De beste gratis ontwerpsoftware 2022

Voor kleine aanpassingen om beelden voor social media berichten te kunnen gebruiken, of een complete nabewerking voor een schitterende digitale advertentie, hebt u ontwerpsoftware nodig om uw stockfoto's te bewerken tot perfecte ontwerpen.

Wereldklasse programma' s zoals Photoshop en Illustrator zijn super, maar niet iedereen heeft voldoende budget voor een betaald lidmaatschap – Adobe Creative Cloud. Hebt u een zeer beperkt budget of slechts een handjevol beelden dat u elke maand moet verwerken rechtvaardigt het niet om ervoor te betalen, dan moet u iets anders verzinnen.

Gratis ontwerpsoftware is het antwoord. Hoewel er voldoende gratis alternatieven zijn, geven we u hier een overzicht van de beste gratis ontwerpsoftware-apps die u zonder kosten kunt gebruiken, van eenvoudige tot complexe beeldbewerking.

Deze lifetime deal is beperkt verkrijgbaar bij Appsumo. Stencil is een snelle en simpele beeldbewerker voor professionele afbeeldingen.

De beste gratis grafische ontwerpsoftware online: Alle browsers

Deze beeldbewerkers kunt u online gebruiken, zonder dat u iets hoeft te installeren. U hebt alleen een internetverbinding en een browser nodig.

Shutterstock Editor – de bewerker met een gebruiksvriendelijke interface

Geschikt voor: Alle browsers
www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock Editor (van de beeldbank Shutterstock) is een simpele maar effectieve beeldbewerker waarmee u snel afbeeldingen voor sociale media kunt maken. Het ontwerpprogramma biedt sjablonen, kant-en-klare afbeeldingsformaten, lettertypen en filters, zodat u heel eenvoudig beeldmateriaal voor uw kanalen kunt maken.

U kunt de afbeeldingen uit de collectie van Shutterstock uitproberen en als u een abonnement neemt, worden uw bewerkingen automatisch toegepast. Daarnaast kunt u ook uw eigen afbeeldingen uploaden! Het is heel simpel te gebruiken, perfect voor wie geen grafisch ontwerper is. U kunt het direct vanaf de website van de beeldbank gebruiken, en het is gratis.

Shutterstock gratis ontwerpsoftware

iStock Editor

Geschikt voor: Alle browsers
www.istockphoto.com/nl/istock-editor

Stockfoto Editor is de beeldbewerker van de beeldbank iStock, waarmee u uw foto's kunt bewerken: bijsnijden, formaat wijzigen, filters toevoegen, lettertypen, pictogrammen, enz. De editor beschikt over sjablonen en vooraf ingestelde gangbare formaten om het nog sneller te maken.

De iStock Editor is beschikbaar voor elke afbeelding uit de collectie van iStock, en u kunt de afbeelding eerst bekijken voordat u besluit om een abonnement te nemen en het voltooide ontwerp zonder watermerk te downloaden.

Dit is een gratis ontwerpsoftware.

https://www.istockphoto.com/nl/istock-editor

Adobe Express (voorheen Adobe Spark)

https://www.adobe.com/nl/express/

Adobe Express (voorheen Adobe Spark) is een multifunctionele, gebruiksvriendelijke applicatie voor fotobewerking, die wordt gezien als de versie voor niet-ontwerpers (ook voor professionele ontwerpers) van Adobe's meest populaire en professionele tools met een breed scala aan mogelijkheden.

Met de gratis ontwerpsoftware van Adobe Express maakt u moeiteloos afbeeldingen – van memes tot mooie sociale media foto's – maar ook video's en zelfs eenvoudige webpagina's. De beeldbewerker is gebruiksvriendelijk, heeft krachtige functies voor fotobewerking en een grote verscheidenheid aan gratis afbeeldingen, gratis sjablonen en meer grafische bestanden.

Adobe Express is gratis en kan voor altijd worden gebruikt, zolang u het maar niet erg vindt dat uw ontwerpen met hun logo worden weergegeven. Maar u kunt zich van het watermerk ontdoen en een hele set premium content en functies activeren door u te abonneren op een premium, betaalde versie van Adobe Express in Adobe Creative Cloud. U kunt dit doen per app, maar u kunt zich ook abonneren op een Fotografie of All Apps account. Daarnaast is Adobe Express inbegrepen als u zich abonneert op Adobe Photoshop Creative Cloud.

Dit en meer vindt u in ons Adobe Express testrapport. En het mooiste hebben we voor het laatst bewaard: u kunt namelijk ook uw voordeel doen met een gratis proefversie van Adobe Express, alsook met extra kortingen voor Creative Cloud-apps!

https://www.adobe.com/nl/express/

Canva & Canva Pro – betaalde en gratis software voor grafische vormgeving

Geschikt voor: Alle browsers

Plus: iOS, Android

www.canva.com/nl_nl homepage

Canva is de favoriete beeldbewerker met meerdere tools voor niet-ontwerpers. Dankzij de gebruiksvriendelijke en bijzonder intuïtieve interface met sleepfunctionaliteit, gratis stockfoto's en vectorafbeeldingen, sjablonen en nog veel meer functies, is dit de ideale tool om zowel eenvoudige als meer complexe grafische ontwerpen moeiteloos te verwerken.

Canva is voor iedereen gratis beschikbaar, en als u extra slagkracht wilt, dan is Canva Pro een krachtiger en zeer voordelige oplossing voor bedrijven. U kunt het in uw browser gebruiken, en als u mobiel werkt, dan kunt u de app vinden op iOS en Android.

Canva Pro 45 dagen gratis! Probeer alle functies op de website van Canva!
https://www.canva.com/nl_nl/pro/

Photopea

Geschikt voor: Alle browsers

Ook: Windows

www.photopea.com homepage

De beeldbewerker Photopea lijkt veel op de gratis versie van Adobe Photoshop. De gebruiksvriendelijke interface vertoont veel gelijkenissen en ook de functionaliteit is vergelijkbaar. Wie zijn weg al kent in de bewerkingsapp van Adobe's topproduct en krachtige bewerkingen nodig heeft, kan hiermee zowel eenvoudige afbeeldingen voor sociale media als ingewikkelder beeldbewerkingen uitvoeren. Bent u nog niet vertrouwd met Photoshop, dan vergt dit programma een flinke leerperiode.

U kan deze gratis ontwerpsoftware gebruiken via uw browser, of u kiest ervoor de software te downloaden en te installeren als u een computer met Microsoft Windows gebruikt. Helemaal gratis.

https://www.photopea.com/

Pablo

Geschikt voor: Chrome, Edge, Safari, Firefox
pablo.buffer.com homepage

Pablo is een online beeldbewerker die, ondanks een beperkt aantal mogelijkheden en opties, de opdrachten moeiteloos kan uitvoeren voor eenvoudige visuele ontwerpen. U kunt gebruik maken van filters, lettertypen, het formaat aanpassen, de kleuren aanpassen en zelfs uw logo of pictogrammen toevoegen.

Deze gratis ontwerpsoftware is door Buffer ontwikkeld en heeft veel weg van Tumblr. De software is bij uitstek geschikt voor het maken van blogs en afbeeldingen voor sociale media. Het is ook nog eens helemaal gratis te gebruiken.

https://pablo.buffer.com/

Snappa

Geschikt voor: Alle browsers
snappa.com homepage

Snappa is een krachtige grafische tool met veel sjablonen, gratis afbeeldingen, en mogelijkheden tot aanpassing om in een mum van tijd prachtige visuele ontwerpen te maken.

Tot de grote voordelen behoort dat u gemakkelijk uw sociale media-accounts kunt synchroniseren en uw ontwerpen rechtstreeks vanuit de tool naar uw kanalen kunt uploaden. En daarvoor hoeft u niets te installeren of te betalen.

https://snappa.com/

BeFunky

Geschikt voor: Alle browsers

Ook op: iOS, Android

www.befunky.com homepage

BeFunky is een complete grafische ontwerptool. U kunt hiermee afbeeldingen bewerken, grafische aanpassingen doen, collages maken en nog veel meer. Het bevat sjablonen, vooraf ingestelde afmetingen, gratis stockfoto's, afbeeldingen en pictogrammen, tekst overlays, en nog veel meer.

U kunt er online mee werken in de browser van uw voorkeur, en als u liever onderweg bewerkingen uitvoert, dan kunt u een app downloaden voor zowel iOS als Android. Gratis!

https://www.befunky.com/

Pixlr

Geschikt voor: Chrome, Safari, Firefox

Ook op: iOS, Android

pixlr.com/nl homepage

Pixlr is een ideale ontwerptool voor fotografen, waarmee u foto's snel en op een leuke manier kunt bewerken. Van unieke bewerkingen zoals pixels bewerken tot meer standaard bewerkingen zoals layeren en kleuropmaak, met deze applicatie kunt u uw foto's snel en slim bewerken.

Wie de app in de browser gebruikt, hoeft helemaal niets te installeren, maar kan ook kiezen voor de iOS- of Android-app. Helemaal gratis.

https://pixlr.com/nl/

Visme

Geschikt voor: Alle browsers
www.visme.co homepage

Visme is een ontwerpprogramma waarmee u verschillende projecten zoals presentaties, infographics, content voor sociale media en meer kunt maken. De software heeft niet alleen een grote collectie sjablonen, foto's, lettertypen en pictogrammen, maar u kunt er ook video's, audio, kaartmateriaal en meer in opnemen waarmee interactieve ontwerpen kunnen worden gemaakt.

U kunt Visme in de door u gewenste browser gebruiken, en ze hebben een gratis optie.

https://www.visme.co/

Gravit Designer

Geschikt voor: Alle browsers

Maar ook op: Windows, Mac, Linux

www.designer.io/en homepage

Gravit Designer is een krachtig beeldbewerkingsprogramma voor foto's en vectorbestanden. Met de zeer gebruiksvriendelijke interface en de recht-toe-recht-aan functies kunt u eenvoudig afbeeldingen manipuleren.

De gratis online versie is toegankelijk met elke browser, maar heeft zijn beperkingen. Een alternatief is om te upgraden naar een betaalde versie die geschikt is voor Windows, Mac en Linux.

https://www.designer.io/en/

Fotor

Geschikt voor: Alle browsers

Maar ook op: Windows, Mac, iOS, Android

www.fotor.com homepage

Fotor heeft een gemakkelijk te gebruiken editor en collagemaker, met handige sjablonen voor sociale media en andere afbeeldingen. De software is uitermate geschikt om zowel foto's als vectorafbeeldingen te bewerken en er zitten videohandleidingen bij zodat ook niet-ontwerpers er makkelijk mee kunnen werken.

U kunt het in de browser gebruiken zonder dat u iets hoeft te installeren, en het is bovendien gratis, of u kunt het downloaden voor uw pc of mobiele apparaat.

https://www.fotor.com/

Stencil

Geschikt voor: Chrome, Edge, Firefox, Safari
getstencil.com homepage

Stencil is een op cloud gebaseerd ontwerpprogramma met flexibiliteit en integraties, zodat uw workflow eenvoudiger wordt. Dankzij een enorme collectie sjablonen, afbeeldingen, lettertypes en citaten, die u allemaal kunt aanpassen en vervolgens eenvoudig kunt delen op uw sociale media of favoriete blog, is het een oplossing voor wie snel deelbare visuele ontwerpen wil maken.

Open het vanuit een van de ondersteunde browsers, geheel gratis!

https://getstencil.com/
Deze lifetime deal is beperkt verkrijgbaar bij Appsumo. Stencil is een snelle en simpele beeldbewerker voor professionele afbeeldingen.

Draw SVG

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Safari
www.drawsvg.org homepage

Draw SVG is een digitaal veelzijdig tekenprogramma dat in een browser kan worden gebruikt en ook prima te gebruiken met een pennetje op een touchscreen. Met dit programma kunt u basisbewerkingen aan uw tekeningen uitvoeren als schaalbare vectorafbeeldingen (Scalable Vector Graphics, SVG) en ze omzetten naar PNG en andere bestandsformaten.

Dit is een online tool, die beschikbaar is op de hierboven genoemde platforms, én 100% gratis.

https://www.drawsvg.org/

De beste ontwerpsoftware om te downloaden en te installeren

De onderstaande tools moeten worden gedownload en geïnstalleerd op uw computer. Dit houdt in dat u moet nagaan of ze geschikt zijn voor het besturingssysteem, voldoen aan de minimumvereisten voor het apparaat en of er voldoende opslagruimte beschikbaar is. Maar het zijn zeer complete grafische ontwerpoplossingen, zeker de moeite van het bekijken waard.

GIMP

Geschikt voor: Windows, MacOS, Linux
www.gimp.org homepage

GIMP is een gratis programma voor het ontwerpen en bewerken van grafische afbeeldingen en die het dichtst in de buurt komt van de gratis variant van Photoshop: de interface, functionaliteit en mogelijkheden zijn nagenoeg gelijk aan die van Adobe's beste programma, dus ideaal voor fotografen en serieuze ontwerpers die hun foto's willen kunnen retoucheren en grafische ontwerpen willen maken, en die vertrouwd zijn met de professionele tools.

GIMP is voor alle drie de belangrijkste besturingssystemen en is helemaal gratis te downloaden en te gebruiken.

https://www.gimp.org/

Inkscape

Geschikt voor: Windows, MacOS, Linux
inkscape.org homepage

Inkscape zou het gratis ontwerpsoftware alternatief voor Adobe Illustrator genoemd kunnen worden. Deze open-source, gratis software voorziet in een aanzienlijke bewerkingscapaciteit voor vectoren, en kan zowel simpele als complexe grafische bewerkingen uitvoeren in een volledig schaalbaar formaat. Het kan langzaam worden wanneer het grote bestanden moet verwerken, maar Inkscape is uitermate geschikt voor het professioneel bewerken van vectorafbeeldingen.

U kunt het gratis downloaden voor uw apparaat op een van de drie ondersteunde OS, en het vervolgens kosteloos voor de bewerking van bestanden gebruiken.

https://inkscape.org/

Krita

Geschikt voor: Windows, MacOS, Linux
krita.org/en homepage

Krita is een gratis ontwerpsoftware voor digitale tekenaars, illustratoren en kunstenaars. Dankzij de krachtige functies kunt u werken aan concept art, matte schilderijen, texturen en nog veel meer. Er moet worden opgemerkt dat er afgezien van de vele basisfuncties, zoals penselen, ook een actieve gemeenschap is die geweldige invoegtoepassingen levert.

Voor gebruik van Krita moet u de versie downloaden die geschikt is voor uw besturingssysteem, waarna u het 100% gratis kunt gebruiken.

https://krita.org/en/

Daz 3D

Geschikt voor: Windows, MacOS
www.daz3d.com homepage

Daz 3D was aanvankelijk een tool tegen betaling, maar is nu een volledig gratis 3D softwareprogramma voor beeldverwerking waarmee u 3D personages, objecten, virtuele achtergronden en nog veel meer kunt ontwerpen en verfraaien. Deze service heeft ook betaalde elementen, zoals volledig ontworpen karakters die u zelf kunt aanpassen.

https://www.daz3d.com/

Het programma zelf is helemaal gratis te downloaden en te gebruiken, zowel voor gebruikers van Windows als van Mac.

Uw beste visuele creaties met gratis ontwerpsoftware

Het is duidelijk dat u geen grote bedragen hoeft uit te geven om te beschikken over professionele en krachtige hulpmiddelen voor grafische vormgeving.

Met elk van de genoemde opties kunt u adembenemende visuele ontwerpen maken, van afbeeldingen voor sociale media tot infographics en 3D-omgevingen, zonder ook maar één cent uit te geven.

TIP!
– 19 betaalde en gratis achtergrond verwijderen tools voor ontwerpers
– De 10 beste beeld upscalers voor creatieve ontwerpers
– De beste stock infografieken voor marketing – Compleet overzicht!
Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over gratis ontwerpsoftware

🤨 Ik heb een vraag over gratis ontwerpsoftware

🤔 Ik weet niet of gratis ontwerpsoftware iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo