Stockfoto memes als basis voor uw grappige beelden

Memes zijn nog altijd een van de beste ideeën uit het tijdperk van de social media omdat deze beelden zich met mensen kunnen verbinden. U vindt ze geweldig of kunt ze niet waarderen, maar memes zijn overal. En wist u dat enkele van de populairste gemaakt zijn met stockfoto's van websites als Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock? Vandaar de naam stockfoto memes.

Inderdaad, enkele populaire memekarakters op het internet zijn modellen, en de foto's waarmee ze viraal zijn gegaan, zijn eigenlijk stockfoto's waarvoor ze hebben geposeerd, die door verschillende beeldbanken worden aangeboden. Maar op een dag zag iemand de mogelijkheid van memes en de rest is geschiedenis: het zijn populaire iconen geworden, die op en in ontelbare grappige foto's, video's en artikelen te zien zijn. Dus stockfoto's zijn echt heel veelzijdig!

In dit overzicht zullen we een aantal van de beste op stockfoto's gebaseerde meme-afbeeldingen belichten en u inspireren om uw eigen grappige beelden te maken met behulp van stockfoto's. Als extraatje zullen we u de originele memefoto's van een aantal van de beste stockfoto websites ter wereld laten zien! Iedereen kan nu zijn eigen internetmemes maken.

Maak kennis met de best verkopende gezichten en ontdek meer over ‘s werelds beste stockfoto topmodellen.

De beste stockfoto memes

Laten we snel kijken naar de meest bekende virale memes en waar u ze kunt verkrijgen. U zult inspiratie opdoen om ook in stockfoto's de meme-factor te vinden en u zult grappige stockfoto memes vinden.

Hide the pain Harold – De lach van een stockfotomodel

We moeten deze lijst met de bekendste meme van nu beginnen met de “Hide the pain Harold”-stockfoto, een gezicht dat nu zeer populair is in de internetcultuur: het personage Hide the pain Harold – sommigen noemden hem Maurice, maar Harold is de meest gebruikte naam , de hoofdrolspeler van talloze memes sinds het ontstaan ervan in 2011. Maar het achtergrondverhaal van de echte persoon achter de foto's is al even interessant.

De stockfoto Harold is in werkelijkheid András Arató, een 74-jarige Hongaarse elektrotechnisch ingenieur die zich in 2009 richtte op het modellenwerk voor stockfotografie toen een professionele fotograaf hem selecteerde voor een fotoshoot in zijn woonplaats Boedapest. Een jaar later voerde hij op Google een omgekeerde zoekopdracht uit naar een aantal van zijn stockfoto's en ontdekte dat hij een trending meme was geworden, die zich op waanzinnige wijze over het internet verspreidde.

András Arató
© Nyul | Dreamstime.com

Zijn originele foto's hebben een licentie gekregen van de beeldbank Dreamstime (waarover u alles in ons Dreamstime testrapport kunt lezen). Al snel werden ze gebruikt in tools voor het maken van memes en platformen voor het delen van beeldmateriaal zoals Imgur en Reddit, waarbij ze een echte sensatie werden met dank aan hotspots zoals stockfoto memes van Reddit en MemeEconomy.

Inmiddels staan Arató's foto's overal op social media en heeft hij een speciale Know Your Meme-pagina en een officiële Facebook-pagina.

Stockfoto memes András Arató

Enkele jaren nadat hij zijn nieuwe beroemdheidsstatus had ontdekt, presenteerde Arató zich aan de wereld als de persoon achter de meme. Mensen nemen nu selfies met hem als ze hem tegenkomen en luisteren met belangstelling naar wat hij te zeggen heeft over dit fenomeen dat door zijn gelijkenis is ontstaan. Hieronder ziet u hem in zijn eigen TED-praatje, waarin hij bijzonderheden deelt over zijn reis van succesvolle – maar nog onbekende- elektrotechnisch ingenieur tot wereldberoemde meme-held.

Hide the pain Harold – Video over stockfoto memes

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Behalve dat hij een online beroemdheid is, verdient hij er nu goed aan! András, oftewel Harold, heeft in meer tal van reclames in Hongarije, in een videoclip en in diverse andere optredens de hoofdrol vertolkt.

Een internetgebruiker zag zijn expressie terwijl hij nieuwe stockfoto's sorteerde om het fenomeen Harold te ontmaskeren. Denkt u dat u de volgende meme-ster in de collectie van een beeldbank zou kunnen vinden?

Krijg deze meme-foto – U kunt stockfoto memes met Aratós vinden bij grote beeldbanken zoals:

Afgeleid vriendje internetmeme – Een beeldverhaal met stockfoto's

Eén van de populairste memes sinds afgelopen jaar is die van het “afgeleide vriendje“: een meme-afbeelding van een jong stel dat hand in hand op straat loopt, waarbij het vriendje zijn hoofd draait om een langslopend meisje na te kijken, terwijl zijn vriendin hem boos aankijkt. In werkelijkheid is dit een rechtenvrije stockfoto, en de drie karakters die erop staan zijn allemaal modellen.

Stockfoto memes afgeleid vriendje
Copyright: Ingram Image/StockPhotoSecrets.com, alle rechten voorbehouden

Fotograaf Antonio Guillem heeft deze rechtenvrije stockfoto in 2015 geschoten en in eerste instantie verkocht via iStock (alle info is te vinden in ons iStock testrapport), maar in 2017 werd het mememateriaal, wat een veelzijdige en bijzonder gevarieerde bron van comedisch materiaal blijkt te zijn. Daarom is dit geen nieuwe stockfoto.

Eerst vond de jonge internetgebruiker de foto en vond hij het ontrouwconcept grappig door mensen te taggen die zich zouden kunnen herkennen in een van de karakters op de foto. Kort daarna ontdekte men nieuwe grappige mogelijkheden voor het beeld, waarbij de gebruikers aan elk van de personages teksttags met namen, concepten of waarde toevoegden om de betekenis ervan te herformuleren in “wensen wat je niet kunt krijgen/wat je niet zou moeten willen”. Hierdoor werd die specifieke foto in 2017 al meer dan 13.000 keer verkocht!

Stockfoto memes als basis voor uw grappige beelden 2

Verder ontdekte de online gemeenschap dat Guillem met deze drie modellen een hele serie stockfoto's had gemaakt, waarop verschillende facetten van het alledaagse leven en verschillende stadia van een romantische relatie staan afgebeeld. En toen explodeerde de meme-afbeeldingenfabriek die zelfs grappige video's maakte die de levens en problemen van deze fictieve tortelduifjes op de voet volgden. Een geweldig voorbeeld van het marketingpotentieel van dit soort foto's, waarover u meer informatie kunt vinden in ons artikel over de beste marketing afbeeldingen.

Stockfoto memes in video

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

De foto verkrijgen – Antonio Guillem verkoopt zijn werk in bijna alle beste stockfoto websites. U kunt de fameuze afgeleide vriendje-meme en de overige soortgelijke stockfoto memes en nog meer beelden uit deze serie en/of met die modellen vinden op de site:

Nog een stockfoto meme: De vrouw die alleen met de salade lacht

De foto is een van de all-time favoriete memefoto's op het internet, en anders dan de andere afbeeldingen ishier niet één bepaald model op te zien en is deze niet gemaakt door één enkele fotograaf. In plaats daarvan brengt het een alledaags en populair concept in de stockfotografie in beeld: foto's van een vrouw, lachend of met een glimlach van genot terwijl ze een kleurrijke, verse salade eet. Dergelijke foto's worden vaak gebruikt als “vreemde stockfoto's” en om het contraproductieve gebruik van het geluk van fotomodellen en het altijd lachende stockfotomodel in bepaalde ontwerpen te benadrukken.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een van deze stockfoto memes, van een lachende vrouw met een vork in de aanslag.

Salade etende vrouw
Copyright: Ingram Image/Stockphotos.com, alle rechten voorbehouden

Mensen spotten al met lijnende dames en hun salades sinds 2011, toen de Hairpin voor het eerst zulke foto's heeft gemaakt.

Zulke originele stockfoto's representeren wat we in deze sector de “stockachtige” look noemen die in de beginperiode van de microstock een groot succes was: overdreven poserende fotomodellen, ietwat kitscherige concepten, weinig herkenbare settings. Uiteraard werkt het voor het communiceren van ideeën zoals de pluspunten van een gezond dieet… maar als u ze goed bekijkt, zoals de eerste kritische interneters dat vroeger deden, vraagt u zich automatisch af waarom deze vrouwen zo onvoorstelbaar blij zijn met hun salades. Houden deze stockfotomodellen echt zo van rauwe groenten?

Deze vraag heeft geleid tot veel grappige varianten met text in social media, zo ontstond een van de populairste stockfoto memes.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Deze meme is zo populair dat er dit jaar zelfs een theaterstuk met dezelfde naam van is gemaakt! De Chicago Tribune schreef over het stuk Woman Laughing Alone with Salad van toneelschrijfster Sheila Callaghan: “Lichaamsbeeld, seksualiteit, mannelijke onveiligheid, reclame, de farmaceutische industrie en nog veel meer”. Een goed resultaat voor een inspirerende meme!

Deze foto verkrijgen – Aangezien dit niet het werk is van één specifieke fotograaf of model, kunt u de perfecte foto van een glimlachende vrouw met haar salade bij bijna elke bekende stockfotosite kopen:

BONUS: Opnieuw creëren van stockfoto poses van een celebrity

Weliswaar is dit geen meme, maar het illustreert wel hoe memes een nieuwe toepassing van klassieke stockfoto's mogelijk maken. In Vanity Fair was de Britse actrice Emilia Clarke te zien in een komische video waarin zij de meest iconische, “overdreven” stockfoto-opnames maakte met een zakelijk thema: de zakenvrouw in een pak die vol vertrouwen met haar armen gekruist staat, of met behulp van een pointer naar een bord wijst tijdens een vergadering met collega's, om maar eens een voorbeeld te noemen.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Deze video (maar ook andere producties zoals die van Vince Vaughn) zijn een mooi voorbeeld van hoe old school stockfoto's in de huidige beeldcultuur aanwezig zijn, ook al is het op een ironische, en spottende manier. Deze herbestemming creëert tal van creatieve mogelijkheden voor dergelijke gedateerde en weinig aansprekende foto's.

De foto kopen? – De foto's zijn niet te koop, maar u kunt klassieke stockfoto's vinden bij elke populaire beeldbank en ze opnieuw gebruiken met nieuwe modellen in grappige video's en zelf gecreëerde foto's.

Zelf stockfoto memes creëren: Een beknopte handleiding

Bent u al enthousiast over deze hilarische stockfoto memes? Laten we dan eens enkele dingen op een rijtje zetten: het gebruik van stockfoto's voor het maken van een grappige, relativerende en potentiële virale meme hoeft niet per se hogere wiskunde te zijn, maar u moet wel het een en ander in gedachten houden, vermoedelijk dingen die u zich op dit moment al afvraagt. Laat we dus eens kijken naar de antwoorden!

Hoe maak ik een meme?

U kunt hiervoor natuurlijk professionele tools voor beeldmanipulatie gebruiken, maar memes zijn meestal heel simpel (vaak is er gewoon een tekst op een afbeelding geplaatst) en dus volstaat een eenvoudige beeldbewerker om dit te doen.

Wilt u de hele “meme-look” met het iconische witte lettertype, gebruik dan een simpele online bewerker voor memes, zoals bijvoorbeeld de Imgflip Meme Generator. Hiermee kunt u al in een paar minuten memefoto's maken: u selecteert een afbeelding (of uploadt uw eigen afbeelding), plaatst uw exemplaar in de gemarkeerde velden en downloadt het uiteindelijke bestand.

Imgflip Meme Generator screenshot

Belangrijk! Bij gebruik van stockfoto's met een licentie MOET u ervoor zorgen dat u uw gebruik controleert. Daarom moet u in het geval van de Meme Generator dus altijd het vakje “privé” aanvinken, zodat alleen u de uiteindelijke meme kunt zien en downloaden.

Imgflip Meme Generator screenshot

Zo voorkomt u dat andere gebruikers uw gelicentieerde stockfoto onrechtmatig kunnen gebruiken. Als u deze optie aanvinkt, hoeft u alleen maar het bestand te downloaden en kunt u het met uw publiek delen. Lukt het u om de beste nieuwe stockfoto memes zelf te maken?

Hoe kan ik memes Memes voor mijn bedrijf gebruiken?

Memes zijn een creatie van jonge online gebruikers, vooral op Tumblr of Reddit. Werk in, met, of richt u zich op dit segment, dan heeft u meerdere mogelijkheden om memes optimaal te gebruiken. Het belangrijkste en tevens meest voorkomende gebruik is uiteraard in uw social media kanalen. Een grappige nieuwe fotomeme maken die u aan uw bedrijf of diensten kunt koppelen is een zeer beknopte, speelse en makkelijke manier om uw volgers te engageren en nieuwe aan te trekken. En dat is exact wat veel grote merken doen: ook de meest ambitieuze en serieuze bedrijven hebben de kracht van humor in social media opgemerkt om het bereik van hun merk en hun boodschap aan de consument te versterken.

Kan ik een stockfoto met een rechtenvrije licentie gebruiken in een meme?

Jazeker. De door de meeste beeldbanken gebruikte rechtenvrije licentie dekt commercieel en persoonlijk gebruik en stelt geen beperkingen aan humoristische concepten. Maar u moet wel met twee dingen rekening houden:

  • Gevoelig gebruik: Ook al is humor niet verboden, u moet bedachtzaam zijn op de manier waarop u de mensen in het beeld brengt. Daarbij mag u geen concepten kiezen waarmee u ze in een kwaad daglicht stelt, zeker niet als het gaat om gevoelige onderwerpen als geweld, criminaliteit, enz. (Hier meer info over gevoelig gebruik van stockfoto's)
  • Gebruik in social media: Bij sommigebeeldbanken gelden er beperkingen op het gebruik van hun afbeeldingen op social media-platforms of mogen ze daar niet voor worden gebruikt. Wilt u uw memes dus uploaden, controleer dan eerst of u daarvoor een licentie hebt. Veel aanbieders, waaronder Stockphotos.com, staan het gebruik van foto's in social media toe.

Mag ik een stockfoto op een meme-achtige manier bewerken?

Ja, dat mag. Rechtenvrije afbeeldingen zijn bij uitstek geschikt om te bewerken zoals u dat wilt (zolang u maar een licentie heeft). U kunt beelden bijsnijden, verkleinen of vergroten, kleuren corrigeren, tekst op maat maken en andere veranderingen aanbrengen. Neem daarbij wel de gevoelige gebruiksclausule in acht. Zo kunt u veel nieuwe stockfoto memes maken.

handige tools
– 7 gratis programma’s voor het tekst toevoegen aan stockfoto’s
– 19 achtergrond verwijderen tools voor ontwerpers
– 7 handige AI fototools die u absoluut niet mag missen!

Wat voor soort stockfoto's maakt de beste meme?

Het mooie van memes is dat u uw creativiteit erop los kunt laten, dus we hoeven u niet te vertellen welke foto's u moet kiezen. Maar u kunt zich wel laten inspireren door de bovenstaande populaire stockfoto memes om u een eindje op weg te helpen bij het zoeken naar stockfoto's die een goede meme kunnen zijn: de foto's die u wilt maken, zijn niet te vergelijken met de foto's die u wilt maken:

  • Een herkenbaar scenario: Kies een afbeelding van een alledaagse situatie waarvan u denkt dat iedereen zich ermee kan identificeren. Dit soort beelden kunnen uw grappige kant prikkelen om een meme te maken waarmee het grootste deel van uw doelgroep zich zal identificeren. Hierdoor kunt u een op meme gebaseerde afbeelding creëren.
  • Reactie Gifs: Op basis van stockvideo's of stockfotomodellen met veel verschillende stockfoto's.
  • Een gezicht dat de aandacht trekt: Probeer een foto te vinden van een persoon die met een gelaatsuitdrukking of een algemene blik iets overbrengt. Wat lijken ze te denken? Aan wie doen ze u denken? Met dat in gedachten kunt u de volgende sensatie vinden in de vorm van een karakter dat blijft hangen.
  • Een wat-is-dat-nou foto: Schenk aandacht aan de eigenlijke composities op traditionele, old-school stockfoto's. Waarom lachen de kinderen zo uitbundig bij het maken van hun huiswerk? Waarom draagt iedereen op kantoor een zwart pak en hebben ze de armen over elkaar als ze staan? Vindt u het onverklaarbare, onherkenbare of gewone wat-is-dat-nou in stockfoto's, dan weet u zeker dat u er een coole, sarcastische meme van kunt maken.
  • Herhaal de eigenaardige gewaagde look: De meme-factor schuilt niet alleen in het gebruik van de foto om er tekst of een grappige omschrijving aan toe te voegen. U kunt de karakters, situaties en raar uitziende foto's op meerdere creatieve manieren reproduceren.

De volgende stap: Deel uw meme op Twitter en Facebook

Memes, met name nieuwe stockfoto memes, kunnen alleen floreren dankzij social media. Daarom moeten u ervoor zorgen dat deze tweet op Twitter of op Facebook met vrienden wordt gedeeld. Er moet ook commentaar op dit bericht kunnen worden gegeven – zo kunnen ze een tweet delen en zich aanmelden voor uw website (voor als u meer nieuwe stockfoto memo's hebt). Een andere mogelijkheid is de meme te delen via Instagram of andere nieuwe social media netwerken. Ga aan de slag en krijg nu uw follow, tweet, share en meer voor uw meme. Wilt u nog meer aandacht – promoot het via uw app of popup.

Memes en de EU-wetgeving over auteursrechten

Wie het nieuws volgt, is al op de hoogte van de nieuwe wetgeving (Richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt) ten aanzien van het auteursrecht, die door het Europees Parlement is goedgekeurd. Deze nieuwe wet heeft tot doel het auteursrecht te regelen voor het nieuwe internettijdperk, in de hoop de plooien te effenen tussen de originele makers van content en de grote online platformen en bedrijven. Maar de voorwaarden ervan hebben tot veel commotie geleid, met name over de vraag hoe accuraat ze het eigendom van auteurs beschermt en of ze andere betrokken partijen (zoals online platforms) daadwerkelijk schade toebrengt.

Artikel 13 van deze regelgeving vormt een bron van verwarring en is rechtstreeks van invloed op de memes. In dit artikel wordt gesteld dat internetplatforms “die grote hoeveelheden geüpload materiaal van hun gebruikers opslaan en er toegang toe verlenen” verantwoordelijk worden gehouden voor inbreuken op het auteursrecht van de gebruikers van hun website. Daarom worden gebruikers en beheerders van de site gevraagd om samen te werken bij het toezicht op en het voorkomen van dergelijke inbreuken.

Alhoewel het zeker een game-changer is (tot nu toe werden alleen de gebruikers verantwoordelijk gehouden voor de auteursrechten), zorgt dit ervoor dat er veel materiaal in een zeer grijs gebied overblijft, inclusief memes omdat het afgeleide werken zijn die gebaseerd zijn op het originele materiaal van iemand waarop heel waarschijnlijk auteursrechten van toepassing zijn.

Het is onduidelijk wat er zal gebeuren, of dit artikel wordt uitgevoerd zoals het is of nog zal worden gewijzigd, en hoe de social sites inbreuk op het auteursrecht zullen kunnen voorkomen en wanneer de richtlijn in werking treedt.

Wilt u deze veranderingen voor zijn en veilig werken met stockfoto memes? U raadt het al: gebruik rechtenvrije foto's waarvoor een geldige licentie is verleend als basis voor uw memes.

Vind de beste sites voor het maken van uw stockfoto memes

Bent u klaar om te genieten van stockfoto's en om opbedrijf op een humoristische manier onder de aandacht te brengen? We zullen zeker van uw creaties genieten en er blij van worden!

Ontdek de beste stockfotosites om het volgende adres te vinden voor al uw nieuwe stockfoto memes! Hier enkele suggesties:

Met het beeldmateriaal dat zijn aanbieden maakt u goedkoop en snel en de beste en grappigste stockfoto memes.

NUTTIGE ARTIKELEN
Bizarre stockfoto’s – Koop hier maffe en absurde beelden!
– Waar koop ik stomme stockfoto’s?
Lifestyle afbeeldingen: Maak kennis met deze populaire stockfoto’s!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over stockfoto memes

🤨 Ik heb een vraag over stockfoto memes

🤔 Ik weet niet of stockfoto memes iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo