De 3 belangrijkste stockfoto licenties

Wilt u afbeeldingen gebruiken, dan kunt u daarvoor verschillende licenties verkrijgen. Dit zijn de 3 belangrijkste stockfoto licenties: rechtenvrije, Rights Managed en uitgebreide licenties. Wat moet u over deze licenties weten? Welke past het best bij uw specifieke behoeften?

Heeft u rechtenvrije stockfoto's tegen lage prijzen nodig? De beeldbanken Shutterstock, 123RF, iStock en Adobe Stock hebben meer dan 100 miljoen afbeeldingen die ze online verkopen. De bestanden kunnen on-demand of met een abonnement worden gedownload. De beste foto's in hoge resolutie van een professionele fotograaf voor commercieel gebruik – wat wilt u nog meer.

Hier vindt u de beste aanbiedingen voor professionele foto's en illustraties tegen lage prijzen:

Beeldbank

Max. aantal downloads

Prijs per foto

Download limiet

Duur van het abonnement

StockPhotoSecrets logo

200 per dag

€ 0,33

Jaarlijks

1 jaar

Shutterstock logo

750 per dag

€ 0,21

Maandelijks

1 jaar

iStock logo

750 per dag

€ 0,23

Maandelijks

1 jaar

Ongelimiteerd

Maandelijks

1 maand

123RF logo

750 per dag

€ 0,24

Maandelijks

1 jaar

Adobe Stock logo

750 per dag

€ 0,22

Maandelijks

1 jaar

Photocase logo

Onbeperkt

€ 6,87

Onbeperkt

Geen abonnementen

Hoewel iedere website voor beeldmateriaal eigen voorwaarden en licenties voor stockfotografie heeft, hanteren ze gewoonlijk de rechtenvrije licentie of een Rights Managed-licentie om exclusief foto's te kunnen gebruiken.

Maar laten we deze per type licentie bekijken:

Rechtenvrije stockfoto licenties voor commerciële doeleinden

rechtenvrije stockfoto licenties

Dit is de voordeligste en meest populaire van de stockfoto licenties is. Rechtenvrije afbeeldingen NIET GRATIS. De term “Rechtenvrij” is slechts een aanduiding dat u na de aanschaf van nieuwe foto's geen extra royalty's hoeft te betalen voor het gebruik van de fotografie.

Het is een eenmalige betaling voor een licentie. U heeft het recht om de afbeelding die u hebt gedownload voor altijd en voor meerdere doeleinden te gebruiken – ook voor commercieel gebruik. Eén keer betalen, voor altijd gebruiken. Zo simpel is het!

Het nadeel van deze licentie is dat alle rechtenvrije afbeeldingen niet-exclusief zijn – iedereen kan een licentie kopen en deze afbeelding gebruiken. En omdat ze goedkoop zijn, worden goede stockfoto's zowel door particulieren als bedrijven gelijktijdig gebruikt. Dit kan afbreuk doen aan het unieke karakter van uw werk of project, en in het ergste geval zou dit uw naamsbekendheid of dat van uw merk kunnen aantasten.

Meer informatie vind je in dit overzicht over rechtenvrije afbeeldingen en waar deze voordelig te kopen.


Rights Managed (RM)

rights managed stockfoto licenties

Rights Managed is misschien niet zo populair als rechtenvrij, maar biedt wat de rechtenvrije licentie u niet kan bieden: exclusieve gebruiksrechten van stockfotografie!

De RM-licentie is afgestemd op uw specifieke gebruiksbehoeften. U krijgt het recht om afbeeldingen op een bepaalde manier, voor een bepaalde periode, in een bepaald geografisch gebied en voor een beperkt distributie-/reproductievolume te gebruiken.

Deze factoren zijn echter niet vooraf vastgelegd en u kunt vragen om de exacte rechten voor het beoogde gebruik. RM-afbeeldingen zijn over het algemeen duurder dan rechtenvrije afbeeldingen, en de prijs ervan varieert al naar gelang de rechten die u voor uw foto's hebt, en de kosten ervan lopen uiteen van zo'n € 50,- tot duizenden euro's.

Het grote voordeel is dat RM de controle uitoefent over het gebruik van alle stockfoto licenties die ze voor een afbeelding hebben verkocht, dat het mogelijk is om deze exclusief te gebruiken en dat u de enige persoon bent die deze afbeelding voor een bepaalde periode zal gebruiken.

Bovendien kunnen sommige beeldbanken u ook de gebruiksgeschiedenis van de afbeelding verstrekken, zodat u alle manieren kunt zien waarop deze foto is gebruikt en ervoor kunt zorgen dat u er op een innovatieve of unieke manier mee aan de slag kunt. Hoewel veel duurder, kunt u exclusieve RM-licenties gebruiken om u te beschermen tegen merkvervaging en waarde aan uw projecten toevoegen.

De aanpasbare voorwaarden en de mogelijkheid van exclusief gebruik maken Rights Managed tot de licentie van grote merken en ondernemingen die wereldwijde activiteiten op het gebied van marketing of branding ontplooien, of andere inspanningen waarbij de exclusiviteit van het beeldmateriaal waarde toevoegt aan het eindresultaat.

Hier meer waardevolle informatie over Rights Managed afbeeldingen.


Uitgebreide stockfoto licenties

uitgebreide licenties

Dit type stockfoto licenties voor afbeeldingen is verwant aan de rechtenvrije stockfoto licenties: ondanks dat het zeer flexibel is, gelden er voor rechtenvrije afbeeldingen nog steeds een aantal specifieke restricties, met name wat betreft het distributie/reproductievolume en het gebruik van de afbeeldingen in of op producten voor de wederverkoop of herdistributie van de afbeeldingen.

De uitgebreide licentie biedt u de mogelijkheid om uw rechten op de afbeeldingen uit te breiden met het gebruik dat niet is toegestaan op basis van de standaard rechtenvrije licentie.

Een uitgebreide licentie kan het recht omvatten om:

 • het maximum aantal kopieën of reproducties van de afbeelding te verhogen of deze volledig op te heffen door u ongelimiteerde kopieën toe te staan;
 • inkomsten genereren met beeldmateriaal in/op prodcten voor e-commerce en wederverkoop (producten, kalenders, t-shirts en andere merchandising, wenskaarten, enz.);
 • om een groot publiek toegang te verlenen tot de gedownloade afbeeldingen en om er aan te werken voordat ze in gebruik worden genomen (in de standaardlicentie staat dat alleen de eigenaar van de licentie toegang heeft tot de afbeeldingen);
 • en om andere manieren van verspreiding en gebruik toe te staan.

Uitgebreide stockfoto licenties zijn duurder dan de standaard rechtenvrije licentie. Ze zijn echter erg praktisch wanneer u meer rechten wilt hebben dan die uit de standaard rechtenvrije licentie. Wanneer u niet het proces van het opstellen van een aangepaste en duurdere RM-licentie wilt doorlopen, dan biedt een uitgebreide licentie uitkomst.

Een nadeel is dat niet alle beeldbanken alle bovengenoemde extra rechten in hun uitgebreide licentie hebben opgenomen. Sommige bevatten slechts enkele van deze rechten, dus het is mogelijk dat uw beoogde gebruiksdoel nog steeds niet volledig door hun gebruiksvoorwaarden wordt gedekt. Daarnaast verkopen sommige elk uitgebreide recht als een aparte licentie, wat een afbeelding erg duur kan maken als u meerdere licenties nodig heeft.

Er zijn drie belangrijke punten ten aanzien van licenties die u nooit mag vergeten.

 • Ten eerste, dat geen van deze beeldlicenties u de eigenaar van de afbeelding maakt. Wat u koopt is het recht om de afbeeldingen te gebruiken, niet het eigendom van de foto's zelf. Het auteursrecht en het volledige eigendom van het beeldmateriaal blijft bij de kunstenaar/fotograaf die de vectore gemaakt, en de beeldbank van wie u een licentie heeft verkregen, is de tussenpersoon.
 • Ten tweede, de meeste beeldbanken verbieden het gevoelige gebruik van de foto's, in alle licentievormen. Dit houdt in dat u een afbeelding niet mag gebruiken in een pornografisch of 18+ concept, in een concept dat verwijst naar illegale of criminele praktijken, noch in enig ander concept dat verwijst naar onwettig of twijfelachtig gebruik, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, controversiële onderwerpen op het gebied van ras, geslacht, religie, geweld en het zaaien van haat. Bovendien geldt dit verbod op gevoelig gebruik ook voor afbeeldingen van mensen: u kunt een foto van een model niet gebruiken op een manier waardoor het lijkt alsof de afgebeelde persoon een product of dienst goedkeurt, noch op een manier die het model negatief of potentieel aanstootgevend portretteert, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, de eerder genoemde gevoelige onderwerpen.
 • Ten derde, maar niet de minst belangrijke, is dat alle beeldbanken de licentievoorwaarden naar eigen goeddunken aanpassen en dat ze voorwaarden en clausules opnemen en intrekken. Daarom dient u de licentieovereenkomst altijd zorgvuldig door te lezen, ook de kleine lettertjes, en ervoor te zorgen dat u de overeenkomst begrijpt voordat u de afbeeldingen gebruikt, om er zeker van te zijn dat u ze op een wettige, geaccepteerde manier gebruikt.

Voor originele foto's in hoge resolutie van professionele fotografen voor commercieel gebruik kiest u voor de stockfoto websites Stockphotos.com, iStock, Photocase, Adobe Stock en Shutterstock. De beste beeldbanken bieden miljoenen foto's en illustraties met een standaard licentie (rechtenvrij of royalty free). Deze professionele afbeeldingen kunnen voor commerciële projecten worden gebruikt.

Gratis stockfoto's met een Creative Commons licentie

Zoekt u gratis afbeeldingen of stockfotografie? Er zijn gratis stockfoto websites waarvan u gratis foto's, illustraties en vectoren kunt downloaden. Houd er rekening mee dat voor deze gratis afbeeldingen vaak creative commons licenties gelden. U moet dus weten hoe en of u deze en afbeeldingen uit het publieke domein veilig kunt gebruiken.

Er is nog een andere veiliger optie voor het gratis stockfoto's downloaden die u ook voor commerciële doeleinden mag gebruiken. Bij bekende beeldbanken kunt u gratis stockfoto's downloaden met een proefabonnement.

Klik op een van de onderstaande banners voor het downloaden van gratis foto's en vectoren:

Download met het gratis iStock proefabonnement nu in 30 dagen 10 afbeeldingen uit de Essentials-collectie!
Nu proberen
11 dagen resterend

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de belangrijkste stockfoto licenties

🤨 Ik heb een vraag over de belangrijkste stockfoto licenties

🤔 Ik weet niet of de belangrijkste stockfoto licenties iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Grardie van der Valk - van Rijn 10. april 2023 op

  Iets anders…

  hoe lang duurt een proeflidmaatschap bij stockphoto?

  • Wilfred van der Zwaag 12. april 2023 op

   Hallo Grardie,

   Zowel Shutterstock, Adobe Stock en iSock hebben een proefabonnement van een maand. Tijdens dit proefabonnement kunnen 10 afbeeldingen gratis worden gedownload. Annuleer het proefabonnement tijdig om een upgrade naar een betaald abonnement te voorkomen. De gratis gedownloade beelden hebben een standaard licentie (royalty-free) en mogen ook na annulering van het proefabonnement worden gebruikt.

   Met vriendelijke groet,
   Wilfred

Stockfoto's
Logo