De 3 belangrijkste stockfoto licenties

Als u afbeeldingen wilt gebruiken, kunt u daarvoor meerdere stockfoto licenties verkrijgen. Dit zijn de 3 belangrijkste stockfoto licenties: Rechtenvrije, Rights Managed en Uitgebreide licenties. Wat moet u over deze licenties weten? Welke past het best bij uw specifieke behoeften?

Hoewel iedere aanbieder van beeldmateriaal deze licenties aan haar eigen bedrijf aanpast en haar eigen specifieke voorwaarden stelt, heeft elk type van deze stockfoto licenties een eigen concept en algemene voorwaarden die voor iedereen gelijk zijn.

Over het algemeen is de Rechtenvrije licentie de meest flexibele en goedkope (en daarom de meest populaire optie), Rights Managed is de meest specifieke en de optie die exclusiviteit mogelijk maakt, en de Uitgebreide licentie biedt extra gebruiksmogelijkheden die de restricties van de standaard licenties opheffen.

Maar laten we de licentiemodellen wat nader bekijken:

Rechtenvrij (Royalty Free – RF)

We hebben al gezegd dat dit de voordeligste en meest populaire van de stockfoto licenties is. Maar hoewel de term misschien anders doet, zijn rechtenvrije afbeeldingen NIET GRATIS. De term “Rechtenvrij” is slechts een aanduiding dat u na de aanschaf geen extra royalty's hoeft te betalen aan de beeldbank of de eigenaar van de afbeelding.

Het betreft hier een eenmalig, vast bedrag voor een licentie. De aanbieder van het beeldmateriaal stelt de prijs voor de licentie vast, en u betaalt eenmalig de prijs voor de licentie. Daarmee heeft u recht op meerdere keren gebruik van de afbeelding, in een groot aantal toegestane toepassingen en voor altijd, zonder dat u extra royalty's hoeft te betalen. Eén keer betalen, voor altijd gebruiken. Zo simpel is het!

Dankzij dit concept kunt u rechtenvrije afbeeldingen tegen een relatief lage prijs verkrijgen en omdat ze goedkoop zijn, kiezen voor prijsbewuste kopers voor deze licentie.

Het nadeel van dit type licentie is dat alle rechtenvrije afbeeldingen niet-exclusief zijn – iedereen kan een licentie kopen en deze afbeelding gebruiken. En omdat ze goedkoop zijn, en ze de meest soepele toepassingsmogelijkheden bieden voor commerciële, redactionele en persoonlijke projecten, worden ze vaak gekocht en door zowel particulieren als bedrijven gelijktijdig gebruikt. Dit kan afbreuk doen aan het unieke karakter van uw werk of project, en in het ergste geval zou dit uw naamsbekendheid of dat van uw merk kunnen aantasten.

In dit uitgebreide overzicht vindt u meer informatie over rechtenvrije afbeeldingen en waar u deze voordelig kunt verkrijgen.


Rights Managed (RM)

Rights Managed is misschien niet zo populair als Rechtenvrij, maar biedt absoluut één ding dat de Rechtenvrije licentie u niet kan bieden: exclusieve gebruiksrechten!

De RM-licentie is afgestemd op uw specifieke gebruiksbehoeften. Het verleent u het recht om afbeeldingen op een bepaalde manier, voor een bepaalde periode, in een bepaald geografisch gebied en voor een beperkt distributie-/reproductievolume te gebruiken. Deze factoren zijn echter niet vooraf vastgelegd en u kunt vragen om de exacte rechten voor het beoogde gebruik. RM-afbeeldingen zijn over het algemeen duurder dan Rechtenvrije afbeeldingen, en de prijs ervan varieert al naar gelang de rechten die u voor uw foto's hebt, en de kosten ervan lopen uiteen van zo'n €50,- tot duizenden euro's.

Het grote voordeel is dat RM de controle uitoefent over het gebruik van alle stockfoto licenties die ze voor een afbeelding hebben verkocht, dat het mogelijk is om deze exclusief te gebruiken en dat u de enige persoon bent die deze afbeelding voor een bepaalde periode zal gebruiken. Bovendien kunnen sommige beeldbanken u eveneens de gebruiksgeschiedenis van de afbeelding verstrekken, zodat u alle manieren kunt zien waarop deze foto is gebruikt en ervoor kunt zorgen dat u er op een innovatieve of unieke manier mee aan de slag kunt. Hoewel veel duurder, kunt u exclusieve RM-licenties gebruiken om u te beschermen tegen merkvervaging en waarde aan uw projecten toevoegen.

De aanpasbare voorwaarden en de mogelijkheid van exclusief gebruik maken Rights Managed tot de licentie van grote merken en ondernemingen die wereldwijde activiteiten op het gebied van marketing of branding ontplooien, of andere inspanningen waarbij de exclusiviteit van het beeldmateriaal waarde toevoegt aan het eindresultaat.

Hier vindt u waardevolle informatie over Rights Managed afbeeldingen


Uitgebreide licenties

Dit type stockfoto licenties is verwant aan de Rechtenvrije licentie: ondanks dat het zeer flexibel is, gelden er voor Rechtenvrije afbeeldingen nog steeds een aantal specifieke restricties, met name wat betreft het distributie/reproductievolume en het gebruik van de afbeeldingen in of op producten voor de wederverkoop of herdistributie van de afbeeldingen. De Uitgebreide licentie biedt u de mogelijkheid om uw rechten op de afbeeldingen uit te breiden met het gebruik dat niet is toegestaan op basis van de standaard Rechtenvrije licentie.

Een Uitgebreide licentie kan het recht omvatten om het maximum aantal kopieën of reproducties van de afbeelding te verhogen of deze volledig op te heffen door u ongelimiteerde kopieën toe te staan; om de afbeelding te gebruiken in objecten voor wederverkoop (producten, kalenders, t-shirts en andere merchandising, wenskaarten, enz.); om meer mensen toegang te verlenen tot de gedownloade afbeeldingen en om er aan te werken voordat ze in gebruik worden genomen (in de standaardlicentie staat dat alleen de eigenaar van de licentie toegang heeft tot de afbeeldingen); en om andere manieren van verspreiding en gebruik toe te staan.

Uitgebreide stockfoto licenties zijn duurder dan de standaard Rechtenvrije licentie. Ze zijn echter erg praktisch wanneer u meer rechten wilt hebben dan die uit de standaard Rechtenvrije licentie. Wanneer u niet het proces van het opstellen van een aangepaste en duurdere RM-licentie wilt doorlopen, dan biedt een Uitgebreide licentie uitkomst.

Een nadeel is dat niet alle beeldbanken alle bovengenoemde extra rechten in hun Uitgebreide licentie hebben opgenomen. Sommige bevatten slechts enkele van deze rechten, dus het is mogelijk dat uw beoogde gebruiksdoel nog steeds niet volledig door hun gebruiksvoorwaarden wordt gedekt. Daarnaast verkopen sommige elk uitgebreide recht als een aparte licentie, wat een afbeelding erg duur kan maken als u meerdere licenties nodig heeft.

Er zijn drie belangrijke punten ten aanzien van licenties die u nooit mag vergeten. Ten eerste, dat geen van deze beeldlicenties u de eigenaar van de afbeelding maakt. Wat u koopt is het recht om de afbeeldingen te gebruiken, niet het eigendom van de foto's zelf. Het auteursrecht en het volledige eigendom van het beeldmateriaal blijft bij de kunstenaar/fotograaf die de beelden heeft gemaakt, en de beeldbank van wie u een licentie heeft verkregen, is de tussenpersoon.

Ten tweede, de meeste beeldbanken verbieden het gevoelige gebruik van de foto's, in alle licentievormen. Dit houdt in dat u een afbeelding niet mag gebruiken in een pornografisch of 18+ concept, in een concept dat verwijst naar illegale of criminele praktijken, noch in enig ander concept dat verwijst naar onwettig of twijfelachtig gebruik, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, controversiële onderwerpen op het gebied van ras, geslacht, religie, geweld en het zaaien van haat.

Bovendien geldt dit verbod op gevoelig gebruik ook voor afbeeldingen van mensen: u kunt een foto van een model niet gebruiken op een manier waardoor het lijkt alsof de afgebeelde persoon een product of dienst goedkeurt, noch op een manier die het model negatief of potentieel aanstootgevend portretteert, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, de eerder genoemde gevoelige onderwerpen.

Ten derde, maar niet de minst belangrijke, is dat alle beeldbanken de licentievoorwaarden naar eigen goeddunken aanpassen en dat ze voorwaarden en clausules opnemen en intrekken. Daarom dient u de licentieovereenkomst altijd zorgvuldig door te lezen, ook de kleine lettertjes, en ervoor te zorgen dat u de overeenkomst begrijpt voordat u de afbeeldingen gebruikt, om er zeker van te zijn dat u ze op een wettige, geaccepteerde manier gebruikt.

Om een fantastisch beeldbank voor uw afbeeldingen te vinden, kunt u deze geweldige lijst met de beste stockfoto websites 2022 bekijken. Wilt u weten welke aanbiedingen de beste beeldbanken voor u hebben, dan kunnen we u aanraden de volgende te bezoeken: StockPhotoSecrets Shop, iStock, Photocase, Adobe Stock en Shutterstock. Wij begrijpen dat het druk hebt en weinig tijd heeft om zelf uit te zoeken waar u het voordeligst rechtenvrije afbeeldingen kunt krijgen. Daarom hebben wij voor u uitgezocht wat de 7 goedkoopste beeldabonnementen zijn. Veel succes!

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo