Wat is een mockup en waarom moet ik die gebruiken?

Het vormgeven van een product of dienst kan een overweldigend proces zijn, maar met de juiste hulpmiddelen en een paar handvaten hoeft dat niet zo te zijn. Het creëren van een mockup is een van de belangrijkste aspecten van elk creatief ontwerpproject. In dit artikel lichten we toe wat toe welke betekenis de term heeft en wat de voordelen zijn en waar je de beste mockups kunt krijgen, zodat je de volgende keer sneller en effectiever kunt werken.

Een mock up is in essentie een niet-functioneel, digitaal prototype waarmee ontwerpers en andere partijen hun ideeën kunnen visualiseren voordat ze deze in code of productie vastleggen.

Mockups zijn heel handig om een concept uit te testen, te experimenteren met een lay-out, een product of dienst te presenteren en ontwerpen te tonen in de ontwikkelingsfase.

Voor het mockup maken vanaf nul moet je zowel beschikken over tijd als vaardigheid. Maar mockup-sjablonen die je kunt aanpassen zijn een geweldig alternatief om sneller en eenvoudiger de perfecte prototypes voor jouw producten of diensten te realiseren.

Photoshop proefversie

GRATIS €24,19 p/m
Krijg één week gratis toegang tot Adobe Photoshop. Gratis annuleren binnen de eerste 7 dagen
Met dit gratis proefabonnement op Photoshop krijgt u de eerste 7 dagen gratis toegang tot de nieuwste versie van Photoshop CC!
U kunt binnen 7 dagen zonder problemen opzeggen, of een abonnement nemen en gebruik maken van Photoshop voor slechts €24,19 p/m.

Dit zijn de belangrijkste onderwerpen

Wat is een mockup?

Ben je een ontwerper, ondernemer of creatief professional en op zoek is naar iets spectaculairs? Dan is de kans groot dat je bekend bent met mockups.

Maar wat is een mockup en wat zijn de voordelen?

Een mockup is een prototype van jouw productontwerp, waarmee je het uiteindelijke ontwerp en de functionaliteit van het eindproduct kunt visualiseren. Ontwerpers en ontwikkelaars hebben hiermee een hulpmiddel van grote waarde om ideeën te testen en te visualiseren zonder tijd en geld te hoeven investeren in het maken van een model op ware grootte of een prototype.

En anders dan schetsen of wireframes die meer abstract en tweedimensionaal zijn, worden concepten met mockups echt omgezet in visuele gegevens en wordt het veel gemakkelijker om te communiceren over wat het productontwerp inhoudt.

Soorten mock ups

Mockups kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Bij de vormgeving en het ontwerpen van een digitaal product, zoals software, websites of apps worden vaak mockups gemaakt. App mockups worden ook veel gebruikt.

Je kunt ze ook gebruiken voor het ontwerp van merk- en marketingmateriaal. Er zijn logo mockups, en het is mogelijk om een print mockup te maken voor jouw presentatie, webdesign, cursus, brochures, flyers en bijna elk ander drukwerk dat nodig is. Daarnaast kun je ze als grafisch ontwerper gebruiken voor apparaten zoals laptops of mobiele telefoons, of mockups voor bijvoorbeeld reclameborden, zodat je klanten kunt laten zien hoe hun afbeeldingen er op die plaatsen uit zullen zien.

En tenslotte zijn er de mockups voor ontwerp van fysieke producten. Voor vrijwel alle producten zijn er wel mockups. T-shirts en dergelijke zijn hier voorbeelden van.

Globaal gezien zijn mockups een standaard hulpmiddel in het ontwerpproces voor vrijwel elk product of dienst.

De voordelen van mockups

Mockups leveren veel voordelen op in elke fase van het ontwerpproces – van de eerste conceptvorming tot en met de realisatie – waardoor ontwerpers het creatieve proces kunnen stroomlijnen, ideeën beter kunnen overbrengen en tijd en geld kunnen besparen op overbodige herontwerpen.

In het geval van digitale producten zoals software of een website is het gebruik van een mockup bijvoorbeeld van essentieel belang om details van het ontwerp van de gebruikersinterface (UI) of de gebruikerservaring (UX) duidelijker te visualiseren en af te stemmen dan met een wireframe of schets mogelijk is, voordat wordt geïnvesteerd in kostbaar ontwikkelingswerk.

Voor fysieke producten kan de weergave van een realistisch – soms zelfs 3D – model van het eindproduct op een computerscherm iedereen daadwerkelijk inzicht geven in en nauwkeurige feedback geven over het ontwerp, zonder dat daarvoor de moeite en de kosten van een prototype nodig zijn.

Aan de hand van mockups kan het hele ontwerpteam, het ontwikkelingsteam, de productmanager en alle overige betrokkenen vanaf het begin een duidelijke visie hebben op het eindresultaat, zodat er later minder tijd verloren gaat wanneer het moeilijker wordt om wijzigingen aan te brengen.

Bovendien kunnen belanghebbenden zoals klanten en potentiële investeerders meer inzicht krijgen in het project door het in zijn vroegste vorm tot leven te zien komen.

Dankzij mockups kun je ook mogelijke problemen met jouw ontwerp opmerken voordat je tijd en financiële middelen inzet om een ontwerp volledig uit te werken – dat bespaart op de lange termijn zowel tijd als geld!

Kortom, mocht je nog geen gebruik van mockups maken, dan is dit een goed moment!

Hoe gebruik je mockups in het ontwerpproces?

Wil je een ontwerp maken waarvan jouw klanten onder de indruk zullen zijn? De mockup-fase is essentieel om die te kunnen realiseren. Dit is hoe je mockups kan gebruiken in het ontwerpproces:

Stap 1: Brainstormen en feedback verzamelen – Voordat je een mockup maakt, moet je eerst brainstormen over hoe het eindproduct eruit moet zien. Neem voldoende tijd om na te denken over kleuren, lettertypes, afbeeldingen en andere elementen die goed bij elkaar passen.

Heb je een aantal eerste ideeën, verzamel dan feedback van belanghebbenden of anderen voor wie het project van belang is. Dit helpt om er zeker van te zijn dat iedereen het eens is met de richting van het project voordat u doorgaat.

Stap 2: Maak jouw mockup – Het is nu het moment om uw mockup te creëren!

Er zijn vele tools voor het creëren van mockups zoals Adobe Photoshop of Sketch App; maar er zijn ook gratis online opties zoals Canva, of professionele premium diensten als Shutterstock en Adobe Stock, die kwalitatief uitstekende mockup-sjablonen gereed hebben voor gebruik (hierover zometeen meer).

Voor welk platform je ook kiest, je moet voldoende flexibiliteit hebben, zodat je tijdens het ontwerp indien nodig makkelijk wijzigingen kunt aanbrengen.

Stap 3: Test het ontwerp en breng indien nodig wijzigingen aan – Is jouw mockup klaar, probeer dan verschillende scenario's uit, zoals verschillende schermformaten of resoluties – dit geeft een beter idee van hoe gebruikers met jouw eindproduct kunnen werken als het in productie gaat, en geeft de rest van het team of de belanghebbenden variatie.

Indien nodig, op basis van testresultaten of feedback van belanghebbenden, kun je teruggaan naar de “tekentafel” en wijzigingen aanbrengen totdat alles er perfect uitziet!

Je moet deze stap niet overhaasten, want kleine details kunnen tot grote problemen leiden als je eenmaal met de productie begint.

Stap 4: Voltooi het ontwerp & start de productie – Na eventuele aanpassingen op basis van testresultaten en feedback van belanghebbenden!

Je beschikt nu over een definitieve versie van het ontwerp, dat in productie kan worden genomen!

Maar controleer eerst nog een laatste keer of alles er perfect uitziet; ga dan van start in de wetenschap dat alle betrokken partijen inspraak hebben gehad in elke ontwikkelingsfase, wat heeft geresulteerd in een geweldig eindproduct, allemaal dankzij nauwkeurige mockups!

Wat is een mockup sjabloon?

Ben je geen ontwerper of beschikt je niet over soortgelijke vaardigheden, dan lijkt de ontwikkeling van een mockup een onmogelijke taak. Maar geen nood, want er is een perfecte oplossing voor dit probleem: mockup sjablonen.

Dit zijn al gecreëerde mockup-ontwerpen, die je met behulp van een bewerkingsprogramma eenvoudig kunt aanpassen om jouw product accuraat weer te geven.

Met mockup-sjablonen kun je veel tijd en moeite besparen, zodat zelfs professionele ontwerpers er gebruik van maken in hun werk!

Waar vind ik de beste mock up sjablonen?

De meeste websites bieden online gratis en betaalde mockup-sjablonen aan. Omdat het aanbod zo gevarieerd is, kan het moeilijk zijn te bepalen waar u moet beginnen.

Daarom hebben we dit beknopte overzicht samengesteld van de beste websites voor gratis en betaalde mockup-sjablonen!

Shutterstock: miljoenen mockups

www.shutterstock.com/nl homepage

Shutterstock heeft een van de grootste collecties rechtenvrije beelden online, en het aanbod van kant-en-klare mockups is indrukwekkend (een zoekopdracht naar “hoodie mockup templates” levert bijna 14.000 resultaten op!) met miljoenen verschillende soorten producten en stijlen.

Wat is een mockup shutterstock

Heb je budgettair gezien minder mogelijkheden, dan kun je sjablonen met 15% korting krijgen met onze exclusieve Shutterstock kortingscode. Je vult op de site de vereiste velden in zoals jouw e-mailadres in, betaalt en downloadt met korting (ook een afbeelding of professionele foto die eventueel op jouw sociale media pagina's kunnen worden geplaatst en gepubliceerd).

Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!

iStock: exclusieve mockup sjablonen

www.istockphoto.com/nl homepage

iStock is een bekend stockfotobureau voor zowel budgetvriendelijke als high-end, exclusieve content. De collectie mockups heeft opties uit beide collecties. Ben je op zoek naar minder algemeen gebruikte mockups, dan is dit een uitstekende keuze.

Wat is een mockup en waarom moet ik die gebruiken? 3

Je kunt tot 10 gratis mockups downloaden met het gratis iStock proefabonnement, en met onze exclusieve iStock kortingscode krijg je 15% korting op elk abonnement.

Download met het gratis iStock proefabonnement nu in 30 dagen 10 afbeeldingen uit de Essentials-collectie!
Nu proberen
37 dagen resterend

Adobe Stock: Mockup-sjablonen voor de Creative Cloud

stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is een bibliotheek met stockmedia die toebehoort aan Adobe en die volledig is geïntegreerd in Creative Cloud-apps, zoals Photoshop en Illustrator, waarmee je eenvoudig een sjabloon kunt bewerken. Ze hebben een groot aantal sjablonen voor elk denkbaar product, dus er is volop keuze.

Adobe Stock mockups

Je kunt nu 10 gratis downloads ontgrendelen met het speciale Adobe Stock gratis proefabonnement.

Canva: Gebruiksvriendelijke mockup ontwerpen

Canva Logo

Canva is een ontwerpplatform voor niet-ontwerpers, dat is voorzien van een gebruiksvriendelijke bewerker en een uitgebreide collectie aanpasbare sjablonen, waaronder eenvoudige mockups voor onder meer telefoonschermen, computers en draagtassen.

Wat is een mockup en waarom moet ik die gebruiken? 5

Krijg Canva gratis met beperkte toegang, of geniet voor een langere periode van volledige premium toegang met onze exclusieve, verlengde gratis Canva Pro proefversie!

Canva Pro 30 dagen gratis! Probeer alle functies op de website van Canva!

Figma: online mockups en ontwerptools

figma.com homepage

Figma is een online platform voor ontwerpteams met alle mogelijkheden om het ontwerpproces online te voltooien. Van brainstormen op whiteboards en het gebruik van diagrammen en infographics, tot het bouwen van mobielvriendelijke, live mockups om te delen en feedback op te krijgen, tot het omzetten van die mockups in een echt, afgewerkt ontwerp, op Figma kan het allemaal.

www.figma.com homepage

Krijg bij aanmelding toegang tot de gratis versie die je voor altijd kunt gebruiken, maar die wel zijn beperkingen kent. Wil je volledige premium toegang, dan kan dat vanaf $12 per maand.

Tips voor het maken van een effectieve mockup

Een effectieve mockup is van essentieel belang voor elke ontwerper of onderneming die een product wil produceren – zonder kosten te maken voor een fotograaf of studio. Een goede mockup kan ertoe bijdragen dat het eindproduct eruitziet en goed functioneert, zodat op de lange termijn tijd en geld wordt bespaard.

Hieronder volgen enkele tips waarmee je rekening moet houden bij het maken van een mockup:

  1. Zie erop toe dat alle elementen in verhouding zijn – Dit voorkomt eventuele problemen tijdens de productie.
  2. Maak gebruik van contrasterende kleuren – Dankzij contrasterende kleuren zijn de diverse onderdelen van het design duidelijker te onderscheiden, wat het makkelijker maakt om problemen te ontdekken voordat het later dure fouten worden.
  3. Let op details – Kleine details zoals schaduwen, accenten, texturen en verlopen kunnen de realistische weergave van een mockup sterk beïnvloeden.

TIP: De beste kleurencombinaties voor merken (kleurenpsychologie)

Neem de tijd om dit goed te doen, omdat dit zich later dubbel en dwars zal uitbetalen!

  1. Probeer verschillende scenario's uit – Met een mockup is het belangrijk verschillende scenario's uit te proberen, om er zeker van te zijn dat deze onder verschillende omstandigheden of met verschillende materialen die tijdens de productie worden gebruikt, goed werkt.
  2. Houd het simpel – Eenvoud is de sleutel tot een geslaagde mockup; te véél gecompliceerde elementen kunnen de kijkers in de war brengen of belangrijke kenmerken van jouw ontwerp aan het oog onttrekken, wat later tot kostbare fouten kan leiden!

Door vanaf het begin de tijd te nemen om het goed te doen, bespaart u op de lange termijn tijd en geld!

Wat is een mockup – veelgestelde vragen

We beantwoorden hier de meest voorkomende vragen over mockups voor ontwerpen.

Wat is een mockup in vormgeving?

Een mockup is een niet-functioneel prototype, dat gewoonlijk de vorm heeft van een digitale afbeelding of een model. Hiermee krijgen ontwerpers en klanten een indruk van hoe het eindproduct eruit komt te zien zonder dat het van nul af aan moet worden gemaakt.

Mockups zijn vooral handig voor het in beeld brengen van producten waarvoor complexe vormen en materialen nodig zijn, zoals meubels, elektronica, verpakkingen, kleding, enz.

Mockups zijn onmisbaar voor de ontwerpfase omdat ze ontwerpers de mogelijkheid bieden om snel ideeën uit te testen voordat ze middelen inzetten om ze te creëren.

Tevens geven ze feedback over hoe goed bepaalde elementen functioneren en kunnen ze worden gebruikt als richtpunten tijdens het ontwikkelingsproces.

Mockups helpen ook om tijd te besparen omdat dure revisies door onverwachte problemen die zich tijdens de productie kunnen voordoen, worden voorkomen.

Wat is een mockup voorbeeld?

Een mockup voorbeeld is een realistische weergave van een product of ontwerp, die doorgaans wordt gebruikt om de aanblik en uitstraling van een artikel te tonen voordat het in productie gaat.

Ondernemingen kunnen ze ook gebruiken om hun producten te tonen voordat ze middelen inzetten om ze te produceren.

Verder zijn mockups een hulpmiddel voor ontwerpers om te visualiseren hoe elementen op het scherm of in gedrukte vorm op elkaar inwerken, waardoor ze de nodige aanpassingen kunnen doen.

Wat is een mockup afbeelding?

Een mockup beeld is een realistische weergave van een product of ontwerp dat je kunt gebruiken om het concept te laten zien voordat het daadwerkelijk wordt gemaakt.

Wat is een mock up in simpele bewoordingen?

Mockups zijn een type ontwerpinstrument dat wordt gebruikt om realistische weergaven te maken van hoe een product of dienst eruit zal zien voordat het wordt gebouwd.

Mockups zijn doorgaans opgebouwd uit afbeeldingen, tekst, grafieken en andere elementen die het eindproduct of de dienst weergeven.

Conclusie over wat is een mockup

Samenvattend, wat is een mockup, het is een essentiële tool voor elke ontwerper. Een mockup helpt om het ontwerp te visualiseren voordat het definitief is en stelt ontwerpers in staat om snel en gemakkelijk wijzigingen aan te brengen.

Zoals je ziet leveren mockups ook voordelen op zoals tijdswinst, lagere kosten en meer nauwkeurigheid in het ontwerpproces. Er zijn veel bronnen online beschikbaar waar je hoogwaardige mock up sjablonen kunt vinden waarmee je sneller dan ooit effectieve ontwerpen kunt maken.

Wat wil je nog meer? Maak gebruik van mockup templates!

Andere handige hulpmiddelen

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over mockups

🤨 Ik heb een vraag over mockups

🤔 Ik weet niet of mockups iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo