Mag ik een stockfoto bewerken?

Deze vraag wordt vaak gesteld door personen die voor het eerst stockfoto's kopen. Het antwoord op de vraag of een stockfoto bewerken toegestaan is, is – meestal wel. De meeste stockfotobureaus, inclusief Stockphotos.com, staan u toe om de gedownloade foto's en illustraties aan te passen of professioneel te bewerken.

GRATIS Shutterstock Creative Flow+ & Shutterstock-abonnement!

Gemakkelijk het formaat van uw afbeeldingen en grafische ontwerpen aanpassen in elk gewenst formaat met Shutterstock Creative Flow+, de premium ontwerptool van Shutterstock, GRATIS inbegrepen bij uw abonnement van Shutterstock!
Alle abonnementen op Shutterstock zijn bovendien 15% goedkoper met onze speciale couponcode, en bevatten allemaal Shutterstock Creative Flow+!

NIEUW TOPAZ PHOTO AI

$199
Maximale beeldkwaliteit wordt automatisch en met minimale inspanning bereikt met Topaz Photo AI, een programma om met de kracht van AI moeiteloos scherpere, heldere, verbeterde en opgewaardeerde foto's te bewerken.

Controleer altijd eerst de licentievoorwaarden vóór het stockfoto bewerken!

Houd er ook rekening mee dat standaardlicenties verschillen per beeldbank en dat u de overeenkomst eerst goed moet lezen voordat u met de afbeeldingen aan de slag gaat, zodat u er zeker van kunt zijn dat u permissie heeft om deze op een bepaalde manier te gebruiken. Verder is de belangrijke stelregel dat stockfoto's die als ‘redactioneel' worden beschouwd helemaal niet aangepast mogen worden, en dat geldt voor vrijwel elke beeldbank.

Canva Pro

Stockphotos.com abonnementen en afbeeldingspakketten bieden u maximale vrijheid voor het bewerken van stockfoto's, en u kunt met onze fantastische aanbiedingen veel geld op foto's en illustraties besparen. [Lees ook – Wat zijn stockfoto's?]

https://www.stockphotos.com/pricing

Inmiddels hebben we drie zeer goedkope voordeelabonnementen:

 • Club Easy – voor slechts € 99,- kunt u 200 foto's en vectoren per jaar downloaden (€ 0,49 per stuk)
 • Club Plus – voor slechts € 199,- kunt u 500 foto's, vectoren en lettertypen per jaar downloaden (€ 0,30 per stuk);
 • Club Ultimate – voor slechts € 299,- kunt u 1000 foto's, vectoren en lettertypen per jaar downloaden (€ 0,30 per stuk).

Let op: in het eerste jaar krijgt bij deze abonnementen een aantal bonus downloads van respectievelijke 100, 250 en 500 gratis afbeeldingen!

Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
223 dagen resterend
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Weet hoe u stockfoto's kunt bewerken

Na aankoop van een foto bij een beeldbank is het meestal toegestaan om deze te wijzigen of aan te passen.

De afbeeldingen die als beeldende kunst worden gezien of waarop een beroemdheid of prominent iemand staat, mogen niet worden bewerkt zonder uitdrukkelijke toestemming van de kunstenaar, de fotograaf of de publieke figuur. Wees dus voorzichtig met foto's die u koopt van paparazzi-fotobureaus of van ander auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Maar als u de afbeelding van een stockfotobureau koopt, dan hebt u voor de gebruiksrechten betaald en mag u in de regel de foto veranderen.

Voorbeelden van een aantal standaard bewerkingen van stockfoto's zijn bijsnijden, het aanpassen van het formaat, het omdraaien van de afbeelding voor een specifiek ontwerp of zelfs het bijwerken van de kleuren om ze aan te passen aan de algehele stijl en uitstraling van uw project. Bovendien kunt u Photoshop of andere software voor het bewerken van foto's gebruiken om effecten toe te passen voor het stockfoto bewerken.

Hoe kunt u een stockfoto bewerken

U mag de foto's die u bij Stockphotos.com koopt bewerken. Alle afbeeldingen die u via deze beeldbank aanschaft hebben een standaardlicentie, waardoor de mogelijkheid krijgt voor bewerking of retouchering.

Shutterstock Creative Flow voor stockfoto bewerken

Stockphotos.com en/of haar partners bezitten de auteursrechten van alle beeldmateriaal, ook als dat wordt aangepast. U mag een afbeelding wijzigen, maar u krijgt niet het auteursrecht op die afbeelding. Om een rechtenvrije stockfoto te retoucheren, te bewerken of te wijzigen, bijvoorbeeld de foto's en illustraties van StockPhotoSecrets, moet u eerst de licentieovereenkomst raadplegen om te weten wat u wel en niet mag doen, maar u kunt de afbeeldingen van de meeste beeldbanken met een gerust gevoel aanpassen.

Dit zijn enkele voorbeelden van hoe u uw stockfoto's kunt bewerken:

 • Wilt u uw stockfoto voor een brochure gebruiken, maar de achtergrond ervan verwijderen? Dat is prima.
 • Wilt u slechts een bepaald element van een stockfoto gebruiken? Geen probleem, dat mag.
 • U wilt een stockfoto in een video gebruiken, maar de kleur veranderen en slechts een fractie van de stockfoto gebruiken? Ook dat is geen probleem…
 • U wilt een stockfotoportret retoucheren om vlekken op de huid weg te werken? Ook dat mag.
 • Wilt u een groot aantal verschillende bewerkingen met bijv. gratis ontwerpsoftware uitvoeren op uw stockfoto? U kunt de foto's veranderen, maar dat houdt niet in dat u nu het auteursrecht in bezit krijgt, de afbeelding blijft in handen van de fotograaf/ontwerper of de beeldbank.

Dit mag u niet doen met stockfoto's:

 • Wilt u een afbeelding bewerken die alleen voor ‘redactioneel' gebruik is aangeduid? – Redactionele afbeeldingen mogen niet worden gewijzigd en moeten worden gebruikt zoals ze zijn.
 • Wilt u een stockfoto van een man gebruiken om een aidspatiënt weer te geven? – Helaas, u mag geen stockfoto gebruiken om iemand met een ernstige ziekte te laten zien. Dit wordt gezien als gevoelig gebruik.
 • Wilt u een stockfoto gebruiken voor uw politieke campagne? – Nee, dat mag niet.
 • Wilt u een stockfoto voor pornografische of beledigende doeleinden gebruiken? – Dat is niet toegestaan.
 • U wilt de afbeelding gebruiken om t-shirts te verkopen? – Met een standaard licentie kunt u dit niet doen, hiervoor heeft u een uitgebreide licentie nodig. Lees hier meer over uitgebreide licenties.

Heeft u een afbeelding nodig op of in producten die voor de verkoop zijn bedoeld, dan kunt u bij Stockphotos.com een uitgebreide licentie kopen. Bij aankoop van een Club Easy, Club Plus of Club Ultimate abonnement kunt u 50% korting op de uitgebreide licenties.

De uitgebreide licenties van Stockphotos.com bieden u de volgende voordelen:

 • Onbeperkte oplages van afdrukken en wanddecoratie
 • Onbeperkt aantal afdrukken op T-shirts & kleding
 • Onbeperkt aantal afdrukken op mokken, kalenders, spelletjes, wenskaarten, websjablonen

Hier is een vergelijkingstabel voor licenties die u laat zien hoe standaard en uitgebreide licenties zich tegenover elkaar verhouden.

Koop nu pakketten met uitgebreide licenties en bespaar veel geld. Krijg 50% extra met een actief beeldabonnement!

Stockphotos.com stockfoto's bewerken

Mag ik een Stockphotos.com stockfoto bewerken? Ja, en onze voorschriften zijn heel soepel als het gaat om het wijzigen of retoucheren van de door u gekochte stockfoto's. Alle afbeeldingen die u bij deze beeldbank koopt, zijn voorzien van een standaardlicentie, zodat u de foto's naar wens kunt aanpassen. Maar ook voor deze aangepast afbeeldingen zijn de auteursrechten in handen van de beeldbank of de fotograaf die de foto ter beschikking heeft gesteld.

Club Ultimate – onze nieuwe spotgoedkope aanbieding

We hebben de Club Ultimate samengesteld voor iedereen die elk jaar een groot aantal foto's en illustraties nodig heeft, maar deze zo goedkoop mogelijk wil kopen.

 • Toegang tot meer dan 10.000.000 premium stockfoto's
 • Inclusief hoge resolutie foto's en vectoren
 • 1000 afbeeldingen per jaar (het eerste jaar 50 extra downloads)
 • Rechtenvrije licentie
 • U mag de afbeeldingen voor ALTIJD blijven gebruiken
 • De prijs is slechts € 299,- ZONDER  bijkomende kosten
 • NIEUW: Automatische verlenging – zo legt u deze lage prijs vast zolang de aanbieding bestaat

Club Plus – een fantastisch aanbod

Het Club Plus abonnement is vooral voor kleine tot middelgrote bedrijven die honderden afbeeldingen per jaar nodig hebben, maar tegen een voordelige prijs.

 • Toegang tot meer dan 10.000.000 premium stockfoto's
 • Inclusief hoge resolutie foto's en vectoren
 • 500 afbeeldingen per jaar (het eerste jaar 25 extra downloads)
 • Rechtenvrije licentie
 • U mag de afbeeldingen voor ALTIJD blijven gebruiken
 • De prijs is slechts € 199,- ZONDER  bijkomende kosten
 • NIEUW: Automatische verlenging – zo legt u deze lage prijs vast zolang de aanbieding bestaat

Club Easy – dit zijn de grote voordelen

https://www.stockphotos.com/pricing

De Club Easy is speciaal voor onder andere ontwerpers, kleine bedrijven, marketingbureaus, bloggers bedoeld, die goedkope rechtenvrije stockfoto's nodig hebben.

 • Toegang tot meer dan 10.000.000 premium stockfoto's
 • Inclusief hoge resolutie foto's en vectoren
 • 200 afbeeldingen per jaar (het eerste jaar 10 extra downloads)
 • Rechtenvrije licentie
 • U mag de afbeeldingen voor ALTIJD blijven gebruiken
 • De prijs is slechts € 99,- ZONDER  bijkomende kosten
 • NIEUW: Automatische verlenging – zo legt u deze lage prijs vast zolang de aanbieding bestaat

Koop hier onze Club Easy aanbieding.

Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
223 dagen resterend

Waarom zou u een stockfoto bewerken?

Voordeel van het gebruik van een deskundige beeldbank is de beschikking over een collectie foto's die voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt en die op maat kan worden gemaakt om uw project aantrekkelijker en professioneler te maken.

De gebruiksvoorwaarden die er voor stockfoto's gelden, staan u toe om zonder problemen de afbeeldingen voor uw creatieve projecten te bewerken. Nu u weet dat u doorgaans aanpassingen en bewerkingen aan rechtenvrije stockfoto's mag uitvoeren, weet u zeker dat uw bewerking van stockfoto's zonder risico's is.

Weliswaar kunnen de standaard licenties verschillen, maar normaal gesproken kunt u wijzigingen, aanpassingen, bewerkingen en meer aan uw afbeelding doen, zolang u zich maar aan de voorwaarden houdt die door de beeldbanken zijn opgesteld. Onze voordeelabonnementen bieden uw de flexibiliteit om uw foto's te bewerken.

Wilt u meer over het gebruik van de afbeeldingen weten? Bekijk dan onze nieuwe handleiding voor stockfoto's.

Onze overzichten met meest gedownloade afbeeldingen en fotografie trends van 2020 en 2024 geven u een idee van welke fantastische foto's en illustraties u bij StockPhotoSecrets kunt kopen. Maar u kunt voor goede stockfoto's natuurlijk ook bij een van de 20 beste beeldbanken ter wereld terecht.

Programma's en tools voor het stockfoto bewerken

Nieuw: Fotografie trends 2024 – inspirerende foto’s voor dit jaar!
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo