Wat is rechtenvrij? Welke voordelen biedt het?

Het antwoord op de vraag “Wat is rechtenvrij?” is erg belangrijk. Rechtenvrij (ook wel royalty-free) is een term waar veel misverstanden over bestaan. Vooral wie gratis foto's en illustraties op het internet vindt en wil gebruiken is een goed begrip essentieel. Wie niet begrijpt wat de term precies inhoudt, kan na onrechtmatig gebruik van een foto of illustratie in juridische problemen verzeild raken.

Wat is rechtenvrij niet?

Rechtenvrij betekent niet dat er geen auteursrechten op de afbeelding van toepassing zijn. Verwar rechtenvrij niet met gratis of zonder betaling te gebruiken. Er kunnen zelfs voorwaarden of beperkingen (bijv. Creative Commons-licentie) aan het gebruik van de foto's en illustraties worden gesteld.

Wat is rechtenvrij

Rechtenvrije afbeeldingen zijn over het algemeen beelden waarvoor een eenmalige vergoeding wordt betaald voor het gebruik ervan; het werkwoord is “gebruiken”. U wordt niet de exclusieve eigenaar van de foto, maar u mag de foto's en illustraties met een rechtenvrije licentie voor uw projecten, succesvolle marketing activiteiten en Google-advertenties gebruiken. Rechtenvrij houdt in dat de afbeeldingen vrij zijn van het betalen van royalty's op het gebruik van het beeldmateriaal.

Als u op Google de zoekterm “rechtenvrije afbeeldingen” invoert, dan krijgt u een groot aantal resultaten te zien van grote beeldbanken zoals iStockphoto, Shutterstock, Adobe Stock, Getty Images, Photocase, StockPhotoSecrets, 123rf en Dreamstime.

Heb ik iets aan rechtenvrij?

Wilt u de afbeelding vaak gaan gebruiken, dan is rechtenvrij ideaal om veel geld op de licentiekosten te besparen (bijv. met een van de 7 goedkoopste beeldabonnementen). De prijs van de afbeeldingen is meestal afgestemd op de bestandsgrootte, dus als u weet dat u geen groter formaat nodig hebt dan bijv. 2″x2″, dan kunt u een afbeelding in de laagste resolutie kopen om in die behoefte te voorzien. Mocht u later toch een groter formaat nodig hebben, dan zal het artikel over afbeeldingen in een hogere resoltie maken zeker van pas komen

Er zijn gratis rechtenvrije afbeeldingen verkrijgbaar. Dat wil echter niet zeggen dat er geen licentieovereenkomst voor eindgebruikers is of gebruiksvoorwaarden aan verbonden zijn. De maker behoudt nog steeds de rechten op zijn afbeelding, ongeacht of deze gratis is of niet. Let erop dat u de voorwaarden van de licentieovereenkomst begrijpt op het moment dat u deze aanschaft of een afbeelding downloadt. Oftewel ken het antwoord op: Wat is rechtenvrij?

Koop uw beeldmateriaal veilig en goedkoop bij de beste stockfoto websites ter wereld. Meer informatie vindt u in onze overzichten van rechtenvrije afbeeldingen, rechtenvrije video's en stock footage en onze nieuwe complete handleiding voor stockfotografie.

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo