Zo vindt u beelden zonder auteursrechten (+ alternatief!)

Zoekt u naar beelden zonder auteursrechten voor commercieel gebruik? Dan bent u hier aan het juiste adres.

Het is niet alleen handig te weten dat u de beste rechtenvrije foto's, vectoren en ook illustraties bij de beeldbanken Shutterstock, StockPhotoSecrets, 123RF, iStock en Adobe Stock kunt vinden. We zullen hier ook duidelijk maken waar u bij visuele content zonder auteursrecht op moet letten. En we zullen u ook een aantal alternatieven voor commerciële doeleinden geven, die beter zijn dan niet auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen!

Free op grijze muur voorbeeld van beelden zonder auteursrechten
Copyright: EzraPortent/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Beelden zonder auteursrechten: Geen eigenaar, geen kosten

Beelden zonder auteursrecht, die niet auteursrechtelijk beschermd zijn, hebben geen rechtmatige eigenaar. Zowel in het geval dat de auteur onbekend is, de rechten van de auteur zijn verlopen, als bij vrijwillige overdracht van de rechten, kunnen niet-auteursrechtelijk beschermde foto's door iedereen worden gebruikt.

Meer info: Hoe werkt het auteursrecht in de stockfotografie?

Niet auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen kunnen zonder toestemming worden gebruikt, zowel voor persoonlijk gebruik, zoals sociale media, als voor commerciële toepassingen zoals marketing en reclame.

De risico's van foto's en illustraties zonder auteursrecht

Voordat u de gratis stockfoto's gaat gebruiken, moet u eerst een aantal juridische risico's kennen, vooral als u van plan bent om deze afbeeldingen te gebruiken voor commerciële doeleinden – zoals branding of promotie.
Dancer floor
Copyright: GBD?COLOGNE/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Hoe kan het dat er juridische gevaren zijn als het gaat om beelden zonder auteursrechten? Is er geen sprake van een auteursrechthebbende eigenaar of fotograaf/maker? Precies daarin schuilt het gevaar! Waarom? Omdat ze niet duidelijk herkenbaar zijn. Maar hier moet u op letten:

  • Wellicht is er wettelijk gezien wel degelijk auteursrecht op de afbeeldingen van toepassing. Inderdaad! De beelden zonder auteursrechten zijn onder andere vrijgegeven zodra ze worden aangeboden aan het publiek domein. Maar het kan zijn dat degene die het beeld heeft geleverd niet de rechtmatige eigenaar van het auteursrecht is, en dus geen wettelijk recht heeft om het beeld te leveren.
  • De modellen hebben misschien geen toestemming gegeven voor het gebruik – Alle personen op de foto moeten toestemming geven voor het gebruik van hun gezicht (portretrecht), en wel door een model-release te ondertekenen. Zonder een release kunnen er zich juridische problemen voordoen. Hetzelfde geldt voor particuliere eigendommen, zoals merken, logo's en zelfs beschermde gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden.
  • Het gebruik ervan is beperkt – De gratis stockfoto's (ook die van sites voor gratis afbeeldingen downloaden) kunnen weliswaar gratis worden gebruikt, maar directe reclame (bijv. op Instagram) is nog steeds verboden – zelfs voor auteursrechtvrije beelden. Dit houdt in dat u de foto's niet mag gebruiken op een manier die expliciet of impliciet de indruk wekt dat de modellen/auteurs uw product, dienst of merk onderschrijven. Met name als u afbeeldingen gebruikt die op basis van Creative Commons beschikbaar zijn, zult u moeten nagaan of deze beperking van toepassing is.

Meer info: De 5 gevaren van het gebruik van gratis afbeeldingen.

De kans op problemen neemt nog toe als u de beelden voor commerciële doeleinden wilt gebruiken, inclusief alle beeldmateriaal dat u voor een commercieel project maakt: advertenties, flyers en verpakkingen, maar ook campagnes voor sociale media, Facebook, beelden voor landingspagina's en zelfs e-mail nieuwsbrieven, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Meer info: 102 gouden tips voor fantastische content met stockfoto's.

Dit wil niet zeggen dat u geen afbeeldingen uit het publieke domein in uw ontwerpen mag gebruiken, maar het impliceert wel dat u zorgvuldig te werk moet gaan en ze moet checken om er zeker van te zijn dat ze rechtmatig gebruikt kunnen worden.

Hoe vindt u snel beelden zonder auteursrechten

De risico's kennende, waar vindt u gratis foto's zonder auteursrechten? Hier zijn de snelste manieren om ze te vinden:

  • Gratis stockfoto websites – Er bestaan veel websites met grote collecties afbeeldingen die gratis kunnen worden gedownload en gebruikt. Maar ze zijn niet allemaal zonder copyright. Bij een aantal moet u bronvermelding (attributie/naamsvermelding) doen en bij andere niet, maar ze zijn allemaal gratis. Bekijk ons overzicht met de beste 27 gratis fotosites! Hierin staan sites in met Creative Commons Zero CC0 licenties, maar ook andere met een eigen licentie die over het algemeen veiliger zijn.
  • Google – Dit is de zoekmachine bij uitstek voor het vinden van afbeeldingen waarop geen auteursrechten rusten. Klik op “Afbeeldingen zoeken”, typ uw zoektermen in zoals u normaal zou doen, en ga op de resultatenpagina naar “Extra”. Ga vervolgens naar “Gebruiksrechten” en selecteer ” Creative Commons-licenties”. Wist u dat er nu ook een Google-afbeeldingsfilter bestaat voor foto's waarop licenties van toepassing zijn?
  • Flickr Commons – Het op beelden gerichte platform Flickr werkt met het project The Commons, waar ze visuele content uit het publiek domein van diverse organisaties, instellingen en individuele fotografen hebben verzameld.
afbeelding online betaling
Copyright: Michael Zech Fotografie/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Rechtenvrije afbeeldingen: Een veiliger, kwalitatief uitstekend alternatief

Wilt u uw kosten voor het ontwerpen laag houden, maar geen risico's lopen met beelden zonder auteursrechten, dan zijn rechtenvrije stockfoto's de ideale oplossing.

Rechtenvrije afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd, maar worden in licentie gegeven door middel van een zeer flexibele overeenkomst: tegen een kleine betaling mag u de afbeelding rechtmatig gebruiken in al uw projecten, inclusief commerciële doeleinden, zo lang u maar wilt.

Het gaat hierbij om foto's in een hoge resolutie, geschikt voor professioneel gebruik en zeer voordelig geprijsd.

Meer info: Handleiding voor het gebruik van stockfoto's.

Andere interessante info: Rechtenvrije stockfoto's uitgelegd + een aantal aanbiedingen

Waar vind ik gratis of bijna gratis rechtenvrije foto's?

Mocht u in verband met uw budget geen professionele stockfoto's kunnen kopen, dan zult u deze tips zeker op prijs stellen: u kunt gratis rechtenvrije foto's van hoge kwaliteit verkrijgen, of tegen zulke lage tarieven dat ze bijna gratis zijn!

Bekijk meer aanbiedingen in ons complete overzicht van gratis stockfoto proefabonnementen!

StockPhotoSecrets 99club – Aanrader voor goedkope betaalde foto's!

shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/Home_NL homepage

Onze eigen StockPhotoSecrets Shop heeft het perfecte aanbod voor een klein budget met onze 99Club, waarbij u voor slechts €99 een heel jaar lang 200 afbeeldingen kunt downloaden. Dat is slechts €0,49 per afbeelding!


Shutterstock gratis testen – 10 gratis afbeeldingen

www.shutterstock.com/nl homepage

Profiteer nu van dit fantastische aanbod van Shutterstock, u kunt gratis 10 foto's van topkwaliteit downloaden in de eerste maand. Na deze maand kunt u uw account stopzetten, maar u kunt ook een van de zeer voordelige abonnementen op stockfoto's nemen!


Photocase – 5 gratis beeldcredits + extra korting

www.photocase.com homepage

Ontvang met onze exclusieve couponcode voor Photocase 5 gratis credits om afbeeldingen te downloaden, plus een bonus van 10% korting op uw eerste aankoop. De perfecte manier om de originele afbeeldingen van Photocase te ontdekken!


Adobe Stock gratis proefabonnement – 10 gratis beelden

stock.adobe.com/nl homepage

Het speciale proefabonnement van Adobe Stock geeft u de mogelijkheid om gedurende 30 dagen gratis tot 10 afbeeldingen naar keuze te downloaden. U kunt na deze proefperiode uw account beëindigen, of geabonneerd blijven voor een voordelig maandelijks tarief.


Canva Pro gratis proberen – onbeperkt afbeeldingen downloaden

www.canva.com/nl_nl homepage

Canva Pro is een volledig op ontwerp gerichte service voor bedrijven, en met de gratis Canva Pro proefversie kunt u 45 dagen lang gratis gebruik maken van alle functies, inclusief een onbeperkt aantal afbeeldingen downloaden. Na deze periode kunt u upgraden naar een betaald abonnement of u kunt uw account zonder problemen en verdere verplichtingen opzeggen.


Yay Images – Onbeperkte downloads

www.yayimages.com homepage

Yay Images is een uitstekende service waarbij u niet alleen onbeperkt afbeeldingen kunt downloaden, maar ook video's, plus andere extra's voor bedrijven, voor slechts $29 per maand!


Rechtenvrije beelden zonder auteursrechten

U weet nu waar u beelden zonder auteursrechten kunt vinden, en u weet ook waar u op moet letten als u ze voor uw project wilt gebruiken.

Maar bovenal weet u ook dat rechtenvrije afbeeldingen een veiliger optie zijn qua kwaliteit en rechtszekerheid, dus kies er zoveel mogelijk voor. Zowel via gratis proefabonnementen als via spotgoedkope aanbiedingen, rechtenvrije afbeeldingen zijn uw allerbeste investering in beeldmateriaal!

Header afbeelding: Copyright van Jens Lumm/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over beelden zonder auteursrechten

🤨 Ik heb een vraag over beelden zonder auteursrechten

🤔 Ik weet niet of beelden zonder auteursrechten iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo