De beste historische afbeeldingen – waar verkrijgbaar?

De reden dat u dit nu leest, is dat u op zoek bent naar vintage en historische afbeeldingen. Zowel voor beelden van de Tweede Wereldoorlog voor een documentair project of losse foto's van het sociale leven in de vijftiger jaren voor een retro-marketingcampagne zijn er verschillende redenen om dit soort beeldmateriaal te gebruiken.

Hoewel u bij de beeldbanken Shutterstuck, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock de beste moderne stockfoto's vindt, kunt u hier ook terecht voor vintage beelden. Getty Images is de stockfoto site met een van ‘s werelds grootste beeldcollecties met afbeeldingen die u met een licentie kunt gebruiken!
Hoewel er soms gedacht wordt dat er voor oude foto's en afbeeldingen geen auteursrecht geldt, is dat in de praktijk zeker niet altijd het geval. Wij zullen u de kleine lettertjes duidelijk maken van het auteursrecht, Public Domain en Creative Commons-licenties ten aanzien van vintage stockfoto's. We zullen u alles vertellen over de beste historische afbeeldingen voor uw projecten en hoe u deze veilig kunt gebruiken.

De rijke wereld van historische foto's

De beste historische afbeeldingen - waar verkrijgbaar? 2

Het thema “historische foto's” lijkt beperkt, maar is in werkelijkheid heel breed en interessant. De oudste foto dateert van 1826/1827. Er zijn nu twee eeuwen aan fotoarchieven over historische gebeurtenissen en belangrijke momenten in de geschiedenis – bijv. het einde van de Tweede Wereldoorlog, krakersprotesten of de kroning van Juliana, tot alledaagse dingen uit het dagelijks leven als rock ‘n'roll dansen, de aanleg van de afsluitdijk en oldtimer auto's.

Er zijn veel instellingen, organisaties, particuliere verzamelaars en bedrijven die zich toeleggen op het samenstellen en onderhouden van deze archieven. Ze maken gebruik van de nieuwste technologieën om ze in categorieën in te delen en overzichtelijker te maken.

Maar ze zijn niet allemaal toegankelijk voor het publiek, ze staan niet allemaal online en ze zijn niet allemaal toegankelijk voor commercieel gebruik (meer informatie over licenties en gebruik).

Samenvattend kan worden geconcludeerd dat historische en vintage foto's een stuk meer variatie bieden dan u misschien denkt, en een groot potentieel hebben voor uw ontwerpen. Natuurlijk alleen als u weet waar u ze kunt vinden en hoe u ze correct kunt gebruiken.

Klik op de groene knop in de onderstaande banner en verbeter de kwaliteit van 10 foto's! Ontvang nu 10 gratis Upsacler beeld opschalingen zonder verdere koopverplichtingen!

Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Historische afbeeldingen – de beste fotoarchieven

Niet verwonderlijk dat de beste adressen om historische foto's te krijgen betaalde alternatieven zijn. Er zijn enkele beeldbanken die investeren in vintage archieven van enorme commerciële en redactionele waarde -met afbeeldingen die ondanks hun hoge leeftijd nog steeds auteursrechtelijk beschermd zijn- en zij bieden hun foto's tegen een vaste vergoeding aan in de vorm van een gebruikslicentie. Dit zijn de beste:

Shutterstock historische afbeeldingen

Shutterstock Redactioneel – fotocollectie met meer dan 50 miljoen foto's

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock is een van de grootste en bekendste online stockfotobureaus ter wereld. De beeldcollectie Shutterstock Redactioneel was voorheen alleen toegankelijk voor premium leden, maar is nu ook beschikbaar voor alle andere klanten. Ze hebben een heel omvangrijk aanbod, dat is gebaseerd op belangrijke archieven van vooraanstaande fotografen en op een aantal geselecteerde partners, onder andere de collecties van Arts Archive, Kobal, PMC Archival en BFA.

De beeldcollectie historische foto's telt meer dan 50 miljoen foto's over allerlei onderwerpen, van evenementen tot belangrijke gala's, van journalistieke beelden tot sportfoto's en nog veel meer. Al deze foto's worden onder een redactionele licentie en on demand, per stuk of afbeeldingspakketten aangeboden. Daarmee krijgt u tot 50% korting op uw aankoop. Deze site is één van de absolute favorieten voor wie in beeldmateriaal uit het verleden geïnteresseerd is.

Bekijk hier de collectie Shutterstock Redactioneel. 

Wilt u Shutterstock graag eerst testen? Of heeft u 10 of minder afbeeldingen nodig? Bezoek de site en profiteer dan nu van het Shutterstock proefabonnement met 10 gratis bestanden dat u zonder verdere verplichtingen en betalingen binnen een maand kunt opzeggen. Elk gedownload beeld mag u houden en blijven gebruiken.

Krijg nu 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.

Getty Images historische beelden

Getty Images

Getty Imageswww.gettyimages.nl homepage is één van de grootste en meest bekende beeldbanken ter wereld. En ze excelleren in historische foto's en vintage beeldmateriaal. Ze hebben een bibliotheek met miljoenen foto's uit prestigieuze en unieke collecties zoals de Hulton Press Library, Retrofile archive of Archive Photos of New York, om er maar een paar te noemen.

Ze distribueren nu ook alle historische archieven van Corbis (voormalig door Bill Gates opgerichte beeldbank) in vier continenten, met uitzondering van Azië. U kunt op de website snel een zoekopdracht invoeren om erachter te komen wat voor soort foto's zij op dit moment hebben.

Deze stockfoto site verkoopt haar foto's met een Rights Managed-licentie, waarvan de prijs afhankelijk is van het beoogde gebruik, het medium en de condities. Een deel van de redactionele afbeeldingen is ook te koop met voordelige Ultrapacks met een aangepaste licentie om onder enkele voorwaarden foto's voor redactionele (niet-commerciële) projecten te gebruiken. De beeldresolutie bepaalt de prijs en u kunt honderden euro's besparen ten opzichte van de aankoop van een losse afbeelding.

Ga naar de website van Getty Images en ontdek de premium kwaliteit van de afbeeldingen en de enorme omvang van hun collectie. Bekijk ook de Ultrapacks die ze bieden om zo te profiteren van scherpe prijzen.

Koop nu goedkoper fotomateriaal met de Getty Images couponcode voor 30% korting op UltraPacks!

Profiteer van 15% korting op UltraPacks met de Getty Images kortingscode!
Kortingscode inwisselen
32 dagen resterend

Alamy historische afbeeldingen

Alamy

Alamywww.alamy.com homepage is een welbekende beeldbank met een collectie historische afbeeldingen. U kunt downloaden uit de historische archieven als Chronicle of het World History Archive en deze met een Rights Managed-licentie gebruiken waarvan de prijs per afbeelding tussen de €20,- en €200,- bedraagt.

Koop de foto's van deze website nu nog voordeliger met de Alamy kortingscode. Klik op de onderstaande banner en u ziet de kortingscode.


Vintage Med Stock

www.vintagemedstock.com homepageVintage Med Stock is een zeer gespecificeerde fotocollectie met antieke en vintage medische afbeeldingen. Fotograaf en ontwerper Mark Strozier is de eigenaar en hij biedt honderden uiterst interessante medische foto's en illustraties uit het verleden onder een rechtenvrije licentie en op aanvraag aan. De prijzen variëren van € 7,- tot € 59,- per afbeelding.

Vintagemedstock historisch medisch beeldmateriaal


De beste gratis historische afbeeldingen en stockfoto's

Wilt of kunt u geen geld spenderen aan historische foto's, ook dan hebt u een aantal goede opties. U kunt op veel sites gratis vintage en oud beeldmateriaal downloaden en dit onder bepaalde voorwaarden gebruiken. Hier volgt een lijst van de beste opties, maar lees ook ons interessante en nuttige artikel over de verkrijgbare licenties en de gebruiksvoorwaarden dat volgt, zodat weet hoe u deze gratis foto's probleemloos kunt gebruiken.


Pond5 website

Pond5 – The Public Domain Project

www.pond5.com homepagePond5 is een beeldbank die gespecialiseerd is in stockvideo's en footage, maar beschikken ook over ook een prachtige collectie van honderdduizenden historische en vintage mediabestanden in hun Public Domain-collectie, wat een mix is van historisch beeldmateriaal en bekende locaties, steden en personen weergegeven in vintage art, gewone portretten en documentaire shots.

Zoals u wellicht al dacht zijn deze bestanden –meer dan 60.000 foto”s– Public Domain-afbeeldingen. Dit houdt in dat ze niet aan auteursrechten zijn onderworpen en gratis mogen worden gebruikt.


Flickr Commons historische afbeeldingen

Flickr Commons

www.flickr.com/commons homepageHet platform voor het delen van foto's heeft een zeer gave archiefsectie ontwikkeld onder de naam The Commons, waar instellingen de mogelijkheid hebben om hun collecties onder Public Domain te delen om ze te bekijken, downloaden en gebruiken.

De lange lijst van organisaties die lid zijn van The Commons omvat het Smithsonian Institution, de Library of Congress, NASA, de British Library, het Museum of Photographic Arts, en nog veel meer andere belangrijke organisaties uit de hele wereld.

Ondanks het feit dat het om uiteenlopende redenen Public Domain-afbeeldingen zijn, en ze dus technisch gezien gratis kunnen worden gebruikt, stelt elk van deze instellingen een aanvaardbaar gebruik van hun fotomateriaal vast, en uiteindelijk is het aan u als gebruiker om al dan niet onderzoek te doen naar de vraag of er een auteursrecht op de foto van toepassing is en hoe u op basis daarvan al dan niet gebruik kunt maken van de foto.New Old Stock historische afbeelding autorace

New Old Stock

New Old Stocknos.twnsnd.co homepage is een Tumblr-pagina van productontwerper Cole Townsend, en het aanbod bestaat uit een collectie van zo'n 1500 vintage en historische afbeeldingen, gratis stockfoto's die Townsend zelf heeft samengesteld op basis van het omvangrijke archief van Flickr Commons. Tevens biedt hij professionele afbeeldingspakketten aan, waarbij hij deze oude foto's optimaliseert voor een hoge resolutie foto's die voor professioneel gebruik in aanmerking komen.

De door hem geselecteerde foto's zijn gratis te verkrijgen, hoewel de bepalingen van Flickr Commons inzake gebruik hierop van toepassing zijn, en elke afbeelding kan andere voorwaarden hebben naargelang van het archief waaruit deze is verkregen.


Historische afbeeldingen en stockfoto's, auteursrecht en licenties

Als u denkt aan historische afbeeldingen of vintage foto's, dan denkt u daarbij aan foto's die vele jaren – of decennia, of zelfs een eeuw geleden zijn genomen. Heeft u een globaal beeld van hoe het auteursrecht in zijn werk gaat, dan weet u misschien dat deze na een bepaalde tijd verstrijkt (dit verschilt van land tot land en kan veranderen afhankelijk van het moment waarop de foto is genomen en welke wet op dat moment van toepassing is).

Dit heeft tot gevolg dat velen aannemen dat alle historische stockfoto's zich in het publieke domein bevinden vanwege “onbekend auteursrecht”. Maar dat is niet het geval. Vaak zullen er restricties van toepassing zijn. En we zullen u uitleggen waarom.

De historische waarde van stockfoto's uit particuliere collecties

Zoals u hierboven hebt gelezen, verkopen Getty Images en Alamy beide stockfoto's met historische content, ook al zijn veel van deze afbeeldingen al lang geleden gemaakt. Dit komt doordat ze zijn opgenomen in de historische archieven van particuliere verzamelaars, die het auteursrecht hebben verworven en behouden. Enkele van de meest karakteristieke en populaire foto's van wereldwijde evenementen in de afgelopen eeuw vallen onder het auteursrecht en hebben een licentie onder een betaald model. U mag deze foto's niet gratis gebruiken.

De aandachtspunten van het publieke domein

Bij een groot aantal historische foto's is het terecht dat ze onder het publieke domein vallen. Maar wist u dat er meerdere redenen zijn waarom een foto dit label zou moeten hebben? Verstrijken van het auteursrecht is daar slechts één van.

Een afbeelding kan onder het Public Domain vallen door niet te voldoen aan de wettelijke vereisten voor auteursrechtelijke bescherming, of nadat een foto op vrijwillige basis als auteursrechtvrij is ingediend door de wettige eigenaar, of omdat er geen auteursrechtelijke informatie kan worden gevonden. Bij dit laatste voorbeeld zit er een addertje onder het gras.

Particulieren, instanties en private partijen kunnen claimen geen auteursrechtelijke gegevens voor een werk te hebben gevonden en het dus in het publieke domein te plaatsen. Maar meestal nemen ze geen verantwoordelijkheid in het geval zij zich vergissen.

In veel landen bepaalt de wet dat als u een bepaalde afbeelding zonder toestemming gebruikt, u zich schuldig maakt aan schending van het auteursrecht. Het feit of u op de hoogte bent of niet, neemt de overtreding niet weg. Kortom: ook al heeft iemand anders de fout gemaakt door een foto onder Public Domain aan te bieden, u bent en blijft verantwoordelijk voor het gebruik ervan.

Vandaar dat u altijd zelf onderzoek moet doen om de auteursrechtelijke informatie te achterhalen, alvorens een foto, zelfs een oude historische foto, te gebruiken. In het bijzonder als u deze in commerciële projecten wilt gebruiken. En dat is ook wat veel instanties u adviseren.

Natuurlijk kunt u dit gedoe omzeilen door vintage afbeeldingen bij bekende beeldbanken te licenseren of anderszins gebruik te maken van vertrouwde gratis bronnen zoals die hierboven vermeld.

De verborgen gevaren van een Creative Commons-licentie

Er kunnen ook historische afbeeldingen gevonden worden met een Creative Commons-licentie. Creative Commons is een organisatie met een non-profit karakter die contractuele overeenkomsten voor kunstenaars heeft ontwikkeld waarmee zij hun werk gratis kunnen aanbieden, maar die de mogelijke toepassingen ervan bepaalt.

Er zijn meerdere licentiemodellen met diverse voorwaarden en restricties. Creative Commons Zero (afgekort CC0) is een van de meest onbeperkte optie, vergelijkbaar met Public Domain, met dit verschil dat de foto's met deze licentie wel auteursrechtelijk beschermd zijn.

Ondanks dat dit licentiemodel geldig en comfortabel is, is er één groot probleem: u moet zeker weten wie of wat de bron van de afbeelding is en dat de eigenaar van het auteursrecht degene is die het recht op het vrije gebruik van de afbeelding heeft verleend. Indien dit niet het geval is (als de persoon die de foto onder CC0 heeft aangeboden niet de wettelijke eigenaar is), dan is de licentie ongeldig en kan de rechthebbende u vervolgen voor een schending van het auteursrecht.

Vandaar dat u ook een gedegen controle van de herkomst van de Creative Commons-foto's moet verrichten voordat u ze in commerciële toepassingen kunt gebruiken. En dus luidt het advies om historische afbeeldingen van erkende beeldbanken af te nemen.


Het gebruik van historische afbeeldingen en vintage stockfoto's in uw creatieve en redactionele werk

Nu u op de hoogte bent van hoe historische fotoarchieven functioneren, kunt u de waarde van deze vintage en documentair beeldmateriaal op de juiste manier inzetten.

Verkrijgbaar met een rechtenvrije licentie of Rights Managed-licentie:

Of gratis verkrijgbaar bij:

Let op: Vergeet niet te achterhalen welke auteursrechtelijke status gratis foto's hebben voordat u ze gaat gebruiken!

AANRADERS

Succes met al uw ontwerpen en projecten!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over historische afbeeldingen

🤨 Ik heb een vraag over historische afbeeldingen

🤔 Ik weet niet of historische afbeeldingen iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo