11 AI-fotobewerking technieken om je beelden te verbeteren

Geavanceerde AI-technologie veroorzaakt een revolutie in de wereld van grafisch ontwerp en zorgt voor krachtige tools en functies om fotobewerking beter beheersbaar en efficiënter te maken. Met behulp van AI-beeldbewerking kun je het creatieproces van visuele content op meerdere manieren aanpassen.

Door gebruik te maken van geavanceerde, populaire en gebruiksvriendelijke tools voor AI-fotobewerking is het mogelijk om verschillende aspecten van je beeldbewerking te automatiseren en te vereenvoudigen en tegelijkertijd je resultaten te verbeteren en je creatieve grenzen te verleggen, zonder dat je hiervoor speciale vaardigheden nodig hebt.

We geven hier 11 AI-fotobewerkingstrucs om je visuele content in slechts enkele muisklikken te verbeteren en je op weg te helpen met generatieve AI en AI-foto-apps.

Speciale aanbieding

11 AI-fotobewerking technieken om je beelden te verbeteren 2Stockphotos.com AI BG Verwijderaar” />

Stockphotos.com AI BG Verwijderaar

GRATIS*
*10 gratis verwijderingen – Exclusieve aanbieding
De BG Remover van Stockphotos.com werkt met slimme AI-technologie om in één klik achtergronden van foto's te verwijderen! Makkelijk, snel en zeer effectief.
Als extra bonus kun je de achtergrond van 10 foto's helemaal gratis verwijderen (normale aanbieding is 3 gratis verwijderingen) en een voordelig pakket voor het verwijderen van achtergronden kiezen om door te gaan met het bewerken van foto's met de beste resultaten!

De belangrijkste punten van dit artikel

Kort overzicht: Waarom een AI-fotobewerker alles makkelijker maakt

Ongeacht je creatieve behoeften en ontwerpvaardigheden is het heel zinvol om een AI-fotobewerkingsprogramma te gebruiken. Dit is een kort overzicht van de manieren waarop dit soort applicaties een game-changer zijn voor het maken van visuele content en grafisch ontwerp:

 • Als je creativiteit vaak wordt geconfronteerd met budget- of tijdsbeperkingen, gebruik dan een AI-fotobewerkingsprogramma waarmee je een foto kunt bewerken zodat deze er precies zo uitziet als je in gedachten hebt, gewoon met je computer en in een mum van tijd.
 • Geen ontwerpvaardigheden – De meest efficiënte traditionele programma's voor fotobewerking hebben een aanzienlijke leercurve, maar een AI-fotobewerkingsprogramma is gebruiksvriendelijk, zodat je intuïtief en zonder complexe vaardigheden afbeeldingen kunt maken.
 • Voor een optimale workflow – Zelfs als je een geoefend fotobewerker bent, zijn er veel taken die je tijd in beslag nemen. AI-bewerkingsfuncties kunnen deze taken direct en met vrijwel identieke resultaten uitvoeren, terwijl je nog steeds creatieve controle hebt, zodat je meer inspirerend, kunstgerelateerd werk kunt doen.

BONUS: Afbeelding opschalen

Meestal hoef je niet zoveel aan een foto te veranderen, behalve de beeldkwaliteit – je hebt bijvoorbeeld wazige foto's die perfect zouden zijn voor je ontwerp als ze er scherp uitzagen, of je hebt de ideale foto, maar hij is gewoon te klein voor je gebruiksdoel.

Image Upscaler voor AI-fotobewerking
Stockphotos.com Image Upscaler

De kunstmatige intelligentie die wordt toegepast op beeldverbetering is hiervoor de perfecte oplossing. Veel programma's kunnen beelden van lage kwaliteit verbeteren en ze verkleinen naar grotere en kleinere formaten zonder aan definitie in te boeten. Ze worden beeldupscalers genoemd en deze maken gebruik van verschillende AI-technieken om het hele proces te automatiseren. Hiermee bespaar je tijd en krijg je foto's van hoge kwaliteit in een paar seconden!

Een afbeelding opwaarderen met AI

Heel makkelijk!

 • Open de gekozen upscaler voor afbeeldingen in je browser
 • Upload de foto die je wilt verbeteren of vergroten
 • Selecteer de gewenste nieuwe resolutie of grootte en druk op de Start-knop.

Dat is alles! Je foto wordt automatisch verbeterd en de nieuwe versie in een hogere resolutie is klaar om te downloaden en te gebruiken.

Uitzoomen 

Heb je een foto die een groter frame nodig heeft? Wil je een foto “uitzoomen” voor een betere compositie? Met AI is dat mogelijk.

https://getimg.ai/ homepage
Getimg.ai Outpainting

Je kunt generatieve AI-technologie automatisch het aantal pixels van de afbeelding laten analyseren en een groter kader laten “overschilderen” of opvullen met nieuwe pixels waarvan de inhoud naadloos overeenkomt met het origineel, waarbij het wordt omgezet in een grotere scène.

Dit is ideaal om een indringender en dynamischer beeld te maken, meer negatieve ruimte voor je tekst te creëren of gewoon verschillende compositie-ideeën uit te proberen.

Pro Tip: Zorg ervoor dat de beeldverhouding van de foto zo veel mogelijk behouden blijft om kwaliteitsverlies te voorkomen.

TOOLS OM UIT TE ZOOMEN
Firefly van Adobe voor generatieve vulling in Photoshop en Adobe Express
Canva Magic Edit (alleen beschikbaar voor gebruikers van Canva Pro)
Shutterstock Generate's ontwerpassistent – binnenkort beschikbaar.
Getimg.ai

Hoe uit te zoomen

Alle tools met deze “intelligente vulfunctie” werken op dezelfde manier:

 • Upload de afbeelding die je wilt bewerken
 • Selecteer de canvasgrootte die moet worden gevuld (via paneelbediening of met een sleepgereedschap)
 • Klik op de generatieve AI-functie – mogelijk wordt er een tekstveld geopend waarin je de instructie kunt typen om het canvas te vullen met een bijpassende achtergrondscène, of misschien is er een knop voor “uitzoomen” beschikbaar. 

Heel gebruiksvriendelijk!

Ongewenste objecten verwijderen

Het is vervelend als je het perfecte plaatje voor je ontwerp vindt, maar dat ene ongewenste element maakt de anders ideale compositie ongeschikt.

Canva Magic Eraser
Canva Magic Eraser

Objecten verwijderen uit een opmaak van een foto is al enige tijd mogelijk, maar vroeger vereiste het aanzienlijke beeldbewerkingsvaardigheden en toegang tot softwaretools op pro-niveau. Dankzij AI-afbeeldingsbewerkingsprogramma's is het nu echter eenvoudig en snel door geselecteerde objecten automatisch uit je afbeelding te verwijderen zonder een spoor achter te laten.

AI TOOLS VOOR HET WISSEN VAN ONGEWENSTE OBJECTEN

Hoe ongewenste elementen uit afbeeldingen te verwijderen

De meeste AI-foto-apps met een verwijderfunctie werken als volgt:

 • Selecteer het ongewenste object: deze tools zijn vaak heel gericht zodat je op een object kunt klikken en ze identificeren automatisch de randen
 • Verfijn indien nodig de selectie van het object handmatig
 • Klik op de functie AI-assistentie: afhangend van de app kan deze een knop hebben om automatisch te verwijderen of je een tekstveld geven om de opdracht in te typen.

Is dat inderdaad niet makkelijker en sneller dan ooit tevoren?

Objecten aan je foto's toevoegen

Een object of afbeelding aan een bestaande foto toevoegen is niets nieuws. Productfoto's, advertenties en andere creatieve projecten maken al langer gebruik van deze techniek. Het vergt tijd en vaardigheid om een object op een natuurlijke manier in een foto in te voegen. Je moest ook het geïsoleerde object aan de ene kant hebben en de bestemmingsafbeelding aan de andere kant.

Photoshop Generative Fill
Adobe Photoshop Generative Fill

Dankzij generatieve AI is dit verleden tijd. Met verschillende AI-tools voor beeldgeneratie kun je elk object dat je maar kunt bedenken in je afbeelding invoegen door gewoon op te geven wat dat object moet zijn. Dat gaat veel sneller en het resultaat is veel boeiender en mooier.

TOOLS VOOR HET TOEVOEGEN VAN AI-GEGENEREERDE OBJECTEN IN FOTO'S
Photoshop Generative Fill – Aangestuurd door Adobe Firefly is het toevoegen van AI-gegenereerde elementen een van de belangrijkste voordelen van deze functie.
Shutterstock Generate – De op Dall-E gebaseerde AI-afbeeldingsgenerator van Shutterstock kan spoedig worden geïntegreerd in de Creative Flow-tools, zodat je AI-gecreëerde objecten in foto's kunt invoegen.
Canva Magic Edit & Text-to-Image – het hulpmiddel voor het genereren van afbeeldingen via AI van het ontwerpplatform introduceerde onlangs het toevoegen van objecten met behulp van AI.
Getimg.ai – de AI-editor die het allemaal kan.

Hoe objecten in afbeeldingen invoegen

Dit is in het kort hoe je dit kunt doen met de meeste AI-programma's voor het bewerken van afbeeldingen:

 • Upload een foto
 • Selecteer het deel in de foto waarin het nieuwe object moet worden toegevoegd
 • Open de generatieve AI-functie en typ een beknopte tekstbeschrijving van het element dat moet worden toegevoegd
 • Het programma maakt synthetisch een object dat voldoet aan je beschrijving en geeft het weer op precies de plek die je hebt geselecteerd

Ondanks dat het een paar pogingen en correcties kan vergen om het nieuwe object er precies zo uit te laten zien als je voor ogen had – denk bijvoorbeeld aan het afstemmen van de belichting en het perspectief van het nieuwe element op de rest van de afbeelding – is het zeker een veel sneller en gemakkelijker proces dan voorheen.

Achtergrond van afbeeldingen wijzigen

De achtergrond van een foto veranderen kan de uitstraling en sfeer compleet veranderen en een nieuwe sfeer creëren voor jouw beeldmateriaal. Het is een fantastische manier om foto's opnieuw te gebruiken en je ontwerpen op te fleuren, maar ook om afbeeldingen met een drukke achtergrond te verbeteren en contrast toe te voegen aan de belangrijkste onderwerpen.

https://bgremover.stockphotos.com/nl homepage
Stockphotos.com BG Remover

Dankzij AI-technologie is het wijzigen van de achtergrond van een afbeelding eenvoudiger dan ooit, zelfs als je geen ontwerpvaardigheden hebt! AI-fotobewerkingsprogramma's detecteren automatisch de achtergrond in je foto en kunnen deze in één snelle beweging verwijderen.

AI-APPS voor achtergrond verwijderen
Stockphotos.com BG Remover (verwijder achtergronden met één muisklik)
Adobe Express & Adobe Photoshop (AI-functies)
Canva achtergrondverwijderaar (alleen te gebruiken met Canva Pro)
Shutterstock Create (deel van Shutterstock Creative Flow, gratis bij Shutterstock-abonnement)
Getimg.ai
Picsart verwijdertool
Luminar Neo AI-verwijdering

Achtergrond van een afbeelding verwijderen

Eigenlijk doen alle AI-beeldbewerkers dit op dezelfde manier:

 • Upload de afbeelding die je wilt aanpassen.
 • Wis de achtergrond automatisch: bepaalde programma's hebben een knop “achtergrond verwijderen”, terwijl je bij andere de achtergrond kunt selecteren en dan de opdracht kunt geven om deze te verwijderen. De door ons aanbevolen apps doen dit heel precies, maar met een aantal apps kun je het resultaat ook verfijnen.
 • Hierbij kun je creatief zijn: maak gebruik van generatieve AI om een geheel nieuwe achtergrond te maken via een tekstprompt, of selecteer gewoon een vooraf ingestelde achtergrond, of importeer zelfs een achtergrond van een andere afbeelding die je hebt.

Met deze drie simpele stappen creëer je een nieuwe afbeelding in een handomdraai.

Gelaatsuitdrukkingen veranderen

De combinatie van AI-beeldbewerking en generatieve AI is een magische combinatie waarmee de gezichtsuitdrukking van een persoon op een foto op een natuurlijke manier kan worden aangepast.

Toch is het geen toverkunst. Het draait allemaal om geavanceerde AI-algoritmes die de originele uitdrukking van een gezicht in een afbeelding analyseren. De software past vervolgens van duizenden andere gezichten geleerde patronen toe om de doeluitdrukking op basis daarvan aan te passen.

Adobe Firefly ai-fotobewerking
Adobe Firefly Generative Fill Inpaint

Dit wil zeggen dat je met deze AI-fotobewerking de emoties die een foto oproept nu totaal kunt veranderen zonder dat je de foto opnieuw hoeft te maken en dat je het bereik van je beeldmateriaal snel en voordelig kunt uitbreiden. Stel je voor dat je het model blijer laat kijken over het gebruik van je product of dat je een stockfoto met een neutraal gevoel verandert in een foto die passie uitstraalt. Een absolute meerwaarde!

AI-TOOLS VOOR HET VERANDEREN VAN GELAATSUITDRUKKING OP EEN FOTO

Hoe de uitdrukking van een persoon op foto's veranderen met AI-fotobewerking

Hoe geavanceerd deze bewerking ook is, de AI-technologie regelt het helemaal:

 • Upload de foto die moet worden bewerkt.
 • Selecteer het gezicht van de persoon van wie de gezichtsuitdrukking je wilt wijzigen.
 • Open de generatieve AI-functie en typ je opdracht in om de uitdrukking te veranderen in wat je maar wilt (blij, glimlachend, verdrietig, fronsend, enz.).

Door dit te doen, zie je meestal binnen een minuut al resultaten. Het kan uiteraard een paar pogingen kosten voordat je precies de uitdrukking krijgt die je wilt en een natuurlijke blik.

Leeftijd, geslacht, etniciteit wijzigen

Een andere geweldige manier waarop je met AI-fotobewerking afbeeldingen kunt aanpassen, is door te veranderen hoe de geportretteerden eruitzien.

Daarbij gaat het niet alleen om het korter maken van iemands haar of het veranderen van een serieuze uitdrukking in een glimlach: het is nu ook mogelijk om mensen er jonger of ouder uit te laten zien, iemand er mannelijker of vrouwelijker uit te laten zien, of ze een andere etnische achtergrond te geven, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Handig om foto's inclusiever te maken en ervoor te zorgen dat ze aansluiten bij jouw doelgroep. Uiteraard zijn sommige van deze concepten gevoelige onderwerpen in de samenleving van nu. Dergelijke veranderingen moeten dan ook altijd op een verantwoordelijke manier en vanuit een ethische en respectvolle intentie worden aangebracht.

Deze bewerking kun je ook gebruiken om portretten te verbeteren: ogen ophelderen, huid gladstrijken, enz.

APPS VOOR HET VERANDEREN VAN HET UITERLIJK

Het uiterlijk van een persoon in foto's wijzigen

Als je eenmaal de afbeelding die je wilt bewerken in het gekozen programma hebt geïmporteerd, is het veel simpeler dan je zou denken:

 • Selecteer de onderwerpen die je wilt wijzigen.
 • Open de generatieve functie voor AI-fotobewerking.
 • Selecteer de beoogde wijziging (verouderen/verjongen, enz.) of voer de tekstprompt in die het programma opdraagt een dergelijke wijziging uit te voeren.

De aangepaste versie van je onderwerpen krijg je al snel voorgeschoteld en je kunt zoveel blijven aanpassen als je wilt tot ze er precies zo uitzien als je voor ogen had.

Specifieke visuele elementen wijzigen

In sommige gevallen is het niet het onderwerp dat je wilt veranderen, maar slechts één bepaald item dat eraan gerelateerd is.

Stel nu dat je een portret hebt van een vrouw die een blouse draagt, maar je zou willen dat ze in plaats daarvan een coltrui aan zou hebben. Of een afbeelding van een rode sportwagen die je mooi vindt als die maar zwart was geweest.

Adobe Generative Fill
Adobe Firefly Generative Fill

Met generatieve AI-fotobewerking kan dat nu. Hierdoor kun je je foto's snel en voordelig naar eigen wens aanpassen zonder dat je nieuwe vaardigheden hoeft te leren. Ongelofelijk.

TOOLS VOOR HET bewerken van ENKELE OBJECTEN in FOTO'S
Adobe Firefly en de krachtige functie in Photoshop, Generatieve Fill (Opvulling)
Canva Magic Edit
Getimg.ai
Shutterstock Generate (binnenkort)

Een object in een afbeelding bewerken

Het proces varieert van app tot app, maar in grote lijnen is dit wat er moet gebeuren:

 • Selecteer het object dat je wilt bewerken of het deel op de foto waar een nieuwe versie moet komen.
 • Start de generatieve AI-assistent en geef aan wat je wilt zien – zoals “bruine coltrui” of “zwarte matte lakafwerking”.
 • Bekijk of het resultaat naar wens is en pas het zo nodig aan via tekstaanwijzingen of andere functies voor het bewerken van foto's.

Personen anonimiseren

Het gebruik van foto's van mensen zonder hun uitdrukkelijke toestemming kan je een hoop juridische problemen opleveren, zeker als je ze commercieel gebruikt. In sommige gevallen is het zelfs beter om geen foto's van echte mensen te gebruiken, zelfs als je een modelvrijgave hebt getekend. Dat is bijvoorbeeld het geval bij gevoelige onderwerpen, waarbij niet iedereen het goed vindt dat zijn of haar foto (gezicht) met het onderwerp wordt geassocieerd.

Generated.Photos
Voorbeeld van anonimiseren van gezichten met Generated.Photos

Maak kennis met AI-beeldgeneratie en de innovatieve oplossing: foto's van niet bestaande mensen (neppersonen). Zo kun je nu afbeeldingen maken van realistisch uitziende mensen die in werkelijkheid niet echt bestaan en dus volkomen veilig zijn om te gebruiken in elk ontwerp.

Sterker nog, bepaalde AI-fotobewerking apps hebben nu foto-effecten waarmee je een persoon in een foto kunt anonimiseren door zijn of haar gelijkenis te vervangen door een onechte met AI gegenereerde gelijkenis. Klinkt futuristisch, toch is het realiteit!

TOOLS VOOR HET MAKEN VAN NIET BESTTANDE GEZICHTEN

Hoe maak je een nep-persoonsfoto met AI?

Om te beginnen zijn er talloze AI-afbeeldingsgeneratoren die nepportretten van personen kunnen genereren. Bovendien is het zelfs mogelijk om een licentie te nemen op valse, AI-gegenereerde menselijke portretten die al gemaakt en klaar voor gebruik zijn.

Om de kenmerken van een bestaand persoon te vervangen door een nepversie, doe je het volgende:

 • Selecteer de persoon op de foto.
 • Druk op de knop “anonimiseren” of schrijf een tekstprompt om het gezicht of lichaam te vervangen door een nieuw gezicht of lichaam. 
 • Controleer of de resultaten naar tevredenheid zijn.

Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat menselijke gezichten en lichaamsdelen (zoals handen) nog steeds een van de moeilijkste dingen is voor AI-beeldgeneratoren om te creëren, waarbij er nog steeds een aanzienlijke foutmarge is, met onnatuurlijke belichting of kleuren, verkeerd gevormde ogen of vingers, enz. Er is dus misschien extra tijd nodig om ervoor te zorgen dat het eindresultaat aan de gestelde eisen voldoet.

Afbeeldingen vermengen

Het samenvoegen van twee (of meer) afbeeldingen op een naadloze en natuurlijke manier was nog niet zo lang geleden voorbehouden aan de professionele beeldbewerker die softwaretools van topniveau gebruikte. Dat is nu niet meer het geval!

AI-beeldbewerkers kunnen nu helpen om afbeeldingen samen te voegen tot een nieuwe, unieke compositie zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Of je nu familiefoto's samenstelt ondanks dat iedereen zich in een ander deel van het land bevindt of een reclamefoto maakt met al je producten, het nut van deze tool is eindeloos.

SOFTWARE VOOR HET AUTOMATISCH SAMENVOEGEN VAN FOTO'S
Photoshop Generative Fill – Dit is een van de specialiteiten van deze functie
Canva Magic Edit

Foto's samenvoegen met AI-technologie

De simpelste manier om dit te doen is om gebruik te maken van de “content awareness” van AI om de pixels van alle afbeeldingen naadloos op elkaar af te stemmen:

 • Plaats de foto's naast elkaar op je canvas.
 • Selecteer de lege ruimte ertussen. 
 • Start de AI-bewerkingsfunctie en instrueer deze om de ruimte op te vullen door beide afbeeldingen in hetzelfde frame te integreren.

Tip: Indien nodig kun je de resultaten verfijnen. Met kleurcorrectie, het aanpassen van de belichting en nog veel meer kan de definitieve foto eruitzien alsof die er altijd al zo heeft uitgezien.

Beeldvariaties creëren

Hoe moet je te werk gaan als je verschillende ideeën voor de compositie van je foto wilt onderzoeken, maar je hebt geen serie opnamen van dezelfde fotoshoot en je kunt niet direct vergelijkbare foto's vinden?

Shutterstock Generate
Shutterstock Generate afbeeldingsvariaties op basis van een enkele tekstopdracht

Tot voor kort zou het antwoord zijn geweest: “Jammer, ga verder”. Maar nu is het mogelijk om met een AI-beeldbewerker in een handomdraai meerdere variaties op dezelfde foto te maken.

Met beeldvariaties vergroot je de mogelijkheden van je creativiteit en vind je voor elk concept het perfecte perspectief en de perfecte compositie. Niet slecht.

AI APPS OM VARIATIES TE MAKEN VAN FOTO'S

Hoe je afbeeldingsvariaties kunt maken

Dit is een van de makkelijkste om uit te voeren! Ga als volgt te werk:

 • Upload de afbeelding naar de AI-beeldbewerker.
 • Selecteer de functie voor het maken van variaties.
 • Bekijk de resultaten en maak een keuze, of ga verder met het maken van variaties op basis van de resultaten. 

Echt heel simpel!

Nieuwe afbeeldingen genereren

Dit is ongetwijfeld het paradepaardje van de AI-fotobewerking. Het vermogen om volledig nieuwe afbeeldingen te maken, vanuit het niets, gewoon door een beschrijving in te typen van wat je wilt zien.

Het is duidelijk wat de creatieve mogelijkheden zijn: je kunt een foto van de Saharawoestijn hebben, zelfs als je nog nooit in het buitenland bent geweest, of een foto van een surrealistisch dier dat je hebt verzonnen. De besparing in kosten en tijd spreekt ook voor zich.

Canva tekst naar beeld
Voorbeeld van een beeld met de tekst-naar-beeld app van Canva

Waarom staat dit kunstje dan niet hoger in het overzicht? Omdat AI-gegenereerde afbeeldingen tot nu toe niet op solide juridische grond kunnen worden gebruikt wat betreft auteursrecht en commercieel gebruik. Daarom is het verstandig om voorzichtig te zijn en AI-gegenereerde afbeeldingen met mate te gebruiken.

DE BESTE AI-BEELDGENERATOREN
Er zijn veel gratis en betaalde AI-beeldgeneratoren, maar onze favorieten zijn:
Shutterstock Generate
Adobe Firefly 
Canva Text-to-Image 
Getimg.ai 

Hoe je afbeeldingen genereert met AI

Het genereren van synthetische afbeeldingen is echt heel eenvoudig!

 • Open je favoriete AI-beeldgenerator. 
 • Geef je visie weer in het tekstveld – Hoe beter de prompt, hoe beter de resultaten. Probeer zo beschrijvend, gedetailleerd en ondubbelzinnig mogelijk te zijn.. 
 • Klik op de knop “Genereren”.

De meeste AI-fototools genereren batches van vier afbeeldingen gebaseerd op één prompt (variaties van de afbeelding) die je kunt beoordelen om de beste te selecteren. Enkele tools bieden ook de mogelijkheid om filters of presets toe te passen, prompts te herschrijven om de resultaten te verbeteren of je gekozen afbeelding verder te bewerken.

Veelgestelde vragen over AI-fotobewerking

De meest gestelde vragen over het bewerken van afbeeldingen met AI zullen we nu beantwoorden.

Wat is een AI-beeldbewerker?

AI-fotobewerkers maken gebruik van algoritmes voor machinaal leren en neurale netwerktechnologie om een beeld te analyseren en er automatisch bewerkingen aan te verrichten. Hierdoor kun je in essentie afbeeldingen bewerken als een professional, maar dan sneller en zonder dat je er ervaring voor nodig hebt.

Wat is de beste AI-beeldgenerator?

Dit antwoord is niet eenduidig: Wat betreft de afbeeldingsresultaten behoren apps als Midjourney, Getimg.ai of Stable Diffusion tot de best presterende. Het trainingsproces van deze programma's is in potentie echter problematisch met betrekking tot auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten, wat de afbeeldingen die ermee worden gemaakt net zo discutabel maakt.

AI-fotobewerking tools zoals Shutterstock Generate of Adobe Firefly zijn veel veiliger, omdat ze worden getraind met duidelijkere datasets en hun resulterende afbeeldingen een beetje ethischer zijn wat betreft auteursrechten.

Bestaat er AI voor het bewerken van foto's?

Ja, op AI gebaseerde fotobewerkingstools zijn al enige tijd in zwang. Adobe Photoshop heeft functies van AI-technologie in Adobe Sensei en dan is er nog software zoals Luminar Neo of Photo AI van Topaz Labs, die volledig op AI zijn gebaseerd. In 2023 krijgen we ook generatieve tools voor AI-fotobewerking.

Zijn er gratis programma's voor AI-fotobewerking?

Ja. Er zijn diverse fotobewerkingsprogramma's met AI die gratis kunnen worden gebruikt, of in ieder geval een gratis versie hebben. Van Dall-E 2 en Stable Diffusion tot Adobe Firefly en Canva Text-to-Image, er zijn tal van opties. Hier een overzicht van de beste gratis AI-beeldgeneratoren en beeldbewerkers.

AI-fotobewerking kan je beelden echt verbeteren

Onze lijst met 11 snelle en simpele maar geweldige technieken om AI-fotobewerking te gebruiken is nog maar het begin van een wereld vol creatieve mogelijkheden die AI-fototools bieden om betere en overtuigendere afbeeldingen te maken zonder tijd, geld of moeite te moeten investeren in het ontwerpproces.

Met AI-beeldbewerkingsprogramma's kun je op deze manieren afbeeldingen maken die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook de kijker versteld doen staan. Waarom wachten? Begin nu te experimenteren met deze AI-tips voor het bewerken van beelden en til je content naar een hoger niveau!

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo