Canva vs Figma: Wat is de beste ontwerpprogramma voor jou?

Canva vs Figma – een discussie die al geruime tijd wordt gevoerd door professionele ontwerpers en ondernemers die een goed hulpmiddel zoeken voor hun ontwerpbehoeften. Maar met zoveel functies en voordelen van beide programma's kan het een uitdaging zijn om te beslissen welke van de twee beter zal werken in verschillende scenario's.

Canva en Figma zijn twee populaire ontwerptools met een verschillend uitgangspunt. Canva is toegespitst op niet-ontwerpers die snel en makkelijk eenvoudige afbeeldingen en ontwerpen willen maken, terwijl Figma zich richt op professionele ontwerpers die meer geavanceerde samenwerkings- en prototypefuncties nodig hebben. De uiteindelijke keuze tussen deze twee is afhankelijk van uw specifieke behoeften en ontwerpdoelen.

In dit blogartikel vergelijken we Canva en Figma met elkaar, gaan we in op hun belangrijkste functies en op de vraag wat de beste optie is. We kijken ook naar alternatieven als geen van de twee platforms aan jouw eisen voldoet.

De punten gaan bekijken

Canva overzicht

Canva Logo

Canva is een gebruiksvriendelijke en toch krachtige grafische ontwerptool die gebruikers in staat stelt visueel aantrekkelijke projecten te maken met zijn drag-and-drop tools en geïntegreerde sjablonen. De tool biedt functies zoals fotobewerking, het maken van logo's en nog veel meer.

Canva heeft nu een complete Work Suite met handige apps om documenten, presentaties, afbeeldingen voor sociale media, websites en meer te maken. De belangrijkste waarde blijft echter het ontwerpen van visueel marketingmateriaal.

Meer informatie: Canva Pro recensie

Geweldige gratis proefversie: gratis verlengde Canva Pro proefabonnement

Canva vs Figma: Wat is de beste ontwerpprogramma voor jou? 2

Functies en mogelijkheden

Canva beschikt over een omvangrijke collectie stockfoto's, illustraties, lettertypes, vormen, pictogrammen en meer grafische elementen die volledig kunnen worden aangepast. De makkelijk te navigeren interface maakt het zelfs voor onervaren ontwerpers een koud kunstje om de enorme hoeveelheid visuele elementen en vooraf gedefinieerde sjablonen te gebruiken om in korte tijd prachtige beelden te maken.

Ze kunnen ook geavanceerde functies aanbieden, zoals kleurenpaletten, achtergrondverwijdering en meer fotobewerkingsprogramma's om andere aspecten van je ontwerp te personaliseren.

Dankzij Canva kunnen gebruikers samenwerken aan hun ontwerpen met collega's en commentaar geven of chatten in realtime. De meest recente toevoeging, Whiteboards, met een eindeloos canvas en volledige samenwerkingsfuncties zoals plakbriefjes, commentaar en meer, is uitermate geschikt om ideeën te brainstormen en later om te zetten in echte projecten (een whiteboard kan ook worden omgezet in een ontwerp voor een ander doel).

De Canva Brand Kit is een bijzonder handige functie voor kleine bedrijven. Je kunt er je merkkleuren, logo en andere huisstijlelementen eenmalig mee instellen en automatisch toepassen op al je ontwerpen. Ook kunnen gebruikers hun werk opslaan als sjablonen die opnieuw kunnen worden gebruikt in toekomstige projecten zonder telkens van de grond af aan te moeten beginnen.

Canva vs Figma: Wat is de beste ontwerpprogramma voor jou? 3

Voor- en nadelen

Tot de belangrijkste voordelen van het gebruik van Canva is dat het meer visueel georiënteerd is en dus veel fotobewerkingstools heeft. Daarnaast is een ander groot voordeel dat het verschillende apps in één platform samenbrengt, zodat je geen gedoe hebt met het gebruik van presentatietools of infographicmakers.

Plus, het is gratis voor basisfuncties zoals het bewerken van afbeeldingen of het maken van logo's en heeft beperkte gratis toegang tot andere meer geavanceerde functies.

Maar er zijn wel betaalde abonnementen beschikbaar als je premium functies nodig hebt, zoals premium afbeeldingen, extra lettertypes of grafische pakketten, en meer. Een nadeel is wel dat enkele van de meest nuttige geavanceerde functies, zoals het automatisch wijzigen van de grootte van afbeeldingen of intelligente achtergrondverwijdering, niet gratis zijn in vergelijking met andere softwaretools zoals Adobe Creative Cloud Express.

Prijzen

Er zijn drie opties: Gratis (beperkte toegang), Pro (€ 11,99 per maand) en Teams (vanaf € 14,99 per maand voor maximaal 5 personen). Met het Canva Pro-abonnement heb je toegang tot alle premium functies, inclusief onbeperkt downloaden van premium content en onbeperkte opslagruimte. Het Teams-abonnement omvat alles in het Pro-abonnement, maar voegt een paar speciale functies toe voor functionaliteit voor meerdere gebruikers.

Weet je niet zeker of je de gratis of de premium versie nodig hebt, dan helpt onze Canva gratis of betaald analyse jou bij je beslissing.

Zoek je iets dat meer gericht is op prototyping en complexere ontwerpen zoals UX en wireframes, dan is Figma wellicht de betere optie. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden ervan.

Figma overzicht

Figma logo

Figma is een programma voor het bewerken van vectoren en prototypes met een samenwerkingsinterface die real-time samenwerking mogelijk maakt. De software biedt functies zoals vectorbewerking, prototyping, samenwerkingstools en meer. Dit korte overzicht toont de functies en voordelen van Figma, de voor- en nadelen en de prijsopties.

www.figma.com homepage

Functies en mogelijkheden

Figma heeft een groot aantal functies voor ontwerpers om op eenvoudige wijze hun professionele of persoonlijke projecten te ontwikkelen. Met de mogelijkheden voor vectorbewerking kunnen gebruikers individuele elementen van een afbeelding naar eigen inzicht bewerken zonder kwaliteitsverlies of wijziging van de verhoudingen van het gehele ontwerp.

Het betreft hier een geavanceerdere tool met functies voor complexe grafische vormgeving, zoals een pen-tool om lijnen en vormen te tekenen en CSS-ondersteuning om de lay-out van hun vooraf gemaakte grafische elementen volledig te bewerken. Bovendien beschikt het over kant-en-klare sjablonen, en je kunt je eigen ontwerpelementen uploaden met ingeschakeld eindeloos canvas.

Met behulp van prototyping kunnen gebruikers interactieve ontwerpen maken zonder dat ze code hoeven te schrijven. Dankzij samenwerkingstools kunnen teams in realtime en overal ter wereld ontwerpen en ideeën delen en feedback geven op elkaars werk. Versionering zorgt er bovendien voor dat eventuele wijzigingen na verloop van tijd traceerbaar zijn, zodat alle betrokkenen op de hoogte blijven van de meest recente vorderingen.

Verder heeft Figma meerdere plug-ins om het programma te verbinden met software van derden en uw workflow-mogelijkheden uit te breiden.

www.figma.com homepage Canva vs Figma

Voor- en nadelen

Een belangrijk voordeel van Figma is de mogelijkheid om website mockups, user flows en andere complexe projecten te ontwerpen. Doordat alle bestanden online worden opgeslagen, is het bovendien niet nodig om grote softwarepakketten te downloaden of je zorgen te maken over compatibiliteitsproblemen tussen verschillende versies van hetzelfde programma op meerdere apparaten.

Maar Figma heeft een sterke leercurve – zoals complexe tools vaak hebben – en als je geen ontwerper bent, kan het wat tijd kosten om het te leren gebruiken. Daarnaast zul je merken dat bepaalde geavanceerde functies nog niet beschikbaar zijn in Figma vanwege de relatief jonge leeftijd in vergelijking met meer gevestigde concurrenten. Zo kun je met een Figma account alleen websites ontwerpen, maar niet bouwen.

Prijzen

Figma heeft zowel een gratis als een betaalde versie. De gratis versie biedt toegang tot de basistools voor vectorbewerking, onbeperkte persoonlijke bestanden en medewerkers, maar niet veel meer. De betaalde abonnementen zijn vanaf $15 p/m per persoon met extra functies zoals het delen van rechten, onbeperkte versiegeschiedenis, een groter aantal toegestane bewerkers/projecten/teamleden, enz.

Figma is een krachtige, complexe ontwerptool met veel voordelen voor gebruikers, wat het een uitstekende keuze maakt voor wie wil samenwerken aan prototypes van ontwerpen. Laten we nu Canva en Figma vergelijken met betrekking tot ontwerptools, samenwerkingsmogelijkheden, gebruikersinterface en bruikbaarheid.

Vergelijking van Canva vs Figma

Canva vs Figma – twee van de meest populaire ontwerptools van dit moment. Beide ontwerpprogramma's bieden een reeks mogelijkheden voor een strak en overtuigend ontwerp, maar door de onderlinge verschillen is het ene programma meer geschikt voor specifieke taken dan het andere. In deze vergelijking zullen we kijken hoe Canva en Figma zich verhouden tot elkaar voor wat betreft ontwerptools & functionaliteit, samenwerkings- en deelmogelijkheden, gebruikersinterface & bruikbaarheid, en meer.

Ontwerptools en functionaliteit

Canva is een gebruiksvriendelijke tool voor visueel ontwerp met een grote collectie sjablonen voor grafische vormgeving op het web, zoals logo's, banners, berichten op sociale media, visitekaartjes en flyers. Dankzij de drag-and-drop-editor is de flexibiliteit zo groot dat de productiviteit sterk toeneemt omdat het snel werkt, vooral voor wie geen ontwerpkennis heeft. Het is een ideaal hulpmiddel voor het ontwerpen van beeldmateriaal voor sociale media, maar ook voor video-ontwerpen voor marketing- of creatieve doeleinden.

Figma richt zich juist meer op vectorafbeeldingen en prototyping. Met een uitgebreide keuze aan tekengereedschappen, waaronder vormen en lijnen, en diverse geavanceerde bewerkingsopties, is het een veel krachtiger programma voor het uitvoeren van ingewikkelde projecten. Bovendien kunnen de mogelijkheden nog verder worden uitgebreid met plug-ins van externe bronnen.

Samenwerken en delen

Wanneer het aankomt op samenwerking, hebben zowel Canva als Figma uitstekende functies waarmee meerdere gebruikers samen kunnen werken aan projecten in real-time zonder eventuele problemen of vertragingen door wachttijden of netwerkproblemen. Zowel Canva als Figma voorzien in commentaarsystemen zodat teamleden ideeën direct in hun documenten kunnen uitwisselen. Figma gaat een stap verder dan Canva met de toevoeging van audiogesprekken, die uitsluitend voor betaalde abonnementen toegankelijk zijn.

Gebruikersinterface en bruikbaarheid

Voor beide platforms geldt dat de gebruikersinterfaces intuïtief zijn. Toch zijn er een aantal verschillen wat betreft gebruiksvriendelijkheid, zoals navigatiemenu's of plaatsing van werkbalken, enz. De gebruikersinterface van Canva is bijvoorbeeld ontworpen rond snel toegankelijke panelen.

Anderzijds is die van Figma gebaseerd op tabbladen waardoor gebruikers snel tussen verschillende secties kunnen schakelen zonder door menu's te hoeven zoeken wanneer ze iets specifieks nodig hebben. Kortom, deze kleine verschillen zullen de algemene productiviteit niet te veel beïnvloeden omdat elk platform alle benodigde functies biedt voor succesvol ontwerpen, zowel voor individueel werken als voor samenwerking met anderen op afstand.

Al met al bieden zowel Canva als Figma geweldige oplossingen voor digitale ontwerptaken, zowel voor eenvoudige grafische creaties zoals sociale media als voor ingewikkelde UX-ontwerpen waarbij meerdere gebruikers betrokken zijn.

Het is cruciaal om je projecteisen te evalueren en na te gaan hoe ze op elkaar zijn afgestemd wat betreft ontwerptools & functionaliteit, samenwerking & delen, gebruikersinterface & bruikbaarheid om te beslissen welke voor jou optimaal is.

Canva vs Figma – wanneer gebruiken?

Voor professionele ontwerpprojecten zijn Canva en Figma twee van de meest populaire programma's die beschikbaar zijn. Allebei de platforms bieden uitgebreide opties, waardoor ze geschikt zijn voor uiteenlopende soorten gebruikers en ondernemingen. Canva vs. Figma – wanneer moet je ze gebruiken?

Voor professionele ontwerpers

Voor ervaren ontwerpers die uitgebreidere hulpmiddelen nodig hebben dan Canva, is Figma de beste keuze. Het beschikt over krachtige vectorgebaseerde ontwerpmogelijkheden met ondersteuning voor meerdere lagen en effecten. De mogelijkheden tot samenwerking maken het werken aan complexe ontwerpen met andere teamleden of klanten in realtime eenvoudig.

Voor niet-ontwerpers en beginners

Ben je nieuw in grafisch ontwerp of heb je geen ervaring met software als Adobe Photoshop of Adobe Illustrator, dan is Canva voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Dankzij de gebruiksvriendelijke drag-and-drop interface van Canva is het een koud kunstje om prachtige beelden te maken, zelfs voor wie weinig tot geen kennis heeft van grafische ontwerpbeginselen en -strategieën.

Ontwerpteams

Vooral bij grotere projecten waarbij meerdere mensen op verschillende locaties samenwerken, kunnen zowel Canva als Figma voordelen bieden, afhankelijk van het type project waaraan gewerkt wordt. Bijvoorbeeld, als je een infographic maakt, dan kan Canva een geschiktere optie zijn vanwege de uitgebreide collectie sjablonen en middelen; daarentegen, als je een website ontwerpt, dan is Figma waarschijnlijk een betere keuze omdat het geavanceerde lay-out functies heeft zoals rasters en kolommen die essentieel zijn voor webontwikkeling.

Als het gaat om het maken van ontwerpen, bieden zowel Canva als Figma fantastische functies voor verschillende soorten gebruikers. Toch kan blijken welke van de twee tools meer geschikt is voor jouw project en expertise met ontwerpsoftware. Voor nog meer opties bij het ontwerpen van digitale projecten kijken we in het volgende deel naar enkele alternatieven voor Canva vs Figma.

Alternatieven voor Canva en Figma

Adobe Creative Cloud Express is een krachtige maar gebruiksvriendelijke ontwerptool voor professionals. Het heeft vereenvoudigde versies van de nuttigste functies in de belangrijkste professionele tools van Adobe, waaronder Photoshop, Illustrator en InDesign, wat gebruikers in staat stelt om op eenvoudige wijze verbluffende afbeeldingen te maken voor drukwerk en digitale media. De intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface en de collectie sjablonen en tutorials van Adobe maken het eenvoudig om jouw creatieve reis te starten, zodat je verbazingwekkende ontwerpen kunt maken zonder dat je daarvoor ervaring nodig hebt.

Sketch App is eveneens een populaire ontwerptool die door veel professionals uit de sector wordt gebruikt. Sketch heeft functies zoals vectortekenprogramma's, opties voor het stylen van tekst en laageffecten waarmee gebruikers moeiteloos complexe illustraties of webpagina's kunnen maken.

Daarnaast biedt Sketch een groot aantal plugins om de functionaliteit nog verder te vergroten. Een groot voordeel van Sketch is dat het output in verschillende formaten kan genereren, zoals PDF's en SVG-bestanden, die op andere platforms zoals websites of mobiele applicaties ingezet kunnen worden.

Veelgestelde vragen over Canva vs Figma

Zijn Canva en Figma concurrenten van elkaar?

Nee, Canva en Figma zijn geen rivalen. Ondanks dat beide platforms ontwerptools aanbieden worden ze in dezelfde branche ingezet, maar ze hebben een verschillend doel. Canva is een grafisch ontwerpplatform dat gebruikers in staat stelt afbeeldingen voor sociale media, presentaties, posters en andere visuele inhoud te maken.

Figma is een platform voor samenwerking bij het ontwerpen van gebruikersinterfaces en mockups die teams van ontwerpers gebruiken om web- en mobiele applicaties te bouwen. Ook al hebben ze verschillende kwaliteiten, Canva en Figma concurreren niet met elkaar wat betreft gebruik of werking, en gebruikers kiezen meestal niet voor beide voor dezelfde projecten.

Gebruiken professionele ontwerpers Canva?

Ja, ook professionele ontwerpers werken met Canva. Hoewel het een programma is voor niet-ontwerpers, maken het gebruiksgemak en de professionele sjablonen, in combinatie met de samenwerkingsfuncties, het een aantrekkelijke oplossing voor professionals die sneller en zonder al te veel moeite mooie beelden willen maken.

Is Canva geschikt voor UX-ontwerp?

Canva is geschikt voor het ontwerpen van eenvoudige gebruikersinterfaces voor het web, maar niet voor complexere UX-ontwerpen, omdat het de middelen en functies mist om dergelijke projecten uit te voeren.

Gebruiken grafische ontwerpers Figma?

Ja, Figma is voor veel grafische ontwerpers een populaire ontwerptool, voornamelijk omdat het vectorbewerkingen uitvoert. Als professionals moeten werken met vector illustraties, is Figma een goed alternatief voor duurdere en complexere software applicaties zoals Adobe Illustrator of Adobe InDesign.

Canva vs Figma = eenvoudig beeldmateriaal vs complexe ontwerpen

Samenvattend, Canva en Figma zijn fantastische hulpmiddelen voor grafisch ontwerp. Allebei bieden ze een uitgebreide keuze aan functies waarmee ontwerpers snel en moeiteloos boeiende afbeeldingen kunnen creëren. Toch kan, afhankelijk van de specifieke kenmerken van het project, de ene meer geschikt zijn dan de andere.

Heb je complexere functies voor vectorbewerking en geavanceerd UX-ontwerp nodig, dan is Figma voor jou de beste keuze.

Daarentegen is Canva ideaal voor het maken van adembenemende afbeeldingen voor allerlei doeleinden, met inbegrip van marketing, reclame en zelfs educatieve content.

De uiteindelijke keuze tussen Canva vs Figma hangt helemaal af van de behoeften van je project en jouw persoonlijke voorkeuren.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over Canva vs Figma

🤨 Ik heb een vraag over Canva vs Figma

🤔 Ik weet niet of Canva vs Figma iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo