De beste AI-beeldgeneratoren (gratis en betaald) van 2024

AI-beeldgeneratie, vooral tekst-naar-beeldgeneratie, is de meest actuele trend voor visueel ontwerp. AI technologie maakt het mogelijk om foto's uit het niets te creëren door alleen tekstbeschrijvingen te gebruiken en heeft nu met verschillende online tools het grote publiek bereikt en wint snel aan populariteit.

Met de mogelijkheid om beelden uit je verbeelding werkelijkheid te laten worden door ze gewoon in te typen, wordt de creativiteit van de niet-ontwerper aanzienlijk vergroot. En ook voor ondernemers en ontwerpers levert het een enorme besparing aan tijd en moeite op.

Wil je het eens proberen en mooie beelden maken zonder camera en zonder een ervaren kunstenaar te zijn, dan hebben we hier alvast een aantal van de beste AI-beeldgeneratoren die je nu kunt uitproberen!

Speciale aanbieding

De beste AI-beeldgeneratoren (gratis en betaald) van [wpsm_custom_meta type=date field=year] 2Stockphotos.com AI BG Verwijderaar” />

Stockphotos.com AI BG Verwijderaar

GRATIS*
*10 gratis verwijderingen – Exclusieve aanbieding
De BG Remover van Stockphotos.com werkt met slimme AI-technologie om in één klik achtergronden van foto's te verwijderen! Makkelijk, snel en zeer effectief.
Als extra bonus kun je de achtergrond van 10 foto's helemaal gratis verwijderen (normale aanbieding is 3 gratis verwijderingen) en een voordelig pakket voor het verwijderen van achtergronden kiezen om door te gaan met het bewerken van foto's met de beste resultaten!

Wat is een AI-beeldgenerator?

Een AI-beeldgenerator is een webtool of app bedoeld om automatisch afbeeldingen te maken van tekstinstructies. Het is gebaseerd op visuele kunstmatige intelligentie, met algoritmen die tekst omzetten in afbeeldingen door de woorden in de tekstopdracht te analyseren, machine learning toe te passen om ze te correleren met afbeeldingen en grafische elementen, en er een geheel nieuwe afbeelding van te maken. Normaliter maken dit soort programma's meerdere beelden van één enkele prompt. Deze AI-generatieve modellen worden “tekst-naar-beeld” kunstgeneratoren genoemd.

Met deze innovatieve hulpmiddelen voor beeldcreatie kun je uit het niets een unieke afbeelding maken en grenzeloze creativiteit aanboren: Een perfecte foto maken kan zelfs als je geen verstand hebt van fotografie, of een prachtig olieverfschilderij, zelfs als je niet eens een penseel kunt vasthouden.

Daarnaast hebben ze verschillende praktische toepassingen. Voor ontwerpers kan AI-gegenereerd artwork bijvoorbeeld uitkomst bieden bij klantenwerk, om een idee te visualiseren en om makkelijker constructieve feedback te krijgen. Maar het zijn vooral geweldige hulpmiddelen om tijd, moeite en geld te besparen bij het zoeken naar beelden voor marketing, reclame en andere professionele behoeften.

Voor ondernemers, marketeers, freelance professionals en enthousiastelingen kan het creëren van afbeeldingen met een van de beste AI-beeldgeneratoren ervoor zorgen dat ze veel sneller en tegen een fractie van de kosten, of zelfs gratis, alle visuele content verkrijgen die ze nodig hebben, zonder er iemand voor in te huren.

Tekstaanwijzingen (tekstprompts) zijn de basis van iedere AI-afbeelding

Bij het genereren van AI-tekst-naar-beeld is de tekst die de te maken afbeelding beschrijft – bekend als tekstprompt – essentieel.

beste AI-beeldgeneratoren

De AI-software baseert zijn creatie uitsluitend op de interpretatie van deze prompt, zodat je ervoor moet zorgen dat je duidelijke taal gebruikt en zo nauwkeurig mogelijk beschrijft wat je verwacht te zien. Bepaalde AI-modellen hebben richtlijnen voor het maken van een uitstekende prompt; zo belangrijk is het.

Hoe nauwkeuriger en uitgebreider een tekstopdracht, hoe groter de kans dat de gegenereerde beelden precies zijn wat jij in gedachten had. De termen die in een prompt moeten worden opgenomen zijn niet beperkt tot hoofdobjecten en scènes, maar ook kleuren, specifieke voorwerpen of details, en kunststijl (denk onder meer aan fotorealistisch of foto's, 3D, digitaal schilderen, enz).

Beschrijvende woorden die context en betekenis kunnen toevoegen zijn ook nuttig. Wanneer je mensen in je afbeelding opneemt, is het goed om de gewenste emotie, de algemene stemming en meer informatie om de visuele scène goed neer te zetten.

Anderzijds kun je de vraag opzettelijk vaag of eenvoudig maken om te kunnen ontdekken waar de software mee komt. Weet wel dat hoe minder informatie je geeft, hoe meer de machine moet veronderstellen; dat pakt niet altijd goed uit.

De kwaliteit van een AI-afbeelding wordt uiteindelijk bepaald door de kwaliteit van de tekst. Het schrijven van goede tekst prompts zal al snel een kunst op zich worden.

Een opmerking over de tekstaanwijzingen – Naarmate AI-gegenereerde afbeeldingen langzaam maar zeker hun weg vinden naar commercieel gebruik, voegen steeds meer AI-afbeeldingsprogramma's filters en restricties toe om onrechtmatige content die gemaakt is met hun software te voorkomen, inclusief wat je wel en niet in je aanwijzingen mag zetten.

Bepaalde apps staan het gebruik van namen van echte mensen (vooral beroemdheden), handelsmerken, particuliere eigendommen of beschermde monumenten in aanwijzingen niet toe. Andere verbieden zelfs het gebruik van kenmerkende stijlen van andere kunstenaars (zoals Van Gogh of Dalí). En bijna allemaal hebben ze voorschriften voor het gebruik van termen die verwijzen naar of gemakkelijk verband houden met geweld, misdaad of illegale activiteiten.

Al met al moeten de tekstaanwijzingen zorgvuldig worden geformuleerd om een origineel kunstwerk met artistieke en commerciële waarde te realiseren.

De beste AI-beeldgeneratoren voor ontwerpers

In dit overzicht staan de beste AI-beeldgeneratoren die nu online te vinden zijn en voor iedereen toegankelijk zijn. Een aantal is gratis, anderen hebben een gratis en een premium versie, en sommige zijn premium, betaalde apps. Maar allemaal zijn ze de moeite waard en kunnen ze afbeeldingen van hoge kwaliteit opleveren.

Shutterstock Generate

De gerenommeerde beeldbank Shutterstock heeft nu zijn eigen en een van de beste AI-beeldgeneratoren. De naam is Shutterstock Generate, gebaseerd op het Dall-E model (meer over Dall-E verderop vind je verderop in dit overzicht). Het is een tekst-naar-beeldgenerator, waarbij je een tekstopdracht invoert en de software op basis hiervan een aantal synthetische beelden maakt.

Deze tool onderscheidt zich op een paar punten van Dall-E. Allereerst wordt er uitsluitend gewerkt met content uit de collecties van Shutterstock. Deze content is afkomstig van artiesten van over de hele wereld, gecontroleerd op rechtmatigheid en met alle rechten vrijgegeven voor commercieel gebruik. Het bedrijf heeft daarnaast een beloningssysteem dat bijdragers compenseert wanneer hun werk wordt gebruikt in het trainen van AI-software en in het synthetiseren van nieuwe beelden. Het resultaat hiervan is AI-gegenereerde beelden die in potentie veel veiliger zijn, juridisch gezien, dan die welke met andere, vergelijkbare tools worden gemaakt.

Verder is het een zeer gebruiksvriendelijke applicatie waarmee je jouw workflow wilt vergemakkelijken. Vandaar dat het geen complexe tekstaanwijzingen nodig heeft om aan de slag te gaan. Het kan zelfs beelden leveren van één enkel woord. Maar hoe gedetailleerder je beschrijving is, hoe beter de resultaten zullen zijn.

Bovendien vormt Shutterstock Generate een onderdeel van het Shutterstock Creative Flow-platform en sluit het aan bij de andere tools. Dat betekent dat je een afbeelding kunt maken met de AI-app, deze vervolgens naar wens kunt bewerken in Shutterstock Create, de planningsfunctie kunt gebruiken om de publicatie ervan te programmeren en meer, allemaal op één plek.

Shutterstock Generate is gratis beschikbaar om afbeeldingen te openen en te synthetiseren, maar de resultaten zijn voorzien van een watermerk en zijn alleen bedoeld als voorbeeld. Wil je een gegenereerde afbeelding downloaden en gebruiken, dan moet je daarvoor betalen. Het systeem werkt hetzelfde als bij hun stockfoto's: één beeld = één download. De prijs van de afbeelding is afhankelijk van of je een afbeeldingspakket of een abonnement neemt, maar je kunt rekenen op een bedrag tussen € 0,26 en € per beeld.

Hierbij moet worden opgemerkt dat je niet alleen voor de afbeelding betaalt, maar ook voor een door Shutterstock ondersteunde licentie om de afbeelding op bepaalde manieren te gebruiken. Hoewel dit jou geen auteursrecht op de AI-afbeeldingen geeft, betekent het wel dat je wat meer juridische steun hebt om de afbeeldingen commercieel te gebruiken.

Over het geheel genomen is Shutterstock Generate een veelbelovende tool voor ontwerpers. Je kunt het nu uitproberen op de Shutterstock Generate pagina met een gratis proefversie voor 10 gratis afbeeldingen.

AI-afbeeldingengenerator van Shutterstock

9 dagen resterend
Shutterstock Generate is een AI-afbeeldingsgenerator, aangedreven door Dall-E en getraind met Shutterstock-content, waarmee op basis van tekstbeschrijvingen (zelfs maar één woord) fake-foto's kunnen worden gemaakt die accuraat en juridisch veiliger zijn dan andere opties.

Beeldbanken die ook in AI-beeldgeneratoren hebben geïnvesteerd

Adobe

Adobe Firefly

9 dagen resterend
Experimenteer, beeld je in en maak een oneindige reeks creaties met Firefly, een serie creatieve generatieve AI-modellen die naar Adobe-producten komt.

123RF AI-beeldgenerator

Binnenkort het testrapport over de beeldgenerator van deze geweldige beeldbank.

Luminar

Ervaar de kracht van AI-fotobewerking met 10% korting! Geldig voor alle Luminar Neo abonnementen

Dan volgen hier de overige beste AI-beeldgeneratoren die zich specifiek op het maken van dit soort afbeeldingen richt:

Getimg.ai

Getimg.ai is een platform waarop twee verschillende producten worden aangeboden, beide gebouwd op AI-technologie. Eén is een tekstgenerator, en de andere is een uitstekende tekst-naar-beeld creatietool op basis van de Stable Diffusion-software van Stability.ai.

Deze AI-beeldgenerator maakt visuele content van tekstomschrijvingen met verbazingwekkende nauwkeurigheid en veel detail. Elke afbeelding die je maakt staat gelijk aan één gebruikte credit.

Het programma bevat niet alleen een tekstveld waarin je je prompt kunt invoeren, maar ook een vak “negatieve prompt”, waarin je de termen kunt toevoegen die je wilt uitsluiten voor jouw afbeelding; dit vormt een uitzondering omdat bijna geen enkele andere AI-afbeeldingsgenerator over zoiets beschikt. Het veld verschijnt vooraf ingevuld met het voorbeeld “misvormd, cartoon, wazig”, wat de termen toont die je misschien wilt uitsluiten van je afbeeldingen.

Dankzij een andere handige functie kun je een afbeelding als basis gebruiken om varianten te maken. Daarnaast kun je de instellingen voor het maken van afbeeldingen aanpassen voor het aantal afbeeldingen dat je van elke prompt wilt maken, de afmetingen van de afbeelding, het AI-model dat je wilt gebruiken, extra bewerkingen die je wilt toepassen, en meer.

Zij hebben recent een zeer interessante functie gelanceerd, Dreambooth, waarmee je je eigen AI-generatief model kunt creëren, met je eigen foto's om het te trainen. Je hoeft alleen maar aan te geven welk onderwerp het model moet leren (man, vrouw, auto, stijlen, enz.), vervolgens upload je 10 tot 20 foto's van dat onderwerp en volg je de instructies van de pagina om te trainen wat dan je eigen tekst-naar-beeld generator wordt!

Vervolgens kun je dit model gebruiken op het Getimg.ai platform of de modelbestanden downloaden om het op je eigen computer te gebruiken. Vergeet niet dat hoe beter de foto's die je uploadt, hoe beter de resultaten zullen zijn. Je kunt op dit ogenblik een onbeperkt aantal modellen maken, en het kost je 5.000 credits per stuk – dit is een actie voor de lancering en dit kan later worden aangepast.

Meer nog: het platform bevat een AI-beeldbewerker om de details van jouw foto verder aan te passen, evenals een outpait-functie die van een kleine opname een indrukwekkend beeld kan maken.

De website claimt geen auteursrecht op de content die met behulp ervan wordt gemaakt. Alle afbeeldingen die je genereert worden geleverd met een CreativeML Open RAIL-M licentie, dat betekent dat je veel vrijheid krijgt om de afbeelding te gebruiken, inclusief commercieel gebruik en distributierechten, maar met enkele beperkingen. Lees de volledige licentieovereenkomst hier.

Getimg.ai is een aanmeldservice, die echter een gratis account heeft met 100 credits per maand waarmee je foto's kunt genereren zonder geld uit te geven. Als je meer wilt, moet je betalen voor een upgrade. Er zijn verschillende niveaus, beginnend bij 3.000 credits per maand voor $12 per maand.

Maar 100 gratis AI-afbeeldingen per maand is veel, en met de fantastische resultaten van deze tool erbij is het bijna te mooi om waar te zijn!

De beste AI-beeldgeneratoren (gratis en betaald) van [wpsm_custom_meta type=date field=year] 4” />

getimg.ai

GRATIS
100 gratis beelden per maand – Geen creditcard nodig
9 dagen resterend
getimg.ai is een pakket gratis AI-tools. Genereer originele beelden op schaal, bewerk foto's, vergroot foto's buiten hun oorspronkelijke grenzen of maak aangepaste AI-modellen.

Generated.Photos

Generated.Photos heeft een erg duidelijke naam. Een website waar je een licentie kunt nemen op AI-gecreëerde foto's van mensen. Daarbij kun je kiezen voor het downloaden van bestaande afbeeldingen, je foto zelf maken of zelfs een licentie nemen op hele datasets om je software te trainen.

In eerste instantie boden ze uitsluitend headshots aan (in principe gezichten), maar sinds kort zijn er ook foto's van het hele lichaam.

Bovendien hebben ze extra functies, zoals een anonimisator die een gezicht naar keuze omvormt tot een niet bestaand gezicht dat erop lijkt, maar toch niet helemaal hetzelfde is.

De gezichtsgenerator is 3 dagen gratis uit te proberen (hoewel de afbeeldingen die je tijdens de test maakt een watermerk hebben) en een gratis-voor-altijd versie met lage-resolutie afbeeldingen voor persoonlijk gebruik. Wil je hoge kwaliteit en commercieel bruikbare creaties downloaden, dan beginnen de prijzen bij $1,99 per foto op aanvraag (kortingen voor bundelaankopen) of $19,99 per maand voor een abonnement waarbij je een vast aantal downloads of creaties krijgt.

Het belangrijkste voordeel is dat het bedrijf alle afbeeldingen wettelijk garandeert, zodat deze veiliger te gebruiken zijn dan vele andere opties.

Dall-E

Dall-E van OpenAI is een AI-tool waarmee je visuele kunst kunt maken op basis van tekstaanwijzingen. Met behulp van deze technologie, die recentelijk beschikbaar is gemaakt voor het publiek, kun je elk denkbaar beeld creëren en fotorealistische afbeeldingen, schilderijen, digitale illustraties en nog veel meer maken.

Je kunt ook variaties van bestaande afbeeldingen bewerken of verkrijgen. De software creëert gewoon wat je wilt met behulp van een ingegeven tekstopdracht of prompt.

Er is weliswaar niet veel informatie over de wettelijke status van de gegevens die worden gebruikt om deze software te trainen – er zijn al enkele onderzoeken die interessante bevindingen hebben opgeleverd – maar de website garandeert dat je volledige auteurs- en doorverkooprechten krijgt voor elke afbeelding die je met de tool maakt.

Dall-E 2 (de recentste versie) geeft je op dit moment een eerste pakket gratis credits op je account en een kleiner aantal maandelijkse credits die je kunt gebruiken om afbeeldingen te genereren of te bewerken. Je kunt ook credit pakketten kopen als je meer wilt – $15 voor 115 credits.

Er is veel te doen rond Dall-E – deels omdat Open AI een ontwikkeling van Elon Musk is – en recent is samengewerkt met bekende bedrijven als Shutterstock en Microsoft om AI-beelden te genereren die zullen worden geïntegreerd in hun diensten.

Het is beslist een programma waaraan je veel plezier kunt beleven door gekke visuele concepten te bedenken of een nieuwe stijl voor je kunst uit te proberen. En het heeft een gebruiksvriendelijke interface.

Opmerking: Er is ook Dall-E Mini (nu onder de naam Craiyon), een programma met zeer vergelijkbare functionaliteit, ontwikkeld door programmeur Boris Dayma. De twee programma's zijn niet gerelateerd, ondanks de gelijkenissen en aanvankelijk bijna identieke namen.

Midjourney

Midjourney is een tekst-naar-beeld AI beeldgenerator die op het internet veel opgang maakt. Hiermee kunnen gebruikers afbeeldingen op hun computer creëren vanuit een tekstbeschrijving. Hoewel het fotorealistische afbeeldingen kan produceren, lijkt dit programma meer geschikt voor het maken van kunst in verschillende digitale illustratiestijlen.

Veel kunstenaars zijn lovend over de uitgesproken artistieke kwaliteit van de creaties waartoe deze app in staat is, en dat lijkt de app te onderscheiden van de concurrerende programma's en alternatieven in dit artikel.

Ook al is Midjourney voor iedereen beschikbaar via aanmelding op hun discord kanaal, en kun je het gratis gebruiken, de gratis creaties vallen onder Creative Commons Noncommercial 4.0 Attribution International License, wat wil zeggen dat je ze alleen kunt gebruiken voor persoonlijke projecten. Je moet de afbeelding vermelden, alsook linken of taggen naar Midjourney.

In hun gebruiksvoorwaarden staat dat het mogelijk is om met deze tool gemaakte assets te “bezitten” en mogelijk te gebruiken voor commerciële doeleinden, zolang je een betaald abonnement hebt van in ieder geval het Phase 3 betalingsplan. De prijzen van hun abonnementen zijn vanaf $10 per maand, maar niet alle abonnementen bieden de mogelijkheid om de assets commercieel te gebruiken. Hierop zijn uitzonderingen; als je bijvoorbeeld een bedrijf bent, heb je een bedrijfslidmaatschap nodig. In elk geval moet je eerst contact opnemen met Midjourney om na te gaan of je een asset wel of niet commercieel kunt gebruiken.

Opmerkelijk: in de servicevoorwaarden staat dat je het bedrijf de volledige eigendoms- en royaltyrechten geeft op alle tekst en visuele content die je op het platform maakt. Dit is iets om in gedachten te houden als het de bedoeling is geld te verdienen met de creaties die je maakt. Ze bieden echter bepaalde “privacy”-rechten aan als extra's die je kunt kopen bij je abonnementen en die voorkomen dat je materiaal voor iedereen op het platform beschikbaar is.

Stable Diffusion

Stable Diffusion is een open-source AI, tekst-naar-beeld software waarbij gebruikers afbeeldingen kunnen maken op basis van een geschreven tekst.

In samenwerking met andere organisaties en collectieven zoals Etheureai, LAION en DreamStudio heeft Stability.ai dit programma ontwikkeld. Aangezien het om een open tool gaat, hebben ontwikkelaars wereldwijd al nieuwe versies en plug-ins uitgebracht op basis van de oorspronkelijke code – met inbegrip van Getimg.ai, dat hierboven is vermeld.

Op dit moment in beta en voor iedereen toegankelijk, kunnen gebruikers via DreamStudio gebruik maken van Stable Diffusion en hun eigen afbeeldingen met AI creëren. Iedere gebruiker krijgt een eerste batch van 200 credits gratis, maar als die op zijn, is de enige manier om de tool te blijven gebruiken de aankoop van credits, voor $10 krijg je tien credits.

Vergeet echter niet dat door de open-source status van de software, alle afbeeldingen die met Stable Diffusion zijn gemaakt onder een Creative Commons CC0 1.0 Universal licentie vallen, wat neerkomt op het publieke domein. Met andere woorden: geen copyright voor u (of voor wie dan ook). De beelden zijn vrij te gebruiken zoals jij en ieder ander dat wil.

Nightcafe Creator

Nightcafe Creator is een AI-kunstgenerator die werd ontwikkeld door de ondernemer Angus Russell en die gebruik maakt van AI-technologie om gepersonaliseerde kunst te genereren in een bepaalde stijl en aan de hand van ingevoerde tekstopdrachten.

Het is beschikbaar voor iedereen nadat je je gratis hebt aangemeld, en het heeft een gebruiksvriendelijke interface waar je een tekstbeschrijving voor een beeld kunt invoeren, een paar seconden kunt wachten, en het systeem zal het beeld voor je maken. Je kunt je afbeelding verder “evolueren” tot het resultaat is wat je in gedachten had. En de richtlijnen bevatten nuttige tips voor de creatie.

Alle gebruikers ontvangen in deze app vijf gratis credits per dag, die niet op te sparen zijn. Wil je meer afbeeldingen creëren dan kun je credits kopen vanaf $7,99 voor 40 credits of een abonnement nemen op Nightcafe Pro, vanaf $9,99 per maand voor 100 credits.

Het interessante is dat deze app ook een online community platform heeft waar artiesten hun creaties kunnen delen, feedback kunnen geven en ontvangen, en een beloningssysteem heeft waar je gratis credits kunt verdienen voor onder andere het invullen van je profiel, het liken van een aantal afbeeldingen en het ontvangen van een aantal likes.

De gebruiksvoorwaarden vermelden dat, op voorwaarde dat je geen auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen hebt gebruikt tijdens de creatie, je het volledige auteursrecht krijgt op de beelden die je met het programma maakt. Ze melden evenwel ook dat het auteursrecht op AI-kunst niet in alle regio's wordt erkend of zelfs maar mogelijk is, dus het valt onder je plaatselijke wetgeving.

Slotopmerkingen over door AI gegenereerde creatieve afbeeldingen voor commerciële doeleinden

Je weet nu welke tools je eerst kunt proberen en wij willen je enig inzicht geven in waar je op moet letten bij een AI beeldgenerator als je de foto's wilt gebruiken voor professioneel of commercieel gebruik – zoals marketing, reclame, online branding, klantenwerk en andere doeleinden.

In de eerste plaats omarmt de creatieve sector AI-kunst volledig, en het gaat zeker in de richting van commercieel gebruik van AI-beeldmateriaal.

Van ontwerpsoftware tot prestigieuze ontwikkelaars en de belangrijkste stockfotobureaus, alle grote spelers werken op de een of andere manier met AI-generatieve modellen. Een aantal werkt samen met een AI-ontwikkelaar om hun technologie in hun platforms te integreren, andere ontwikkelen hun eigen programma's en weer andere passen de juridische kaders van hun diensten aan om AI-kunst te dekken of op te nemen.

Toch komen ze allemaal in één ding overeen: de belangrijkste zorg is het auteursrecht en ervoor zorgen dat degene die een foto gebruikt dat rechtmatig kan doen.

Controleer daarom beslist de gebruiksvoorwaarden van de AI-beeldgenerator van jouw voorkeur en begrijp goed welke rechten je krijgt op de content die je ermee maakt, hoe je die mag gebruiken en hoe niet.

Neem nooit aan dat, omdat je betaald hebt voor het recht het programma te gebruiken, de gemaakte foto's wettelijk van jou zijn om wat dan ook mee te doen. Of omdat je een gratis tool hebt gebruikt, dat dat betekent dat je de afbeeldingen niet commercieel mag gebruiken. Lees altijd de kleine lettertjes voordat je beelden die met kunstmatige intelligentie zijn gemaakt voor commerciële doeleinden gebruikt.

AI-beeldgeneratoren – Veelgestelde vragen (FAQ)

Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen over AI-art generatoren:

Wat is de beste AI beeldgenerator?

Dat hangt er een beetje van af wat je wilt maken:

  • Getimg.ai is bij uitstek geschikt voor fotorealistische afbeeldingen van mensen. Het genereert al bij de eerste poging realistische en natuurlijk ogende gezichten.
  • Dall-E heeft voor algemene visuele kunst een groot aanbod, maar Midjourney heeft een kenmerkende artistieke uitstraling.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Hoe werken AI-beeldgeneratoren?

AI-beeldgeneratoren maken gebruik van neurale netwerken. De software is getraind om woorden en zinnen te analyseren en te koppelen aan visuele elementen om zo een nieuwe afbeelding te construeren aan de hand van een tekstbeschrijving, met behulp van “restjes” van miljoenen en zelfs miljarden bestaande afbeeldingen. Hoe de afbeelding eruit komt te zien wordt bepaald door de woorden die aan de prompt worden toegevoegd, dus het gebruik van beschrijvende en nauwkeurige termen is van cruciaal belang.

Zijn AI-gegenereerde afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd?

beste AI-beeldgeneratoren auteursrechten

Niet altijd. De wereldwijde wetgeving inzake auteursrecht moet zich nog aanpassen aan dit nieuwe type media, en er zijn veel vragen over de rechtmatigheid van het auteursrecht op door AI gegenereerde beelden.

Bepaalde programma's, zoals Dall-E, verzekeren gebruikers dat ze het volledige auteursrecht hebben op de content die ze creëren. Dat betekent echter niet dat dat auteursrecht overal geldig of erkend is. En andere tools, zoals Stable Diffusion, maken duidelijk dat de met hun app gemaakte afbeeldingen tot het publieke domein behoren.

We hopen dat je met een van de genoemde beste AI-beeldgeneratoren in een paar simpele stappen elke denkbare afbeelding kunt maken.

En wie weet word je ooit een beroemde AI beeldend kunstenaar!

Extra info over AI-gegenereerde afbeeldingen:

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo