De beste gratis ontwerpsoftware 2024

Voor kleine aanpassingen om bestaande afbeeldingen voor sociale media berichten te kunnen gebruiken, of een complete nabewerking voor een schitterende digitale advertentie, heb je ontwerpsoftware nodig om jouw stockfoto's te bewerken tot perfecte ontwerpen.

Wereldklasse programma' s zoals Photoshop en Illustrator zijn super, maar niet iedereen heeft voldoende budget voor een betaald lidmaatschap – Adobe Creative Cloud. Heb je een beperkt budget of slechts een handjevol beelden dat je elke maand moet verwerken rechtvaardigt het niet om ervoor te betalen, dan moet je een gratis alternatief voor grafisch ontwerp vinden.

Gratis ontwerpsoftware is het antwoord. Hoewel er voldoende gratis alternatieven zijn, geven we hier een overzicht van de beste gratis ontwerpsoftware-apps die je zonder betalen kunt gebruiken, van eenvoudige tot complexe beeldbewerking.

GRATIS Shutterstock Creative Flow+ bij Shutterstock-abonnement!

Gemakkelijk het formaat van jouw afbeeldingen en grafische ontwerpen aanpassen in elk gewenst formaat met Shutterstock Creative Flow+, de premium ontwerptool van Shutterstock, GRATIS inbegrepen bij jouw abonnement van Shutterstock!
Alle abonnementen op Shutterstock zijn bovendien 15% goedkoper met onze speciale couponcode, en bevatten allemaal Shutterstock Creative Flow+!

Photoshop proefversie

GRATIS €24,19 p/m
Krijg één week gratis toegang tot Adobe Photoshop. Gratis annuleren binnen de eerste 7 dagen
Met dit gratis proefabonnement op Photoshop krijgt u de eerste 7 dagen gratis toegang tot de nieuwste versie van Photoshop CC!
U kunt binnen 7 dagen zonder problemen opzeggen, of een abonnement nemen en gebruik maken van Photoshop voor slechts €24,19 p/m.

TOPAZ PHOTO AI – Slimme beeldverbeteraar

$159 €199
Koop Topaz Photo AI eenmalig en blijf er je hele leven lang over beschikken met 1 jaar lang onbeperkte upgrades.
Verlopen
Maximale beeldkwaliteit wordt automatisch en met minimale inspanning bereikt met Topaz Photo AI, een programma om met de kracht van AI moeiteloos scherpere, heldere, verbeterde en opgewaardeerde foto's te bewerken.

De beste gratis gratis ontwerpsoftware online: Alle browsers

Deze beeldbewerkers voor grafische vormgeving kun je online gebruiken, zonder dat je iets hoeft te installeren. Er is alleen beschikking over een internetverbinding en een browser nodig.

Shutterstock Editor – de bewerker met een gebruiksvriendelijke interface

Geschikt voor: Alle browsers
www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock Editor (van de beeldbank Shutterstock) is een simpele maar effectieve beeldbewerker waarmee je snel afbeeldingen voor sociale media kunt maken. Het ontwerpprogramma biedt sjablonen, kant-en-klare afbeeldingsformaten, lettertypen en filters, zodat je heel eenvoudig beeldmateriaal voor jouw kanalen kunt maken.

Je kunt de afbeeldingen uit de collectie van Shutterstock uitproberen en als je een abonnement neemt, worden jpuw bewerkingen automatisch toegepast. Daarnaast is er de mogelijkheid om een eigen afbeelding te uploaden en te bewerken! Het is heel simpel te gebruiken, perfect voor wie geen grafisch ontwerper is. Je kunt het direct vanaf de website van de beeldbank gebruiken, en het is gratis.

Shutterstock gratis ontwerpsoftware

iStock Editor

Geschikt voor: Alle browsers
www.istockphoto.com/nl/istock-editor

Stockfoto Editor is de beeldbewerker van de beeldbank iStock, waarmee je foto's kunt bewerken: bijsnijden, formaat wijzigen, filters toevoegen, lettertypen, pictogrammen, enz. De editor beschikt over sjablonen en vooraf ingestelde gangbare formaten om het nog sneller te maken.

De iStock Editor is beschikbaar voor elke afbeelding uit de collectie van iStock, en je kunt de afbeelding eerst bekijken voordat je besluit om een abonnement te nemen en het voltooide ontwerp zonder watermerk te downloaden.

Dit is een gratis ontwerpsoftware waaraan regelmatig nieuwe functies worden toegevoegd.

https://www.istockphoto.com/nl/istock-editor
Download met het gratis iStock proefabonnement nu in 30 dagen 10 afbeeldingen uit de Essentials-collectie!
Nu proberen
9 dagen resterend

Adobe Express (voorheen Adobe Spark)

https://www.adobe.com/nl/express/

Adobe Express (de eerdere versie was Adobe Spark) is een multifunctionele, gebruiksvriendelijke applicatie voor fotobewerking, die wordt gezien als de versie voor niet-ontwerpers (ook voor professionele ontwerpers) van Adobe's meest populaire en professionele tools met een breed scala aan mogelijkheden.

Met de gratis ontwerpsoftware van Adobe Express maak je moeiteloos nieuwe tekeningen en beelden – van memes tot mooie sociale media foto's – maar ook video's en zelfs eenvoudige webpagina's. De beeldbewerker is gebruiksvriendelijk, heeft krachtige functies voor fotobewerking en een grote verscheidenheid aan gratis afbeeldingen, gratis sjablonen en meer grafische bestanden.

Adobe Express is gratis en kan voor altijd worden gebruikt, zolang je het maar niet erg vindt dat jouw ontwerpen met hun logo worden weergegeven. Maar je kunt de beelden van het watermerk ontdoen en een hele set premium content en functies activeren met een abonnement op een premium, betaalde versie van Adobe Express in Adobe Creative Cloud.

Je kunt dit doen per app, maar ook via een abonnement op een Fotografie of All Apps account (met onder meer Adobe Photoshop en Adobe Illustrator). Daarnaast is Adobe Express inbegrepen als je je abonneert op Adobe Photoshop Creative Cloud.

Dit en meer vind je in ons Adobe Express testrapport. En het mooiste hebben we voor het laatst bewaard: je kunt namelijk ook je voordeel doen met een gratis proefversie van Adobe Express, alsook met extra kortingen voor Creative Cloud-apps!

https://www.adobe.com/nl/express/

Canva & Canva Pro – betaalde en gratis ontwerpsoftware voor grafische vormgeving

Geschikt voor: Alle browsers

Plus: iOS, Android

www.canva.com/nl_nl homepage

Canva is de favoriete beeldbewerker met meerdere tools voor niet-ontwerpers. Dankzij de gebruiksvriendelijke en bijzonder intuïtieve interface met sleepfunctionaliteit, gratis stockfoto's en vectorafbeeldingen, sjablonen en nog veel meer functies, is dit de ideale tool om zowel eenvoudige als meer complexe grafische ontwerpen moeiteloos te bewerken.

Canva is (na aanmelding met e-mail) voor iedereen gratis beschikbaar, en als je extra slagkracht wilt, dan is Canva Pro een krachtiger en zeer voordelige oplossing voor bedrijven. Je kunt het in uw browser gebruiken, en als je mobiel werkt, dan kun de app vinden op iOS en Android.

Canva Pro 30 dagen gratis! Probeer alle functies op de website van Canva!
https://www.canva.com/nl_nl/pro/

Photopea

Geschikt voor: Alle browsers

Ook: Windows

www.photopea.com homepage

De beeldbewerker Photopea lijkt veel op de gratis versie van Adobe Photoshop. De gebruiksvriendelijke interface vertoont veel gelijkenissen en ook de functionaliteit is vergelijkbaar. Wie zijn weg al kent in de bewerkingsapp van Adobe's topproduct en krachtige bewerkingen nodig heeft, kan hiermee zowel eenvoudige afbeeldingen voor sociale media als ingewikkelder beeldbewerkingen uitvoeren. Ben je nog niet vertrouwd met Photoshop bewerken, dan vergt dit programma een flinke leerperiode.

Je kunt deze gratis ontwerpsoftware gebruiken via uw browser, of je kiest ervoor de gratis software te downloaden en te installeren als je een computer met Microsoft Windows gebruikt. Kan helemaal gratis worden gebruikt voor grafisch ontwerp.

https://www.photopea.com/

Pablo

Geschikt voor: Chrome, Edge, Safari, Firefox
pablo.buffer.com homepage

Pablo is een online beeldbewerker die, ondanks het beperkte aantal mogelijkheden en opties van deze gratis software, kan het de opdrachten voor eenvoudige visuele ontwerpen moeiteloos uitvoeren. Je kunt gebruik maken van filters, lettertypen, het formaat aanpassen, de kleuren aanpassen en zelfs een logo of pictogrammen toevoegen.

Deze gratis ontwerpsoftware is door Buffer ontwikkeld en vergelijkbaar met Tumblr. Met het gratis programma kunnen afbeeldingen voor drukwerk, blogs en sociale media worden gemaakt. Het kan ook nog eens helemaal gratis worden gebruikt.

https://pablo.buffer.com/

Snappa

Geschikt voor: Alle browsers
snappa.com homepage

Snappa is een krachtige gratis grafische tool met veel sjablonen, gratis afbeeldingen, en mogelijkheden tot aanpassing waarmee snel prachtige visuele ontwerpen kunnen worden gemaakt.

Tot de grote voordelen behoort dat je gemakkelijk jouw sociale media-accounts kunt synchroniseren en ontwerpen rechtstreeks vanuit het gratis programma naar je kanalen kunt uploaden. En daarvoor hoeft je niets te installeren of te betalen.

https://snappa.com/

BeFunky

Geschikt voor: Alle browsers

Ook op: iOS, Android

www.befunky.com homepage

BeFunky is een complete grafische ontwerptool. Je kunt hiermee afbeeldingen bewerken, grafische aanpassingen doen, collages maken en nog veel meer. Het bevat sjablonen, vooraf ingestelde afmetingen, gratis stockfoto's, afbeeldingen en pictogrammen, tekst overlays, en nog veel meer.

Je kunt er online mee werken in de browser van jouw voorkeur, en als je liever onderweg bewerkingen uitvoert, dan kun je een app downloaden voor zowel iOS als Android. Gratis grafische bestanden gemaakt met een deze applicatie is een geweldig gratis alternatief voor effectieve resultaten!

https://www.befunky.com/

Pixlr

Geschikt voor: Chrome, Safari, Firefox

Ook op: iOS, Android

pixlr.com/nl homepage

Pixlr is een ideale ontwerptool voor fotografen, waarmee je foto's snel en op een alle besturingssystemen kunt bewerken. Van unieke bewerkingen zoals pixels bewerken tot meer standaard bewerkingen zoals layeren en kleuropmaak, met deze applicatie kun je ook digitale foto's snel en slim bewerken en ontwerpen.

Wie de app in de browser gebruikt, hoeft helemaal niets te installeren, maar kan ook kiezen voor de iOS- of Android-app. Helemaal gratis.

https://pixlr.com/nl/

Visme

Geschikt voor: Alle browsers
www.visme.co homepage

Visme is een ontwerpprogramma waarmee je verschillende projecten zoals drukwerk, presentaties van producten en objecten, infographics, content voor sociale media en meer kunt maken. De software heeft niet alleen een grote collectie sjablonen, foto's, lettertypen en pictogrammen, maar je kunt er ook video's, audio, een animatie, tekeningen, kaartmateriaal en meer in opnemen waarmee interactieve ontwerpen kunnen worden gemaakt.

Je kunt Visme in de door jouw gewenste browser gebruiken, en ze hebben een gratis optie.

https://www.visme.co/

Gravit Designer

Geschikt voor: Alle browsers

Maar ook op: Windows, Mac, Linux

www.designer.io/en homepage

Gravit Designer is een krachtig beeldbewerkingsprogramma voor foto's en vectorbestanden. Met de zeer gebruiksvriendelijke interface en de recht-toe-recht-aan functies kun je met deze software eenvoudig afbeeldingen manipuleren en bewerken.

Het gratis alternatief is online toegankelijk met elke browser, maar heeft zijn beperkingen. Een alternatief is om te upgraden naar een betaalde versie die geschikt is voor Windows, Mac en Linux.

https://www.designer.io/en/

Fotor

Geschikt voor: Alle browsers

Maar ook op: Windows, Mac, iOS, Android

www.fotor.com homepage

Fotor heeft een gemakkelijk te gebruiken editor en collagemaker, met handige sjablonen voor sociale media en andere afbeeldingen. De software is uitermate geschikt om zowel foto's als vectorafbeeldingen te bewerken en er zitten videohandleidingen bij zodat ook niet-ontwerpers er makkelijk bestanden mee kunnen werken.

Je kunt deze software in de browser gebruiken zonder dat je iets hoeft te installeren, en het is bovendien gratis, of je kunt het downloaden voor de pc of een mobiele apparaat.

https://www.fotor.com/

Stencil

Geschikt voor: Chrome, Edge, Firefox, Safari
getstencil.com homepage

Stencil is een op cloud gebaseerd ontwerpprogramma met flexibiliteit en integraties, zodat jouw workflow eenvoudiger wordt. Dankzij een enorme collectie sjablonen, afbeeldingen, lettertypes en citaten, die je allemaal kunt aanpassen en vervolgens eenvoudig kunt delen op je sociale media of favoriete blog, is het een oplossing voor wie snel deelbare gratis grafische ontwerpen wil maken.

Open het vanuit een van de ondersteunde browsers, geheel gratis!

https://getstencil.com/
Deze lifetime deal is beperkt verkrijgbaar bij Appsumo. Stencil is een snelle en simpele beeldbewerker voor professionele afbeeldingen.

Draw SVG

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Safari
www.drawsvg.org homepage

Draw SVG is een digitaal veelzijdig veelzijdig tekenprogramma dat in een browser kan worden gebruikt en ook prima te gebruiken met een pennetje op een touchscreen. Met dit programma kun je basisbewerkingen aan jouw tekeningen uitvoeren als schaalbare vectorafbeeldingen (Scalable Vector Graphics, SVG) en ze omzetten naar PNG en andere bestandsformaten.

Dit is een online gratis tekenprogramma dat beschikbaar is op de hierboven genoemde platforms, én 100% gratis.

https://www.drawsvg.org/

De beste ontwerpsoftware om te downloaden en te installeren

De onderstaande tools moeten worden gedownload en geïnstalleerd op jouw computer. Dit houdt in dat je moet nagaan of ze geschikt zijn voor het besturingssysteem, voldoen aan de minimumvereisten voor het apparaat en of er voldoende opslagruimte beschikbaar is. Maar het zijn zeer complete grafische ontwerpoplossingen, zeker de moeite van het bekijken waard.

GIMP

Geschikt voor: Windows, MacOS, Linux
www.gimp.org homepage

GIMP is een gratis programma voor het ontwerpen en bewerken van grafische afbeeldingen en die het dichtst in de buurt komt van de gratis variant van Photoshop: de interface, functionaliteit en mogelijkheden zijn nagenoeg gelijk aan die van Adobe's beste programma, dus ideaal voor fotografen en serieuze ontwerpers die hun foto's willen kunnen retoucheren en grafische ontwerpen willen maken, en die vertrouwd zijn met de professionele tools.

GIMP is voor alle drie de belangrijkste besturingssystemen en is helemaal gratis te downloaden en te gebruiken.

https://www.gimp.org/

Inkscape

Geschikt voor: Windows, MacOS, Linux
inkscape.org homepage

Inkscape zou het gratis ontwerpsoftware alternatief voor Adobe Illustrator genoemd kunnen worden. Deze open-source, gratis software voorziet in een aanzienlijke bewerkingscapaciteit voor vectoren, en kan zowel simpele als complexe grafische bewerkingen uitvoeren in volledig schaalbare bestandsformaten. Het kan langzaam worden wanneer het grote bestanden moet verwerken, maar Inkscape is uitermate geschikt voor het professioneel bewerken van vectorafbeeldingen.

Je kunt de software gratis downloaden voor een apparaat met een van de drie ondersteunde besturingssystemen, en het vervolgens kosteloos voor de bewerking van bestanden gebruiken.

https://inkscape.org/

Krita

Geschikt voor: Windows, MacOS, Linux
krita.org/en homepage

Krita is een gratis ontwerpsoftware voor digitale tekenaars, illustratoren en kunstenaars. Dankzij de krachtige functies van dit tekenprogramma kun je werken aan concept art, matte schilderijen, texturen en nog veel meer. Er moet worden opgemerkt dat er afgezien van de vele basisfuncties, zoals penselen, ook een actieve gemeenschap is die geweldige invoegtoepassingen levert.

Voor gebruik van Krita moet je de versie downloaden die geschikt is voor jouw besturingssysteem, waarna je het 100% gratis voor tekeningen kunt gebruiken.

https://krita.org/en/

Daz 3D

Geschikt voor: Windows, MacOS
www.daz3d.com homepage

Daz 3D was aanvankelijk een tool tegen betaling, maar is nu een volledig gratis 3D softwareprogramma voor beeldverwerking waarmee je 3D personages, objecten, virtuele achtergronden en nog veel meer kunt ontwerpen en verfraaien. Deze service heeft ook betaalde elementen, zoals volledig ontworpen karakters die je zelf kunt aanpassen.

https://www.daz3d.com/

Het programma zelf is helemaal gratis te downloaden en te gebruiken, zowel voor gebruikers van Windows als van Mac.

Visuele creaties met de beste gratis ontwerpsoftware

Het is duidelijk dat u geen grote bedragen hoeft uit te geven om te beschikken over professionele en krachtige hulpmiddelen voor grafische vormgeving.

Met elk van de genoemde opties kun je adembenemende visuele ontwerpen maken, van afbeeldingen voor sociale media tot infographics en 3D-omgevingen, zonder ook maar één cent uit te geven.

TIP!
– 19 betaalde en gratis achtergrond verwijderen tools voor ontwerpers
– De 10 beste beeld upscalers voor creatieve ontwerpers
– De beste stock infografieken voor marketing – Compleet overzicht!
Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over gratis ontwerpsoftware

🤨 Ik heb een vraag over gratis ontwerpsoftware

🤔 Ik weet niet of gratis ontwerpsoftware iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo