijspagina's van de beeldbanken Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock komt u steeds weer de term “uitgebreide licentie” tegen. Wat houdt deze term precies in? Wanneer en waarom heeft u uitgebreide licenties nodig? En wat kosten uitgebreide licenties?

Lees hier waarom u afbeeldingen met een uitgebreide beeldlicentie nodig heeft.

Basisinformatie over beeldlicenties

Uitgebreide licentie informatie

In 1865 verleende het Koninkrijk Beieren voor het eerst rechten op fotografie, zoals vastgelegd in de “Gesetz zum Schutze der Urheberrechte an literarischen Erzeugnissen und Werken der Kunst” (Wettelijke bescherming van de intellectuele eigendomsrechten op literaire en kunstwerken). Sindsdien zijn de auteursrechten van foto's in Duitsland beschermd door wettelijke voorschriften. Tijdens de Berner Conventie (1886) werd dit ook voor veel andere landen geregeld, waaronder Nederland en België.


Licenties voor afbeeldingen 

Met het verlenen van een beeldlicentie (lat. licentia=toestemming) geeft de houder van het auteursrecht (bijv. een fotograaf) toestemming dat een derde partij zijn of haar foto gebruikt – zo is er geen voorafgaande schriftelijke toestemming meer nodig). De toestemming voor het gebruik kan worden beperkt: tijdelijk, wel of niet commercieel, alleen redactioneel of geheel exclusief. Jarenlang moest om het gedownloade bestand te gebruiken voor elk individueel gebruik van downloads of voor elk toepassingsgebied (kranten, brochures, posters) een afzonderlijke licentie worden verkregen.


Rechtenvrije licenties (standaard beeldlicenties)

Het computertijdperk heeft gelijktijdig meervoudig gebruik van een afbeelding mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld in een tijdschrift en tegelijkertijd op een website. Deze ontwikkeling leidde tot een nieuw type licentieovereenkomst voor afbeeldingen: de Royalty Free beeldlicentie (rechtenvrije licentie), wat letterlijk “licentievrije licentie” betekent.

En dat klinkt in eerste instantie een beetje tegenstrijdig. Het gaat hier echter om “licentievrij” in die zin dat er geen licenties meer nodig zijn – zoals voorheen – maar dat met de rechtenvrije licentie meervoudig gebruik van afbeeldingen, meestal ook commercieel gebruik (marketing, boeken en meer), en bij veel beeldbanken nu zelfs gebruik in de sociale media is toegestaan.

Afbeeldingen die u koopt bij een gerespecteerde beeldbank hebben deze rechtenvrije licenties – of standaard licentie. De standaard licentie (rechtenvrije licentie) verleent echter geen onbeperkt gebruiksrecht! Het is daarom verstandig om met het beoogde gebruik in gedachten de algemene bepalingen en licentievoorwaarden voor het toegestane gebruik van de betreffende beeldbank zorgvuldig door te lezen.

Over het algemeen zijn de volgende commerciële doeleinden met de rechtenvrije licentie toegestaan:

Gebruik van afbeeldingen in digitale media en op gedrukte media (meestal tussen 250.000 en 500.000 stuks):

√  Gedrukte boeken, kranten, productverpakkingen en tijdschriften
  Reclame- en marketingmateriaal
  Posters, wenskaarten, ansichtkaarten (maar NIET voor de verkoop)
√  T-shirts, kleding (maar NIET voor de verkoop)
  Websites en ander digitaal gebruik
  Sociale media
  E-Mail, Ebooks
  Video, TV, bioscoop
  Voertuigreclame en belettering

Het volgende is niet toegestaan met de standaard licentie:

Gebruik van beelden op producten voor de verkoop:

⊗  Koppen, bekers, mokken, kalenders, spelletjes, wenskaarten
 Prenten, wanddecoratie
 Screensavers
 T-shirts, kleding
 Websjablonen & website templates


Wanneer en waarom heeft u een uitgebreide licentie nodig?

Wat zijn uitgebreide licenties?

Het gebruik van afbeeldingen met een rechtenvrije of standaard licentie heeft beperkingen wat betreft hoge oplages in de digitale of printsector en het gebruik op artikelen die voor de verkoop zijn bestemd. Mocht u een afbeelding buiten deze beperkingen willen gebruiken, dan heeft u een zogeheten uitgebreide licentie nodig, zodat u deze in zowel deze als andere toepassingen kunt gebruiken.


Uitgebreide licentie voor digitale en gedrukte media

Waar een standaard licentie slechts 250.000 – 500.000 stuks van alle toegestane soorten gebruik dekt, kunt u met de uitgebreide licentie meestal onbeperkt printen.

Voorbeeld - Uitgebreide licentie voor boekdrukken
De rechtenvrije afbeelding met de giraffe kan worden gebruikt op een boekomslag. De oplage is 750.000 exemplaren. De oplage overschrijdt de limieten van de standaard licentie. Er is een uitgebreide licentie vereist.Uitgebreide licentie voor het gedownloade bestand voor producten voor de verkoop

Vaak worden afbeeldingen op of in producten die bestemd zijn voor de verkoop bestemd, zoals T-shirts, posters, bekers, mokken, kalenders enz. of in websjablonen, zoals WordPress, digitale briefkaarten, enz.

Indien u van plan bent een afbeelding te gebruiken om af te drukken op producten voor de verkoop, dan heeft u hiervoor een uitgebreide licentie nodig. De reden: Alleen met de afbeelding zijn de producten die bedoeld zijn voor wederverkoop verkoopbaar en daardoor is de afbeelding een essentieel onderdeel van het product. Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe u afbeeldingen met de uitgebreide licentie kunt gebruiken.

Voorbeeld - Uitgebreide licentie voor het bedrukken van T-shirts

De rechtenvrije afbeelding met plantenmotieven wordt gedrukt op T-shirts die bestemd zijn voor de wederverkoop. Hiervoor is een uitgebreide licentie nodig, omdat het T-shirt een essentieel onderdeel van de handelswaar is en uitsluitend met de afbeelding verkoopbaar is.


Uitzonderingen: producten die niet voor de verkoop zijn bestemd

Veel beeldbanken maken bij gebruik van afbeeldingen op producten voor de wederverkoop de volgende uitzondering: Indien het product gratis wordt weggegeven, bijvoorbeeld als promotieartikel voor uw bedrijf op een vakbeurs, dan is de standaard licentie toereikend, mits het aantal toegestane items in de standaard licentie niet wordt overschreden.

Meer winst met uitgebreide beeldlicenties – T-shirts, fotokalenders, mokken enz.

Met de aankoop van een uitgebreide beeldlicentie kunt u de rechtenvrije afbeeldingen voor nog meer commerciële doeleinden gebruiken. Drukwerk zoals reclame, reclamemateriaal, kranten, tijdschriften, boeken en productverpakkingen kunnen in grotere oplagen geproduceerd worden, waardoor de productiekosten dalen en de winst toeneemt.

Daarnaast kunt u de afbeeldingen ook gebruiken voor goedkopere artikelen (T-shirts, posters, behang, ansichtkaarten, mokken, kalenders, prints) of digitale sjablonen en -templates voor websites (bijv. WordPress-thema's, grafische sjablonen, digitale ansichtkaarten, apps voor smartphones) die in grote hoeveelheden worden geproduceerd voor wederverkoop en die u winstgevender kunt doorverkopen.

Koop nu pakketten met uitgebreide licenties en bespaar veel geld. Krijg 50% extra met een actief beeldabonnement!

Uitgebreide gebruikslicenties – waar voordelig verkrijgbaar?

Uitgebreide licenties waar verkrijgbaar

U kunt bij alle grote beeldbanken uitgebreide licenties verkrijgen. In de volgende lijst vindt u beknopt overzicht van welke beeldbank Uitgebreide licenties tegen welke prijs aanbiedt.

Beeldbank Normale prijs per afbeelding Laagste prijs per afbeelding
Foto's met een uitgebreide licentie kopen - de beste sites 6 Uitgebreide licentie Adobe Stock
€63,99 -
Foto's met een uitgebreide licentie kopen - de beste sites 7 Uitgebreide licentie StockPhotoSecrets
€70,-/€35,- (bij een actief abonnement) €40,-/20,- (bij een actief abonnement)
Foto's met een uitgebreide licentie kopen - de beste sites 8 Uitgebreide licenties Photocase
€250,- voor drukwerk, €250,- voor verkoop 100 Credits=€137,50 (Creditpakket 1000)
Shutterstock LogoUitgebreide licentie Shutterstock
€99,50 €68,00
Foto's met een uitgebreide licentie kopen - de beste sites 9 Uitgebreide licenties iStock
per 18 Credits (€125,-) voor drukwerk... per18 Credits (€125,- ) voor verkoop €104,94 (Creditpakket 300)

Adobe Stock – deze uitgebreide licentie biedt vele voordelen

Adobe Stock prijzen licentiesAdobe Stockstock.adobe.com/nl homepage is Adobe's eigen beeldbank die volledig met het Creative Cloud platform  is geïntegreerd. Met meer dan 345 miljoen afbeeldingen is Adobe uitgegroeid tot één van ‘s werelds grootste beeldbanken.

Alle foto's kunnen met een uitgebreide licentie (Enhanced genaamd) worden aangeschaft en maken het mogelijk om in onbeperkt aantallen afbeeldingen af te drukken en deze te gebruiken op producten die worden doorverkocht. De uitgebreide licentie kost € 63,99 per afbeelding.


Uitgebreide licenties kopen van StockPhotoSecrets Shop

De beeldbank Stockphotos.comstockphotos.com homepage beschikt over meer dan 9 miljoen foto's, vectoren en zelfs tools om de afbeeldingen en illustraties te bewerken. Voor elke afbeelding kunt u tegen betaling van €70,- een uitgebreide licentie krijgen.

stockphotos.com prijzen uitgebreide licenties

De Afbeeldingspakketen met uitgebreide licenties zijn een speciale aanbieding van deze beeldbank. Hierbij wordt de prijs voor de uitgebreide licentie van € 70,- tot € 35,- verlaagd (bij een afbeeldingspakket met 25 afbeeldingen).

Met een actief abonnement bespaart u nog eens 50% extra en betaalt u bijvoorbeeld slechts € 20,- per uitgebreide beeldlicentie (bij een afbeeldingspakket met 25 bestanden). De uitgebreide beeldlicentie begint bij 500.000 stuks en staat toe om het gedownloade beeld in onbeperkte oplagen in digitale en gedrukte media, verkoopartikelen, websjablonen en templates te gebruiken.

Koop nu pakketten met uitgebreide licenties en bespaar veel geld. Krijg 50% extra met een actief beeldabonnement!

Uitgebreide licenties kopen van Photocase

www.photocase.com homepage

Photocase uit Berlijn beschikt over niet al te veel voorkomende afbeeldingen in het aanbod van stockfoto's. De afbeeldingen van Photocase weerspiegelen spontaniteit, openheid en tonen bijzondere momenten en een eigenzinnige kijk op de normale dingen van het leven. De uitgebreide licentie kan afzonderlijk worden gekocht voor drukwerk (€ 250,- of 100 Credits) en de wederverkoop van merchandise (€ 250,- of 100 Credits).

Wanneer u een groot credit-pakket koopt, kunt u de uitgebreide licentie voor een veel lagere prijs verkrijgen: voor drukwerk en voor wederverkoop voor slechts € 137,50 (1000 credit-pakket). Wilt u weten voor welke fantastische foto's u deze licenties kunt gebruiken, bekijk dan de artikelen over hun unieke en lifestyle afbeeldingen die geen stockfoto's zijn.

Photocase prijzen licenties


Uitgebreide licenties kopen van Shutterstock.

Shutterstock is een van de grootste beeldbanken ter wereld en ook in Nederland een populair adres. Deze webshop beschikt over een gigantisch aanbod van meer dan 445 miljoen beelden. Krijg veel voordeel met fantastische acties waarmee u topkwaliteit foto's, vectoren, video's en muziek kunt downloaden.

Meer gebruiksmogelijkheden!

Met de uitgebreide licentie krijgt u nog meer gebruiksmogelijkheden voor de topbeelden van Shutterstock:

  • voor onbeperkte reproducties van boeken, tijdschriften, posters, enz.
  • voor commerciële producten (T-shirts, ansichtkaarten, mokken, enz.)
  • in video's
  • betere dekking: tot 250.000 dollar aan wettelijke schadeloosstelling

Shutterstock uitgebreide licentie

Shutterstock biedt tevens afbeeldingspakketten met uitgebreide licenties van 2, 5 en 25 afbeeldingen. De prijs voor de uitgebreide licentie vangt aan met 2 afbeeldingen voor € 199,- (€ 99,50 per afbeelding) en bij een pakket van 25 afbeeldingen bedraagt de licentieprijs ongeveer € 68,- per beeld.

Shutterstock uitgebreide licentie


Uitgebreide gebruikslicenties kopen van iStock

iStock prijzen licentiesiStock by Getty Imageswww.istockphoto.com/nl homepage is één van de bekendste beeldbanken op de markt voor stockfoto's. Exclusieve en uitstekende kwaliteit foto's, die niet bij andere beeldbanken verkrijgbaar zijn, zijn kenmerkend voor iStock.

De uitgebreide gebruikslicentie kunt u ook afzonderlijk bij iStock verkrijgen voor oplagen van meer dan 500.000 stuks of voor de wederverkoop van artikelen voor 18 credits (€ 125,-) per stuk. U kunt hierbij geld besparen door een groter credit-pakket (bijv. 300 credits) te kopen en betaalt dan slechts € 104,94 per uitgebreide licentie


FAQ – Veelgestelde vragen over uitgebreide licenties

Veelgestelde vragen over de uitgebreide licentie

Heb ik een uitgebreide licentie nodig voor het drukken van een poster voor de verkoop?

• Ja, want de gebruikte afbeelding vormt een essentieel onderdeel van het product. Uitsluitend met de afbeelding is het product geschikt voor wederverkoop.

Heb ik een uitgebreide beeldlicentie nodig voor het bedrukken van een basecap die ik op een beurs wil weggeven?

• Nee. Tenzij de in de Standaard licentie toegestane oplage wordt overschreden. (Lees de voorwaarden van de betreffende beeldbank zorgvuldig door!).

Ik wil graag een vectorafbeelding op geschenkverpakkingen afdrukken. Heb ik hiervoor een uitgebreide beeldlicentie nodig?

• U heeft inderdaad uitgebreide beeldlicentie nodig als de geschenkverpakking voor wederverkoop is bedoeld. De vectorafbeelding maakt de verpakking verkoopbaar en de afbeelding wordt een onlosmakelijk onderdeel van het product. Indien de verpakking daarentegen niet bestemd is voor wederverkoop, maar gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal en indien de in de Standaard licentie vermelde toegestane oplage niet wordt overschreden, hebt u geen Uitgebreide licentie nodig.

Heb ik een uitgebreide beeldlicentie nodig voor afbeeldingen die ik wil gebruiken om ansichtkaarten af te drukken als de oplage binnen de Standaard licentie valt?

• Ja, want de gebruikte afbeelding wordt een essentieel onderdeel van het product. Alleen door de afbeelding is het product geschikt voor wederverkoop.

Heb ik een uitgebreide beeldlicentie nodig als ik de afbeelding wil gebruiken voor verschillende producten (briefpapier, visitekaartjes, websites)?

Ja, als de briefhoofden, visitekaartjes en websites bestemd zijn voor wederverkoop. De gebruikte afbeelding wordt een essentieel onderdeel van het product en draagt op beslissende wijze bij aan de verkoopbaarheid ervan. Als de briefhoofden, visitekaartjes en webpagina's echter uitsluitend voor zakelijke doeleinden worden gebruikt en de oplage de in de standaard licentie vermelde limiet niet overschrijdt, is een uitgebreide licentie niet vereist.

Conclusie

Uitgebreide beeldlicenties zijn vereist voor het gebruik van afbeeldingen in grote oplages buiten de limieten van de standaard licentie en ook op/in artikelen die bestemd zijn voor de verkoop. Aan uitgebreide beeldlicenties zijn echter wel kosten verbonden. Maar de bijbehorende grotere commerciële toepassingsmogelijkheden lenen zich voor een nog winstgevender gebruik van afbeeldingen.

Koop nu pakketten met uitgebreide licenties en bespaar veel geld. Krijg 50% extra met een actief beeldabonnement!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over afbeeldingen met een uitgebreide licentie kopen

🤨 Ik heb een vraag over afbeeldingen met een uitgebreide licentie kopen

🤔 Ik weet niet of afbeeldingen met een uitgebreide licentie kopen iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Geen recensies

Laat een reactie achter

Stockfoto's
Logo