Canva Pro Licentie – Zo werkt u met de content van Canva Pro!

Canva Logo

Vindt u de gebruiksvriendelijke editor en de hoge-resolutie afbeeldingen van Canva.com ook zo geweldig? Zelfs de gratis versie van Canva is de moeite waard. Canva maakt het voor elke professionele ontwerper en alle anderen mogelijk om met onder andere stockfoto's, lettertypen en kant en klare sjablonen voor sociale media als Pinterest en Instagram te gebruiken om uw online zichtbaarheid in no time te verbeteren.

Ook het gratis Canva account biedt tal van grafische elementen, infographics, en mogelijkheden voor formaat wijzigen, een transparante achtergrond of een achtergrond aan uw bedrijf aan te passen.

Behalve de gratis versie van Canva is er ook een Canva Pro account. Canva Pro gebruiken biedt extra mogelijkheden – o.a. veel meer templates, een brand kit en andere producten om uw ontwerpen en projecten naar een hoger niveau te brengen.

Er is nu een gratis proefperiode om de betaalde versie te testen. Maar weet u hoe de Canva Pro licentie werkt?

We zullen u uitleggen hoe de Canva Pro licentie werkt en wat alle voorwaarden precies inhouden.

Belangrijke opmerkingen over de Canva licentie

DISCLAIMER: Wij zijn geen werknemers, advocaten of juridisch adviseurs van Canva. Alle informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Voor bevestiging van de dekking van het voorgenomen gebruik of om andere aspecten van de Canva-licenties te verduidelijken, moet u altijd rechtstreeks contact opnemen met dit bedrijf.

Dit zijn de basisprincipes van de Canva Pro licentie:

Canva – meervoudige licenties

Er zijn verschillende Canva licenties, afhankelijk van of de content (foto's, illustraties, ontwerpelementen, etc.) – gratis of betaald is.

Canva Pro licentie gratis

Gratis content is verkrijgbaar met verschillende licenties:

 • Pixabay (website voor gratis foto's, overgenomen door Canva)
 • Pexels (idem als hierboven)
 • CC0 (Creative Commons Zero)
 • Canva Gratis Content Licentie (eigendomslicentie)

Deze overeenkomsten lijken qua concept op elkaar, maar hebben toch elk hun eigen specifieke voorwaarden.

U krijgt een Canva Pro licentie voor premium content, zowel on-demand als via een Canva Pro abonnement.

We concentreren ons op de Canva Pro Content Licentie

Dit is van alle beschikbare licenties veruit de meest complete en veilige (en dus handige) licentie voor het maken van grafische ontwerpen voor commercieel gebruik.

De licentie is verbonden aan alle premium content die u downloadt van Canva (foto's, illustraties, grafieken, pictogrammen, video's, sjablonen). Dit geldt zowel voor een pay-as-you-go betaling, als met een Canva Pro account/Canva Pro abonnement. Lees onze Canva Pro recensie, omdat deze service bomvol zit met functies voor drukke ontwerpers, zoals de brand kits, de magic resize tool en zelfs een publishing assistant!

Canva Pro licentie gratis

U hebt deze licentie nodig om veilig content van Canva te kunnen gebruiken in marketingmateriaal en andere commerciële ontwerpen.

De Canva Pro licentie voor uw ontwerp met gratis afbeeldingen en Pro content

Juist hierom is het zo belangrijk dat u begrijpt hoe het werkt.

De Canva Pro licentie

We zullen nu punt voor punt uitleggen hoe de licentie van Canva werkt.

Klik hier voor een volledig overzicht van de licentieovereenkomst van Canva:

Canva licentieovereenkomst

Licentie voor één ontwerp

Dit is één van de belangrijkste en kenmerkende aspecten van de Canva Pro licentie. In tegenstelling tot de meeste rechtenvrije licenties, waarbij de afbeelding in meerdere ontwerpen mag worden gebruikt, beperkt de licentie van Canva zich tot slechts één ontwerp per licentie.

Als u een stockfoto van Canva opnieuw wilt gebruiken in een nieuw ontwerp, dan zult u dus opnieuw een licentie moeten nemen.

Let op: ook kleine veranderingen aan een ontwerp, zoals het gebruik van de Magic Resize functie om de grootte ervan aan te passen, wordt als een apart ontwerp beschouwd en hiervoor is dus een nieuwe licentie nodig.

Bij het downloaden/exporteren van een afbeelding (of andere mediacontent van Canva) van hun website krijgt u automatisch een licentie voor die afbeelding.

Heeft u een gratis account, dan moet u iedere keer betalen als u een ontwerp downloadt met Canva Pro materiaal. Heeft u een Canva abonnement (op Canva Pro), dan geldt dat alle downloads/licenties die u realiseert in uw abonnement zijn inbegrepen.

Persoonsgebonden, niet overdraagbaar en voor altijd te gebruiken

Afgezien van de gebruiksbeperking voor één ontwerp, is de Canva Pro licentie redelijk flexibel, omdat de licentie voor altijd geldig is zonder dat u voor dat specifieke ontwerp ooit nog een cent hoeft te betalen. Maar vergeet niet dat het een persoonlijke licentie is die alleen voor uw gebruik (of dat van uw bedrijf) geldt. Deze licentie is niet overdraagbaar aan derden.

Gebruik voor klanten: Slechts één cliënt

U hebt misschien het vorige punt gelezen en u stond op het punt om Canva terzijde te schuiven omdat u werk voor klanten doet en dat betekent dat u het ontwerp aan uw klant moet overdragen. Gelukkig is dat toegestaan!

De Canva licentie vermeldt dat u een ontwerp met Canva Pro afbeeldingen aan uw klant mag verstrekken, op voorwaarde dat:

 • U een contract met uw klant hebt waarin is opgenomen dat het Canva-ontwerp alleen door hen mag worden gebruikt,
 • U bent verantwoordelijk voor de manier waarop uw klant de content van Canva gebruikt,
 • U draagt het ontwerp aan slechts één klant over (niet aan meerdere klanten).

Canva is een goede optie om stockfoto's te gebruiken in uw werk voor klanten.

Nu Canva Pro 30 dagen gratis! Annuleer je proefabonnement op elk gewenst moment.
Gratis Proefabonnement
11 dagen resterend

Wat u met de Canva Pro content kunt doen

We zullen nu ingaan op wat u allemaal kunt doen met de afbeeldingen van Canva in uw eigen werk (dat ook Canva-ontwerpen kunnen zijn die via hun platform zijn gecreëerd).

Drukwerk ontwerpen

Met de licentie van Canva kunt u allerlei soorten drukwerk ontwerpen. Denk hierbij aan reclamemateriaal, uitnodigingen, briefpapier, verpakkingsmateriaal, catalogi, brochures, wenskaarten, ansichtkaarten en posters zonder dat er beperkingen gelden voor de reproductie.

Daarnaast mag u ook content voor ontspanningsdoeleinden afdrukken, zoals boeken en boekomslagen, tijdschriften, kranten, nieuwsbrieven en redactionele artikelen.

Deze licentie is interessant, omdat het toestaat om gedrukt materiaal voor wederverkoop (bijvoorbeeld ansichtkaarten, prenten of posters) te produceren, wat bij de meeste andere beeldbanken meestal uitsluitend is toegestaan met een uitgebreide licentie. Maar hier dekt de standaard Canva Pro licentie dit! Lees hier over de verschillen tussen de standaard en de uitgebreide licentie.

Let op: Wanneer u een groot bedrijf bent en/of een groot creatief team hebt, dan kunt u gebruik maken van de voordelen van de Canva for Enterprise-service.

Toepassingen op het gebied van sociale media en amusement

De afbeeldingen van Canva mag u gebruiken voor uw berichten op sociale media of uw profielfoto's, maar ook voor digitale entertainment: eBooks, kranten, tijdschriften, redactionele artikelen, nieuwsbrieven, en videopresentaties, uitzendingen en toneelvoorstellingen, evenals voor het ontwerpen van sjablonen om in Canva te gebruiken (zonder reproductielimieten).

Projecten voor scholen en universiteiten

De content van Canva is geschikt om op alle goedgekeurde manieren te gebruiken, voor educatieve doeleinden zoals uw school- en universiteitsprojecten. Canva heeft zelfs speciale aanbiedingen en programma' s voor het onderwijs.

Ben je student? Lees dan zeker onze handleiding voor afbeeldingen voor studenten en universiteiten.

Online/Elektronische publicaties (Restricties aan het aantal pixels)

Houd er rekening mee dat wanneer het gaat om digitale content die online wordt gepubliceerd (in webpagina's, blogs, eBooks en video's), de Canva-licentie een beperking stelt aan de kwaliteit en grootte van de afbeelding: de afbeelding mag niet groter zijn dan 480.000 pixels in totaal – bijvoorbeeld een afbeelding van 600 x 800 pixels – als deze onbewerkt is (d.w.z. er precies zo uitziet zoals deze in de catalogus van Canva staat).

Er zijn twee uitzonderingen op deze regel. U hoeft zich geen zorgen te maken over de beperking van het aantal pixels als de afbeelding:

 • Via het speciale publicatie-eindpunt op de Canva-website gepubliceerd is, of
 • een onderdeel van een met Canva gemaakt ontwerp voor gebruik op een website van derden.

Wat niet toegestaan is met de Canva gebruikslicentie

We zullen nu aandacht besteden aan wat niet is toegestaan, wat u niet kunt en mag doen met de Canva afbeeldingen.

De licentie mag nooit aan iemand anders worden overgedragen

De Canva Pro-licentie is niet overdraagbaar, dit geldt trouwens voor de licenties van bijna alle belangrijke websites voor afbeeldingen. Dit houdt in dat de licentie wordt uitgegeven onder uw naam en alleen door u mag worden gebruikt. De licentie – en dus ook de afbeelding – kan niet aan iemand anders worden gegeven om als eigen foto te gebruiken. En vanzelfsprekend mag u de licentie ook niet verkopen of onderverhuren.

Bovendien kunt u de afbeeldingen, zoals u deze heeft gedownload, ook niet op aanvraag beschikbaar stellen om te downloaden of te verkopen.

Canva kan niet gebruikt worden voor merkmateriaal

Behalve lettertypen kunt u geen handelsmerk gebruiken voor de content van Canva of de ontwerpen die u met behulp van Canva hebt gemaakt. De reden hiervoor is dat u geen auteursrecht hebt op materiaal dat u van Canva downloadt.

U mag niet de indruk wekken dat de beelden van u zijn

Het is niet toegestaan om de copyright disclaimer te verwijderen die bij de Canva ontwerpen staat. Daarnaast is het niet toegestaan om foto's te gebruiken voor redactionele doeleinden zonder de bijdrager (de artiest die de afbeelding heeft gemaakt) en Canva op de juiste manier te vermelden. Ook mag u de foto's niet gebruiken op een manier die de indruk wekt dat u ze zelf hebt gemaakt en/of dat u de eigenaar bent van het auteursrecht.

Redactionele content mag niet worden gebruikt voor commerciële toepassingen

Een aantal afbeeldingen van Canva zijn aangeduid als “Alleen voor redactioneel gebruik”. Over het algemeen zijn dit afbeeldingen die nieuwswaardig zijn of van algemeen belang voor het publiek. Deze beelden mogen niet worden ingezet voor marketing, promotie of andere commerciële doeleinden, alleen voor redactionele (informatieve, educatieve) projecten. Lees hier meer over redactionele licenties.

Er is een clausule voor gevoelig gebruik

Dat is nogal toepasselijk. Overeenkomstig de licentievoorwaarden mag u de foto's van Canva niet zodanig gebruiken dat de afgebeelde personen in een kwaad daglicht worden gesteld of dat de reputatie van de modellen of van de kunstenaar die de foto's heeft gemaakt, op enigerlei wijze in gevaar wordt gebracht. Zodoende zijn onderwerpen als pornografie, adult services, dating services, tabaksproducten, politieke steun, enz. niet toegestaan. Dat geldt ook voor onderwerpen die lasterlijk kunnen zijn, zoals concepten die verband houden met misdaad, geweld of andere illegale of immorele activiteiten.

Meer informatie vindt u in ons artikel over gevoelig gebruik van stockfoto's.

Canva – Veelgestelde vragen

Is Canva gratis?

Ja! Canva heeft een gratis versie voor iedereen. U kunt op elk gewenst moment upgraden naar de betaalde versie – het betaald abonnement Canva Pro of Canva Enterprise. Het Canva Pro account biedt de toegang tot premium tools en content (incl. veel elementen voor presentaties, animatie die geld en moeite besparen).

Wat kan ik doen met Canva?

Met Canva kunt u opvallende en mooie berichten maken om op sociale media te delen, maar ook covers voor e-books, omslagfoto's voor e-books, banners of video's te maken. Maak de beste ontwerpen voor al uw commerciële en marketing activiteiten, zowel voor enthousiaste ontwerpers als professionals.

Wat kost Canva

De gratis Canva versie is de moeite waard voor iedereen die gaat werken templates, sjablonen en andere elementen voor het maken van bijv. marketingmateriaal, of om opvallende berichten te kunnen delen op Instagram. Behalve de gratis versie is er ook een betaald abonnement – Canva Pro. De Canva Pro-prijzen zijn simpel, u kiest voor maandelijkse of jaarlijkse betaling.

 • Maandabonnement: €11,99 per maand
 • Jaarabonnement: €109,99 per jaar

Is Canva Pro Maandelijks opzegbaar?

Ja, Canva Pro kun je op elk gewenst moment met één klik opzeggen.

Is Canva betrouwbaar?

Ja, zowel de gratis Canva versie als de betaalde service is heel betrouwbaar. De auteursrechten van de beelden zijn goed geregeld, de beeldlicenties zijn duidelijk en de service is goed bereikbaar.

De Canva Pro licentie is heel compleet

Tot die conclusie kunnen we komen op basis van dit overzicht. De Canva Pro licentie voldoet aan alle eisen voor de meeste creatieve behoeften, van persoonlijk tot commercieel, van drukwerk tot digitaal. De licentie is bijzonder flexibel met heel weinig beperkingen, die overigens ook vrij makkelijk in acht te nemen zijn.

Gecombineerd met de voordelige prijzen voor Canva Pro-abonnementen (met onbeperkte downloads!) is het een uitstekende oplossing voor het ontwerpen van beeldmateriaal met stockfoto's.

Canva Pro licentie gratis
Hoe succesvol is Canva? Bekijk hier de Canva statistieken: De ontwerpgigant in cijfers

Heeft u vragen over de Canva gebruikslicentie die we hier niet beantwoord hebben? Vraag het ons, we zullen deze graag voor u beantwoorden!

Nu Canva Pro 30 dagen gratis! Annuleer je proefabonnement op elk gewenst moment.
Gratis Proefabonnement
11 dagen resterend

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de Canva Pro licentie

🤨 Ik heb een vraag over de Canva Pro licentie

🤔 Ik weet niet of de Canva Pro licentie iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Sandra evens 23. april 2022 op

  Iets anders…

  Beste,

  Ik wil graag voor mijn webshop wenskaarten en dagboeken maken met de afbeeldingen van canva. Ik heb hiervoor zowel gratis afbeeldingen en betalende afbeeldingen voor gebruikt, geen sjablonen. Mag ik dit te koop aanbieden op mijn website? Als ik het goed begrijp krijg je voor de betalende afbeeldingen een eenmalige uitgebreide licentie dus mag je het voor verkoop gebruiken maar bij de gratis afbeeldingen ben ik niet zeker.

  Alvast bedankt

  Mvg Sandra Evens

  • Wilfred van der Zwaag 25. april 2022 op

   Goedemorgen Sandra,

   Bij Canva Pro (de betaalde versie) geldt de licentie inderdaad voor één ontwerp en moet voor nieuwe ontwerpen een nieuwe licentie worden verkregen.
   De gratis afbeeldingen van Canva hebben deze beperking niet en kunnen voor meerdere ontwerpen worden gebruikt.

   De betalende afbeeldingen mogen voor producten voor verkoop worden gebruikt.
   Ja, ook de gratis afbeeldingen mag u gebruiken in/op producten voor verkoop aan derden.

   Mocht u nog vragen hebben, dan zal ik deze zo snel mogelijk voor u beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Wilfred van der Zwaag
   Stockfotos.nl

 2. Iets anders…

  Ik zou graag werkboekjes en leesboekjes maken voor kinderen, die dan als digitale downloads kunnen worden verkocht aan scholen en organisaties via etsy. Hierin staan afbeeldingen van canva. Mag dit zomaar als ik de pro licentie heb.

  I would like to make workbooks and books for children using illustrations from canva. I would like to sell them as digital downloads on etsy. Can I do this when i have de pro version?

  • Wilfred van der Zwaag 10. oktober 2022 op

   Hallo Elise,

   Dat is inderdaad toegestaan. Maar u moet wel met het volgende rekening houden:
   – Het gebruik van Pro Content in online of elektronische publicaties, waaronder e-boeken, is beperkt tot een maximum van 480.000 totale pixels (bijvoorbeeld 600px x 800px) per contentbestand, wanneer dit niet is bewerkt.
   – Per publicatie of project zal een nieuwe licentie voor de afbeeldingen moeten worden verkregen (de afbeelding moet gewoon nog een keer gedownload worden). In uw geval zult u zowel per werkboek als per leesboek een licentie mvoor de beelden moeten hebben.

   Mocht u nog vragen hierover hebben, dan zullen we deze zo snel mogelijk beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Wilfred van der Zwaag
   stockfotos.nl

 3. Iets anders…

  Goedemiddag,

  Ik heb een vraag waar ik niet helemaal uitkom als ik hier op de site kijk.

  Ik wil een e-book aan gaan bieden aan eigenaren van een bed & breakfast. Ik maak het e-book op met tips die de eigenaren mij opsturen. Deze kunnen zij dan meesturen naar hun gasten als er een reservering is gedaan of op hun website aanbieden als download. Maar nu de vraag, ik gebruik afbeeldingen/ foto’s van de Canva site om dit e-book aan te kleden. Mag dit?

  • Wilfred van der Zwaag 25. augustus 2023 op

   Goedemorgen Chantal,

   Ja, volgens de licentie van Canva is het inderdaad toegestaan om de afbeeldingen van hun site te gebruiken voor e-books. Leuk idee om gasten na een reservering een e-book met info te sturen.

   Vriendelijke groet en een heel prettig weekend,
   Wilfred
   Stockfotos.nl

 4. Ik wil meer informatie over de Canva Pro licentie

  Ik wil graag afbeeldingen van Canva in een borduurbestand maken om zodoende kleding met deze afbeelding erop te borduren en te verkopen. Mag dit? Ik heb Canva pro

  • Wilfred van der Zwaag 21. november 2023 op

   Goedemorgen Mechteld,

   Allereerst mijn excuses voor de zeer late reactie.

   Met Canva Pro is het toegestaan om de afbeeldingen van Canva hiervoor te gebruiken.

   Vriendelijke groet en een heel prettige dag,
   Wilfred
   Stockfotos.nl

Stockfoto's
Logo