Shutterstock bijdrager recensie – verdien met de verkoop van jouw beelden

shutterstock logo

Nieuwsgierig wat je kunt verdienen als Shutterstock bijdrager? Met de grote vraag naar stockfoto's kan het een uitstekende manier zijn om bij te verdienen, en Shutterstock is een van de grootste stockfotosites.

In deze Shutterstock bijdrager review bespreken we de voordelen van deelname aan het Shutterstock bijdragerprogramma, hoe je goedgekeurd kunt worden en de beste manieren om geld te genereren met Shutterstock. We besteden ook aandacht aan de voor- en nadelen van het lidmaatschap, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voordat je lid wordt.

Ontdek samen met ons wat er nodig is om met passie en succes foto's op Shutterstock te verkopen!

Dit zijn de belangrijkste punten:

Overzicht van het Shutterstock bijdrager-programma

Shutterstock bijdrager worden

Met het contributieprogramma op het Shutterstock-platform kunnen fotografen, illustratoren en videografen uit de hele wereld geld bijverdienen met de verkoop van hun werk. Dankzij het programma kunnen internationale bijdragers foto's, illustraties, muziek of videomateriaal uploaden naar de Shutterstock-bibliotheek en royalty's ontvangen wanneer deze items door kopers worden aangeschaft.

Het wereldwijde klantenbestand van Shutterstock telt bedrijven van iedere omvang en particulieren uit de hele wereld die beeldmateriaal uit de collectie gebruiken voor hun websites, marketingmateriaal, advertenties, boeken, tijdschriften en andere doeleinden.

Het bedrijf heeft ook hulpmiddelen en bronnen om stockfotografen te helpen het goedkeuringsproces te doorlopen en als partner het maximale uit hun Shutterstock-inkomsten te halen, waaronder lijsten met welk type beeldmateriaal het meest worden verkocht, handleidingen voor het maken van beter foto- of videobeelden, en een intelligente tool om het trefwoordgebruik voor beeldmateriaal te vereenvoudigen en te verbeteren.

Na goedkeuring door de medewerkers van Shutterstock, na beoordeling van een eerste serie foto's (of video's), worden de aanvragers officiële medewerkers van wie het werk kan worden verkocht in de stockfoto databank.

De meeste stockfotografen die een succesvolle bijbaan van Shutterstock hebben gemaakt, volgen een aantal beproefde methoden bij het uploaden van beeldcontent naar Shutterstock en andere beeldbanken. Bijvoorbeeld effectief gebruik van trefwoorden zodat klanten ze gemakkelijk kunnen vinden, het maken van hoge kwaliteit foto's of het opnemen van high-definition videobeelden, ervoor zorgen dat al het ingezonden materiaal uniek is; het maken van meerdere versies/hoeken van elke afbeelding/videoclip; en het maken van content waar veel vraag naar is op basis van fotografietrends.

Overigens adviseren veel deelnemers om geduld te hebben bij het wachten op je eerste verkoop, omdat het tijd kost voordat mensen je werk gaan kopen. Omdat de verdiensten per verkoop meestal klein zijn, kan het ook tijd kosten om het minimale uitbetalingsbedrag te bereiken en nog langer om een enigszins stabiel maandelijks inkomen te verdienen.

Voordelen van het Shutterstock bijdrager-programma

Door deel te nemen aan het Shutterstock bijdragerprogramma verdien je geld met je fotografische talenten en werk zonder veel geld of tijd te investeren.

Als je een bijdrager wordt, krijg je toegang tot een internationale marktplaats met miljoenen potentiële kopers voor jouw werk. Je hebt zelf de volledige controle over wat je aanbiedt. Elke keer dat iemand een van je foto's of video's downloadt, krijg je betaald, ook al is dat jaren later.

En niemand kan jouw beeldmateriaal downloaden zonder eerst te betalen; als ze dat doen, krijgen ze een licentie om jouw werk op vastgestelde manieren te gebruiken. Je behoudt wel het auteursrecht en kunt dezelfde afbeelding steeds opnieuw aan nieuwe kopers verkopen en er steeds weer aan verdienen.

Als bijdrager (contributor) heb je toegang tot exclusieve programma's en hulpmiddelen die je kunnen helpen je potentiële inkomsten te maximaliseren. Laten we dit per onderdeel bekijken:

Shutterstock marktplaats

Een enorme klantenkring en wereldwijde bekendheid:

Neem deel aan het bijdragerprogramma en krijg toegang tot een internationale marktplaats met miljoenen potentiële kopers. Meer exposure aan deze grote groep betekent mogelijk meer downloads. Tevens betekent het dat jouw werken over de hele wereld gebruikt en gezien kunnen worden.

Solide bedrijfsvoering:

Je hebt bij Shutterstock complete controle over wat je aanlevert – hoewel het bedrijf bepaalt wat het goedkeurt voor de collectie – en je krijgt betaald wanneer iemand een van je foto's of andere bestanden downloadt – ook als dit pas jaren later is.

Plus, niemand kan jouw foto's zomaar downloaden zonder daar eerst voor te betalen. Zodra ze dat doen, krijgen ze een licentie waarmee ze juridisch gedekt zijn om jouw werken op een bepaalde manier te gebruiken – er zijn opties voor standaard en uitgebreide licenties beschikbaar; een uitgebreide licentie heeft een hogere verkoopprijs – maar het verbiedt het gebruik dat jou of je werk negatief zou kunnen beïnvloeden.

Tot slot worden je beelden door de beeldbank beschermd tegen ongeautoriseerde downloads en worden de licentieprocessen namens jou afgehandeld.

Shutterstock bijdrager uitbetaling

Potentieel inkomen en makkelijke uitbetaling:

De royaltytarieven van Shutterstock (het percentage van de verkoopprijs dat zij je betalen voor elke verkoop) zijn niet de meest riante die er zijn (tussen 15% en 40% van de verkoopprijs); maar het bedrijf is zeer succesvol, heeft een groot klantenbestand en is bijzonder actief en serieus wat betreft hun marketingstrategieën, met als gevolg meer verkopen. Er is potentieel om hier meer te verdiensten te genereren dan bij andere stockfotosites.

Bijdragers krijgen maandelijks betaald via PayPal en andere online betaalmethoden wanneer ze minimaal $35 aan inkomsten hebben verdiend. Zo simpel is het.

Eenvoudig beoordelingssysteem:

De beeldcontent moet aan strenge kwaliteitsnormen voldoen voordat het in het programma wordt opgenomen. Het beoordelingsproces heeft betrekking op technische kwaliteit en commerciële waarde, zodat uitsluitend de beste foto's ter beschikking worden gesteld voor verkoop door klanten uit de hele wereld.

Makkelijk uploaden:

Het bijdragersportaal en de app voor bijdragers zijn heel gebruiksvriendelijk. Met een paar muisklikken in de interface van het Shutterstock bijdragerportaal kun je snel en zonder gedoe of technische kennis nieuwe stockbeelden aanleveren.

Shutterstock bijdrager tools

Toegang tot exclusieve tools en hulpbronnen:

Als bijdrager heb je toegang tot handige hulpmiddelen zoals automatische en intelligente trefwoorden, tips, workshops en uitleg over verschillende creatieve en commerciële onderwerpen om beeldmateriaal te verkopen, overzichten van het soort content waar kopers vooral naar op zoek zijn, jaarlijkse trends en meer – allemaal om de verkoop te stimuleren en het winstpotentieel nog verder te vergroten.

Shutterstock bijdrager hulpbronnen

Ondersteuning van de creatieve community:

Shutterstock representeert een wereldwijde community die bestaat uit duizenden ontwerpers die hun kennis delen via forums, blog posts en andere informatiebronnen, zodat je altijd ondersteuning kunt vinden als dat nodig is.

Deelname aan het Shutterstock bijdrager-programma is een fantastische kans om geld te krijgen voor je creatieve werken en je portfolio onder de aandacht te brengen. Laten we nu eens kijken hoe je als bijdrager van Shutterstock wordt goedgekeurd.

Shutterstock community

Hoe word ik goedgekeurd als Shutterstock bijdrager?

Toegelaten worden als Shutterstock bijdrager is de eerste stap voor wie geld wil genereren met zijn of haar fotografie of illustraties op deze website. Om goedgekeurd te worden, moet je aan bepaalde criteria voldoen en voorbeelden van je werk opsturen ter beoordeling.

Voorbeelden aanleveren

De eerste stap om een Shutterstock bijdrager te worden is het inzenden van voorbeelden van je creaties. Hiervoor moet je 10-15 beeldbestanden uploaden die de kwaliteit en variatie van je werk laten zien. Let erop dat ze een hoge resolutie hebben, scherp gedefinieerd zijn, goed gecomponeerd zijn en vrij zijn van onvolkomenheden zoals ruis. Maak foto's met verschillende onderwerpen, zodat kopers meer opties hebben bij het zoeken naar stockfoto's of illustraties.

Een medewerker van Shutterstock zal je voorbeelden beoordelen en goed- of afkeuren inclusief feedback in geval van afkeuring. Word je goedgekeurd, dan gaan je afbeeldingen online en zijn ze beschikbaar voor verkoop, en kun je beginnen met het indienen van meer content om je portfolio uit te breiden en je kansen op verkoop te vergroten. Word je afgewezen, dan kun je aan de afwijzingspunten werken en het opnieuw proberen.

Voldoen aan de criteria

Afgezien van het indienen van voorbeeldafbeeldingen die aan bepaalde vereisten voldoen, zijn er nog andere criteria waaraan jij en je afbeeldingen moeten voldoen om te worden geaccepteerd als Shutterstock bijdrager.

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn en een Shutterstock-account op je eigen naam aanmaken.
 • Jij moet de auteursrechthebbende zijn van alle content die je indient en de licentievoorwaarden begrijpen die gelden als ze worden verkocht op het platform.
 • Je moet originele content aanleveren die het werk van iemand anders niet kopieert of er sterk door beïnvloed is.
 • Mocht je de beelden willen verkopen voor commercieel gebruik, dan mogen ze geen auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten, zoals handelsmerken of logo's, tenzij je schriftelijke toestemming hebt van de betreffende eigenaar.
 • Bij foto's voor commercieel gebruik moeten de personen die herkenbaar in beeld zijn, een model release ondertekenen; hetzelfde geldt voor particuliere eigendommen zoals gebouwen of handelsmerken – die moeten een property release bevatten.

Dit en enkele andere vereisten met betrekking tot het soort content dat je kunt uploaden, de minimale en maximale bestandsgrootte voor een foto, normen voor eps-bestanden, en dergelijke, staan gedetailleerd in de Content Submission Guidelines van Shutterstock en omvatten bijvoorbeeld ook geen beledigend materiaal zoals naaktheid of geweld.

Zodra aan deze eisen is voldaan, zal het doorgaans 1-2 weken duren voordat jouw aanvraag door de medewerkers van Shutterstock is beoordeeld, die zullen bepalen of je aan hun normen voor toelating tot het programma voldoet.

Bij goedkeuring kun je content gaan uploaden op hun platform, waar klanten wereldwijd deze direct kunnen kopen.

Met de juiste vaardigheden en voorbereiding kan iedereen worden goedgekeurd als Shutterstock bijdrager. Laten we nu eens kijken naar enkele goede manieren om geld te verdienen via Shutterstock.

Beste werkwijzen om geld te verdienen met Shutterstock

Geld verdienen met Shutterstock is nu moeilijker dan tien jaar geleden. De concurrentie is groot, met honderdduizenden bijdragers en miljoenen afbeeldingen die ter beschikking worden gesteld.

Om er zeker van te zijn dat je daadwerkelijk geld kunt verdienen met je foto's en je inkomsten kunt maximaliseren, is het belangrijk om de goede werkwijzen voor het verdienen van geld op Shutterstock te kennen.

Creëer content van hoge kwaliteit

Content van hoge kwaliteit is de sleutel om geld te genereren via Shutterstock. Kopers willen foto's en videobeelden van hoge kwaliteit waarmee ze professionele projecten kunnen maken. Focus bij het maken van content op het creëren van commerciële kwaliteit: afbeeldingen die er niet alleen mooi en technisch professioneel uitzien, maar ook een sterke commerciële aantrekkingskracht hebben – dit zal ervoor zorgen dat klanten eerder geneigd zijn jouw creaties te kopen voor gebruik in hun projecten voor bijvoorbeeld marketing en reclame. Doe daarnaast onderzoek naar populaire onderwerpen en trends om content te creëren die voldoet aan de behoeften en wensen van de klant.

Wat de kwantiteit betreft: hoeveel foto's je uploadt en hoe vaak, kan van invloed zijn op je verdienpotentieel. Zelfs op dit moment, nu er elke minuut een enorm aantal foto's wordt geüpload, is de handel in stockfoto's gebaseerd op volume: hoe meer foto's je online hebt, hoe groter de kans om je foto's te verkopen.

Vind ontbrekende content

Nog een manier om als Shutterstock bijdrager maximaal te verdienen is door hiaten oftewel leemtes in het bestaande contentaanbod te vinden en die op te vullen met nieuwe afbeeldingen of videoclips die je zelf hebt gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld foto's maken van unieke locaties of evenementen of aangepaste illustraties of animaties maken op basis van de wensen van klanten. Door dit te doen, onderscheid je je van andere bijdragers die soortgelijke producten aanbieden – wat je een voorsprong geeft wanneer het moment aanbreekt waarop klanten hun aankoopbeslissingen nemen.

Optimaliseren van zoekwoorden

Het optimaliseren van zoekwoorden draagt ten slotte bij tot een betere zichtbaarheid van je werken op de pagina's met zoekresultaten (SERP's). Voeg trefwoorden toe die betrekking hebben op het onderwerp van de afbeelding/video, zodat klanten het gewenste beeldmateriaal snel en gemakkelijker kunnen vinden. Probeer ook niet te veel zoektermen in beschrijvingen te stoppen, omdat dit een negatieve invloed kan hebben op de SERP-ranking; kies uitsluitend woorden die het te koop aangeboden product nauwkeurig beschrijven.

Door deze goede methoden voor het verdienen van geld op Shutterstock toe te passen, kun je je inkomsten maximaliseren en ervoor zorgen dat jouw content voor kopers aantrekkelijk is. We zullen nu kijken naar de voor- en nadelen van Shutterstock.

Shutterstock bijdrager platforms

Shutterstock bijdrager zijn: de voor- en nadelen

Voordelen
 • Shutterstock bijdragers kunnen geld verdienen aan het werk dat ze maken met heel weinig investeringen en zich bijna uitsluitend richten op de creatieve kant van fotografie; het beheren van een e-commerce website, het regelen van licenties of het rechtstreeks contact met klanten is niet nodig.
 • Met de juiste afbeeldingen kunnen bijdragers een vast neveninkomen genereren. Vooral voor mensen met een passie voor fotografie die geld willen verdienen en voor professionele fotografen die een inkomstenstroom aan hun bedrijf willen toevoegen, is dit een interessante optie.
 • Het proces om bijdrager te worden is heel eenvoudig: je hoeft slechts een aanvraagformulier in te vullen en enkele voorbeeldfoto's ter beoordeling aan te leveren. Nadat deze zijn goedgekeurd, kun je eenvoudig je eigen foto's en video's naar het platform uploaden.
 • Je behoudt het volledige eigendom van jouw content als deze eenmaal is geüpload, wat inhoudt dat je deze desgewenst kunt blijven gebruiken of elders in licentie kunt geven – terwijl je nog steeds royalty's verdient via de verkoop bij Shutterstock.
 • Op voorwaarde dat je content voldoet aan bepaalde normen (die in detail worden toegelicht op de website), is er geen limiet aan hoeveel geld je als bijdrager kunt verdienen – dat maakt dit een prima mogelijkheid voor creatieve professionals die hun inkomen willen aanvullen of zelfs een bedrijf willen opbouwen rond stockfotografie/videodiensten – hoewel dat laatste tegenwoordig moeilijker realiseerbaar is.
 • Het leveren van materiaal geeft fotografen ook toegang tot exclusieve voordelen zoals het verdienen aan verwijzingen, uitnodigingen om hun werk te verkopen op partnersites of nieuwe collecties, en nog veel meer.
Nadelen
 • Bijdragers moeten de richtlijnen van Shutterstock nauwgezet volgen bij het aanleveren van content; gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot schorsing of beëindiging van iemands account zonder voorafgaande waarschuwing.
 • De inkomsten per verkoop zijn heel klein, soms maar een paar cent per verkochte afbeelding. Daarom kan het aanvankelijk een tijdje duren om de uitbetalingsdrempel te bereiken, en er is geen garantie dat een bepaald beeld na verloop van tijd consistente inkomsten zal genereren. Het merendeel van de stockfotografen heeft de neiging om naast Shutterstock ook naar andere sites te uploaden om zo een groter inkomen te verwerven uit alle websites samen (toch is het waarschijnlijk niet mogelijk om je baan op te zeggen om te leven van de verkoop van stockfoto's).

Veelgestelde vragen over het Shutterstock bijdrager-programma

Is het de moeite waard om een Shutterstock bijdrager te worden?

Ja, een bijdrager worden bij Shutterstock kan lonend zijn. Door de mogelijkheid om royalty's op je werken te verdienen en toegang tot hun wereldwijde marktplaats van kopers, kun je in potentie een interessant extra inkomen genereren met stockfotografie. Maak als partner van Shutterstock gebruik van handige hulpmiddelen, onder andere handleidingen en ondersteuning voor bijdragers om zoveel mogelijk succes te hebben met het platform.

Voordat je je aanmeldt, is het echter van belang dat je alle details begrijpt die te maken hebben met het bijdrager zijn, en de vereiste inspanning en realistische verwachtingen hebt om ervoor te zorgen dat je een weloverwogen beslissing neemt.

Hoeveel kun je verdienen als Shutterstock bijdrager?

Shutterstock is één van de belangrijkste stockfotobureaus, waar fotografen en bijdragers een aardig inkomen kunnen verdienen door hun foto's te verkopen. Gewoonlijk betaalt Shutterstock 15-40% van elke verkoop uit aan zijn bijdragers. De prijzen zijn echter heel laag in vergelijking met andere beeldbanken, waardoor een verkoop in sommige gevallen slechts een paar cent oplevert. Over het geheel genomen verdienen kunstenaars die consequent verkopen een behoorlijk extra inkomen bij Shutterstock.

Bijdragers hebben eveneens de mogelijkheid om meer geld te genereren via doorverwijzingsprogramma's of exclusieve contracten met Shutterstock. Met toewijding en hard werken kan je je bijdrage aan Shutterstock de moeite waard maken.

Betaalt Shutterstock daadwerkelijk?

Ja, Shutterstock betaalt. De onderneming betaalt bijdragers voor elke afbeelding of video die van de site wordt gedownload. Bijdragers verdienen een basistarief van $0,25 per download en kunnen tot $120 per afbeelding verdienen, wat afhangt van de prijs van de afbeelding, de grootte van de portfolio en het prestatieniveau. Shutterstock biedt ook bonusbetalingen voor goed presterende afbeeldingen, alsook andere stimuleringsmaatregelen als verwijzingsprogramma's en wedstrijden die medewerkers belonen met extra verdiensten.

Is Shutterstock een goede manier om geld te verdienen?

Shutterstock is een populaire beeldbank met miljoenen afbeeldingen, videoclips en muziektracks. Als je de juiste foto's of content aanbiedt, kan het een fantastische manier zijn om extra geld te verdienen. Dankzij de rechtenvrije licentie van Shutterstock kunnen klanten je content meerdere keren gebruiken zonder iedere keer extra te hoeven betalen, maar ook kun je dezelfde afbeelding steeds opnieuw aan volgende kopers verkopen en er op de lange termijn meer aan verdienen. Shutterstock heeft concurrerende tarieven voor bijdragers, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor iedereen die zijn of haar werk te gelde wil maken.

Maar het is belangrijk om te beseffen dat succes op Shutterstock toewijding en hard werken vereist om een portfolio op te bouwen met afbeeldingen van hoge kwaliteit die kopers aantrekken. Wat je in het gunstigste geval kunt verwachten is een goed aanvullend inkomen, niet dat je er je brood mee kunt verdienen.

Conclusie – Shutterstock bijdrager recensie

Het Shutterstock bijdrager-programma is een gebruiksvriendelijk platform met veel nuttige bronnen en hulpmiddelen om bijdragers te helpen slagen. Het programma biedt geweldige voordelen, zoals intelligente workflow tools en professionele, creatieve ondersteuning.

Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat succes bij Shutterstock alleen mogelijk is als u er consequent mee bezig bent en geduld hebt totdat u resultaten ziet.

Op dit moment is Shutterstock een goede optie om wat extra geld te verdienen of een fotografiebedrijf uit te proberen, maar het is niet realistisch de verwachting te hebben hiermee de kost te kunnen verdienen.

We hopen dat deze Shutterstock bijdrager recensie van nut is geweest om je te helpen bij je beslissing of deelname aan het Shutterstock bijdrager programma!

Shutterstock bijdrager homepage

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over het Shutterstock bijdrager-programma

🤨 Ik heb een vraag over het Shutterstock bijdrager-programma

🤔 Ik weet niet of het Shutterstock bijdrager-programma iets voor mij

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo