Gratis beelden zonder auteursrechten (+ alternatief!)

Ben je op zoek naar beelden zonder auteursrechten voor commercieel gebruik? Dan bent u hier aan het juiste adres.

Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock zijn de beste bronnen voor rechtenvrije foto's. Wist je dat deze websites voor betaalde foto's en vectoren (ook illustraties) opties hebben voor gratis stockfoto's met een licentie die echt de moeite waard zijn? Later in dit artikel meer de mogelijkheden voor het krijgen van gratis rechtenvrije foto's.

We zullen nu eerst ingaan op waar je bij visuele content zonder auteursrecht op moet letten. En we zullen zoals gezegd een aantal alternatieven voor commerciële doeleinden geven, die beter zijn dan niet auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen!

Free op grijze muur voorbeeld van beelden zonder auteursrechten
Copyright: EzraPortent/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Gratis beelden zonder auteursrechten: Geen eigenaar, geen kosten

Beelden zonder auteursrecht zijn niet auteursrechtelijk beschermd, oftewel ze hebben geen rechtmatige eigenaar. Zowel in het geval dat de auteur onbekend is, de rechten van de auteur zijn verlopen, als bij vrijwillige overdracht van de rechten, kunnen niet-auteursrechtelijk beschermde foto's door iedereen worden gebruikt.

De niet auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen die je hebt gevonden kunnen zonder toestemming worden gebruikt, zowel voor persoonlijk gebruik, zoals sociale media, als voor commerciële toepassingen zoals marketing en reclame.

De risico's van gratis materiaal zonder auteursrecht

Voordat je de gratis stockfoto's gaat gebruiken, moet je eerst een aantal juridische risico's kennen, vooral als je van plan bent om deze nieuwe afbeeldingen en illustraties te gebruiken voor commerciële doeleinden – zoals branding of promotie.

Dancer floor
Copyright: GBD?COLOGNE/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Hoe kan het dat er juridische gevaren zijn als het gaat om beelden zonder auteursrechten? Is er geen sprake van een auteursrechthebbende eigenaar of fotograaf/maker? Precies, en juist daarin schuilt het gevaar! Waarom? Omdat ze niet duidelijk herkenbaar zijn. Maar hier moet je op letten:

  • Het kan zijn dat er wettelijk gezien wel degelijk auteursrecht op de foto's van toepassing is. Inderdaad! De beelden zonder auteursrechten zijn onder andere vrijgegeven zodra ze worden aangeboden aan het publiek domein. Maar het kan zijn dat degene die de foto of illustratie heeft geleverd niet de rechtmatige eigenaar van het auteursrecht is, en dus geen wettelijk recht heeft om de afbeelding te leveren.
  • De modellen hebben misschien geen toestemming gegeven voor het gebruik – Alle personen die je op de foto ziet moeten toestemming geven voor het gebruik van hun gezicht (portretrecht), en wel door een model-release te ondertekenen. Zonder een release kunnen er zich juridische problemen voordoen. Hetzelfde geldt voor particuliere eigendommen, zoals merken, logo's en zelfs beschermde gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden.
  • Het gebruik ervan is beperkt – De gratis stockfoto's (ook die van sites voor gratis afbeeldingen downloaden) kunnen weliswaar gratis worden gebruikt, maar directe reclame (bijv. op Instagram) is nog steeds verboden – zelfs voor auteursrechtvrije beelden. Dit houdt in dat je de foto of vector niet mag gebruiken op een manier die expliciet of impliciet de indruk wekt dat de modellen/auteurs jouw product, dienst of merk onderschrijven. Met name als je een afbeelding gebruikt die op basis van Creative Commons beschikbaar is gesteld, zal je moeten nagaan of deze beperking van toepassing is.

De kans op problemen neemt nog toe als je de gevonden afbeeldingen gebruikt zonder toestemming van de fotograaf voor commerciële doeleinden wilt gebruiken, inclusief alle beeldmateriaal dat je voor een commercieel project maakt: advertenties, flyers en verpakkingen, maar ook campagnes voor sociale media, Facebook, beelden voor landingspagina's en zelfs blogs en e-mail nieuwsbrieven, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Meer info: 102 gouden tips voor fantastische content met stockfoto's.

Dit wil niet zeggen dat je geen afbeeldingen uit het publieke domein in ontwerpen mag gebruiken, maar het impliceert wel dat je zorgvuldig te werk moet gaan en ze moet checken om er zeker van te zijn dat de foto's rechtmatig gebruikt kunnen worden.

Hoe vindt ik snel beelden zonder auteursrechten

De risico's kennende, waar vind ik gratis foto's zonder auteursrechten? Hier zijn de snelste manieren om ze te vinden:

  • Gratis stockfoto websites – Er bestaan veel websites en populaire pagina's met grote collecties stockfoto's die gratis kunnen worden gedownload en gebruikt. Maar ze zijn niet allemaal zonder copyright. Bij een aantal moet je bronvermelding (attributie/naamsvermelding) doen en bij andere niet, maar ze zijn allemaal gratis. Bekijk ons overzicht met de beste 27 gratis fotosites! Hierin staan sites in met Creative Commons Zero CC0 licenties, maar ook andere met een eigen licentie die over het algemeen veiliger zijn.
  • Google – Dit is de zoekmachine de zoekmachines voor het vinden van afbeeldingen waarop geen auteursrechten van toepassing zijn. Klik bij de zoekfunctie op “Afbeeldingen zoeken”, voer in de zoekbalk woorden en zoektermen in zoals je dat normaal ook zou doen. Na het filteren ga op de resultatenpagina naar “Extra”. Ga vervolgens naar “Gebruiksrechten” en selecteer “Creative Commons-licenties”. Wist je dat er nu ook een Google-afbeeldingsfilter bestaat voor foto's waarop licenties van toepassing zijn?
  • Flickr Commons – Het op foto's gerichte platform Flickr werkt met het project The Commons, waar ze visuele content uit het publiek domein van diverse organisaties, instellingen en individuele fotografen hebben verzameld.
afbeelding online betaling
Copyright: Michael Zech Fotografie/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Rechtenvrije afbeeldingen: Een veiliger, kwalitatief uitstekend alternatief

Wil je de kosten voor het ontwerpen laag houden, maar geen risico's lopen met beelden zonder auteursrechten, dan zijn rechtenvrije stockfoto's de ideale oplossing.

Rechtenvrije foto's zijn auteursrechtelijk beschermd, maar worden in licentie gegeven door middel van een zeer flexibele overeenkomst: tegen een kleine betaling mag je de geschikte afbeelding of stockfoto rechtmatig gebruiken in al jouw projecten, inclusief commerciële doeleinden, zo lang je maar wilt.

Het gaat hierbij om rechtenvrije foto's in een hoge resolutie, geschikt voor professioneel gebruik en zeer voordelig geprijsd.

Kijk in deze artikelen hoe je rechtenvrij beeldmateriaal en gratis rechtenvrije foto's kunt gebruiken:

Waar kan ik gratis of bijna gratis afbeeldingen downloaden?

Mocht je geen budget hebben om professionele stockfoto's te kunnen kopen, dan zul je deze tips zeker op prijs stellen: je kunt gratis rechtenvrije foto's van hoge kwaliteit verkrijgen, of tegen zulke lage tarieven dat ze bijna gratis zijn!

We hebben een verzameling aanbiedingen in ons complete overzicht van gratis stockfoto proefabonnementen!

Stockphotos.com – Aanrader voor goedkope rechtenvrije foto's!

Stockphotos.com logo

Stockphotos.com heeft het perfecte aanbod voor een klein budget! Club Easy – voor slechts € 99,- kunnen in een heel jaar lang 200 stockfoto's (+ 10 extra beelden in het eerste jaar) van de beste fotografen rechtenvrij worden gedownload. Dat is slechts € 0,47 per afbeelding! Groot voordeel is dat je deze foto's mag wijzigen, bewerken en zonder naamsvermelding mag gebruiken.


Shutterstock

Shutterstock logo

Helaas heeft Shutterstock niet langer een gratis proefabonnement, maar nog wel zeer voordelige abonnementen!

Photocase – 5 gratis beeldcredits + extra korting

www.photocase.com homepage

Ontvang met onze exclusieve couponcode voor Photocase 5 gratis credits om afbeeldingen te downloaden, plus een bonus van 10% korting op jouw eerste aankoop. De perfecte manier om de originele afbeeldingen van Photocase te ontdekken!


Adobe Stock gratis proefabonnement – 10 gratis beelden

stock.adobe.com/nl homepage

Het speciale proefabonnement van Adobe Stock geeft u de mogelijkheid om gedurende 30 dagen gratis tot 10 afbeeldingen naar keuze te downloaden. Je kunt na deze proefperiode je account beëindigen, of geabonneerd blijven voor een voordelig maandelijks tarief.


Canva Pro gratis proberen – onbeperkt afbeeldingen downloaden

Canva Logo

Canva Pro is een volledig op ontwerp gerichte service voor bedrijven, en met de gratis Canva Pro proefversie kan je 30 dagen lang gratis gebruik maken van alle functies, inclusief een onbeperkt aantal afbeeldingen downloaden. Na deze periode kun je upgraden naar een betaald abonnement of je kunt het abonnement zonder problemen en verdere verplichtingen opzeggen.


Yay Images – Onbeperkte downloads

www.yayimages.com homepage

Yay Images is een uitstekende service waarbij je niet alleen onbeperkt afbeeldingen kunt downloaden, maar ook video's, plus andere extra's voor bedrijven, voor slechts $29 per maand!


Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke afbeeldingen mag is vrij gebruiken

Vanwege het auteursrecht mag je de door jou gevonden foto's niet zomaar gebruiken. De maker of eigenaar van de foto is de enige die toestemming kan geven voor het gebruik van zijn of haar foto.

Hoe weet je of een afbeelding auteursrechtelijk beschermd is?

Het is lastig om vast te stellen of er auteursrecht van toepassing is, mede doordat er geen register is van foto's en de status daarvan. Voor de maker van de foto geldt het auteursrecht tot 70 jaar na diens overlijden. In het geval van een eigenaar gaat de 70 jarige termijn in na de publicatie van de foto. Na deze periode gelden de foto's als beelden zonder auteursrechten.

Rechtenvrije beelden zonder auteursrechten

Je weet nu waar u beelden zonder auteursrechten kunt vinden, en je weet ook waarop je moet letten als je ze voor een project wilt gebruiken.

Maar bovenal weet je ook dat rechtenvrije afbeeldingen een veiliger optie zijn qua kwaliteit en rechtszekerheid, dus kies er zoveel mogelijk voor. Zowel via gratis proefabonnementen als via spotgoedkope aanbiedingen, rechtenvrije afbeeldingen zijn de allerbeste investering in beeldmateriaal!

Header afbeelding: Copyright van Jens Lumm/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Niet gevonden wat je zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over beelden zonder auteursrechten

🤨 Ik heb een vraag over beelden zonder auteursrechten

🤔 Ik weet niet of beelden zonder auteursrechten iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo