Wat zijn stockfoto’s? Lees het hier!

Zoekt u foto's voor uw project, blog, een flyer of iets anders, dan komt u op een gegeven moment de term “stockfoto's” tegen.

Lees hier wat stockfoto's zijn en krijg antwoord op de volgende vragen:

Wat zijn stockfoto's?

In tegenstelling tot in opdracht gemaakte foto's of afbeeldingen, waarbij u een fotograaf de opdracht geeft om foto's te maken, bijvoorbeeld voor een bepaald product of voor een speciale presentatie, maken stockfotografie fotografen en kunstenaars een groot aantal foto's over populaire onderwerpen, zoals mensen, reizen, dieren, voedsel, enz. Deze foto's worden stockfoto's genoemd, omdat ze zijn gemaakt in de stijl van de Engelse term “Stock” wat in het Nederlands “Voorradig” of “Op voorraad” betekent.

De fotograaf brengt zijn stockfoto's zelf op de markt (uitzonderlijk) of biedt deze aan beeldbanken zoals onder andere iStock, Shutterstock, Adobe Stock, StockPhotoSecrets Shop en Photocase aan. Deze beeldbanken bekijken, evalueren en licentiëren op hun beurt alle aangeboden stockfoto's, nemen ze op in hun eigen collectie en bieden ze te koop aan op hun websites.


Stockfoto's – Wat zijn de voordelen?

Wie producten en content onder de aandacht wil brengen, kan tegenwoordig niet meer zonder afbeeldingen. Foto's zorgen dat producten op de juiste manier worden belicht en de inhoud wordt door middel van afbeeldingen sprankend en aansprekend gemaakt. Stockfoto's bieden veel fantastische voordelen als u behoefte hebt aan geschikte afbeeldingen.

Voordeel 1 - Kostenbesparing
Wanneer u voor uw project geschikt beeldmateriaal nodig heeft, kunt u bij beeldbanken terecht voor de geschikte stockfoto's. Deze zijn goedkoop vergeleken met een dure fotograaf die u inhuurt voor het maken van foto's en u kunt dus veel geld besparen.
Voordeel 2 - Fantastische keuze aan thema's

Op de beste stockfotosites vindt u omvangrijke collecties foto's, grafieken, vectoren en video's over actuele en populaire onderwerpen. Het is vrijwel onmogelijk om geen passende stockfoto te vinden. Veel beeldbanken hebben hun afbeeldingen in categorieën of beeldcollecties ingedeeld.

Bij StockPhotoSecrets Shop vindt u onder meer fantastische stockfoto's in categorieën als lifestyle, zakelijk, mensen, gezondheid & medisch, natuur, achtergronden, infographics.

Categorieën StockPhotoSecrets Shop

Categorieën op shop.stockphotosecrets.com


Op de website van iStock by Getty Images treft u fotocollecties aan die speciale aandacht besteden aan de afbeeldingskwaliteit. De “Essentials Collection” bevat standaard afbeeldingen van uitstekende kwaliteit en de “Signature Collection” bevat premium afbeeldingen van de allerbeste kwaliteit.

Essentials en Signature iStock

Stockfoto collecties “Essentials” en “Signature” van iStock by Getty Images

Voordeel 3 - Alle stockfoto's hebben een licentie

De stockfoto's die u bij een gerenommeerde beeldbank koopt, beschikken allemaal over een gebruikslicentie, oftewel dat de beeldbank toestemming heeft gekregen van de fotograaf om zijn afbeeldingen te gebruiken of de model release heeft ontvangen van personen of extra's die op de foto herkend kunnen worden.

  • Rechtenvrije licentie. Stockfoto's met een Royalty Free-licentie (RF) worden in het Nederlands ook wel rechtenvrije afbeeldingen genoemd. De rechtenvrije licentie is een soort forfaitaire licentie, waarmee u een afbeelding in een onbeperkt aantal projecten en voor onbepaalde tijd kunt gebruiken. De enige restricties houden meestal verband met het maximale aantal van de drukedities en/of het gebruik van artikelen die bestemd zijn voor de wederverkoop (bijv. T-shirts, koffiebekers, ansichtkaarten, enz.).
  • Rights Managed-licentie. Met de Rights Managed-licentie (RM) worden de gebruiksrechten voor een stockfoto speciaal beheerd of overeengekomen. De volgende factoren spelen een rol bij het vaststellen van de licentieprijs: gebruiksomvang en -periode, media (krant, tv, internet), beeldformaat en exclusieve rechten, enz. Indien een exclusief recht wordt aangekocht, mag niemand anders dezelfde stockfoto gebruiken.
  • Publiek Domein-licentie. Deze stockfoto's kunnen gratis worden gebruikt, aangezien de auteur zijn stockfoto gratis ter beschikking stelt aan het publiek.
Voordeel 4 - Veelzijdige toepassingsmogelijkheden

U kunt rechtenvrije vrijwel overal voor gebruiken, voor onder andere uw website, advertenties, blog, flyers, landingspagina's, LinkedIn profiel, sociale media en marketing. Stockfoto's met een hoge conversie maken uw projecten en producten aansprekend en uniek. 


Waarom zou ik stockfoto's kopen?

Op internet vindt u veel aanbieders die gratis stockfoto's aanbieden. Bekende online platformen hiervoor zijn Pexels, Pixabay, Unsplash, Burst en nog veel meer. (Dit zijn de beste gratis fotosites). Dus waarom zou u dan stockfoto's kopen als u goede afbeeldingen met slechts één muisklik gratis kunt downloaden?

Zelfs als een ogenschijnlijk gratis stockfoto een CC0-licentie heeft (Public Domain – lees hier meer over CC-licenties), blijft er een reëel risico voor u. De vraag of de stockfoto, die gratis te downloaden is, daadwerkelijk door de auteur (fotograaf) is geüpload, blijft onbeantwoord. Als achteraf blijkt dat de stockfoto niet, zoals wordt aangenomen, van de auteur afkomstig is, kunnen er torenhoge kosten voortvloeien uit onrechtmatig gebruik.

Dit moet u weten
Wie een gratis stockfoto downloadt en gebruikt, is zelf verantwoordelijk. En iedereen die gebruik maakt van een gratis stockfoto waarvoor geen geldige licentie (toestemming tot gebruik) is afgegeven, is onrechtmatig bezig en kan hoge aanmaningskosten en een schadeloosstelling van de auteur tegemoet zien!

Juridisch gezien speelt u altijd op save als u stockfoto's bij een beeldbank koopt. Omdat betrouwbare beeldbanken zorgen dat er voor elke stockfoto een gebruikslicentie van de auteur (fotograaf/kunstenaar) is, en dat er ook voor elke persoon die op een stockfoto wordt afgebeeld een modelrelease is.

Ook zijn de licentievoorwaarden meestal duidelijk en begrijpelijk verwoord, zodat er geen misverstand bestaat over de vorm waarin de aangeschafte stockfoto mag worden gebruikt of over de gebruiksrestricties.


Wat kosten stockfoto's en waar kan ik ze kopen?

Voor ieder budget zijn stockfoto's verkrijgbaar. Kwaliteit en ontwerp zijn bepalend voor de prijs. Standaard afbeeldingen zijn goedkoper dan premium afbeeldingen. Over het algemeen geldt: hoe natuurlijker, creatiever en exclusiever een stockfoto is, hoe hoger de prijs.

Veel beeldbanken hebben omvangrijke collecties met stockfoto's. (In ons overzicht met de populairste fotografietrends 2021 vindt u een greep uit een aantal collecties). Topkwaliteit stockfoto's zijn al vanaf 12 cent verkrijgbaar.

Bij deze beeldbanken koopt u de beste stockfoto's.

StockPhotoSecrets Shop

https://shop.stockphotosecrets.com/?/home_NL homepage

Met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding richt StockPhotoSecrets Shop zich met haar stockfoto's op kleine en middelgrote bedrijven. De stockfoto's zijn verkrijgbaar via afbeeldingspakketten en abonnementen.

StockPhotoSecrets screenshot homepage

1. Afbeeldingspakketten met stockfoto's

De afbeeldingspakketten zijn verkrijgbaar met 5 foto's voor €36,-, met 10 foto's voor €49,- of met 25 foto's voor €105,-. De afbeeldingspakketten zijn ideaal voor wie slechts weinig afbeeldingen nodig heeft per jaar en stockfoto's in het afbeeldingspakket zijn veel goedkoper dan de aankoop van losse stockfoto's. Daar waar een losse stockfoto €18,- kost, krijgt u al meer dan 50% korting bij een afbeeldingspakket van 5 afbeeldingen, waarbij de prijs per afbeelding wordt gereduceerd tot €7,20 per stockfoto.

Afbeeldingspakketten hebben geen vervaldatum!
De afbeeldingspakketten van StockPhotoSecrets Shop blijven geldig en hebben dus geen vervaldatum. Zo kunt u dit jaar, volgend jaar of zelfs het daaropvolgende jaar stockfoto's downloaden!

https://shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/landingpage_NL


2. Beeldabonnementen met stockfoto's

Stockfoto's via een beeldabonnement zijn de moeite waard voor wie regelmatig op een bepaald aantal foto's nodig heeft. Wilt u geld besparen op de aankoop van stockfoto's, dan kunt u een jaarabonnement afsluiten. De stockfoto's zijn vanaf €0,12 per afbeelding (jaarabonnement met 500 stockfoto's/maand) verkrijgbaar.

Heel redelijk
Zolang het beeldabonnement actief is, kunnen ongebruikte downloads tot drie maanden worden overgeheveld!

3. 99club – heel goedkope stockfoto's

De voordeelactie 99club is een bijzonder voordelig aanbod voor iedereen die jaarlijks een beperkt aantal afbeeldingen nodig heeft en deze op elk willekeurig moment wil kunnen downloaden. Dit voordeelpakket biedt u 200 stockfoto's per jaar voor slechts €99,-. Dat is maar €0,49 per stockfoto!

Alle stockfoto's kunnen voor altijd worden gebruikt  mogen commercieel en in social media worden gebruikt en kunnen tot XXL   worden gedownload.

Jaarabonnementen

StockPhotoSecrets Shop prijzen

Maandabonnementen

StockPhotoSecrets Shop prijzen

99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
12 dagen resterend
Lees in ons  testrapport meer over StockPhotoSecrets Shop en hun aanbiedingen!

Photocase

www.photocase.com homepage

Zoekt u unieke stockfoto's, dan bent u bij de beeldbank Photocase aan het juiste adres. Photocase kiest bewust voor andere invalshoeken en biedt stockfoto's die levensecht en eerlijk zijn, die mensen met echte emoties laten zien.

www.photocase.com homepage

De prijzen voor deze fantastische foto's zijn redelijk en reëel en vanaf ca. €10,- voor een stockfoto in resolutie “S”. Stockfoto's zijn bij Photocase verkrijgbaar in Euro's of in Credits (kunstmatige valuta).

1. Stockfoto's met Euro's kopen

De stockfotoprijzen zijn bij de directe aankoop in euro's iets duurder dan wanneer u de aanschaf via credits doet. Wie slechts één afbeelding nodig heeft, die koopt in euro's. Photocase vraagt voor een stockfoto in de resolutie “S” €13,- (geschikt voor kleine online formats zoals artikelfoto's of social media posts), voor de resolutie “M” is dit €25,- (geschikt voor middelgrote en grote online formats en kleine tot middelgrote printformaten) en in de resolutie “L” is dit €38,- (geschikt voor grote printformaten en al het overige).

Photocase afbeeldingsprijzen

2. Stockfoto's met credits kopen

Bij aanschaf via credits zijn de stockfoto's goedkoper. Credits zijn een kunstmatige valuta die Photocase gebruikt voor het vaststellen van de prijzen. Credits zijn in pakketten van diverse groottes verkrijgbaar. De gekochte credits worden op de account van de klant bijgeschreven. Als er stockfoto's worden gekocht, wordt het betreffende aantal credits van het account afgetrokken. (Lees hier alles over credits.)

Tip
De credits van Photocase blijven altijd geldig!

Als u veel credits koopt, krijgt u een kwantumkorting waarmee de prijs van de afbeeldingen nog lager wordt. Voorbeeld: Bij aankoop van 25 credits voor €50,- kost een stockfoto in het formaat “M” 10 credits, wat neerkomt op €20,-. De prijs per afbeelding daalt bij aankoop van 100 credits voor €175,- tot €17,50 perstuk. Dat is een besparing van 12,5% en zelfs 30% goedkoper dan de directe aankoop!

Photocase prijzen van credits

Stockfoto's kopen met de Photocase kortingscode

Profiteer met onze speciale Photocase kortingscode van 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste stockfoto aankoop!

Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!
Lees hier in ons testrapport meer over Photocase en de geweldige aanbiedingen die zij voor u hebben!

iStock by Getty Images

www.istockphoto.com/nl homepageiStock is een bekende beeldbank met vele miljoenen zorgvuldig uitgekozen foto's, vectoren, illustraties en videoclips, waaronder een aantal die u uitsluitend bij iStock kunt verkrijgen.

https://www.istockphoto.com/nl

De prijzen voor deze topkwaliteit afbeeldingen zijn voordelig en kosten met het jaarabonnement Essential Collection (25 afbeeldingen/maand) omgerekend slechts €1,96 per stockfoto! Behalve de aanschaf van stockfoto's via een abonnement biedt iStock de aankoop aan via credits.

1. Stockfoto's met een beeldabonnement kopen

U kunt bij iStock standaard afbeeldingen uit de Essentials Collection en premium afbeeldingen uit de Signature Collection afnemen via een maand- of jaarabonnement, waarbij het jaarabonnement een stuk voordeliger is dan het maandabonnement. Bij aanschaf van bijvoorbeeld 50 premium Signature Collection afbeeldingen met een maandabonnement van €190,- per maand, zal de prijs tot €159,- per maand afnemen bij aankoop van een jaarabonnement. Daarmee bespaart u per maand €41,- of €492,- per jaar. Omgerekend kost een Premium stockfoto niet €3,80, maar €3,18 per foto!

iStock beeldabonnementen stockfoto's

2. Stockfoto's met credits kopen

iStock gebruikt eveneens credits (kunstmatige valuta) voor het vaststellen van de prijzen. Stockfoto's uit de Essentials Collection (Standaard afbeeldingen) kosten 1 credit en uit de Signature Collection (Premium afbeeldingen) 3 credits.

Alle credits worden op het account van de klant bijgeschreven en bij aankoop van een stockfoto afgetrokken. De credits van iStock verliezen hun geldigheid niet zolang u zich maar minstens één keer per jaar op uw account aanmeldt.

Credits zijn een flexibele methode om foto's te downloaden wanneer u deze nodig heeft. Er is geen maandelijkse downloadlimiet voor de aankoop van foto's, in tegenstelling tot het kopen van stockfoto's op basis van een abonnement. Als u bij de aankoop van credit besparen, dan koopt u bij een abonnement een groter aantal credits. Door de kwantumkorting vermindert de stockfotoprijs.

Voordeel: De prijs van 3 credits is €24,-. De kosten voor 18 credits bedraagt €125,-. Omgerekende bedragen de kosten van 1 credit uit een pakket van drie €8,-. Bij een pakket van 24 credits kost 1 crediet slechts €6,67. Hiermee wordt de prijs voor 1 premium stockfoto “Signature” (=3 credits) van €24,- naar €20,- verlaagd.

iStock credits voor stockfoto's

Met de speciale iStock kortingscode op de aankoop van stockfoto's besparen

Profiteer met onze iStock kortingscodes van topkwaliteit stockfoto's en credits van iStock die hiermee 15% goedkoper zijn. Verhoog nu uw tegoed aan credits en bespaar op elke afbeeldingen die u wilt gaan downloaden!

Ontvang 15% korting op alle iStock credits en beeldabonnementen!
Lees in dit testrapport meer over iStock hun fantastische aanbiedingen!

Shutterstock

www.shutterstock.com/nl homepageDe beeldbank Shutterstock telt meer dan 400 miljoen afbeeldingen en is daarmee een van de grootste beeldbanken. De collectie stockfoto's over alle mogelijke thema's is imponerend. Shutterstock biedt stockafbeeldingen, illustraties, vectorafbeeldingen, videoclips en zelfs muziek voor bijna alle mogelijke doeleinden in de beste kwaliteit.

https://www.shutterstock.com/nl/

De prijzen van Shutterstock zijn transparant en voordelig. Topkwaliteit stockfoto's zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in een jaarabonnement (een abonnement met 50 afbeeldingen per maand) voor slechts €1,98 per stuk! Behalve maand- en jaarpakketten biedt Shutterstock ook prepaid afbeeldingspakketten aan. Bekijk in ons overzicht van beste beeldbanken hoe goed Shutterstock het doet ten opzichte van andere grote beeldbanken.

Lees hier hoe u gratis 10 foto's van Shutterstock ontvangt!

Afbeeldingspakketten met stockfoto's

Indien u niet op regelmatige basis een bepaald aantal afbeeldingen nodig heeft, maar slechts af en toe, dan heeft u de mogelijkheid om een afbeeldingspakket een klein aantal stockfoto's aan te schaffen. Shutterstock biedt afbeeldingspakketten met 5 foto's voor €49,- en een met 25 foto's voor €179,-. Dat komt neer op een prijs per stockfoto van €9,80 of €7,16.

De afbeeldingspakketten van Shutterstock zijn 1 jaar geldig, oftewel alle afbeeldingen moeten binnen een jaar worden gedownload.

Shutterstock prijzen vooruitbetaalde afbeeldingspakketten

Jaarpakketten met stockfoto's

Shutterstock biedt maand- en jaarabonnementen. De jaarabonnementen zijn voordeliger dan de maandabonnementen. Voorbeeld: De prijs van een maandabonnement met 10 afbeeldingen is €4,90 per stockfoto, maar deze prijs is bij een jaarabonnement slechts €2,90 per stockfoto!

Als u regelmatig een bepaald aantal foto's per maand nodig heeft, dan kunt u flink besparen met het grote jaarabonnement van Shutterstock (500 afbeeldingen/maand). Hierbij is de prijs van een topkwaliteit stockfoto slechts €0,21!

Gratis gebruik van de Editor Pro

Kiest u voor een beeldabonnement (jaar- of maandabonnement), dan kunt u met de Shutterstock Editor Pro uw afbeeldingen gratis en professioneel bewerken.

Shutterstock prijzen

Met de Shutterstock kortingscode kunt u op stockfoto's besparen

Vanaf nu kunt u profiteren van onze speciale Shutterstock kortingscode waarmee 15% korting krijgt op de aankoop van een afbeeldingspakket of abonnement. Dit geldt ook voor alle Shutterstock video's! Lees hier hoe u deze Shutterstock kortingscode voor 15% korting kunt krijgen.

Krijg nu 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.
Ontvang nu 15% korting op abonnementen en afbeeldingspakketten van Shutterstock! Tijdelijke aanbieding!
Ontvang nu 15% exclusieve korting op Shutterstock video’s!
Lees hier in ons testrapport meer over Shutterstock en maak kennis met hun interessante aanbiedingen!

Adobe Stock

Adobe Stockstock.adobe.com/nl homepage is in 2015 als een afzonderlijke beeldservice van Adobe in het leven geroepen. Adobe Stock is nu een van de grootste beeldbanken in de stockfotobranche. Het grote pluspunt van Adobe Stock is dat Adobe Stock volledig in de Creative Cloud van Adobe is geïntegreerd. Dit houdt in dat u de foto's rechtstreeks in de applicatie, bijvoorbeeld Photoshop, kunt zoeken, downloaden en kopen. Hiermee bespaart u tijd en moeite.

stock.adobe.com/nl homepage

Bij Adobe Stock kunt u de beste foto's kopen via credits of een beeldabonnement. De prijsvorming is duidelijk en begrijpelijk en de prijzen zijn billijk. Met een jaarabonnement met 40 foto's per maand kunt u uitstekende kwaliteit afbeeldingen voor slechts €1,99 verkrijgen.

Stockfoto's via een beeldabonnement kopen

Adobe Stock biedt standaard foto's aan via een maand- of jaarabonnement. Beide versies van de abonnementen zijn verkrijgbaar met 10, 40 of 750 afbeeldingen per maand. Met een jaarabonnement met 750 afbeeldingen per maand bespaart u het meest. Hierbij kost een foto slechts € 0,21 per stuk.Adobe Stock prijzen stockfoto's

Stockfoto's met creditpakketten kopen

Behalve standaard foto's zijn de premium foto's en videoclips van Adobe Stock uitsluitend via credits (kunstmatige valuta) verkrijgbaar. Adobe Stock biedt Credit Packs van verschillende aantallen aan. Hoe groter het Credit Pack, hoe goedkoper de prijs per credit. Voorbeeld: 5 credits kosten €39,95, wat gelijk is aan ongeveer €8,95 per credit. Met 40 credits voor €269,99 is de prijs per credit nog slechts €6,75 per stuk. Belangrijk: Credits zijn bij Adobe Stock slechts 1 jaar geldig. Daarna komen ze te vervallenAdobe Stock prijzen credits

Probeer de stockfoto's van Adobe Stock gratis

Wilt u uzelf overtuigen van de kwaliteit van Adobe Stock foto's, dan kunt u de Adobe Stock afbeeldingen 1 maand gratis proberen. Meld u hier aan en krijg 10 gratis afbeeldingen. De eerste maand is gratis. Als het abonnement u niet bevalt, kunt u het abonnement in de eerste maand kosteloos annuleren.

Adobe Stock gratis

Ontvang nu 1 maand gratis afbeeldingen. Meld u aan bij Adobe Stock en profiteer!
Nu proberen
12 dagen resterend
Lees hier ons testrapport voor meer informatie over Adobe Stock en hun aanbiedingen!

Gebruik stockfoto's voor uw landingspagina's, websites, branding, PowerPoint-presentaties, sociale media, en zelfs voor uw LinkedIn-marketing. Meer informatie over het gebruik stockfoto's vindt u het overzicht van rechtenvrije afbeeldingen en onze nieuwe complete handleiding voor stockfotografie.

Wilt u geen risico's nemen en torenhoge schadeclaims voorkomen, koop dan gelicentieerde stockfoto's bij bekende beeldbanken zoals iStock, Shutterstock, Adobe Stock, StockPhotoSecrets Shops, Photocase en andere aanbieders.

De collectie topkwaliteit stockfoto's is omvangrijk en omvat alle populaire en actuele onderwerpen. De prijzen zijn fair en voordelig. U kunt met de voordeelactie 99club 200 topkwaliteit afbeeldingen voor nog geen €0,50 per stuk downloaden! Meer over deze fantastische afbeelding vindt u in dit informatieve artikel over de 99club van StockPhotoSecrets Shop!

Wilt u goedkoop stockfoto's kopen, profiteer van de aanbiedingen van de diverse beeldbanken (bijv. iStock en Shutterstock). Wilt u gratis stockfoto's proberen, download dan gratis afbeeldingen van Adobe Stock. Wilt u weten welke sites nog meer gratis afbeeldingen aanbieden – bekijk dan onze lijst met de beste gratis fotosites.

Heeft u een keuze gemaakt en wilt u weten of u de beelden van deze beeldbank eerst kunt testen, bekijk dan het overzicht van gratis stockfoto proefabonnementen.

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo