Wat is rechtenvrij?

Het antwoord op de vraag “Wat is rechtenvrij?” is heel belangrijk. Rechtenvrij (ook wel royalty-free) is een term waar veel misverstanden over bestaan. Vooral wie gratis foto's en illustraties die op het internet worden aangeboden wil gebruiken is een goed begrip essentieel. Wie niet begrijpt wat de term precies inhoudt, kan in juridische problemen verzeild raken nadat hij of zij een foto of illustratie op een onrechtmatige manier heeft gebruikt.

Wat is rechtenvrij niet?

Rechtenvrij betekent niet dat er geen auteursrechten van toepassing zijn. Verwar rechtenvrij niet met gratis of zonder betaling te gebruiken. Er kunnen zelfs voorwaarden of beperkingen aan het gebruik van de foto's en illustraties worden gesteld.

Wat is rechtenvrij

Rechtenvrije afbeeldingen zijn over het algemeen afbeeldingen waarvoor een eenmalige vergoeding wordt betaald voor het gebruik ervan; het werkwoord is “gebruiken”. U wordt niet de exclusieve eigenaar van de foto, maar u mag de foto's en illustraties met een rechtenvrije licentie voor uw projecten en marketing activiteiten gebruiken. Rechtenvrij houdt in dat de afbeeldingen vrij zijn van het betalen van royalty's op het gebruik van het beeldmateriaal.

Als u op Google de zoekterm “rechtenvrije afbeeldingen” invoert, dan krijgt u een groot aantal resultaten te zien van grote beeldbanken zoals iStockphoto, Shutterstock, Adobe Stock, GettyImages, Photocase, StockPhotoSecrets, 123rf en Dreamstime.

Heb ik iets aan rechtenvrij?

Wilt u de afbeelding veelvuldig gebruiken, dan kan rechtenvrij voor u ideaal zijn, omdat het u hiermee geld op licentiekosten bespaart (Vooral met een van de 7 goedkoopste beeldabonnementen). De prijs van de afbeeldingen is meestal afgestemd op de bestandsgrootte, dus als u weet dat u geen groter formaat nodig hebt dan 2″x2″, dan kunt u een afbeelding in de laagste resolutie kopen om aan die behoefte te voldoen. Mocht u later toch een groter formaat nodig hebben, dan zal het artikel over afbeeldingen in een hogere resoltie maken zeker van pas komen

Er zijn gratis rechtenvrije afbeeldingen verkrijgbaar. Dat wil echter niet zeggen dat er geen licentieovereenkomst voor eindgebruikers is of gebruiksvoorwaarden aan verbonden zijn. De maker behoudt nog steeds de rechten op zijn afbeelding, ongeacht of deze gratis is of niet. Let erop dat u de voorwaarden van de licentieovereenkomst begrijpt op het moment dat u deze aanschaft of een afbeelding downloadt. Oftewel ken het antwoord op: Wat is rechtenvrij?

Koop nu goedkope rechtenvrije afbeeldingen bij de beste stockfoto websites ter wereld en scoor maximaal met uw Google-advertenties of marketing activiteiten.

Als ingewijde op het gebied van stockfoto's wil ik met mijn online magazine Stockfotos.nl u als koper van afbeeldingen graag inzicht geven in de wereld van beeldbanken en u helpen de beeldbank te vinden die bij u past.