Shutterstock videolicenties – alles wat je moet weten

shutterstock logo

Shutterstock is een van de grootste aanbieders van stockmedia en Shutterstock Video is een van de beste opties voor stockvideo's ter wereld.

De licentievoorwaarden zijn standaard in de sector van stockmedia voor commerciële doeleinden en binnen de creatieve sector, zodat een grondige kennis van de Shutterstock videolicenties een geweldige manier is om veilig te werken met medialicenties in het algemeen en het downloaden van video's van Shutterstock in het bijzonder.

In dit overzicht vind je alles wat je moet weten over de Shutterstock videolicenties!

Belangrijkste aandachtspunten voor onze analyse van Shutterstock videolicenties

Laat ons, voordat we de Shutterstock licentievoorwaarden voor videocontent beginnen, een aantal punten op een rijtje zetten om ons overzicht te verduidelijken.

Om te beginnen is Shutterstock een wereldwijd toonaangevende beeldbanken. Na twee decennia actief te zijn geweest en achttien jaar geleden te zijn gestart met het aanbieden van stockbeelden, zijn ze nu een begrip in de sector.

Vandaar dat we denken dat inzicht in Shutterstock-licenties nuttig is voor zowel het gebruik van Shutterstock-content als om te weten hoe de licenties voor stockvideo's in het algemeen werken.

Een goed begrip van hoeveel je kunt doen met Shutterstock video's maakt het ook makkelijker om de echte waarde van het aanbod en de prijs- en kwaliteitsverhouding te doorgronden. Als je trouwens meer wilt weten over de prijzen en andere bijzonderheden, bekijk dan onze Shutterstock Video recensie. Hierin vind je allerlei bijzonderheden, zelfs het nieuwste Flex abonnement en Shutterstock Music.

Hier zijn de basisprincipes van onze analyse van de Shutterstock videolicenties:

Het is een rechtenvrije licentie

Het kan zijn dat je dit niet weet, maar er zijn verschillende licentiemodellen voor stockmedia, ook voor video. Zoals de meeste online videoproviders gebruikt Shutterstock een rechtenvrije licentie.

De licentie hoeft maar één keer te worden betaald voor het recht om de video te gebruiken en daarna krijg je een hele reeks gebruiksrechten voor een onbeperkt aantal audiovisuele producties, zonder dat je ooit nog een cent hoeft te betalen voor die specifieke video.

Echter, voor de licentie moet je wel betalen. Rechtenvrij betekent niet gratis. De licentie van Shutterstock is, tenzij uitdrukkelijk vermeld in een speciale aanbieding, altijd betaald.

We concentreren ons op de licentie voor commercieel gebruik

Shutterstock heeft verschillende typen licenties in het assortiment. Voor stockfootage is er ook nog de redactionele licentie. Deze licentie is, zoals de naam al aangeeft, uitsluitend bedoeld voor redactioneel gebruik.

De standaard- of uitgebreide licentie voor commercieel gebruik is echter de populairste optie voor de meeste gebruikers, omdat het grootste deel van hen stockvideo's koopt voor commerciële doeleinden, en daarom is het volgens ons belangrijk om deze optie goed te kennen.

Dit betreft de individuele licentie voor één persoon

Op de website van Shutterstock vind je team- en bedrijfsaccounts met een multi-seat licentie: dit betekent dat meer dan één persoon toegang heeft tot het platform om video's te downloaden via één centrale account. Voor grote bedrijven kunnen deze opties interessant zijn.

Maar de belangrijkste reden voor de populariteit van Shutterstock is de individuele service. Het is zelfs zo dat alle prijzen en informatie die standaard op hun site worden weergegeven over de licentie van de individuele gebruiker gaan.

Daarom behandelen we hier dit type beeldlicentie.

Opmerking: Elke keer dat je content van Shutterstock koopt en downloadt (on-demand of met een abonnement), wordt er een licentie afgegeven op naam van de accounthouder. Je kunt nagaan op wiens naam de licenties voor videocontent komen te staan in je accountinstellingen op Shutterstock. Bovendien kun je met een persoonlijk account nog steeds content downloaden voor commercieel gebruik.

We evalueren specifiek de licentie voor stockvideo's

Shutterstock is ooit begonnen als aanbieder van beeldlicenties, maar heeft nu een speciale sub-sectie voor stockfotografie, een voor video en een voor audiocontent. Elk van deze online mediatypen heeft zijn eigen licentievoorwaarden.

Er zijn natuurlijk overeenkomsten tussen de standaard beeldlicentie en de standaard videolicentie, maar het zijn nog steeds verschillende contracten, vooral omdat de eerste het gebruik van tastbare media (zoals afdrukken) in aanmerking neemt.

Hier behandelen we de Shutterstock videolicenties en de voorwaarden die we analyseren zijn uitsluitend van toepassing op stockvideo's.

Wil je meer weten over de Shutterstock-licentie voor stockfoto's en afbeeldingen, inclusief wat de standaardlicentie voor afbeeldingen toestaat, de kosten per afbeelding van gelicentieerde beelden met beeldpakketten en abonnement, en wat je wel en niet moet doen om afbeeldingen veilig te gebruiken, raadpleeg dan dit overzicht van de Shutterstock-licentie voor afbeeldingen.

Prijzen van video's van Shutterstock gebaseerd op licentietype

www.shutterstock.com/nl/pricing/video

Shutterstock stockfootage heeft verschillende prijscategorieën afhankelijk van drie factoren: videoresolutie, aankoopmethode en licentietype. Hier is een kort overzicht van de prijs van Shutterstock videoclips, afhankelijk van welke licentie je kiest.

Er is goed nieuws: onze exclusieve Shutterstock couponcode voor 15% korting geldt voor alle videoproducten! Dit is inclusief standaard video abonnementen en videopakketten, en de nieuwe uitgebreide videopakketten!

 • Product
 • Foto’s
Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!

Video-abonnementen met standaardlicentie

AantalPrijs per maandPrijs met JaarabonnementPrijs met korting
1€ 89€ 59€ 75,65/€ 50,15
2€ 129€ 99€ 109,65/€ 84,15
30€ 499€ 159€ 424,15/€ 135,15

Standaard licentie videopakketten

AantalNormale prijsPrijs met korting
1€ 125,99€ 107, 09
5€ 314,99€ 267,74
10€ 519,99€ 441,99

Uitgebreide licentie videopakketten

AantalNormale prijsPrijs met korting
5€ 314,99€ 267,74
10€ 519,99€ 441,99

Uitleg over de Shutterstock videolicenties

DISCLAIMER: Dit is geen officiële gids voor Shutterstock videolicenties. Wij zijn GEEN medewerkers of adviseurs van Shutterstock. Dit is onze interpretatie van de licentievoorwaarden en we delen deze op een informatieve en niet-bindende manier. Neem rechtstreeks contact op met Shutterstock als je vragen hebt of hulp nodig hebt met betrekking tot de Shutterstock-licentie.

De Shutterstock videolicenties zijn als volgt:

Niet-exclusief, niet-overdraagbaar, wereldwijd, permanent

www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison

De licentieovereenkomst opent met de belangrijkste rechten en plichten die je op je neemt. Daarom is het belangrijk om deze goed te begrijpen.

Met een standaard rechtenvrije licentie is het volgende toegestaan:

 • Je kunt stockvideo's overal ter wereld gebruiken, bewerken of wijzigen en reproduceren, voor zolang je maar wilt
 • Gebruik van de video's in een onbeperkt aantal videoproducties, zonder ooit royalty's te betalen voor dit gebruik
 • Bedenk dat andere kopers dezelfde video's als jij kunnen gebruiken in hun eigen videoproducties

Wat belangrijk is om te weten, is dat:

Je MAG de gelicentieerde video's van Shutterstock NIET doorverkopen, schenken of overdragen aan iemand, zoals je ze hebt gedownload. De licentie dekt alleen jou persoonlijk. Zodra je een video van Shutterstock downloadt, ben jij als enige verantwoordelijk voor het gebruik ervan.

Wees er zeker van dat je Shutterstock beeldfragmenten kunt gebruiken in je werk voor een klant (een videoproject waarvoor je bent ingehuurd) met een standaard videolicentie. Zorg er alleen voor dat wat je aan je klant levert het eindproduct is en niet de stockvideoclip zoals je die hebt gedownload van de beeldbank.

Er zijn ook enkele beperkingen waarover je hieronder meer te weten komt.

Standaard licentie voor video's

Shutterstock videolicenties standaard

Dit is wat er met de standaard Shutterstock videolicenties kan worden gedaan:

 • De video's gebruiken in videoproducties voor meerdere media voor digitale weergave op het internet – voor online reclame of andere creatieve projecten, op sociale media, YouTube of soortgelijke diensten voor het delen van video's, op mobiele apps (en mobiele reclame) en andere toegestane media, met een publiek van minder dan 500.000 kijkers.
 • Als onderdeel van een live voorstelling, met een publiek dat niet groter is dan 500.000 kijkers
 • Video's weergeven op websites, met onbeperkte kijkdichtheid
 • Out-of-home advertising (marketing buiten het hoofdproject) is tot maximaal 500.000 impressies (weergaven, geen kijkers) is toegestaan.

Deze licentie is erg flexibel. Er is een groot aantal media waarin je de content kunt gebruiken. Denk aan YouTube-video's, posts op sociale media, achtergrondvideo's voor concerten, video's om te gebruiken in een blogpost of andere e-publicaties, om af te spelen op allerlei websites, of voor e-mailmarketing, enz.

Het is belangrijk om hier te benadrukken dat er een belangrijk verschil is tussen de Shutterstock afbeeldingslicentie en de videolicentie met betrekking tot de limiet van de standaardlicentie.

Als het gaat om stockfoto's voor YouTube of andere audiovisuele producties van soortgelijke concepten, geeft Shutterstock een limiet aan het productiebudget: je mag de stockfoto's gebruiken in creatieve projecten die minder dan $10.000 kosten om ze te maken.

Maar voor videocontent zijn er, anders dan bij beeldlicenties, geen budgetbeperkingen: de limiet wordt bepaald op basis van het aantal kijkers. Dat is volgens ons veel handiger.

Maar wat niet mag met een standaard licentie, wordt bepaald door dezelfde voorwaarden:

 • De video's kunnen niet worden gebruikt in multimediaprojecten met een publiek dat groter is dan 500.000 kijkers
 • De video's mogen ook niet worden gebruikt tijdens live optredens voor meer dan 500.000 bezoekers
 • De beelden onder licentie mogen niet worden gebruikt voor tv, bioscoopfilms of online streamingproducties

Maar wanhoop niet als deze beperkingen botsen met het beoogde gebruik. Shutterstock heeft nu een optie voor een Enhanced Video-licentie die wellicht iets voor jou is. Daarover zullen we je nu meer vertellen.

Uitgebreide licentie voor video's

Shutterstock videolicenties uitgebreid
www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison

Wat gebeurt er als je een videoclip moet gebruiken in videocontent voor een publiek dat groter is dan 500.000 kijkers? Of wanneer je de video's wilt gebruiken in content voor tv, bioscoop of streamingplatforms? Daarvoor heb je een uitgebreide licentie voor video nodig, waarmee je de volgende rechten krijgt:

 • Onbeperkt gebruik in multimediaproducties via internet, sociale media en apps
 • Onbeperkte distributie in live optredens
 • Onbeperkt gebruik in TV, online video, film
 • Onbeperkt gebruik in digitale websjablonen
 • Onbeperkt aantal out-of-home reclame-impressies

Uiteraard heeft dit soort licentie een hogere prijs. Bij Shutterstock hebben alle prijzen die standaard op de site worden weergegeven betrekking op de standaardlicentie.

Hier worden de prijzen voor enhanced/verbeterde videopakketten weergegeven.

Voor meer informatie over de prijzen van de video's van Shutterstock, zowel on demand als via een abonnement, en zelfs details over het nieuwe Flex-abonnement voor multi-mediadownloads (dat wil zeggen, om stockfoto's, stockvideo's en audiotracks allemaal met hetzelfde plan te downloaden) kun je onze Shutterstock recensie lezen. Mis onze exclusieve Shutterstock kortingscodes niet om te besparen op de aankoop van Shutterstock content!

Restricties in Shutterstock videolicenties

www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison
www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison

De onderstaande beperkingen zijn altijd van toepassing en kunnen niet worden opgeheven, ongeacht of je een standaardlicentie of een uitgebreide licentie hebt. Het is essentieel om deze voorwaarden te onthouden, omdat het schenden ervan ernstige juridische gevolgen kan hebben.

 • Gebruik de video's nooit op een andere manier dan uitdrukkelijk is toegestaan in de licentie
 • Verkoop, schenk of verspreid de video's niet zoals ze zijn gedownload, op welke manier dan ook
 • Gebruik de opnames niet op een manier die inbreuk maakt op handelsmerken of auteursrechten van derden
 • Zorg dat je niets doet waardoor het lijkt alsof de content door jou zelf is gemaakt
 • Haal geen ” stilstaande beelden ” – zoals screenshots – uit het beeldmateriaal om in advertenties of op andere plaatsen te gebruiken – dit is een beperking die specifiek gericht is op videocontent, het betekent dat je absoluut geen stilstaande beelden uit een Shutterstock-videoclip mag gebruiken in wat dan ook, of het nu een digitale reproductie is of een fysieke vorm zoals muurkunstposters bijvoorbeeld. Het is niet toegestaan.

Gevoelige gebruiksclausules: deze zijn echt belangrijk en hebben betrekking op gebruik dat mogelijk kan eindigen in een persoonlijk of moreel conflict:

 • Gebruik de content niet in samenhang met pornografie of enig ander concept dat kan worden opgevat als lasterlijk, misleidend of op enigerlei wijze illegaal.
 • De video's mogen niet worden gebruikt op een manier die de acteurs, de maker of de beeldbank in een kwaad daglicht stelt of die beledigend is voor hen. Denk hierbij aan content met betrekking tot pornografie, escortservices of datingdiensten, het promoten van het gebruik van tabak, alcohol en andere middelen die de gezondheid schaden, het onderschrijven van politieke of religieuze ideeën, het afbeelden van acteurs die lijden aan geestelijke of ernstige lichamelijke ziekten en het deelnemen aan immorele of criminele activiteiten.

Volg deze regels en voorkom problemen.

Garanties en verklaringen

www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison

Dit deel van het contract zou je in eerste instantie misschien genegeerd hebben, maar deze voorwaarden zijn eigenlijk heel belangrijk en maken deel uit van de kernwaarde van Shutterstock stockbeelden. Het gevaar van gratis stockfoto's van internet of niet-geverifieerde bronnen is dat niemand juridische verantwoordelijkheid neemt voor deze content. Het risico is voor jezelf.

Met deze voorwaarden geeft Shutterstock aan dat ze de juridische verantwoordelijkheid nemen voor het stockmateriaal dat ze aanbieden en dat zolang je het gebruikt volgens de licentievoorwaarden, je geen risico loopt op schending van het auteursrecht of enige andere wetgeving.

Let op: Ze nemen verantwoordelijkheid voor de visuele content in stockvideo's, maar geven geen garanties met betrekking tot de audio in de video. Houd hier rekening mee als je je videoclips selecteert!

Vrijwaring en aansprakelijkheid

www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison
www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison
www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison

Behalve voor garanties en vertegenwoordiging staat Shutterstock ook financieel garant voor haar content. Dit houdt in dat ze dekking bieden voor schadeloosstelling als je ooit te maken krijgt met juridische claims voor het gebruik van hun video's (uiteraard op voorwaarde dat je aantoonbaar voldoet aan de licentievoorwaarden).

Het bedrag van de wettelijke schadeloosstelling is gerelateerd aan de licentie en het soort media.

 • Stockvideo's, zowel voor de standaard als de uitgebreide licentie, zijn gedekt met een schadeloosstelling van $10.000.

Maar er is nog iets belangrijks om te weten en te onthouden, en dat is dat op dezelfde manier als Shutterstock zich verplicht om jou te vrijwaren… jij er ook mee instemt om Shutterstock te vrijwaren als je de content verkeerd gebruikt (de licentievoorwaarden schendt) en daardoor juridische problemen krijgt. Het is dan ook van cruciaal belang om de licentievoorwaarden te kennen en te begrijpen!

Vergelijking van Shutterstock videolicenties

www.shutterstock.com/nl/royalty-free/video-license-comparison

Shutterstock heeft een handige vergelijking van de belangrijkste gebruiksrechten voor zowel de standaard als de uitgebreide licenties, zodat je gemakkelijker kunt bepalen welke licentie je nodig hebt.

In essentie komt het hierop neer:

GebruikStandaardUitgebreid
Multimedia productie voor internet, sociale media, mobiele apps e.d.Tot 500.000 kijkersOnbeperkt
Gebruik op websitesOnbeperktOnbeperkt
Out-of-home reclame impressiesTot 500.000 Onbeperkt
Distributie live optredensTot 500.000 kijkersOnbeperkt
TV, online video, filmproductiesNeeOnbeperkt
Digitale websjablonenNeeOnbeperkt

Shutterstock videolicenties – veelgestelde vragen (FAQ)

Laten we de veelgestelde vragen over de standaard en uitgebreide licentievoorwaarden van Shutterstock voor videocontent nu eens beknopt beantwoorden.

Mag ik Shutterstock video's gebruiken voor commerciële doeleinden?

Ja. Evenals bij foto's van Shutterstock, kunnen alle video's van Shutterstock met een rechtenvrije licentie gebruikt worden voor commerciële doeleinden, zoals marketing en reclame. Voor producten voor wederverkoop heb je een uitgebreide licentie nodig. De enige content die niet commercieel gebruikt kan worden is de content die gemarkeerd is als “alleen voor redactioneel gebruik” op de pagina van de video.

Zijn de video's van Shutterstock vrij van auteursrecht?

Nee. Op alle visuele beelden van Shutterstock, inclusief stockvideo's, rust auteursrecht en ze behoren toe aan de kunstenaar die ze heeft gemaakt. De standaardlicentie van Shutterstock dekt het recht om een video in meerdere projecten te gebruiken (incl. commercieel gebruik), maar dat betekent niet dat er geen auteursrecht op rust.

Hoeveel kosten de Shutterstock videolicenties?

De prijs van Shutterstock videolicenties is afhankelijk van de omvang van het creditpakket of abonnement. En de kosten worden ook bepaald door het soort licentie; standaard of uitgebreid.

Mag ik Shutterstock-video's op YouTube gebruiken?

Zeker weten. Met een standaardlicentie mag je de video's van Shutterstock in YouTube-producties met minder dan 500.000 kijkers gebruiken. Mocht je meer dan dat aantal kijkers hebben of verwachten, dan biedt de uitgebreide licentie van Shutterstock een onbeperkt aantal kijkers voor YouTube-content.

Gebruiksscenario's voor Shutterstock videolicenties

Tot slot van dit artikel een lijst met realistische gebruikssituaties en welke licentie je voor elk daarvan nodig hebt:

 • Ik wil een videoadvertentie maken voor mijn sociale mediakanalen, waarvoor ik zo'n 100.000 reproducties verwacht – een standaard videolicentie is hiervoor toereikend.
 • Ik wil stockfootage gebruiken in mijn televisieserie, die gemiddeld 6 miljoen kijkers trekt – Voor elk tv-gerelateerd gebruik heb je een uitgebreide licentie nodig, waarmee het aantal kijkers onbeperkt is.
 • Ik wil video's van Shutterstock gebruiken in een bewustmakingsproductie over drugsverslaving – Het onderwerp valt onder de clausule Gevoelig gebruik, hiervoor mag je de content van Shutterstock waarschijnlijk niet gebruiken, ongeacht het licentietype. Informeer rechtstreeks bij Shutterstock of zij toestemming geven voor uw beoogde gebruik.
 • Ik wil een foto uit een video van Shutterstock halen die ik in mijn productie heb gebruikt om te gebruiken op T-shirts en DVD-hoesjes om mijn film te promoten en te verkopen – Dit is met geen enkele licentie van Shutterstock toegestaan. Om je video's te promoten met foto's, moet je stockfoto's downloaden voor dit specifieke doel.

Mocht je twijfels of vragen hebben over de Shutterstock videolicenties die we nog niet beantwoord hebben? Laat het ons weten, we helpen je graag!

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo