Fotoformaat voor Instagram aanpassen – 5 beste online tools!

Op zoek naar een snelle, eenvoudige en effectieve manier om foto's aan te passen voor Instagram? Of voor een andere online toepassing?

U hoeft niet verder te zoeken! Lees in dit artikel over de beste online tools voor het fotoformaat voor Instagram aanpassen. deze te uploaden, in het juiste formaat te veranderen en te downloaden (of zelfs te publiceren/posten).

Shutterstock Creative Flow

Waarom een foto voor Instagram wijzigen (of andere media) afstemmen

De vraag is vaak waarom zou ik moeite doen voor de verschillende formaten van mijn foto's voor Instagram – of voor welk sociale netwerk dan ook – aan te passen? Waarom kies en upload ik niet gewoon een prachtige foto vanaf mijn camera of een foto van een fotograaf en deze door de app van Instagram zelf, of ee andere app, in de juiste formaten laten bijsnijden en klaar?

Canva Magic Resize

Er zijn diverse redenen waarom dit niet verstandig is, met name als u wilt dat uw Instagram-feed en Instagram-stories er met het beste formaat visueel goed uitzien:

  • De beeldkwaliteit − Hebt u een afbeelding in hoge resolutie klaar om te uploaden? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit anders kan zijn als u ze op Instagram (of Facebook, Twitter, of een ander kanaal) hebt gepubliceerd. Op deze netwerken worden grote fotobestanden gewoonlijk niet ondersteund, zodat wanneer u beelden uploadt die groter zijn dan de vooraf ingestelde afmetingen, de kwaliteit van de afbeelding automatisch afneemt wat tot wisselende resultaten leidt. Door de resolutie vóór het uploaden in het juiste formaat te wijzigen, zorgt u ervoor dat uw afbeelding er perfect scherp uitziet.
  • Het beeldformaat − U kunt op verschillende locaties foto's op Instagram plaatsen, waarbij de afmetingen en de beeldverhouding voor elke foto kunnen variëren. De profielfoto van Instagram heeft niet dezelfde afmetingen als de foto's voor de Instagram-stories of de Instagram-postfoto's – en de laatstgenoemde is niet eens slechts één formaat: er zijn opties voor Instagram-portretpost (liggende foto), Instagram-landschapspost (horizontale afbeeldingen), en de “traditionele” Instagram-postfoto in het vierkante formaat. Bekijk hier alle standaard Instagram-afmetingen! Heeft u een verticale foto, dan kunt u deze de perfecte grootte en afmeting geven voor verticale berichten, maar de foto wordt automatisch (en afgrijselijk) bijgesneden als u deze gebruikt voor horizontale (liggende foto) of vierkante berichten. Met het aanpassen van de beeldverhoudingen aan de beoogde positionering, zorgt u ervoor dat uw Instagram-afbeeldingen in al hun glorie tot hun recht komen.
  • Professionele uitstraling − De hierboven genoemde factoren voor foto's gelden voor alle sociale media-platforms, maar Instagram is per definitie de favoriete keuze van echte fotoliefhebbers die graag fotografie delen. Voor een succesvolle campagne, post of feed op Instagram, als individu of als merk, moeten uw foto's zo perfect mogelijk zijn. Wanneer gebruikers en volgers van Instagram uw profiel bekijken, zien ze dat al uw foto's prachtig verkleind zijn zodat ze op hun plaats passen. Als u dezelfde resized afbeelding in een Instagram advertentie portretstijl (verticaal met verticale foto's) en in een Instagram verhaal gebruikt, en deze ziet er in beide fantastisch uit, zegt dit veel over uw professionaliteit. En dat vinden volgers prachtig.
Een foto die kleiner of van mindere kwaliteit is dan Instagram vraagt, zal ook niet goed uitgerekt en vervormd raken als u de foto ongewijzigd uploadt. In dit geval hebt u een beeldupscaler nodig. Dit is een tool waarmee u de resolutie van een foto (het aantal pixels) kunt verhogen zonder dat de beeldverhoudingen vervormd raken. Bekijk hier de 10 beste image upscalers!
Canva Magic Resize

5 beste online resizing tools voor het aanpassen van afbeeldingen

Het handmatig formaat aanpassen van een foto is een tijdrovende en ingewikkelde bezigheid die het gebruik van geavanceerde fotobewerkingssoftware vereist. Er is nu gelukkig een veel betere oplossing om Instagram foto's (en andere afbeeldingen voor allerlei doeleinden) eenvoudig van formaat te veranderen: AI-aangedreven programma' s voor het bewerken van afbeeldingen!

Hieronder vindt u 5 online tools voor het automatisch foto wijzigen voor Instagram – bijv. in het verticale als het horizontale formaat. Download direct de foto in de geoptimaliseerde beeldverhouding en gebruik deze onder meer voor uw Instagram story of thumbnail. Bespaar tijd, moeite en geld met deze gratis of heel voordelige oplossingen om foto's in de beste afmeting te krijgen!

Canva Magic Resize − fotoformaat voor Instagram aanpassen

Canva magic resize
Gratis versie: Ja, echter beperkt
Betaalde versie: Ja, met volledige toegang
Prijzen: Vanaf € 11,99 per maand − ZIE SPECIALE AANBIEDINGEN hieronder!
Canva Logo

Canva is een vooraanstaand bedrijf dat een gebruiksvriendelijke en toch krachtige ontwerptool heeft met alle mogelijkheden om snel en eenvoudig schitterende afbeeldingen in de juiste Instagram afmeting te maken, zonder dat u daarvoor ontwerpvaardigheden nodig hebt.

Dit is inclusief de geweldige Magic Resize functie, waarmee u uw ontwerpen met één muisklik kunt vergroten of verkleinen. U hoeft alleen maar op de knop Formaat wijzigen in de editor te klikken en het gewenste formaat voor uw foto te selecteren.

Er is een keuzelijst met standaardafmetingen, waaronder Instagram-posts en Instagram-verhalen (maar ook voor onder andere Facebook-afbeeldingen, blogbanners, Twitter-advertenties). Overigens kunt u ook uw eigen aangepaste afmetingen instellen.

Zodra u de gewenste afmetingen hebt geselecteerd, hoeft u alleen maar op resize te drukken en de verschillende afbeeldingen die aan elk kanaal zijn aangepast, worden op het beeldscherm weergegeven, klaar om te downloaden en te gebruiken. Zo simpel is het.

De functie Magic Resize voor het fotoformaat voor INstagram aanpassen is een functie die beschikbaar is op de premium, betaalde versie van het platform, Canva Pro. Met een gratis account is het echter ook mogelijk om een ontwerp vanaf het begin in te stellen op een aangepaste afmeting, met inbegrip van Instagram-gebruik en dergelijke.

U kunt Canva Pro nu 30 dagen gratis uitproberen en de Magic Resize tool in die periode gratis gebruiken! Wilt u Canva Pro kopen, gebruik dan onze speciale Canva kortingscoupon voor 15% korting op het jaarabonnement Canva Pro!

Canva magic resize

Canva biedt nog veel meer voordelen als het gaat om het ontwerpen van afbeeldingen voor Instagram of andere media. U kunt gebruikmaken van professionele Instagram-sjablonen, kwalitatief goede stockfoto's en afbeeldingen, en zelfs een video-editor met videosjablonen voor Instagram-reels en meer! Al met al is het een perfecte tool voor beeldbewerking en aanpassen van het formaat en het ontwerp.

Adobe Express Image Resize

Gratis versie: Ja, met goede basisfuncties
Betaalde versie: Ja, met veel geavanceerde functionaliteiten
Prijzen: Vanaf € 9,99 per maand − ZIE SPECIALE AANBIEDING hieronder!
www.adobe.com homepage

Adobe Express is het gebruiksvriendelijke ontwerpprogramma van Adobe, dat de krachtige functies van hun professionele ontwerppakket combineert, maar dan op een vereenvoudigde manier.

Het verkleinen of vergroten van afbeeldingen kan op twee manieren: u kunt de gratis tool voor het aanpassen van afbeeldingen gebruiken om een ontwerp te uploaden, en daarna de gewenste afmeting te selecteren – standaardinstellingen zoals Instagram-profielfoto's en Instagram-verhalen staan in de lijst, maar ook veel andere populaire kanalen (zoals video-thumbnails voor YouTube) en het verkleinde beeld downloaden – helemaal gratis!

Fotoformaat voor Instagram aanpassen - 5 beste online tools! 2

De Express beeldbewerker heeft ook de premium optie Formaat wijzigen, die geavanceerder is en waarmee u meerdere formaten kunt selecteren om uw ontwerp in te vergroten of verkleinen. Deze optie maakt echter onderdeel uit van het premium Express abonnement, waarvoor betaald moet worden.

Adobe Express biedt echter meer extra's voor het ontwerpen van Instagram-afbeeldingen: speciale sjablonen, filters, een selectie gratis en betaalde stockfoto's. Daarnaast kunt u uw Adobe Stock-account koppelen en foto's uit de enorme collectie gebruiken, en natuurlijk de videobewerker met een functie voor het aanpassen van het videoformaat.

Nog meer goed nieuws! U kunt nu 30 dagen gratis Adobe Express Premium uitproberen, zodat u kunt overwegen of u geabonneerd wilt blijven!

Adobe express gratis fotoformaat voor instagram aanpassen

Bent u enthousiast over de professionele uitstraling van Adobe, maar beschikt u niet over de vaardigheden om het eersteklas programma te gebruiken, dan is Adobe Express de oplossing.

Shutterstock Create

Gratis versie: Ja, maar wel beperkt
Betaalde versie: Gratis bij elk beeldabonnement − ZIE SPECIALE AANBIEDINGEN hieronder!
Shutterstock logo

Shutterstock is een van de belangrijkste stockfotobureaus en heeft recent Shutterstock Creative Flow onthuld. Dit is een complete online oplossing voor ontwerpers, incl. Shutterstock Create, een gebruiksvriendelijke maar heel effectieve beeldbewerkingstool waarbij de eenvoudige functies van de Shutterstock editor worden gekoppeld aan de krachtige bewerkfuncties van Picmonkey.

Shutterstock creative flow

U kunt binnen Shutterstock Create gebruikmaken van de Smart Resize-functie om de afmetingen van uw ontwerp direct aan te passen naar elke gewenst formaat, onder andere voor Instagram-posts, Instagram-advertenties, profielfoto's en alle andere Instagram-afbeeldingsplaatsingen. Maar dit is een Premium-functie, die alleen toegankelijk is als u een actief abonnement op Shutterstock-afbeeldingen hebt.

Shutterstock create

Met het een abonnement van Shutterstock krijgt u niet alleen toegang tot alle premium functies van Create, maar ook tot downloads uit een collectie van meer dan 485 miljoen Shutterstock-afbeeldingen! Wilt u na deze maand Shutterstock blijven gebruiken, dan kunt u profiteren van onze speciale Shutterstock kortingscode voor 15% korting op uw abonnement!

Een andere manier voor het gratis fotoformaat voor INstagram aanpassen, is om de juiste Instagram-afbeeldingsafmeting te kiezen voordat u begint (er zijn vooraf ingestelde formaten voor alle mogelijke op Instagram geplaatste afbeeldingen). Maar u kunt de canvasafmeting ook handmatig aanpassen (door de pixelbreedte en -hoogte in te voeren) in de bewerkingstool.

Shutterstock Create is hoe dan ook een handig programma om achter de hand te hebben!

iStock Editor

Gratis versie: Ja, onbeperkte toegang
Betaalde versie: Altijd gratis, alleen voor iStock-beelden − ZIE SPECIAAL AANBOD hieronder!
iStock logo

iStock is populair onder de fotostock sites en is onderdeel van Getty Images. Op de website vindt u al jarenlang de iStock Editor. Dit is een simpel maar erg handig programma om afbeeldingen te bewerken, zodat u een foto van iStock nog snel kunt bewerken voordat u deze koopt of downloadt.

Dit programma heeft een eenvoudige functie voor het fotoformaat voor Instagram aanpassen. Voer een aangepaste grootte in of selecteer een van de vooraf ingestelde afmetingen, inclusief het Instagram-formaat, zij het met slechts één optie, namelijk een vierkant formaat.

iStock editor

Het voordeel van de iStock Editor is dat deze helemaal gratis en gebruiksvriendelijk is, én een gratis foto-resizer biedt. U hoeft voor het gebruik van deze tool niets te betalen, maar u moet er wel rekening mee houden dat deze alleen gebruikt kan worden voor iStock afbeeldingen, en daarvoor moet u betalen om ze te kunnen downloaden.

We hebben voor u een exclusieve iStock gratis proefversie om zowel de afbeeldingen als de beeldbewerker uit te proberen zonder dat het u geld kost! Als de proefversie u bevalt, dan krijgt u met onze iStock couponcode een korting van 15% op uw foto's!

Voor het gebruik van iStock afbeeldingen in uw Instagram ontwerpen, is dit een heel eenvoudige en effectieve manier om ze de perfecte grootte te geven.

Hoe krijg ik de hele afbeelding op Instagram?

Bij het uploaden van een afbeelding naar Instagram, afhankelijk van de locatie waar u deze wilt plaatsen – bijvoorbeeld als profielfoto of in een Instagram-story – toont het platform u verschillende opties om het beeldformaat aan te passen, evenals een basisfunctie voor het snijden van de afbeelding.

Dit is soms een goede oplossing, bijv. als u afbeeldingen hebt voor een bericht in een vierkant formaat, dan kunt u de afbeeldingen aanpassen aan staande berichten door grijze of zwarte secties boven en onder de afbeelding toe te voegen. In andere gevallen rekt het de afbeelding gewoon uit of vermindert het de beeldkwaliteit.

De beste methode voor het fotoformaat voor Instagram aanpassen, is om het formaat ervan te wijzigen, in plaats van het bij te snijden.

Hoe kan ik het fotoformaat voor Instagram aanpassen (vergroten of verkleinen) zonder bijsnijden?

Ter voorkoming van de vaak gebrekkige automatische bijsnijdtool van Instagram, moet u software voor beeldbewerking gebruiken voor het beeldformaat te wijzigen zonder kwaliteitsverlies. Er is een hele reeks tools, van eenvoudig tot professioneel, zoals Adobe Photoshop, waarmee u dit kunt doen.

Het handmatig aanpassen (resizen) van het fotoformaat is een langdurige en, afhankelijk van het gebruikte programma, ook gecompliceerde taak. Maar nu is er een veel betere en snellere oplossing voor het aanpassen van Instagram foto's en afbeeldingen voor allerlei andere doeleinden: AI-aangedreven beeldbewerkingsprogramma's!

Makkelijk fotoformaat voor Instagram aanpassen − vergroten of verkleinen naar Instagram afmetingen

Maak gebruik van de hierboven beschreven hulpmiddelen voor het beste resultaat wat betreft het fotoformaat voor Instagram aanpassen. U kunt met slechts enkele muisklikken het foto formaat aanpassen voor de perfecte foto op Instagram of andere platforms. Zo heeft u altijd de perfecte foto in de gewenste Instagram afmeting!

Welke tool gaat u voor het fotoformaat voor Instagram aanpassen gebruiken?

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over Het formaat van foto`s voor Instagram aanpassen

🤨 Ik heb een vraag over Het formaat van foto`s voor Instagram aanpassen

🤔 Ik weet niet of Het formaat van foto`s voor Instagram aanpassen iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo