Adobe stock licentie: veelgestelde vragen, voorwaarden, prijzen en meer

stock.adobe.com/nl

Adobe Stock is één van de meest populaire aanbieders van stockfoto's, die vooral wordt gekozen door professionele ontwerpers met een voorkeur voor zeer actueel en artistiek beeldmateriaal. De trendy beeldbibliotheek en commercieel interessante rechtenvrije licenties maken het tot een aantrekkelijke bron van afbeeldingen voor marketing, reclame en creatieve projecten.

In dat kader is het belangrijk om de Adobe Stock licentie-opties te begrijpen om er zeker van te zijn dat je de beelden op een legale manier gebruikt en een gerust gevoel krijgt.

We zetten vandaag onze decennialange ervaring op het gebied van medialicenties in om uitleg te geven over alles wat je moet weten over de Adobe Stock-licentie.

Daar gaan we!

Adobe Stock licentie

Belangrijkste kenmerken van de Adobe Stock licentie-overeenkomst

Adobe Stock heeft diverse licentie-opties voor het gebruik van hun afbeeldingen, waaronder standaard en uitgebreide licenties. Het is van belang om de voorwaarden van elke licentie goed door te nemen, zodat je er zeker van bent dat deze conform is met het beoogde gebruik van de afbeeldingen.

Mocht je nu geen tijd hebben om onze diepgaande analyse te lezen, dan zijn dit de punten die wij het meest relevant vinden over Adobe Stock licenties:

 • Het is een uitgebreide en flexibele licentie, waaraan relatief makkelijk kan worden voldaan. 
 • Er is een grotere variatie in Adobe Stock licentie-opties dan bij veel andere beeldbanken, en enkele daarvan zijn specifiek voor jouw product, dus het is belangrijk om te weten welke licentie van toepassing is op de door jou gekozen foto en wat de voorwaarden zijn.Wil je bijvoorbeeld een foto met een standaardlicentie gebruiken in een YouTube-video, dan moet je ervoor zorgen dat deze niet meer dan 500.000 keer wordt bekeken, maar als je een stockvideo voor hetzelfde doel gebruikt, geeft de meegeleverde verbeterde licentie je een onbeperkt aantal weergaven en hoef je daar niet op te letten.
 • Vanuit onze ervaring zijn Adobe Stock-afbeeldingen uitermate geschikt voor grafische ontwerpers en beeldend kunstenaars die werken voor klanten en creatieve teams van elke grootte, met name voor wie werkt met Adobe Creative Cloud. Maar ze zijn misschien niet de beste keuze voor zelfstandige ontwerpers of voor mensen die maar één project nodig hebben. 
Hoeveel kost een Adobe Stock Licentie?
De licentieprijs wordt bepaald door het type asset, het type licentie en de aankoopmethode.
Een standaardlicentie voor afbeeldingen kost tussen € 0,21 en € 2,99 (één download) met een Adobe Stock-abonnement. Koop je afbeeldingen op aanvraag, dan kosten ze per stuk € 8 tot € 9,99 (één credit).
Verbeterde licenties voor stilstaande beelden zijn op aanvraag verkrijgbaar voor € 16 tot € 99,99 (2 tot 10 credits). 
Uitgebreide licenties voor afbeeldingen worden uitsluitend op aanvraag gekocht en kosten € 79,99.
Wat we het allerbeste vinden aan hun aanbod is de gratis proefversie van Adobe Stock, waarmee je tot 40 afbeeldingen gratis kunt downloaden (met een standaardlicentie) in één maand!
Lees hier alles over de prijzen van Adobe Stock.

Dit zijn de hoofdpunten

Onze gids voor Adobe Stock licenties: Belangrijkste aandachtspunten

Adobe Stock is een markt voor stockfoto's die in handen is van Adobe en die miljoenen hoogwaardige stockfoto's, vectoren, illustraties, 3D-modellen, stockvideo's en audiotracks biedt die verkrijgbaar zijn met een Adobe Stock licentie. Het is een creatief georiënteerde catalogus met de meest actuele en diverse afbeeldingen die er te vinden zijn. Omdat Adobe Stock volledig is geïntegreerd in Adobe Creative Cloud-apps zoals Photoshop en Illustrator, stroomlijnt het creatieve workflows, zodat het veel makkelijker wordt om het perfecte materiaal voor je project te vinden en te gebruiken. Lees hier onze Adobe Stock recensie voor meer informatie. 

Hoe kun je een Adobe Stock licentie voor het veilig gebruik van afbeeldingen krijgen? Gebruik gewoon de downloadknop op de foto (of illustratie, video, etc.) die je graag wilt hebben. Op het moment dat je het materiaal downloadt, wordt het gelicentieerd voor gebruik.

Het is belangrijk om de Adobe Stock licentieovereenkomst te begrijpen voordat je foto's downloadt van hun platform. Deze overeenkomst bepaalt het gebruik van de gedownloade afbeeldingen, dus het is belangrijk om de voorwaarden te kennen en ervoor te zorgen dat jouw gebruik van de afbeeldingen hiermee in overeenstemming is. Het niet voldoen aan de licentievoorwaarden kan je in de problemen brengen door contractbreuk of inbreuk op het auteursrecht, wat resulteert in aanzienlijke financiële verliezen, tijdverlies en reputatieschade. Door de Adobe Stock licentie goed te begrijpen en je aan de voorwaarden te houden, voorkom je deze risico's en kun je gerust zijn.

Voordat we ingaan op de details van de Adobe Stock licentie en de voorwaarden, nemen we even de tijd om op een paar andere belangrijke punten in te gaan:

 • We analyseren de beeldlicentie – De service voorziet in verschillende mediaformaten, zoals stilstaande beelden, audio en video. Maar omdat we ons voornamelijk richten op afbeeldingen, zullen we ons in dit artikel alleen richten op deze beeldlicentie en de bijbehorende voorwaarden.
 • Wij bekijken de persoonlijke (individuele) licentie – Adobe Stock licenties zijn er voor individuen, teams en bedrijven. We bespreken de persoonlijke licentie, maar dezelfde voorwaarden zijn ook van toepassing op Creative Cloud voor teamaccounts en VIP-leden. Voor zakelijke klanten gelden echter andere gebruiksvoorwaarden.
 • We refereren specifiek naar de overeenkomst voor commercieel gebruik – Deze handleiding is toegespitst op licenties voor commercieel gebruik die het mogelijk maken om afbeeldingen te gebruiken in marketing, reclame, websites, sociale media en andere ontwerpen die bedoeld zijn voor het promoten van een merk of bedrijf, maar ook voor persoonlijk en creatief gebruik. Het bedrijf heeft ook redactionele licenties die uitsluitend bestemd zijn voor redactioneel gebruik en illustratieve doeleinden en die worden geleverd met een andere set gebruiksvoorwaarden die we nu niet zullen bespreken. 

Uitleg over de Adobe Stock licenties

Na deze punten, duiken we in de Adobe Stock licentieovereenkomst.

DISCLAIMER: Wij zijn geen vertegenwoordigers of juridische adviseurs van Adobe Stock. De onderstaande informatie is gebaseerd op onze interpretatie van de licentievoorwaarden van Adobe Stock en onze decennialange ervaring in de sector van medialicenties. Het dient alleen ter oriëntatie en is op geen enkele manier wettelijk bindend. Voor officiële uitleg over elk punt van deze contracten adviseren we rechtstreeks contact op te nemen met Adobe Stock.

Algemene gebruiksrechten met de Adobe Stock-licentie

Adobe Stock licentie

Op de overzichtspagina met Adobe Stock licenties staat dat de voorwaarden die je gaat lezen van toepassing zijn op licenties voor individuele accounts, Creative Cloud voor teams en VIP-accounts. Voor ondernemingen geldt een ander contract, waarvoor je op een aparte pagina moet klikken. 

Even relevant is het dat de licentieovereenkomst zelf de algemene gebruiksrechten vastlegt die worden gegeven voor visuele activa – stockfoto's, vectoren, illustraties, 3D-afbeeldingen en stockvideo's – die nogal veelomvattend zijn:

Adobe Stock algemene voorwaarden
Adobe Stock algemene voorwaarden
 • Niet-exclusief: De assets kunnen door vele andere gebruikers gelijktijdig met jou en op termijn in licentie worden gegeven. 
 • Eeuwigdurend: De activa kunnen zo lang als je wilt worden gebruikt; er zijn geen tijdsbeperkingen.
 • Wereldwijd: Gebruik de asset overal ter wereld of wereldwijd, allemaal met dezelfde licentie.
 • Niet overdraagbaar en niet in licentie aan anderen te geven: De Adobe Stock licentie wordt op jouw naam uitgegeven en alleen jij kunt het product gebruiken volgens de voorwaarden. Het is niet toegestaan om de beelden aan iemand anders in licentie te geven. 
 • Alle media: Gebruik de assets in ontwerpen voor publicatie via verschillende kanalen en media, zowel drukwerk, uitzendingen, digitaal als online, inclusief websites en sociale media.

Omdat we al decennia lang met de beste beeldbanken werken, beschouwen we Adobe Stock als een beeldbank met een uitgebreide en flexibele licentiemogelijkheden en relatief eenvoudig te hanteren voorwaarden.

Algemene beperkingen voor commercieel gebruik voor alle licenties

Licentiebeperkingen verschillen per type contract. Desondanks zijn de volgende beperkingen van algemene aard en kunnen ze niet worden omzeild met welke licentieoptie dan ook, dus het is belangrijk om te weten wat de meest relevante restricties zijn. Laten we eens kijken:

Adobe Stock algemene voorwaarden
Adobe Stock algemene voorwaarden

Om te beginnen mag je dus nooit de stockfoto opnieuw distribueren zoals je die van het platform hebt ontvangen. Dit omvat het aan iemand anders geven en anderen in staat stellen om het bestand ergens te downloaden – als je bijvoorbeeld de stockfoto op je website gebruikt, moet je de functie uitschakelen waarmee internetgebruikers het bestand met de rechtermuisknop van je pagina kunnen downloaden. 

Nog een belangrijke beperking betreft de rechten van derden en intellectueel eigendom. Stockbeelden zijn eigendom van kunstenaars en er staan vaak mensen op, dus je moet ervoor zorgen dat alles wat je ermee doet op geen enkele manier hun rechten (of die van iemand anders) schendt. Dit lijkt misschien wat ingewikkeld, maar het gaat vanzelf als je de overige licentievoorwaarden volgt. 

Daarnaast kun je een ontwerp dat Adobe Stock-gelicentieerde content bevat niet markeren of registreren als jouw auteurschap of eigendom. Dit zou voor zichzelf moeten spreken: omdat je geen eigenaar bent van de stockbestanden, kun je een ontwerp dat deze bestanden bevat niet claimen als jouw eigendom. 

Tot slot is er nog de clausule voor gevoelig gebruik. Adobe Stock staat je niet toe hun content te gebruiken in ontwerpen die verband houden met immorele of illegale onderwerpen, zoals pornografie, criminaliteit of geweldgerelateerde thema's. Maar ook andere onderwerpen die controversieel, aanstootgevend of onflatteus zijn, worden niet toegestaan: het promoten van tabaks- of alcoholgebruik, politieke ideologieën en religieuze onderwerpen, om er maar een paar te noemen. 

Volgens ons zijn deze beperkingen vrij standaard en logisch en staan ze creatieve behoeften doorgaans niet in de weg.

Adobe Stock standaard licentie

Zoals we al eerder opmerkten biedt Adobe Stock vier varianten van rechtenvrije licenties. De licentie die het meest wordt gebruikt is de standaard licentie, die als standaard wordt geleverd bij het merendeel van de visuele bestanden in hun bibliotheek. 

Dit zijn de geoorloofde toepassingen voor standaard Adobe Stock-assets: 

Adobe Stock licentie

Wat in het oog springt bij de standaard licentie is dat deze flexibel is. Het stelt je in staat om de foto's in elk medium te gebruiken (en vergeet niet, dit zijn rechtenvrije afbeeldingen, dus je kunt dezelfde afbeelding meerdere keren gebruiken in verschillende media zonder iets extra's te betalen), met een oplage- en kijklimiet van 500.000 kopieën/reproducties; daarnaast kun je het beeld gebruiken in werk voor klanten (slechts één klant per licentie) en je creatieve team toegang geven tot het originele bestand, wat uitermate handig is voor ontwerpers en bedrijfseigenaren. 

Er gelden wel beperkingen. Maar je kunt je er moeiteloos aan houden. 

Adobe Stock licentie

Een eerste beperking is het aantal kopieën voor zowel digitale als gedrukte formaten. Dit is een ruime limiet van 500.000 reproducties (of 500.000 kijkers) en de meeste projecten zullen hier ruim aan voldoen. Plus, het is opmerkelijk dat de kopieerbeperking niet van toepassing is op websites en sociale media (waar het zo veel moeilijker is om het aantal weergaven te controleren of zelfs te voorspellen), wat deze beelden ideaal maakt voor online gebruik. 

Verder is het niet toegestaan om het originele beeldbestand te delen of aan anderen ter beschikking te stellen nadat je deze van het platform hebt ontvangen. De reden hiervoor is dat de Adobe Stock licentie niet overdraagbaar is, en met uitzondering van je teamleden, kun je niemand toegang geven tot de afbeelding voor eigen gebruik. Minstens zo belangrijk is dat je de afbeelding niet kunt gebruiken in producten voor wederverkoop, zowel fysieke, zoals mokken of posters, als digitale, zoals grafische sjablonen. Er is sprake van een product voor wederverkoop wanneer de afbeelding deel uitmaakt van de kernwaarde en niet aanvullend of illustratief is. 

Een tekstboek afdrukken met foto's ter illustratie valt bijvoorbeeld onder een standaard licentie, maar het afdrukken van een ansichtkaart waarbij de foto de enige reden is waarom iemand een ansichtkaart zou willen afdrukken niet. 

Adobe Stock verbeterde licentie

Een bijzonderheid van de medialicenties van Adobe is de introductie van een “tussenliggende” licentie tussen de veel gebruikte standaard en uitgebreide licentie. Ze noemen het “Verbeterd”. 

De verbeterde licentie is beschikbaar voor stockvideo's, sjablonen, 3D-activa en alle activa binnen hun Premium-collectie.

Adobe Stock licentie

Bij een verbeterd contract ontvang je alle rechten uit de standaard overeenkomst, maar kun je ook onbeperkte reproducties en weergaven toevoegen. 

Adobe stock licentie: veelgestelde vragen, voorwaarden, prijzen en meer 2

Het verbod om de afbeelding te gebruiken in producten voor wederverkoop en alle algemene beperkingen zijn nog steeds van toepassing. 

Het is volgens ons belangrijk om hier te benadrukken dat de verbeterde licenties niet optioneel zijn: je mag een asset niet veranderen van een uitgebreide licentie naar een standaard licentie, of vice versa.

Adobe Stock uitgebreide licentie

De meeste afbeeldingen op Adobe Stock komen in aanmerking voor een uitgebreide licentie, die je voor het downloaden handmatig moet selecteren omdat alle afbeeldingen standaard worden geleverd met een standaard of verbeterde licentie. Opgemerkt moet worden dat deze reeks gebruiksrechten duurder is dan de eerder besproken Adobe Stock licenties. 

Adobe Stock licentie

Kies je voor een uitgebreide licentie, dan krijg je alles in de standaard en verbeterde versies plus het belangrijke recht om de afbeelding te gebruiken in een product dat je met winst wilt verkopen, zoals merchandise. 

De enige restricties die van toepassing zijn op uitgebreide licenties zijn de algemene restricties die we hierboven hebben genoemd.

De beperkte licentie – Adobe Express speciale voorwaarden

Adobe Stock heeft een aantal bestanden beschikbaar in Adobe Express, een alles-in-één ontwerp-app voor niet-professionele gebruikers. Deze bestanden worden aangeboden als betaalde premium content en worden geleverd met een speciale licentie met de toepasselijke naam “Beperkte licentie – Adobe Express”. Bij het navigeren door de Express-bibliotheek kun je de premium bestanden met beperkte licentie herkennen aan het kroonicoontje. 

Adobe Stock licentie

Deze gebruiksdekking staat je toe om de afbeeldingen te gebruiken binnen de Express-app, ze op te nemen in een ontwerp dat is gemaakt op het platform, ze te downloaden en ze binnen dat ontwerp te publiceren buiten het Adobe-ecosysteem. 

Adobe Stock licentie

Behalve dit kun je verder niets doen. De afbeelding kan niet worden gedownload of gebruikt buiten de Express-app en je kunt deze niet gebruiken in een ander Express-ontwerp nadat je betaalde abonnement is verlopen. Alle andere restricties van de standaard licenite gelden ook. 

Voorwaarden voor AI-gegenereerde bestanden op Adobe Stock

Dit bedrijf is, zoals je misschien wel weet, ook eigenaar van Adobe Firefly, een familie van generatieve AI-modellen die geïntegreerd zijn in verschillende Adobe-apps om AI-beeldbewerking en AI-beeldgeneratie mogelijk te maken, zoals Adobe Stock Generate, waar je aangepaste AI-afbeeldingen kunt maken aan de hand van tekstaanwijzingen.

Deze modellen zijn uitsluitend getraind met de Adobe Stock en andere geautoriseerde content, zodat ze commercieel veilig te gebruiken zijn. Als gevolg van deze connectie bevatten de licentievoorwaarden een sectie speciaal voor AI-gegenereerde assets. Dit geeft extra betrouwbaarheid aan de output van Firefly en vereist dat je op de hoogte bent van de voorwaarden voor AI-gegenereerde beelden om ze zonder risico te kunnen gebruiken. 

Allereerst moet je je nauwgezet houden aan de gebruiksregels voor Adobe Firefly, die onder meer restricties voor het creëren van schadelijke content en een authenticiteitseis bevatten. Houd je jezelf aan deze regels, dan ben je beschermd door het vrijwaringsbeleid van Adobe Stock, waarmee je bescherming krijgt tegen claims over inbreuk op auteursrechten over de uitvoer. 

Adobe Stock licentie

Ten aanzien van beperkingen: niet alle Firefly uitvoer komt in aanmerking voor schadeloosstellingsdekking. Alleen uitvoer die is gemaakt door gebruikers met een Creative Cloud voor teams-account met een Pro-bewerkingsplan komt in aanmerking voor deze termijn. Maar alle gebruikers dienen zich te houden aan de Firefly richtlijnen voor gebruikers. 

Vrijwaringsbeleid in alle licentieopties

De laatste belangrijke component van deze licentieovereenkomst waar je van op de hoogte moet zijn, is het vrijwaringsbeleid. Dit is hoe het bedrijf de rechtmatigheid van zijn activa en licenties waarborgt, en het voegt waarde toe aangezien het je beschermt tegen mogelijke juridische problemen. 

Adobe Stock algemene voorwaarden
Adobe Stock algemene voorwaarden

De voorwaarden van Adobe Stock voor schadeloosstelling zijn relatief simpel. Op voorwaarde dat je alle bepalingen van de overeenkomst naleeft bij het gebruik van de stockbeelden of de door Firefly gegenereerde afbeeldingen, dekken ze alle juridische kosten in verband met claims wegens inbreuk op het auteursrecht die tegen je worden ingediend voor het gebruik ervan. 

Adobe Stock algemene voorwaarden

Ze stellen een limiet van $10.000 per asset vast voor de dekking van de schadeloosstelling. Hoewel dit technisch gezien een beperking is, is dit een standaard schadeloosstellingsbedrag in de sector en meestal toereikend. 

Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om je altijd aan de gebruiksvoorwaarden te houden. Zoals je ziet, als je je niet aan de voorwaarden houdt, verlies je het recht op schadeloosstelling als er zich een probleem voordoet.

Adobe Stock licentie – veelgestelde vragen (FAQ) 

Voordat we afsluiten, beantwoorden we eerst de meest gestelde vragen over Adobe Stock licenties.

Welk type licentie krijg ik met lidmaatschap-downloads?

De meeste beelden zijn voorzien van een standaard licentie. Bij een aantal lidmaatschappen is het mogelijk om een met 20% korting een uitgebreide licentie te kopen.

Kan Adobe Stock commercieel worden gebruikt?

Ja. De rechtenvrije afbeeldingen van Adobe Stock mogen commercieel worden gebruikt voor bijvoorbeeld marketing en reclames. En met de uitgebreide Adobe Stock licentie mag je de beelden zelfs gebruiken in merchandising en producten voor wederverkoop. Let op: Er zijn ook redactionele afbeeldingen beschikbaar op dit platform. Deze zijn uitsluitend voor redactioneel gebruik en kunnen niet commercieel worden gebruikt.

Hoeveel kost een Adobe Stock licentie?

Een licentie in Adobe Stock varieert in kosten, wat afhangt van meerdere factoren, zoals welke rechten erin zijn inbegrepen en op welk onderdeel de licentie van toepassing is. Licenties voor afbeeldingen kosten bijvoorbeeld tussen de € 0,21 en € 79,99 per stuk.

Zit er geen auteursrecht op Adobe Stock afbeeldingen?

Nee. Alle content van Adobe Stock is auteursrechtelijk beschermd. Ze verkopen licenties waarmee je de content op meerdere manieren rechtmatig kunt gebruiken. Maar je koopt het auteursrecht niet en heft het ook niet op.

Kan ik gratis verkopen op Adobe Stock?

Ja. Lid worden van Adobe Stock om je foto's te verkopen is gratis. Het bedrijf krijgt wel een commissie voor elke verkoop die je op hun platform doet.

Adobe Stock-licenties zijn voor iedereen

Volgens onze expert zijn de Adobe Stock licentie-opties zo ontworpen dat ze aan de behoeften van elke ontwerper voldoen. Dankzij de vele licentieovereenkomsten kan iedereen profiteren, van grote wereldwijde merken tot onafhankelijke contentmakers en kleine bedrijven.

Ondanks dat de voordelige prijzen voor rechtenvrije afbeeldingen het geschikt maken voor alle budgetten, zijn wij van mening dat visuele creatieve professionals die Adobe Creative Cloud-software gebruiken in hun workflows het meeste profijt hebben van de service.

Heb je een vraag over de Adobe Stock licenties? Laat deze hieronder in een reactie achter. We geven graag antwoord als we kunnen!

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo