Stockfoto’s van beroemdheden kopen – 3 opties en tips!

Stockfoto's van beroemdheden

Copyright: Getty Images / Handout 476996143

Dat we in een door beroemdheden geobsedeerde maatschappij leven, is niet nieuw. Stockfoto's van beroemdheden zijn, net als de celebrities zelf, overal te zien. De kans is dan ook groot dat u op deze trend wilt inspelen en foto's van beroemdheden wilt kopen voor gebruik in uw blog, tijdschrift, ebook of andere publicaties. U vindt hieronder de beste adressen voor de aankoop van celebrity foto's tegen de laagste prijzen.

Maar wees voorzichtig. Er zijn een aantal zaken die u moet weten voordat u foto's van beroemdheden gaat kopen. De beeltenis van beroemdheden is onderdeel van hun zakelijke activiteiten, en dus beschermen ze hun beeld in hoge mate. De belangrijkste aspecten waarmee u rekening moet houden zijn wat voor soort foto u zoekt en hoe u deze wilt gebruiken, en u moet ervoor zorgen dat u begrijpt wat de licenties en beperkingen zijn die van toepassing zijn op deze foto's.

Waar koop is stockfoto's van beroemdheden?

www.gettyimages.nl homepageEen van de beste webshops voor fantastische stockfoto's van beroemdheden is Getty Images. Deze beeldbank is de grootste aanbieder van redactionele content van beroemdheden.

Ze maken voornamelijk gebruik van Rights Managed-licenties (wat inhoudt dat de prijs van de foto is afgestemd op het beoogde gebruik ervan) en de foto's van celebrity's kunnen worden gebruikt als onderdeel van artikelen in publicaties zoals blogs, online pagina's, magazines of kranten. Klik hier voor Getty Images redactionele celebrity-foto's!

Getty Images heeft een enorm groot netwerk van fotografen en partners die elke dag duizenden nieuwe foto's van beroemdheden opleveren. Vind in de beeldcollectie op de website van Getty Images alle mogelijke foto's van celebrities.

Ze hebben specifieke collecties voor elk evenement in de entertainmentwereld (de meest recente zijn bijvoorbeeld het jaarlijkse filmfestival van Cannes, de Billboard Latin Music Awards en Coachella), evenals bekende evenementen waar beroemdheden bij aanwezig zijn, zoals de Kentucky Derby of het White House Correspondent's Dinner. Ook hebben ze fotogalerijen van alle grote events zoals de Oscars, Golden Globes en nog veel meer.

Ze hebben tevens beeldmateriaal van evenementen in de modewereld. Zo is er de Manus x Machina tentoonstelling van het Metropolitan Museum of Art's Costume Institute, maar er zijn ook veel galerieën van de modeweken die in alle belangrijke modesteden van de wereld worden gehouden.

Getty Images redactionele afbeeldingen

Copyright: Getty Images/ Mark Thompson 535250134

Ze bieden een complete sectie met sportfoto's van beroemdheden. Ze hebben beeldmateriaal van belangrijke sportevenementen zoals het EK en WK voetbal, Wimbledon, de Tour de France, UEFA Champions League, de Olympische Spelen en bijbehorende evenementen zoals trainingssessies, persconferenties, voorlichtingsbijeenkomsten, enz.

Daarnaast hebben ze tevens collecties met een meer specifieke content. De Contour-collectie is gericht op artistieke portretten van beroemdheden en is opgesplitst in beroemdheden uit de wereld van de film, mode, business, kunst en nog veel meer. En de Royals-collectie bevat talloze foto's van de leden van de koninklijke families in de wereld.

Getty Images heeft alle soorten stockfoto's van beroemdheden die u nodig hebt. De collecties worden per onderwerp, evenement en datum gepresenteerd, zodat u makkelijk kunt vinden wat u zoekt. Maar Getty werkt met Rights Managed-licenties, waarbij de prijs van de foto's wordt afgestemd op het gebruik ervan. Hierdoor is de prijs vaak hoger dan die van de meeste rechtenvrije afbeeldingen bij microstockbureaus.

Het goedkoopste aanbod van Getty Images: UltraPacks voor beroemdheden foto's

Getty Images heeft nu een fantastische aanbieding voor fotokopers: UltraPacks. Dit zijn prepaid afbeeldingspakketten waarmee u op elk gewenst moment foto's kunt downloaden. Op voorwaarde dat u zich na aankoop ten minste één keer per jaar op uw account aanmeldt, verlopen de door u gekochte downloads nooit. Bijkomend voordeel is dat u de foto's die u wilt kopen niet vooraf hoeft te selecteren, maar alleen een inschatting hoeft te maken van hoeveel u er nodig heeft en vooraf kunt betalen.

Getty Images Ultra Packs

Getty Images Ultra Packs screenshot van de website

UltraPacks zijn verkrijgbaar vanaf pakketten met 5 tot 25 afbeeldingen in hoge resolutie. Zo bespaart u 10% tot 30%! U kunt goedkopere pakketten krijgen voor beelden in een lagere resolutie, en u kunt via hun salesteam ook grotere pakketten kopen. U kunt meerdere UltraPacks tegelijk kopen, en er zijn aan deze aanbieding geen periodieke kosten verbonden. Koop hier Getty Images UltraPacks!

UltraPacks omvatten de meeste van Getty's Editorial Rights Managed foto's en alle Creative rechtenvrije collecties voor foto's en video's. De redactionele licentie van deze aanbieding omvat extra rechten zoals onbeperkte oplagen en afdrukken en de mogelijkheid om downloads te delen met uw teamleden of klanten; maar ze hebben ook restricties zoals een gebruiksduur van 15 jaar voor foto's en een verbod op het gebruik van foto's in gedrukte omslagen.

In het geval uw budget het toelaat, is Getty Images de beste site voor stockfoto's van beroemdheden!

Is er een goed en goedkoop alternatief voor Getty Images?

www.shutterstock.com/nl homepageJazeker: Shutterstock! Ze zijn de grootste beeldbank ter wereld met ook veel vaste klanten in Nederland, en ze verkopen uitsluitend rechtenvrije afbeeldingen (u betaalt slechts een vast laag bedrag voor het gebruik van de foto's). Ze hebben de afgelopen tijd hun aanbod van redactionele content uitgebreid, en inmiddels hebben ze een enorme collectie stockfoto's van beroemdheden. Meer informatie leest u in ons testrapport van Shutterstock!

In 2015 heeft Shutterstock het persfotobureau Rex Features overgenomen. Rex concentreerde zich op redactioneel beeldmateriaal met een omvangrijk archief en miljoenen recente stockfoto's van beroemdheden tijdens diverse evenementen. Shutterstock heeft Rex Features eerst als een apart merk en website geëxploiteerd, maar vorig jaar is Rex Features omgedoopt tot Shutterstock Redactioneel!

In hetzelfde jaar sloten ze een aantal samenwerkingsverbanden met andere leveranciers, waarmee ze vele duizenden kwalitatief zeer goede stockfoto's van beroemdheden naar de collecties van Shutterstock haalden.

Penske Media is een internationaal mediaconcern dat professionele foto's van beroemdheden maakt van exclusieve A-klasse evenementen en locaties; BFA, een fotobureau dat specialist is in modefoto's en zich toelegt op spraakmakende modeshows en locaties; Associated Press, een bekend internationaal nieuwsfotobureau; zij leveren nu allemaal beeldmateriaal aan de Shutterstock-collecties.

Stockfoto's van beroemdheden

Foto van Chelsea Lauren/REX/Shutterstock (5599382dw) Leonardo DiCaprio, Arnon Milchan en Steven Spielberg 88th Annual Academy Awards, Governor's Ball, Inside, Los Angeles, America – 28 Feb 2016

Maar Shutterstock's redactionele content van beroemdheden is uitsluitend beschikbaar voor klanten van Premier en Enterprise service. U hebt een Premier of Enterprise-account nodig om toegang tot deze collecties te krijgen, omdat ze niet in de algemene galerijen te vinden zijn. Deze accounts hebben een andere prijs dan de gewone abonnementen, maar bieden deze en andere extra voordelen. Meld u hier aan bij Shutterstock! Bespaar en ontvang korting met onze Shutterstock couponcode!

Stockfoto's van beroemdheden

Foto van Joan Valls/Urbanandsport/Nur/REX/Shutterstock (5543912b) Lionel Messi met de FIFA Ballon d'Or Barcelona v Atlhletic Bilbao, La Liga football match, Nou Camp, Spain – 17 Jan 2016

Een andere manier is om direct op rexfeatures.com te kopen. Hiervoor moet u zich eerst aanmelden op hun website. Let op: de prijzen zijn afhankelijk van het beoogde gebruik van het fotomateriaal en de licentie kan worden aangepast aan de behoeften van u als koper, maar de standaardbepalingen bevatten een eenmalig gebruik (wat inhoudt dat de foto slechts in één keer kan worden gebruikt). Als u dezelfde foto opnieuw wilt gebruiken, moet u een nieuwe licentie kopen).

Getty of Shutterstock?

Shutterstock is een sterke concurrent van Getty Images als het gaat om redactionele foto's van beroemdheden, maar in dit marktsegment zijn ze zich nog aan het ontwikkelen. Shutterstock heeft zich vooral gericht op commerciële rechtenvrije stockfotografie.

Getty Images speelt daarentegen al decennialang een hoofdrol op het gebied van de redactionele beelden. Ze hebben veel distributeurs en partners, en beschikken ook over een eigen netwerk van fotografen die foto's van beroemdheden voor hen maken – soms zelfs exclusief.

Het netwerk van fotografen van Shutterstock is niet vergelijkbaar met dat van Getty, althans nog niet, omdat ze zich steeds meer inspannen om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Maar ze hebben beide fantastische kwaliteitsfoto's en zelfs exclusieve foto's van beroemdheden.

Wilt u weten hoe deze beeldbank zich verhoudt tot Shutterstock?

Welke soorten foto's van beroemdheden kan ik kopen?

Er zijn heel wat verschillende soorten foto's van beroemdheden. Allereerst zijn er natuurlijk beroemdheden uit verschillende sectoren: entertainment (films, TV, muziek, theater), mode, sport, enz. Daarnaast zijn er verschillen in beeldinhoud en -stijl.

PR (Public Relations) beeldmateriaal betreft foto's die door celebrities of hun PR-manager expliciet zijn vrijgegeven voor gebruik in de pers. U kunt ook candid shots verkrijgen: spontane en niet-geposeerde foto's van de rode loper of andere momenten in publieke evenementen.

Studiofoto's zijn schaarser voorhanden bij stockfotobureaus: dit zijn foto's van beroemdheden in een creatieve productie (zoals bijvoorbeeld portretten). Dan zijn er nog papparazzi-foto's, die spontaan en vaak zonder medeweten of toestemming van de beroemdheid zijn genomen. Papparazzi-foto's vindt u zelden bij stockbureaus: de fotografen onderhandelen meestal rechtstreeks met de uitgevers over hun licentieprijs.

Getty Images heeft een gigantische diversiteit aan PR-foto's, spontane en zelfs studiobeelden (en Contour by Getty, een speciale collectie met portretten van beroemdheden). Tevens heeft Shutterstock miljoenen afbeeldingen in alle mogelijke stijlen in hun Premium segment.

Wat mag wel en wat niet met de foto's van beroemdheden?

De meeste beeldbanken verkopen celebrity foto's met een redactionele licentie. Op basis van deze licentie mag u de stockfoto's van beroemdheden gebruiken in gedrukte of digitale media (tijdschriften, kranten, blogs, enz.) als onderdeel van artikelen, ter illustratie, en sommige andere niet-winstgevende doeleinden.

Wilt u bijvoorbeeld celebrity foto's op een andere manier gebruiken, als onderdeel van een product of ontwerp voor verkoop, of ter promotie van uw site of bedrijf, dan heeft u een commerciële licentie nodig. Dit wordt door vrijwel geen enkele beeldbure aangeboden, zodat u, als u een commerciële licentie voor een celebrity-foto wilt, zelf de licentie en de vereiste toestemming van de betreffende celebrity moet regelen.

Bovendien zijn er redactionele licenties voor foto's van beroemdheden met een aantal beperkingen. Afgezien van het feit dat ze het gebruik van de foto's voor commerciële doeleinden verbieden, is het ook niet toegestaan om foto's te wijzigen of te bewerken – dit houdt in dat ze niet mogen worden bijgesneden, verkleind, overmatig bewerkt, enzovoort – en evenmin mogen ze worden gebruikt op een lasterlijke manier ( dat wil in dit geval zeggen op een manier die een negatieve indruk wekt)op de persoon in kwestie.

Verder introduceren enkele bureaus zoals Shutterstock's Rex Features verdere beperkingen: ze staan niet toe dat foto's worden gebruikt in sociale media of mobiele platforms; deze rechten kunnen echter wel direct met hen worden onderhandeld.

Houd er rekening mee dat sterren hun beeltenis en publieke imago gebruiken voor zakelijke doeleinden: ze stellen hun naam en gezicht ter beschikking om merken en producten te promoten en om zichzelf en hun werk onder de aandacht te brengen. Vandaar dat ze erg waakzaam zijn ten aanzien van hun beeltenis en de manier waarop mensen die gebruiken.

Wees er daarom altijd zeker van dat u de licentievoorwaarden voor celebrity foto's goed begrijpt, wat u wel en niet met de foto's mag doen, en dat u de foto's volgens de regels gebruikt.

Hoe kan ik celebrity-foto's gebruiken voor mijn blog, tijdschrift of andere publicaties?

De redactionele licentie is hier bij uitstek geschikt voor: met deze licentie mag u foto's gebruiken in uw blog of publicatie, zolang dit maar ter illustratie van een onderwerp of artikel is en niet als onderdeel van een sjabloon of webdesign, en evenmin voor promotionele doeleinden.

Vind hier fantastische stockfoto's van beroemdheden voor uw blog op Getty Images Editorial!

Krijg hier bij Shutterstock hoge kwaliteitsfoto's van beroemdheden voor uw artikelen! Let op: om de beste content te krijgen heeft u een Premier of Enterprise abonnement nodig!

Denk eraan dat standaard redactionele licenties beperkingen kunnen inhouden op het aantal toegestane kopieën en dat u misschien een uitgebreide licentie nodig heeft voor een groter aantal toegestane of ongelimiteerde kopieën.

Hoe krijg ik toestemming om stockfoto's van beroemdheden commercieel te gebruiken?

Aangezien het gezicht van beroemdheden onderdeel is van hun eigen merk en bedrijf, verlenen de meeste van hen geen rechtenvrije commerciële licenties voor hun fotomateriaal, omdat ze controle willen houden over wie hun gezicht gebruikt voor het maken van winst, en hoe en waarom ze dat doen. De enige commerciële licentie die voor foto's van beroemdheden beschikbaar is, is Rights Managed.

Hoewel Getty Images, Shutterstock en andere beeldbanken met Rights Managed-licenties werken, doen ze dat uitsluitend voor redactioneel gebruik. Ze specificeren in hun voorwaarden dat ze geen modelreleases of toestemming voor commercieel gebruik van stockfoto's van beroemdheden verlenen of faciliteren.

Hoe kunt u stockfoto's van beroemdheden commercieel gebruiken? Daarvoor moet u contact opnemen met de manager van de beroemdheid en met die beroemdheid onderhandelen over een vergoeding voor het gebruik dat u van hun foto's wilt maken. Doorgaans is dit een veel hogere prijs dan redactionele en de meeste commerciële rechtenvrije afbeeldingen.

Toch is hier een interessante tip die soms uitkomst kan bieden: Er zijn bekendheden die in hun beginjaren model stonden voor stockfoto's, voordat ze beroemd werden. Ook al zijn die foto's vaak gedateerd, beschikken ze vaak over een modelrelease en kunnen ze commercieel gebruikt worden met een rechtenvrije licentie (dus veel goedkoper).

Zodra het model de status van celebrity heeft bereikt, onderhandelen ze soms met de fotografen om de beelden terug te halen en uit de roulatie te nemen. Als u werkelijk een foto van een beroemdheid moet kopen om commercieel te gebruiken, maar u kunt niet met hun planning en kosten uit de voeten, dan kunt u proberen om hun stockfoto's van voor hun bekendheid te vinden.

Wilt u foto's van beroemdheden vinden en kopen voor uw blog of publicatie?

Behalve de hierboven genoemde artikelen zal ook het overzicht met de best verkopende stockfoto topmodellen u interesseren.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo