Bewerkbare videosjablonen: Creativiteit tegen een lage prijs

Nu de wereld voortdurend meer, actuelere en betere videocontent consumeert en eist, kan het voor kleine merken en bedrijven soms lastig zijn om het soort en de hoeveelheid video's te maken die nodig zijn voor een succesvolle marketingstrategie.

Bewerkbare stockvideosjablonen zijn een eenvoudige en kostenbesparende manier om je videoprojecten nog beter te maken en meer te produceren in minder tijd, zonder dat dit veel geld kost. Met een groot aantal opties kun je met gemak een sjabloon vinden die perfect aansluit op je behoeften en snel professioneel ogende video's maken.

Lees verder en ontdek de voordelen van videosjablonen en ons advies voor de beste aanbieders van bewerkbare videosjablonen!

Speciale aanbieding – Speciale aanbiedingen om te besparen in je sjablonen!

Ontgrendel de gratis proefversie en profiteer 30 dagen lang van 1 tot 6 gratis gedownloade video's (afhankelijk van het gekozen abonnement)! Annuleer ...
Krijg 15% korting op het Shutterstock video-abonnement van uw keuze. Al vanaf €139,- per maand voor 10 videobestanden!
Krijg € 50,- korting op je jaarabonnement met onbeperkte downloads bij Motion Array. De aanbieding geldt alleen voor het jaarabonnement voor ...
Exclusief aanbod! Krijg 75% korting op je eerste maand Envato Elements maandabonnement. Mis deze tijdelijke aanbieding niet en geniet van het ultieme ...
Bespaar 20% met onze exclusieve Videvo kortingscode op de video-abonnementen Videvo Plus en Pro! Het meeste voordeel krijg je met hun ...

Dit zijn de hoofdpunten

Wat zijn stockvideosjablonen?

Bewerkbare videosjablonen
Copyright: IngImage / Stockphotos.com, alle rechten voorbehouden

Videosjablonen zijn kant-en-klare ontwerpen voor video's die je naar wens kunt aanpassen. Het zijn blauwdrukken waarbij het vele werk van het maken van lay-outs, animaties en overgangen al is gedaan; het enige wat je hoeft te doen is de details aanpassen om het naar jouw smaak te maken.

Er zijn verschillende vooraf ontworpen elementen, zoals tekstvakken, plaatshouders voor afbeeldingen en videoslots, die je heel eenvoudig kunt vervangen door je eigen foto's, video's en tekst. Bij de meeste van deze ontwerpen is de flexibiliteit groot, zodat je kleurenpaletten kunt aanpassen, sfeerfilters kunt wijzigen en nog veel meer subtiele wijzigingen kunt aanbrengen via slimme videobewerking.

De videosjablonen die je kunt vinden op stockmediasites zijn over het algemeen compatibel met de populairste videobewerkingssoftware: Adobe Premiere Pro, After Effects, Final Cut Pro, enz. Bepaalde alles-in-één ontwerpplatforms zoals Canva of Animoto hebben ook hun eigen videosjablonen.

Bewerkbare videosjablonen maken het gemakkelijker om video's van hoge kwaliteit te maken, zowel voor doorgewinterde videobewerkers als voor beginners.

We geven hier een gedetailleerde uitleg met praktische voorbeelden van hoe je videosjablonen het beste kunt gebruiken, met dank aan Adobe Stock en Epidemic Sound:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

De voordelen van het gebruik van videosjablonen

Sjablonen voor videoproductie leveren je veel tijdwinst op. In plaats van bij nul te beginnen met een visueel concept en grafische elementen, kun je meteen je beeldmateriaal en aangepaste elementen invoegen om het project vorm te geven. Dankzij de hogere productiesnelheid kun je meegaan met deze dynamische tijden en sneller nieuwe content uitbrengen.

Videosjablonen vormen een creatieve speeltuin. Ze zijn in grote mate aanpasbaar en behouden hun krachtige ontwerpelementen en effecten, terwijl jij in elk van die elementen jouw unieke touch kunt leggen. Zo krijg je een consistent merkbeeld dat jouw visie weerspiegelt.

Deze sjablonen zien er niet alleen visueel aantrekkelijk uit; ze stralen professionaliteit uit, wat ze de perfecte oplossing maakt voor wanneer je een hoogwaardige video wilt maken maar niet over geavanceerde videobewerkingsvaardigheden beschikt. Dankzij sjablonen hoef je je geen zorgen te maken over het maken van strakke overgangen of catchy intro's; je begint met een solide basis die door een professional is gemaakt, zodat je video er tiptop uitziet.

Mocht dat als duur klinken, maak je dan geen zorgen; het tegendeel is het geval: stockvideo-sjablonen zijn voordelig en voor iedereen toegankelijk. Bovendien vereenvoudigen en verkorten ze het creatieve proces, dus als je een videobewerker gebruikt, kost het hem ook minder tijd om de opdracht uit te voeren.

Tot slot, maar daarom zeker niet minder belangrijk, zijn de sjablonen die worden aangeboden op stockmediasites doorgaans rechtenvrij gelicentieerd, wat commercieel gebruik in sociale media, websites, reclame enzovoort zonder extra kosten dekt.

Soorten sjablonen

Videosjablonen zijn van onschatbare waarde voor digitale videoproductie, want ze voorzien in vrijwel elke creatieve behoefte. Ze zijn zo veelzijdig dat ze echt inspirerend zijn, omdat wat je ook in gedachten hebt om te maken, er vast wel een kant-en-klare sjabloon voor is.

De beste stockvideodiensten, die we hieronder hebben vermeld, bieden een verrassend gevarieerd aanbod van thema's en doeleinden in hun sjabloonbibliotheken. Dit is slechts een indruk van de variëteit die je kunt verwachten:

 • Intro's en openers: Van het tonen van logo's tot titelreeksen, openers van uitzendingen en nog veel meer; deze visuele ontwerpen zijn gereed om je inhoud op een boeiende manier te introduceren.
 • Overgangen: Zowel naadloos, vormgebaseerd als geanimeerd, deze motion designs begeleiden je publiek van de ene scène naar de volgende zonder dat de betrokkenheid en visuele impact verloren gaan.
 • Sociale media: Je kan sjablonen vinden voor alles; Instagram stories, Facebook posts, advertenties, intro's en outro's voor TikTok en Youtube, en meer om je kanaal een uniek karakter te geven.
 • Promo's en commercials: Afbeeldingen die zijn ontwikkeld om producten, evenementen en zakelijke promotie-inhoud tot leven te brengen. Deze visuele beelden, van advertenties tot bedrijfsvideo's, zorgen ervoor dat je inhoud eruit springt.
 • Infographic: Bewegende ontwerpen voor het visualiseren van gegevens, zoals geanimeerde grafieken en diagrammen, zijn uitermate geschikt om informatie eenvoudiger over te brengen.
 • Speciale effecten: Hiermee kun je je eigen beelden perfect aanvullen door elementen als explosies, lensflares, regen en meer toe te voegen.
 • Uitlegvideo: Animaties van whiteboards, personages en andere visuals voor instructievideo's zijn direct aan te passen.
 • Achtergronden: Geanimeerde, looping, abstract, realistisch… alle mogelijke achtergronden zijn beschikbaar voor het bewerken van je content.
 • Feestdagen en seizoenen: Maak gebruik van themasjablonen voor het nieuwe jaar, de zomer, terug naar school en allerlei andere speciale momenten.

Waar vind ik de beste videosjablonen?

Er zijn veel beeldbanken die ook sjablonen aanbieden. Maar onze ervaring is dat er maar een paar zijn die aan alle voorwaarden voldoen om tot de beste gerekend te worden. Onze criteria zijn:

 • Betaalbaarheid – Aanvaardbare kosten, flexibiliteit en prijzen die voor iedereen toegankelijk zijn.
 • Variatie – Een rijkgevulde catalogus met diverse thema's, stijlen en doeleinden.
 • Kwaliteit – Uitsluitend sjablonen van professionele kwaliteit leveren professionele resultaten op. Dit geldt zowel voor de content als de resolutie.
 • Rechtenvrij (of vergelijkbaar) – Dit is de meest flexibele en makkelijke licentievorm voor ontwerpers.

Op grond van deze factoren adviseren wij de volgende websites voor het downloaden van stockvideosjablonen.

Adobe Stock

Bewerkbare videosjablonen: Creativiteit tegen een lage prijs 7
Adobe Stock logo

De Adobe Stock-licentieservice voor stockmedia is niet alleen een op zichzelf staande bron, maar ook naadloos geïntegreerd in de hoogwaardige bewerkingssoftware voor video's Premiere Pro en After Effects. Dankzij deze integratie kun je als videobewerker, grafisch ontwerper of content creator efficiënt werken zonder dat je hoeft te schakelen tussen verschillende platforms.

De onlangs toegevoegde bibliotheek met videosjablonen, met duizenden bestanden voor alle soorten motion graphics en effectstijlen, is compatibel met zowel eigen bewerkingsprogramma's als bewerkingsprogramma's van andere fabrikanten. Deze collectie, altijd up-to-date met de nieuwste trends, is on-demand te verkrijgen met credits of multimedia-abonnementen.

Maar het belangrijkste is nog wel dat de prijzen heel betaalbaar zijn – vanaf slechts € 29,- per maand voor een multimedia-abonnement met één video download per maand – zodat de financiële lasten beperkt blijven en de rechtenvrije licentie commercieel gebruik mogelijk maakt. Meer in onze Adobe Stock videoreview.

Nog meer goed nieuws! Met de gratis proefversie van Adobe Stock kun je een maand lang gratis een vast aantal bestanden naar keuze downloaden, waaronder sjablonen, voordat je er geld aan uitgeeft.

Ontgrendel de gratis proefversie en profiteer 30 dagen lang van 1 tot 6 gratis gedownloade video's (afhankelijk van het gekozen abonnement)! Annuleer ...

Shutterstock

Shutterstock video
Shutterstock logo

Shutterstock, misschien wel de populairste stockfotosite, staat bekend om haar enorme bibliotheek. Deze omvangrijke collectie bevat stockfoto's, video's en sjablonen voor elke behoefte. Dankzij een solide commerciële stijl en duizenden opties in elk onderwerp, weet je zeker dat je hier vindt wat je nodig hebt voor je project. Sjablonen kun je downloaden met een video-abonnement of een videopakket, met toegankelijke prijzen vanaf € 99,- per maand voor 5 videodownloads en een uitgebreide rechtenvrije licentie. Bekijk onze volledige Shutterstock videorecensie.

Het goede nieuws is dat we een exclusieve Shutterstock kortingscode hebben voor onze lezers. Deze kortingscode geeft recht op 15% korting op alle videoabonnementen en downloadpakketten!

Krijg 15% korting op het Shutterstock video-abonnement van uw keuze. Al vanaf €139,- per maand voor 10 videobestanden!

Motion Array

Bewerkbare videosjablonen: Creativiteit tegen een lage prijs 10
motion array logo

Motion Array is een stockmediadienst voor videomakers. Videosjablonen en presets behoren tot hun specialiteit en ze hebben een complete catalogus die overzichtelijk is gerangschikt op compatibiliteit met videobewerkingssoftware. Behalve voor de populaire Adobe-tools hebben ze ook Final Cut Pro-sjablonen, DaVinci Resolve en MOGRT-bestanden (motion graphic-sjablonen).

Ze hebben diverse abonnementsopties met onbeperkte downloads en betaalbare prijzen vanaf € 15,82 per maand (jaarlijks gefactureerd), wat het een van de meest handige services maakt voor degenen die constant veel bestanden nodig hebben. Lees meer in onze Motion Array recensie.

En er is meer nieuws! Als onze lezer krijg je een exclusieve korting van € 50,- op het jaarabonnement van Motion Array!

Krijg € 50,- korting op je jaarabonnement met onbeperkte downloads bij Motion Array. De aanbieding geldt alleen voor het jaarabonnement voor ...

Envato Elements

Bewerkbare videosjablonen: Creativiteit tegen een lage prijs 12
envato elements logo

Envato Elements is een service voor het downloaden van multimedia waarmee je toegang krijgt tot een verzameling zorgvuldig geselecteerde media-elementen om visuele content te creëren. Deze collectie bevat videosjablonen voor allerlei doeleinden, die compatibel zijn met de meest gebruikte videobewerkingsprogramma's en verschillende concepten en stijlen bevatten. De beschikbare licentie is rechtenvrij, maar beperkt tot één ontwerp per download. Het is heel goedkoop en rechttoe rechtaan en biedt slechts één abonnementsoptie met onbeperkte downloads voor $16,50 per maand. Lees er alles over in onze Envato Elements recensie.

Het beste nieuws is onze exclusieve Envato Elements kortingscoupon waarmee je 75% op je eerste maand bespaart!

Exclusief aanbod! Krijg 75% korting op je eerste maand Envato Elements maandabonnement. Mis deze tijdelijke aanbieding niet en geniet van het ultieme ...

Videvo

Bewerkbare videosjablonen: Creativiteit tegen een lage prijs 14
videvo logo

Videvo, een platform voor stockfootage en audiolicenties, streeft naar het leveren van hoogwaardige assets tegen betaalbare prijzen. De bibliotheek bevat een uitgebreide selectie van sjablonen voor het maken van video's, die compatibel zijn met populaire software zoals Adobe Premiere, Adobe After Effects, DaVinci Resolve en Final Cut Pro.

Deze sjablonen kunnen in licentie worden genomen via voordelig geprijsde abonnementen, met inbegrip van maandelijkse abonnementen met een downloadlimiet en jaarlijkse abonnementen met onbeperkte downloads die het betaalbaarst zijn, met prijzen vanaf $12 per maand (jaarlijks vooruit betaald). Meer informatie vind je in onze Videvo recensie.

Wist je dit al? Met onze speciale Videvo kortingsbon krijg je 20% korting op jaarabonnementen!

Bespaar 20% met onze exclusieve Videvo kortingscode op de video-abonnementen Videvo Plus en Pro! Het meeste voordeel krijg je met hun ...

Artgrid

Bewerkbare videosjablonen: Creativiteit tegen een lage prijs 16
artgrid logo

Artgrid, een zeer zorgvuldig samengestelde bibliotheek met stockvideo's, biedt een gevarieerde collectie clips in hoge resolutie van de beste videomakers, perfect voor het vertellen van visuele verhalen. Het zusterbedrijf van Artgrid, Artlist, biedt een breed scala aan audiotracks en andere elementen om videoprojecten te verbeteren, inclusief sjablonen voor alle belangrijke videobewerkingsapps, plugins en meer. Deze hulpbron is toegankelijk via jaarabonnementen met onbeperkte downloads en is redelijk geprijsd vanaf $29,99 per maand (jaarlijks gefactureerd). Lees meer in onze Artgrid recensie.

Canva

Bewerkbare videosjablonen: Creativiteit tegen een lage prijs 17
Canva Logo

Canva, het ultieme ontwerpplatform voor niet-professionele ontwerpers, biedt een zeer gebruiksvriendelijke ervaring met zijn beeld- en videobewerkers. Het biedt een schat aan sjablonen voor alle mogelijke doeleinden, van sociale media tot reclame, presentaties en evenementen. Hoewel de licentie van Canva rechtenvrij is, is het beperkt tot één ontwerp per download. Maar nu komt het interessante: ze bieden veel gratis stockvideosjablonen en met een Canva Pro-abonnement kun je voor een klein bedrag onbeperkt eersteklas sjablonen downloaden.

Ontgrendel het volledige potentieel van Canva met een Pro-abonnement, een rendabele oplossing die onbeperkte downloads biedt voor al je visuele contentbehoeften voor nog geen € 10,- per maand.

Tot zover onze aanbevelingen voor aanbieders van videosjablonen!

Opmerking: Er zijn ook websites waarop gratis stockvideosjablonen worden aangeboden. Uit ervaring weten we echter dat deze websites vaak inhoud van mindere kwaliteit hebben en dat hun licentievoorwaarden niet altijd even waterdicht zijn. Wanneer je budget het toelaat, kun je het beste kiezen voor geverifieerde, professionele, betaalde stocksjablonen.

Maak meer en betere video's met stocksjablonen

Samengevat: door gebruik te maken van stock-sjablonen maak je sneller, makkelijker en betaalbaardere aansprekende en professioneel ogende video's voor al je contentbehoeften.

Bezoek dus een van onze aanbevolen websites, kies een sjabloon en ga aan de slag!

Copyright afbeelding header: IngImage / Stockphotos.com, alle rechten voorbehouden.

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo