Hoe met de Google Afbeeldingen zoekfunctie foto’s vinden?

De Google Afbeeldingen zoekfunctie gebruiken is de meest gebruikte functie om foto's op het internet te vinden, maar hoe werkt het en zijn er juridische gevaren aan het gebruik ervan verbonden?

In dit overzicht lees je hoe je de Google Afbeeldingen zoekmachine stap voor stap kunt gebruiken om originele en bruikbare stockfoto's te vinden, van de eenvoudige tot de meer geavanceerde tips – inclusief een beschrijving van wat wettelijk gezien met de gevonden foto's mag worden gedaan – kortom, alles wat je moet weten over het zoeken in Google Afbeeldingen.

Hoe kan ik de Google Afbeeldingen zoekfunctie gebruiken

Laten we, voordat we dieper ingaan op de bijzonderheden, eerst uitleggen hoe je de Google Afbeeldingen zoekfunctie kunt gebruiken.

Ga naar Google Afbeeldingen en voer in de zoekbalk in waarvan je een afbeelding wilt zien. Klik dan op het icoontje van het vergrootglas of klik op “Enter” op het toetsenbord:

Google Afbeeldingen zoekfunctie

Je zoekterm zal ongetwijfeld duizenden resultaten opleveren. Klik op een afbeelding om deze te vergroten en om meer details te kunnen zien, zoals op de website waarop deze is weergegeven en een pictogram om deze te delen:

Google Afbeeldingen zoekfunctie resultaten

Let vooral op de opmerking onder de vergrote afbeelding, die luidt: “Afbeeldingen kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn“. Hiermee komen we bij de volgende sectie.

Hoe vermijd ik de gevaren van de Google Afbeeldingen zoekfunctie?

Een simpele zoekopdracht via de Google Afbeeldingen zoekfunctie toont tienduizenden afbeeldingen die volgens menigeen van uitstekende kwaliteit en onbeperkt te gebruiken zijn – maar zijn ze dat ook echt?

Dat is wettelijk gezien niet het geval. Het feit dat je met de Google Afbeeldingen zoekfunctie een afbeelding heeft gevonden, betekent nog niet dat je deze gratis kunt gebruiken.

Dat kan een beetje verwarrend zijn, omdat de beelden hier zodanig worden weergegeven dat de indruk wordt gewekt dat je alles zomaar kunt gebruiken. Maar Google neemt gewoon afbeeldingen van het web en toont het beeldmateriaal dat het gevonden heeft.

Google is geen eigenaar van de getoonde afbeeldingen en daarom kan het zijn dat je wordt geconfronteerd met juridische aspecten als je met de Google Afbeeldingen zoekfunctie gevonden foto's downloadt en gebruikt. En deze kwesties zijn niet grappig, zoals je in ons artikel kunt lezen over de 5 gevaren van het gebruik van Google-foto's in jouw werk.

Daarbij komt nog dat er geen garantie is dat je hoge resolutie afbeeldingen ontvangt voor jouw project als je gewoonweg content van Google Afbeeldingen online haalt.

Wat zijn de wettelijke gevaren van het downloaden van foto's gevonden met de Google Afbeeldingen zoekfunctie?

Er zijn veel juridische gevaren verbonden aan het onrechtmatig gebruik van afbeeldingen waarvan je niet de rechten bezit. Ook al worden de digitale bestanden, foto's, illustraties, clip-art en vectorafbeeldingen via de Google Afbeeldingen zoekfunctie weergegeven, deze zijn eigendom van iemand en vallen daarom onder het auteursrecht.

Het gratis downloaden ervan om te gebruiken voor jouw eigen commerciële toepassingen, sociale media, blogberichten, content marketing of andere projecten komt overeen met diefstal van een fysiek product.

Tevens kun je problemen krijgen omdat je geen model release hebt van de personen die op de foto staan afgebeeld. Zonder toestemming of licentie voor commercieel gebruik is een dergelijk gebruik in projecten onrechtmatig, en dus schadelijk voor de bedrijfsvoering.

Vermijd deze juridische gevaren door geen foto's van Google Afbeeldingen te downloaden. Je kunt beter deze tips volgen om deze tool te gebruiken:

 • Pin de afbeeldingen vast. Op Pinterest kun je een bord maken om jouw foto's of afbeeldingen te bewaren en zo inspiratie op te doen voor je eigen projecten. Later zullen we uitleggen hoe je omgekeerd kunt zoeken naar afbeeldingen, zodat je de originele bron van een favoriete pin kunt traceren of soortgelijke afbeeldingen kunt vinden. Om beelden die je later in de Google Afbeeldingen zoekopdracht wilt gebruiken vast te pinnen, download je de Pinterest-browserknop.
 • Ga ervan uit dat er altijd auteursrechten op de foto's van toepassing zijn. Voor bedrijven en originele ontwerpers is het altijd een stuk beter om de inbreuk op het auteursrecht net zo serieus te nemen als een winkeldiefstal – wat het in feite ook is. Ga er steeds vanuit dat Google Afbeeldingen gebruiken een schending van het auteursrecht is, zodat je je beter bewust bent van wat je er rechtmatig mee kunt doen.
 • Benader de beelden vanuit een ondersteunend perspectief. Kunstenaars, fotografen en andere mensen leven van hun werk. Vraag in plaats van wat je gratis kunt krijgen, wat je kunt doen om andere kunstenaars te steunen terwijl je aan eigen projecten werkt.
 • Ontdek de mogelijkheden van goedkope stockfotografie. Wellicht voel je de verleiding om gratis foto's uit de Google Afbeeldingen zoekopdracht te gebruiken, omdat je misschien denkt dat stockfoto's te kostbaar zijn, maar dat is gelukkig niet het geval. Er zijn premium stockfoto's voor elk budget te verkrijgen.

Gebruik de Google Afbeeldingen zoekfunctie voor het vinden van beelden

Hoewel het beeldmateriaal van Google Afbeeldingen gebruiken veelal onrechtmatig is, omdat er niet alleen foto's uit het publieke domein worden weergegeven, kun je de zoekmachine wel gebruiken om beeldmateriaal te vinden en dat bij de desbetreffende beeldbanken te kopen.

Google Afbeeldingen heeft een geavanceerde visuele zoekfunctie om dit mogelijk te maken. Om dit hulpmiddel te kunnen gebruiken, klik op “Tools” nadat je de eerste zoekopdracht in Google Afbeeldingen hebt uitgevoerd:

Google Afbeeldingen tools

Er worden dan verschillende opties getoond om het aantal beelden dat je te zien krijgt te beperken:

 • Formaat: Selecteer uit “Groot”, “Medium”, “Icoon”, of kies voor het tonen van afbeeldingen “Groter dan” een gespecificeerd formaat, of selecteer ” Exact…” om een aangepast, zeer specifiek formaat in te voeren dat je wilt zien. (Lees hier meer over fotomaten).
 • Kleur: Kies ervoor om uitsluitend foto's in full colour, zwart-wit, transparante ontwerpen of beelden met een bepaalde kleur te zien. (Everypixel – overzicht van de stockfoto kleurentrends)
 • Gebruiksrechten: Verfijn de zoekopdracht tot uitsluitend beeldmateriaal dat gelabeld is voor een specifiek gebruik. Let op: als een afbeelding geen gebruik aangeeft, betekent dit niet dat je deze gratis kunt gebruiken.
 • Type: Om alleen afbeeldingen te zien van Gezichten, Clip art, Illustraties, Lijntekeningen of Animatie.
 • Tijd: Bekijk slechts de beelden die binnen een bepaald tijdsbestek zijn geplaatst, zoals “Afgelopen week”.
 • Meer tools: Hiermee kun je de optie ” Grootte weergeven” gebruiken, zodat elk beeldformaat in de respectieve linkerbenedenhoek wordt aangegeven.
 • Wissen: Klik op deze optie om alle functies van de tool uit je zoekopdracht te verwijderen.
 • Zoek op bestandstype: Wil je slechts JPG, PNG, GIF of een ander type beeldbestand zien, dan kun je het bestandstype invoeren: en daarna het soort bestand dat je wilt zien. Wanneer je bijvoorbeeld uitsluitend PNG-bestanden wilt zien, voeg je filetype:png in de zoekbalk in.

Google Afbeeldingen funties

Gratis stockfoto's van lage kwaliteit filteren

Er zijn fotosites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden, maar houd er rekening mee dat de kwaliteit en het formaat van de foto's beperkt zijn. Wees voorzichtig met het gebruik ervan onder de gratis licentie die ze hebben, want commercieel gebruik is daar niet altijd bij inbegrepen.

Filter de gratis foto's van mindere kwaliteit uit uw Google Afbeeldingen zoekfunctie, kopieer en plak de volgende volgorde na je zoekterm in de zoekbalk:

-pixabay -unsplash -pexels

Is er een andere term die je uit je zoekopdracht wilt uitsluiten, voeg dan gewoon het minteken (-) symbool voor de term toe.

Wil je bijvoorbeeld afbeeldingen bekijken van honkbalspelers die niet aan het werpen zijn, dan kun je de zoekmachine voor honkbalspelers -pitching (of werpen) invoeren in de Google Afbeeldingen-zoekmachine.

Hoe vind ik goedkope stockfoto's van bekende beeldbanken?

Wil je dat er alleen foto's van bekende stockfotosites worden weergegeven, dan kun je gebruik maken van de functies van het geavanceerd zoeken van Google.

Voor we ons gaan verdiepen in de details van het functioneren daarvan, zullen we eerst een paar bekende beeldbanken onder de loep nemen waarvan je gebruik kunt maken als je met een budget werkt.

Wat zijn de goedkoopste en beste stockfotosites?

Er zijn veel bronnen voor stockfoto's online, en inderdaad, een aantal ervan zijn duur. Maar als je weet waar je naar moet zoeken, kun je alle kwalitatief zeer goede stockfoto's die je nodig hebt tegen een voordelige prijs verkrijgen.

Dit zijn een paar van de beste adressen voor goedkope stockfotografie:

Stockphotos.com –  een spotgoedkoop abonnement

stockphotos logo

Zoek je een voordelig geprijsd jaarabonnement en wil je uit miljoenen hoge resolutie stockfoto's van topkwaliteit kunnen kiezen, dan is de Club Easy van Stockphotos.com een uitstekende optie. Voor slechts € 99,- kun je 200 afbeeldingen per jaar downloaden, wat neerkomt op nog geen € 0,49 per afbeelding – een ongeëvenaarde prijs.

Bovendien kun je beeldpakketten verkrijgen als je voor een eenmalig project afbeeldingen nodig heeft, of als 200 afbeeldingen niet toereikend zijn.

Meer informatie over deze beeldbank vind je in onze Stockphotos.com recensie

Bespaar en ontvang veel voordeel met onze voordelige Club-abonnementen.

Zoeken naar fantastische beelden voor je ontwerpen is dankzij de zoekfunctie van Stockphotos.com heel eenvoudig, zoals je hieronder kunt proberen:

Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
223 dagen resterend

Photocase – Unieke foto's tegen lage prijzen

www.photocase.com homepage

Photocase is een Duitse beeldbank dat prat gaat op een collectie authentieke, natuurlijke en spontane foto's, anders dan de traditionele, geposeerde stockfoto's. Het gaat om heel creatieve, originele beelden die je nergens anders tegenkomt – een fantastische keuze als u originele stockfoto's wilt die anders en uniek zijn.

De voordeligste prijs per foto krijg je bij de bestelling van een creditpakket dat vanaf € 13,- verkrijgbaar is. Profiteer nu van onze kortingscode voor 5 GRATIS credits en 10 procent korting op je eerste aankoop bij Photocase.

Meer informatie over deze geweldige webshop vind je in ons Photocase testrapport.

Krijg een hoge korting met onze speciale Photocase couponcode voor 5 gratis foto's + 10% korting!

Ontdek unieke stockfoto's die je kunt downloaden en veilig kunt gebruiken, dankzij de Photocase zoekbalk hieronder:


Shutterstock – De populairste beeldbank van Nederland

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock heeft een uitstekende reputatie wat betreft topkwaliteit beeldmateriaal en scherpe prijzen, waardoor het al geruime tijd de populairste beeldbank van Nederland is. Ze hebben een collectie van meer dan 485 miljoen rechtenvrije afbeeldingen, zodat je altijd de benodigde foto's bij Shutterstock zult kunnen vinden.

Een prepaid beeldpakket is vanaf € 22,- voor twee afbeeldingen verkrijgbaar, maar je kunt ook kiezen voor een jaarabonnement vanaf € 29,- per maand voor 10 afbeeldingen.

Meer informatie over deze populaire beeldbank vind je in ons Shutterstock testrapport.

Krijg 15% korting met onze exclusieve Shutterstock actiecode.

Bekijk de gevarieerde en rijke collectie van Shutterstock met behulp van de zoekfunctie hieronder:


iStock – Indrukwekkende variëteit en prijzen

www.istockphoto.com/nl homepageAls onderdeel van Getty Images heeft iStock een uitstekende reputatie als het gaat om uitmuntende kwaliteit en voordelig geprijsde variëteit.

Je hebt de mogelijkheid om slechts een beperkt aantal credits te kopen als je maar een paar afbeeldingen met een iStock licentie nodig hebt voor een eenmalig project, waarbij je vanaf € 24,- per afbeelding (3 credits) betaalt. Goedkoper is het om een abonnement te nemen, waarbij je vanaf € 29,- per maand voor tien foto's uit de Essential collectie kunt downloaden of vanaf € 70,- per maand tien beelden uit de complete collectie kunt downloaden. Bespaar met onze exclusieve actiecode nog meer op alle beeldmateriaal van deze beeldbank.

Ontvang korting met onze speciale iStock kortingscode en bespaar.

Meer informatie over deze populaire beeldbank vind je in ons iStock testrapport.

Vind snel de juiste afbeeldingen voor al jouw projecten bij iStock via de zoekfunctie hieronder:


Met “geavanceerd zoeken” krijg je alle stockfoto's van bekende aanbieders te zien

Je hoeft niet meer elke stockfotosite te bezoeken om de juiste foto's te vinden, maar je kunt Google Afbeeldingen gebruiken en het beeldmateriaal van alle eerder genoemde beeldbanken in één oogopslag bekijken.

Om de functie Geavanceerd zoeken te kunnen gebruiken, ga ja naar Google Afbeeldingen en voer je een zoekterm in de zoekbalk in. Klik op “Instellingen” en vervolgens op “Geavanceerd zoeken”.

Google Afbeeldingen instellingen

Ga naar het veld met “een of meer van deze woorden:”

Google Geavanceerd zoeken naar afbeeldingen

Kopieer en plak de volgende reeks in dit veld om alleen afbeeldingen van bekende stockfotobureaus te zien: StockPhotoSecrets Photocase iStock Shutterstock. Vervolgens scroll je naar beneden en selecteer je “Geavanceerd zoeken”. Het resultaat laat alleen foto's van betrouwbare beeldbanken zien:

Google afbeeldingen toegevoegde termen

Profiteer vandaag nog van de speciale kortingscodes en aanbiedingen om de stockfoto die je via de Google Afbeeldingen zoekfunctie hebt gevonden, heel goedkoop te kunnen kopen.

Met de functie “omgekeerd zoeken” de herkomst van een foto achterhalen

Mocht je een afbeelding gevonden hebben op het internet, Pinterest, in een blog of artikel, of ergens anders, dan kun je de zoekfunctie voor omgekeerde afbeeldingen gebruiken om de herkomst ervan te achterhalen.

Lees ook: Ontdek de voordelen van omgekeerd zoeken op afbeelding – voor ontwerpers en kopers van stockfoto’s!

Zo werkt het:

Klik met de rechtermuisknop of met de muismat op de afbeelding die je wilt zoeken en selecteer “Afbeelding opslaan”:

Google Images Search afbeeldingen opslaan

(Onthoud dat het doel van het downloaden van de afbeelding is om de herkomst ervan te vinden en deze – of een soortgelijke afbeelding – van een bekende beeldbank te kopen, en niet om deze gratis te gebruiken).

Google zoeken op afbeelding

Daarna ga je naar Google Afbeeldingen en selecteer je het pictogram van de camera: Kies dan “Een afbeelding uploaden” en selecteer ” Bestand kiezen” om de afbeelding te uploaden die je omgekeerd wilt zoeken:

Google Afbeeldingen een afbeelding uploaden

Google zal automatisch een reeks vergelijkbare afbeeldingen en alle webpagina's met die exacte foto weergeven. Deze kun je bekijken om de originele website te vinden waarvan de foto afkomstig is.

Hoe gebruik ik de Google Afbeeldingen zoekfunctie op mijn smartphone?

Je kunt ook de Google Afbeeldingen functie gebruiken op je mobiele apparaat, zodat je ook onderweg moeiteloos stockfoto's kunt vinden. Open gewoon de door jou gewenste zoekmachine en voer “Google-afbeeldingen” in en klik op de eerste opties die verschijnen:

Voeg na de eerste zoekopdracht de volgende reeks toe om uitsluitend afbeeldingen van bekende beeldbanken te zien:

+ StockPhotoSecrets OR Photocase OR iStock OR Shutterstock

De zoekopdracht zal nu alleen nog maar afbeeldingen laten zien die verkrijgbaar zijn bij bekende en betrouwbare beeldbanken:

De Google Afbeeldingen zoekfunctie gebruiken voor het vinden van foto's

Hopelijk is het Google Images Search gebruiken nu een stuk duidelijker en ook hoe je geweldige stockfoto's kunt vinden voor jouw projecten.

Je kunt Google Images Search gebruiken als hulpmiddel voor het zoeken in meerdere fotobronnen tegelijk, maar onthoud dat Google geen eigenaar is van de getoonde content. Als je iets downloadt en in een commercieel project gebruikt, zou je dus in grote juridische problemen verzeild kunnen raken.

Het veiligst is het als je er altijd rekening mee houdt dat de beelden die je via de Google Images-zoekopdracht vindt, onder het auteursrecht vallen en dat je zonder aankoop van een licentie niet gerechtigd bent om die afbeelding te gebruiken.

Stockphotos.com, Photocase, Shutterstock en iStock zijn stuk voor stuk betrouwbare aanbieders van goedkope stockfotografie – en vergeet niet om te profiteren van speciale kortingen en aanbiedingen bij de aankoop van credits, maand- of jaarabonnementen.

Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
223 dagen resterend
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo