Hoe krijg ik een hogere resolutie van een afbeelding?

Als ik het formaat van een kleine foto verander, krijg ik dan een hogere resolutie?

Heeft u geen ervaring met het bewerken van foto's, dan denkt u misschien dat het makkelijk is om een kleinere foto naar een hogere resolutie te converteren, ook als uw afbeelding te klein is. Maar als u met de bewerking van het formaat van afbeeldingen hebt gewerkt om ze bijvoorbeeld groter te maken, dan weet u hoe moeilijk en lastig het is om tot een goed resultaat te komen. Het is niet onmogelijk, maar het is beter om altijd een grotere afbeelding te gebruiken.

Uw afbeelding in een hogere resolutie met BlowUp

Heeft een klant u bijvoorbeeld een kleine afbeelding van 500 x 500 bij 72 dpi gegeven en wil deze de afbeelding graag op 4000 x 4000 x 4000 bij 300 dpi hebben, dan zult u een lastig gesprek met uw klant moeten voeren! Het volstaat te zeggen dat het er niet mooi zal uitzien, en waarschijnlijk zal het er niet zo mooi uitzien als u wilt. Waarom is 300 dpi versus 72 dpi dan zo'n groot probleem? 72 dpi is een webresolutie, terwijl 300 dpi de laagste standaardresolutie is voor bijvoorbeeld een foto of brochure die wordt afgedrukt.

Wat is een hoge resolutie afbeelding? Een hoge resolutie afbeelding is alles wat een hoge resolutie heeft van 300 dpi met een grotere pixelgrootte, bijvoorbeeld 5000 x 4000 pixels. Heeft u een afbeelding van 640 x 40 bij 72 dpi, dan hebt u zeker een te kleine afbeelding!

Om te vermijden dat u het formaat van uw afbeelding moet aanpassen, kunt u in plaats daarvan een XXL-stockfoto van StockPhotoSecrets Shop in overweging nemen. Onze beeldabonnementen zijn INCLUSIEF alle beeldformaten tot XXL-formaat (wat inhoudt dat u gerust kunt afdrukken op A3-formaat met 300 dpi of 6′ x 6′ met 72 dpi).

Wij hebben nu een speciaal abonnement waarmee u 200 XXL afbeeldingen kunt downloaden voor slechts €99,- (slechts €0,49 per afbeelding).

Ook bij de beeldbanken uit deze lijst koopt u de beste grote afbeeldingen.

Wilt u uw eigen foto's gebruiken – probeer dan eens een software genaamd Blow Up 3 van Alien Skin, die de foto's goed kan vergroten.

Hoe kan ik een afbeelding in een hogere resolutie maken

Wanneer u niet weet hoe u afbeeldingen in een hogere resolutie kunt weergeven, dan hebben we een aantal manieren gevonden om de resolutie van uw kleine foto's te vergroten. Het vergroten van een digitale foto leidt vaak tot kwaliteitsverlies en pixelvorming. Alhoewel u de afbeelding meestal niet groter kunt maken en dezelfde kwaliteit kunt behouden, zijn er toch dingen die u kunt doen om een afbeelding in een hogere resolutie te krijgen.

De beste uitgangspositie is om ervoor te zorgen dat u een afbeelding van een voldoende groot formaat kiest. Evalueer welk formaat u nodig heeft alvorens de rechten op een afbeelding via een beeldbank aan te schaffen.

Voor een poster moet u een afbeelding maken met een dpi van minimaal 300 dpi en de afmetingen die groot genoeg zijn voor uw poster.

Gebruikt u de afbeelding voor uw website, dan volstaat 72 dpi, echter u heeft nog steeds een afbeelding nodig met de afmetingen ter grootte van of groter dan uw behoeften.

Als u geen opties meer hebt…

Inmiddels begrijpt u dat het aanpassen van het formaat van afbeeldingen geen toverij is die de grootte van een kleine foto makkelijk kan vergroten. Maar hoe lost u dit probleem op als u of uw klant een afbeelding te klein gedownload heeft, of als u of uw klant slechts over een kleine afbeelding beschikt die er vreselijk zal uitzien als u deze vergroot?

Het is mogelijk om een grotere versie van een stockfoto te kopen als u of de klant een te kleine afbeelding heeft aangeschaft, of u kunt gebruik maken van een speciaal softwareprogramma om het formaat van uw afbeelding aan te passen.

Om te beginnen is het hebben van een afbeelding met de juiste resolutie de beste manier om de grootte van een afbeelding effectief aan te passen en zal dit leiden tot een betere kwaliteit bij formaatvergroting. Bij StockPhotoSecrets Shop (https://shop.stockphotosecrets.com/) zijn de beeldformaten groot genoeg om met zekerheid op A3 formaat met 300 dpi of 6′ x 6′ bij 72 dpi af te drukken.

De beste tips voor het vergroten van uw beeldformaat

Een techniek die wellicht voor u kan werken is het “trapsgewijs interpoleren.” Dit concept houdt in dat u de omvang van de afbeelding in kleine stapjes vergroot in plaats van met één grote verandering.

In plaats van het vergroten van het formaat van 100% naar 300%, kunt u proberen om de afbeelding met 10% per keer te vergroten en dit proces te herhalen totdat u over de juiste grootte beschikt. Verder is er een gratis programma dat u hiervoor kunt gebruiken: IrfanView. Helaas is er geen versie voor de Mac beschikbaar.

Om te werken met wat u heeft, zult u gebruik moeten maken van bewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop. Eén van de mogelijkheden is om het formaat van de afbeelding aan te passen, niet te verwarren met resamplen. Als u het formaat aanpast, verandert u het afdrukformaat van de afbeelding, maar u behoudt de pixelafmetingen. De beeldkwaliteit zal goed zijn, maar u zult dan wel uw afdrukformaat moeten opgeven. Bij gebruik van resampling, waarbij de pixelafmetingen worden gewijzigd, gaat de kwaliteit achteruit wanneer u de grootte van de afdruk wijzigt.

De beste software-opties

Verder zijn er ook nog andere softwareprogramma's, bijvoorbeeld Vector Magic, waarmee u uw rasterafbeelding kunt omzetten naar een vectorafbeelding. Nadat een afbeelding is geconverteerd naar een vector, kunt u de grootte van de afbeelding aanpassen naar eigen inzicht, maar het veranderen van uw afbeelding in een vectorafbeelding is niet per definitie een goede oplossing voor al uw fotografie. Wellicht wilt u eerst een gratis download maken voordat u de software aanschaft, om te zien of het voor u de juiste is.

BlowUp van Alienskin – Eén van de beste en meest gebruiksvriendelijke software

Alien Skin Blow Up3 logoblogup banNatuurlijk kunt u ook een ander programma van Alien Skin proberen, namelijk Blow Up 3, waarmee u de foto's kunt vergroten en er netjes kunt laten uitzien.

Nog een andere mogelijkheid, zeker als uw klant al wat ouder is en een originele afdruk van de afbeelding heeft, is het scannen met een hoogwaardige scanner. Met het scannen van een foto kunt u een hogere resolutie naar uw computer halen dan het kleine bestand. Heeft u geen scanner, dan doen veel winkels en kantoorboekhandels dat tegen een lage prijs.

MEER INFORMATIE
BlowUP - de beste software voor een hogere resolutie!

Scherpe foto's vergroten op elke grootte

Succes met het vergroten van uw afbeeldingen!

Helaas kan het voorkomen dat u niet altijd het grootste formaat foto krijgt dat u nodig heeft, of het nu gaat om een klant waarvoor u een project doet of een vergissing bij de aankoop van een beeldbank.

In sommige gevallen is het wellicht beter om terug te gaan naar de tekentafel en een grote afbeelding te nemen waarmee u kunt spelen met het aanpassen van de grootte van de afbeelding zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. Zoekt u een voordelig alternatief, dan hebben we nu een fantastische aanbieding waarbij u 200 XXL foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- kunt downloaden, zodat u met een gerust hart op A3-formaat kunt afdrukken met 300 dpi of 72 dpi op een formaat van 6×6”.

Er zijn weliswaar softwaremogelijkheden beschikbaar, maar dit vormt geen garantie dat u een afbeelding krijgt die goed genoeg is zonder pixelvorming. Gebruik programma' s voor fotobewerking zoals Photoshop, of Blow Up 3, en als het een grafische afbeelding is, dan kunt u Vector Magic gebruiken. Al deze programma's kunnen voor u werken, maar verwacht niet dat ze een hogere resolutie zullen hebben!

Bekijk hier ons overzicht met de 20 beste stockfoto websites en dit zijn de 7 goedkoopste abonnementen.

Of klik hier voor onze 99 club en ontvang 200 afbeeldingen voor slechts € 0,49 per afbeelding!

99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.

Afbeelding: Spiderstock/iStockphoto.com

Als ingewijde op het gebied van stockfoto's wil ik met mijn online magazine Stockfotos.nl u als koper van afbeeldingen graag inzicht geven in de wereld van beeldbanken en u helpen de beeldbank te vinden die bij u past.