Afbeeldingen zoeken – zo werkt dat.

Simpel afbeeldingen zoeken, vinden en kopen op het internet. Klaar! Helaas is het zoeken naar en het vinden van beeldmateriaal lang niet altijd zo eenvoudig. Met name grafische kunstenaars en ontwerpers kunnen daarover meepraten – het afbeeldingen zoeken in een database en een passende afbeelding vinden kan uren duren. Om tijd te besparen bij het zoeken naar afbeeldingen en om snel de juiste foto te vinden, zullen we u een paar tips geven en u laten zien wat de beste beeldbanken zijn om beeldmateriaal te kopen. Deze stockfotosites hebben allemaal een gebruiksvriendelijke zoekfunctie.

Waarom u beter niet de weergegeven afbeeldingen in de zoekresulaten van Google kunt gebruiken

Inderdaad: Met de zoekfunctie van Google kunt u snel en gemakkelijk afbeeldingen zoeken. “Geweldig,” denkt u wellicht, “nu de afbeelding nog even downloaden en klaar! Maar wees voorzichtig – het feit dat Google veel afbeeldingen weergeeft, soms zelfs in hoge resolutie, betekent nog niet dat u deze afbeeldingen kunt gebruiken voor uw projecten of voor uw eigen website.

Dit komt door de zogeheten beeldrechten van derden. Dit houdt in dat iemand de rechten van deze afbeeldingen bezit en dus, als hij geen toestemming heeft verleend voor het gebruik daarvan, juridische stappen kan ondernemen tegen het ongeoorloofde gebruik. En het kan een heel dure aangelegenheid worden! Lees in deze bijdragen meer over de gevaren van gratis afbeeldingen en de grootste misverstanden over het gebruik van foto's.

Het is verstandiger om in licentie gegeven afbeeldingen voor reclame, flyers of uw eigen website bij een erkende beeldbank te kopen. De beeldbanken beschikken over grote databases met miljoenen premium kwaliteit afbeeldingen tegen redelijke prijzen. Zo kosten bij aankoop van een 99club de afbeeldingen bij StockPhotoSecrets slechts €0,49 per foto.

Voor fotografen en kunstenaars is Google Image Search in zoverre voordelig dat het hen in staat stelt hun eigen afbeeldingen te vinden die onrechtmatig of zonder licentiekosten gebruikt worden. Gelukkig heeft ook Google ingezien dat het downloaden van de afbeeldingen die zij als zoekresultaten weergeven soms tot grote financiële problemen leiden. Ze hebben een stockfoto label en filter aan Google Image Search toegevoegd – hier leest u welke voordelen dit u biedt.

Ondanks dat er gevaren aan de afbeeldingen van Google Afbeeldingen kleven, kunt u deze functie wel degelijk gebruiken voor het vinden van geweldige afbeeldingen. Hoe u de gevonden foto toch veilig kunt gebruiken leest u in het artikel “Hoe kan ik een op internet gevonden foto kopen?

Met succes op internet afbeeldingen zoeken en vinden – zo gaat dat!

Waar anders dan op Google, kunt u afbeeldingen zoeken en vinden? U zijn veel meer mogelijkheden dan u denkt – ga naar de website van grote beeldbanken zoals Shutterstock of iStock. U vindt hier veel voortreffelijke en voordelig geprijsde afbeeldingen. De meeste beeldbanken bieden rechtenvrije afbeeldingen aan – maar rechtenvrij is niet hetzelfde als gratis. Wij maken het verschil duidelijk in ons interessante artikel „Voordelig rechtenvrije afbeeldingen kopen en op de juiste wijze gebruiken“ en hebben ook meteen voor u uitgezocht wat de 7 goedkoopste beeldabonnementen zijn!

Ontvang 15% korting
Profiteer van 15% korting op afbeeldingen met onze exclusieve Shutterstock kortingscode en iStock kortingscode.

Op stockfotos.nl geven wij u een overzicht van de beste beeldbanken en de beste aanbiedingen. Als u de volgende keer op internet naar afbeeldingen zoekt, bedenk dan alstublieft dat u deze niet zomaar voor uw projecten kunt gebruiken.

De zoekfunctie voor afbeeldingen: “Zoeken naar soortgelijke afbeeldingen”

Een aantal beeldbanken biedt de mogelijkheid om op hun website te zoeken naar “soortgelijke afbeeldingen”. Zo is het mogelijk om de afbeeldingen op kleur te sorteren en bij enkele beeldbanken kunt u zelfs uw eigen afbeeldingen uploaden. In de zoekbalk op hun website ziet u een icoontje van een camera. Als u hier op drukt, kunt u een foto die u al hebt naar een weergegeven kader slepen. De zoekmachine zal dan in de collectie naar afbeeldingen zoeken en de soortgelijke foto's aan u presenteren.

Shutterstock screenshot website - afbeeldingen zoeken

De beeldzoekopdracht start dan automatisch en geeft een of meer soortgelijke afbeeldingen weer als resultaat. Probeer het eens uit – bijvoorbeeld op de website van het bekende beeldbank Shutterstock. Veel succes!

Nieuw! Profiteer nu van het gratis Shutterstock proefabonnement en ontvang 10 gratis foto's!

Krijg deze maand 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.
Ontvang nu 15% korting op abonnementen en afbeeldingspakketten van Shutterstock! Tijdelijke aanbieding!

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo