8 tips voor PowerPoint stockfoto’s

Iedereen heeft wel eens een PowerPoint presentatie met een saaie standaard opmaak van een sales afdeling bijgewoond.

Microsoft PowerPoint is ontwikkeld om visueel presentatiemateriaal te creëren, en als dat goed gedaan wordt, kan het absoluut een wereld van verschil maken.

Met de rechtenvrije afbeeldingen (of een ander beeldelement) van Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock kunt u precies het soort visuele impact realiseren dat uw presentatie nodig heeft. Hoewel u voor bepaalde punten beter uit de voeten kunt met zelfgemaakte afbeeldingen en illustraties (bijv. infographics, foto's van uw personeel, producten, of prototypes), is stockfotografie een absolute meerwaarde voor concepten, ideeën en overwegingen.

VISME gratis presentatie maker + 15% korting!

Gratis test + 15% korting
Gratis testen!
Krijg nu 15% korting op uw abonnement! (Tijdelijk aanbod)
KORTINGSCODE TONEN
Verlopen
Maak snel en makkelijk prachtige presentaties met de presentatiemaker van Visme! Samenwerking in real-time voor teams, professionele sjablonen, geavanceerde aanpassing, en nog veel meer.
Het maken van een ontwerp is gratis! En zodra u uw creaties wilt downloaden, kunt u zich aanmelden voor een abonnement. Goed nieuws! Tijdelijk krijgt u met onze speciale Visme kortingscode 15% korting op uw abonnement!

Direct PowerPoint stockfoto's zoeken? Gebruik dan de zoekfunctie hieronder. Voer heel eenvoudig een zoekterm in en selecteer de foto's die u nodig hebt. De geselecteerde rechtenvrije foto's kunt u downloaden en naar wens aanpassen om prachtige ontwerpen te maken.Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Ontdek hieronder 8 tips om met PowerPoint stockfoto's boeiend en prachtig materiaal te maken!

1. Gebruik rechtenvrije afbeeldingen die uw boodschap naar een hoger niveau tillen

Uw PowerPoint beeldmateriaal moet uw presentatie ondersteunen, maar het kan uw boodschap ook versterken door de visuele impact, als u afbeeldingen kiest en gebruikt die voor iedereen herkenbaar, overtuigend en interessant zijn.

Zo werkt het:

Gebruik authentieke stockfoto's – Kies voor de ongepolijste stijl die de toon aangeeft in de visuele trends: foto's van echte mensen, in real-life situaties. Deze zullen veel meer indruk maken op uw publiek dan overdreven gepolijste foto's.

Praktische tip
Denk na over uw onderwerpen! Kies voor jongere modellen als u zich richt tot Millennials, ga voor foto's van senioren als u zich richt tot babyboomers, gebruik beelden van multiculturele koppels met hun kinderen als u zich richt tot gezinnen, enz.
PowerPoint stockfoto's
Copyright: VK Studio/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Illustreer op een niet-literaire manier – Denkbeeldige afbeeldingen kunnen een meer zinvolle, emotionele impact hebben dan de letterlijke. Gaat het bijvoorbeeld over teamwork in een onderneming, dan kan een foto van een team dat elkaar helpt over een muur te klimmen in een bootcamp uw boodschap veel beter overbrengen dan een foto van een aantal zakenmannen tijdens een bestuursvergadering.

PowerPoint stockfoto's
Copyright: davidpereiras/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Ondersteuning zonder uit de bocht te vliegen – Uiteraard wilt u niet te theoretisch zijn. Het blijft van cruciaal belang om binnen het thema te blijven zodat de aandacht van de bezoekers vastgehouden wordt met afbeeldingen die ze graag zien. Als we het bovenstaande voorbeeld volgen, dan kan een foto van een vader die samen met zijn kinderen aan het koken is illustreren dat er sprake is van “teamwork” en hartelijk en innemend zijn, maar het is nogal vergezocht en eerder afleidend dan ondersteunend.

Wek interesse door te inspireren – Een presentatie inspirerend maken wil niet meteen zeggen dat u uw publiek moet laten nadenken over de zin van het leven. Het houdt vooral in dat u ze aan het denken zet, over uw thema: ze vragen te laten stellen, over antwoorden na te laten denken, en ze te laten nadenken over wat u hebt uiteengezet, ook nog lang na uw presentatie. Met inspirerende afbeeldingen, die abstracter en kunstzinniger zijn, kunt u meer bereiken dan met andere. Een onverwachte, fascinerende afbeelding op een hoogtepunt van uw presentatie invoegen is een simpele, maar krachtige visuele truc.

PowerPoint stockfoto's
Copyright: gregepperson/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

2. Laat de afbeelding tot leven komen

Voor PowerPoint stockfoto's geldt: minder is meer. De benadering met één afbeelding is de beste om er zeker van te zijn dat uw foto uw inhoud ook echt ondersteunt.

Te veel visuele informatie in een slide leidt tot verwarring en vermindert de impact. Eén goede foto of afbeelding is alles wat een slide nodig heeft om de aandacht van het publiek vast te houden en ze te betrekken bij wat u wilt vertellen.

3. Zorg dat u voor hoge kwaliteit afbeeldingen kiest

Wilt u het visuele spel met PowerPoint de baas zijn, dan moet u werken met professionele stockfoto's in hoge resolutie. De verleiding kan groot zijn om gratis stockfoto's te gebruiken, maar er zijn maar weinig sites die aan de kwaliteitseisen voldoen. En het rechtmatige gebruik ervan is onzeker.

U kunt het beste kiezen voor rechtenvrije afbeeldingen van groot formaat en deze vervolgens met de afbeeldingsinstellingen van PowerPoint afstemmen op de lay-out van de slide, zodat ze haarscherp zijn en goed te zien zijn voor wie ernaar kijkt.

4. Werk met de opmaak

Het opmaakontwerp (lay-out) van een slide is meer dan alleen maar zorgen dat alles er mooi uitziet. De inhoud wordt er strategisch mee geordend, zodat het visueel aantrekkelijker wordt.

Door gebruik te maken van conventionele, Westerse leesrichting aanwijzingen (van boven naar beneden, van links naar rechts) kunt u informatie op de slides weergeven op een manier die met de blik van de kijker meegaat, volgens de belangrijkheid van elk stukje informatie ter ondersteuning van uw speech.

Gebruik geen extravagante manieren om content te presenteren. Het kan kunstzinnig of opvallend lijken, maar in de praktijk kost het de meeste kijkers veel meer tijd om uit te vinden waar ze eerst moeten kijken, dan dat ze datgene wat wordt getoond ook daadwerkelijk in zich opnemen.

Bent u geen grafisch ontwerper, geen nood! Een groot aantal stockbureaus bieden sjablonen voor PowerPoint-presentaties aan die u heel simpel aan uw eigen wensen kunt aanpassen. En Shutterstock biedt zelfs een collectie gratis PowerPoint-sjablonen!

5. Vertrouw op kleuren

Kleuren zijn een fantastisch hulpmiddel om uw boodschap te ondersteunen en waardevolle informatie te accentueren, zolang u maar de juiste kleurencombinaties gebruikt. Gebruik verschillende letterkleuren voor het benadrukken van woorden, en zoek altijd naar een contrast tussen uw achtergrond en tekst om de leesbaarheid te verbeteren (bijv. een licht lettertype op een donkere achtergrond of omgekeerd).

Dit is een uitstekende mogelijkheid om uw merk en branding kleuren te gebruiken en uw merkbekendheid te versterken, maar houd het simpel: maximaal 2 kleuren per slide, en niet meer dan 5 verschillende tinten in uw hele presentatie. U wilt dat de kleur de inhoud onvergetelijk maakt, niet dat het centraal staat.

6. Kies lettertypes die geschikt zijn voor beeldschermen

Zorg ervoor dat uw publiek moeiteloos kan lezen wat er in uw presentatie staat, en dat betekent ook dat u een doordacht lettertype moet kiezen. Sans serif letters worden algemeen gezien als de beste lettertypes voor digitale beeldschermen, dus blijf absoluut binnen deze familie van lettertypes.

Gebruik van verschillende lettertypes is een goede truc om de aandacht te trekken en uw tekst te structureren, maar overdrijf niet: gebruik nooit meer dan 2 lettertypes (en zorg ervoor dat ze goed bij elkaar passen). Lees hier meer over rechtenvrije lettertypes!

Het formaat is ook belangrijk voor lettertypes. De tekst moet groot genoeg zijn om goed leesbaar te zijn, terwijl er ook ruimte moet zijn voor grotere koppen. Een lettertype van 30p is een goede vuistregel om een goede start te maken.

7. Breng de kernpunten naar voren

Denk eraan dat het PowerPoint project niet meer is dan een visuele ondersteuning, of een hulpmiddel voor uw eigenlijke, gesproken presentatie, zodat grote brokken tekst geen goed idee zijn. Het laatste wat u wilt is dat mensen de draad kwijtraken bij het lezen van tekst op het scherm en uw woorden verloren gaan!

Bullet points stockfoto's zijn goede vrienden van een presentatie. U kunt ze gebruiken om de kernpunten van uw toespraak te visualiseren, en gelijktijdig de impact van uw slides compleet maken met uw toon en gesproken beklemtoning.

Er is een heersende opvatting dat presentaties nooit volledige zinnen mogen bevatten, maar zolang u het kort en bondig houdt, is het volgens ons geen probleem.

8. Volg de 6×6 regel

Over geschreven informatie gesproken: goede PowerPoint-presentaties voldoen ook aan de zes-bij-zes-regel, waarbij een slide nooit meer dan zes bulletpoints laat zien en zinnen niet langer mogen zijn dan zes woorden.

Hoewel het lastig kan zijn om dit tot in de puntjes op te volgen, is het een goede richtlijn om alleen essentiële, relevante tekst in uw slides te zetten.

Praktische tip: Vermijd “weeswoorden” (woorden die niet op het beeldscherm passen en naar een volgende regel verhuizen). Dit heeft een ongewenst, ontmoedigend effect op de lezers, dus als uw zin eindigt met één woord dat op zichzelf staat, verkort het dan of voeg een ander woord toe dat de zin ronder maakt!

Waar koop ik PowerPoint foto's met een rechtenvrije licentie

De meeste stockfoto websites werken met een rechtenvrije licentie die het mogelijk maakt hun afbeelding te gebruiken in PowerPoint presentaties, hoewel de één hiervoor geschikter is dan de ander. Wij adviseren u de volgende sites!

Shutterstock

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock is niet alleen een van de beste en grootste aanbieders van stockbeelden in elk formaat en in verschillende categorieën, maar ze hebben ook een uitgebreide collectie PowerPoint templates waarmee u uw workflow kunt vereenvoudigen!

https://www.shutterstock.com/nl/

In de onderstaande video ziet u een demonstratie van hoe u deze kunt gebruiken:

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Behalve de software voor het bewerken van afbeeldingen, vindt u bij Shutterstock ook interessante aanbiedingen voor het downloaden van foto's, illustraties en vectoren. U kunt met het proefabonnement zelfs 10 gratis foto's downloaden. Selecteer 10 gratis afbeeldingen en gebruik ze in uw presentatie. De gratis stockfoto's die u hebt geselecteerd kunt u ook voor al uw marketingactiviteiten gebruiken.

Adobe Stock PowerPoint stockfoto's

stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is de beste stockfotoservice voor liefhebbers van design, omdat ze veel trendy, inspirerende afbeeldingen aanbieden. En nog mooier, ze hebben hun eigen PowerPoint invoegtoepassing zodat u hun afbeeldingen heel simpel in PowerPoint slides kunt invoegen!

iStock

www.istockphoto.com/nl homepage

iStock (voorheen iStockphoto) is een van de grootste stockfotosites met een omvangrijke collectie die zowel goedkope als high-end afbeeldingen bevat, afgestemd op wat u nodig hebt voor uw presentatie.

Photocase

photocase logo

Photocase is een stockfotosite die zich heeft gespecialiseerd in eigenzinnige stockfotografie. U kunt hier die kunstzinnige, grappige en inspirerende beelden vinden waar uw presentatie om vraagt!

Stockphotos.com

Stockphotos.com logo

Stockphotos.com is de beste online fotoservice voor het midden- en kleinbedrijf, met afbeeldingen in hoge resolutie tegen scherpe prijzen, zodat u altijd een goedkope slideshow kunt maken met goedkope PowerPoint stockfoto's.

Bonus gebruik voor PowerPoint stockfoto's en presentaties

We kennen allemaal PowerPoint als software om slideshows te maken die u tijdens uw presentatie gebruikt, als een visuele ondersteuning van wat u vertelt.

Deze presentaties in de vorm van slideshows hebben interessante extra gebruiksmogelijkheden voor bedrijven, vooral voor marketing en promotie:

  • Nieuwsbrieven: U kunt een snelle PPT-diavoorstelling inzetten om een korte maar krachtige boodschap te presenteren aan uw abonnees, klanten, collega's of leidinggevenden.
  • Sociale media: Een presentatie tot een korte video-slideshow omvormen om uw volgers te betrekken.

De mogelijkheden van Microsoft PowerPoint beperken zich niet tot een scherm of projector, en er zijn veel meer creatieve manieren om presentaties visueel kracht bij te zetten en voor het soepel in elkaar laten overvloeien van bepaalde elementen.

Maak een effectief gebruik van PowerPoint stockfoto's in uw presentaties

Heeft u er al eens aan gedacht om PowerPoint stockfoto's voor meer dan alleen presentaties en rapporten te gebruiken? Nee, dan is dit het juiste moment!

Als u deze 8 tips en trucs gebruikt, zullen uw slideshows de spijker op zijn kop slaan!

Header afbeelding: Copyright van kastoimages/Photocase.com, alle rechten voorbehouden.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over PowerPoint afbeeldingen

🤨 Ik heb een vraag over PowerPoint afbeeldingen

🤔 Ik weet niet of PowerPoint afbeeldingen iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo