Wat zijn credits? Lees hier het antwoord.

Credits is de aanduiding die beeldbanken gebruiken als prijsstelling voor het beeldmateriaal dat ze aanbieden, zonder verdere verplichtingen aan de beeldbank.

Een aantal beeldbanken duidt de prijs per afbeeldingen in credits aan. En ze verkopen credits, zodat je de benodigde afbeeldingen kunt kopen. iStock123RF en Dreamstime behoren tot de beeldbanken die van dit systeem gebruik maken.

Maar er zijn ook aanbieders, onder andere Photocase, iStockBigstock of Adobe Stock, die geen credits gebruiken en hun afbeeldingen tegen een prijs in Amerikaanse dollars of euro's aanbieden, per stuk of als afbeeldingspakket.

Credits – wat zijn de voordelen

De prijs per credit varieert per beeldbank, maar gewoonlijk bieden ze allemaal creditpakketten met korting aan die je vooraf kunt afrekenen. Deze pakketten reduceren de prijs per credit aanzienlijk, zodat je stockfoto's voordeliger ne met een minimale investering vooraf kunt kopen.

Dit systeem wordt door beeldbanken ingezet om kleine tot middelgrote bedrijven en particulieren en eenmalige kopers de mogelijkheid te bieden om snel en makkelijk voordelig geprijsde stockfoto's bij de beste websites voor afbeeldingen van 2024 te kopen.

Je hoeft bij het kopen van een creditpakket geen verdere verplichtingen met de beeldbank aan te gaan en er zullen geen periodieke kosten in rekening worden gebracht, zoals dat het geval is bij een abonnement. Zo heb je meer vrijheid en kun je zelf bepalen hoeveel je wilt uitgeven en op welk moment.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van deze twee aankoopmodellen voor afbeeldingen, en bij welke beeldbanken je deze het beste kunt kopen, lees dan ons artikel Credits of een abonnement: Wat is voor mij de beste keuze?

Vanwege deze voordelen heeft de invoering van credits als koopsysteem ertoe geleid dat er steeds meer mensen gebruik gaan maken van de service van beeldbanken, in het bijzonder in het segment van het klein- en middenbedrijf.

Credits – hoe koop je ze

Illustratie van hand die bankbiljet in beurs doet

Voor de aankoop van credits (om afbeeldingen te kopen) bij een beeldbank, moet je een account op de website van de beeldbank aanmaken. Maar geen nood: bij praktisch alle beeldbanken kun je je gratis aanmelden voor een account. Je hoeft niet verplicht te kopen.

Nadat je je gratis lidmaatschap (dat kost vaak maar enkele minuten) heeft verkregen, kun je via diverse betalingsmogelijkheden credits kopen. Elke beeldbank biedt met korting creditpakketten aan, doorgaans vanaf 3 of 5 credits tot grote pakketten van 200 of meer. Over het algemeen geldt: hoe groter het creditpakket is, hoe hoger de korting.

Nadat je een creditpakket hebt geselecteerd en betaald, wordt het aantal dat je hebt gekocht op je account bijgeschreven en kun je deze direct gebruiken om afbeeldingen, vectoren, illustraties, video's en allerlei soorten beeldmateriaal van de beeldbank te kunnen afrekenen.

Ongebruikte credits blijven op je gebruikersaccount staan en blijven geldig tot een jaar na de aankoopdatum. De beeldbank iStock is een uitzondering: de credits die zijn aanbieden blijven altijd geldig, zolang je je maar één keer per jaar aanmeldt op jouw account (vanaf het moment van aankoop).

Let op: credits zijn niet overdraagbaar: alleen de persoon die ze gekocht heeft kan ze gebruiken, ze kunnen niet gedeeld, geschonken of overgedragen worden aan andere leden of aan derden.

Hoeveel credits heb ik nodig?

Zoals al eerder opgemerkt, hoe meer credits je van tevoren koopt, hoe goedkoper de prijs per credit en hoe voordeliger de afbeeldingen.

De credits zijn maximaal een jaar geldig. Zo krijg je de nodige flexibiliteit, met deze lange looptijd kun je ze gebruiken totdat ze vervallen.

Maar je moet rekening houden met je specifieke behoeften bij de keuze van het creditpakket, want hoewel je met grotere pakketten meer kunt besparen, kun je uiteindelijk toch duurder uit zijn als je niet alle elke credit gebruikt.

Mocht je van mening zijn dat je maar één keer foto's nodig heeft, dan kun je het beste een creditpakket ter grootte van het aantal benodigde afbeeldingen aanschaffen, zodat je ze allemaal gebruikt.

Wil je de afbeeldingen graag eerst proberen, of de beeldbank proberen, dan kun je voor een klein creditpakket kiezen om te zien hoe de service en het systeem werken, en grotere pakketten of een abonnement als je er zeker van bent dat de service aan je wensen voldoet.

Hoeveel betaal je voor een afbeelding als je met credits betaalt?

Credits kopen dollarbiljetOok dat varieert per beeldbank. De meeste prijzen hun afbeeldingen op basis van grootte/resolutie, anderen op basis van de waarde van de content (niet-exclusief en exclusief, zoals iStock).

Afbeeldingen in XS-formaat kosten meestal niet meer dan 1 credit, hetgeen afhangt van de beeldbank en het creditpakket dat je hebt gekocht, ongeveer tussen de € 1,- en € 2,- kost, en die zijn een stuk goedkoper bij de grotere creditpakketten. En dit formaat is meestal voldoende voor bijvoorbeeld een website, visitekaartje, banner-advertentie of 200×200 web side-bar advertentie.

Grotere beeldresoluties hebben een hogere prijs, en hoe groter het creditpakket, hoe goedkoper de afbeeldingen per stuk zijn.

Maar houd er rekening mee dat beeldabonnementen, hoewel ze een langere looptijd hebben en periodieke kosten met zich meebrengen, een goede deal waarmee de prijs per afbeelding tot slechts enkele centen wordt gereduceerd. Als je constant en/of grote aantallen afbeeldingen nodig hebt, loont het om de voordelen van een abonnement te bekijken en te analyseren. Om de voordelen van de diverse opties te kunnen beoordelen, lees je hier ons artikel Credits of een abonnement.

Dit is wat je moet weten over credits zijn, hoe ze werken en hoe je ze kunt gebruiken om zo goedkoop mogelijk afbeeldingen te kopen. Het kopen van creditpakketten is heel simpel, zoals jw kunt lezen in ons artikel “Credits kopen bij iStock, Photocase en andere beeldbanken – heel eenvoudig“.

Nieuw: Fotografie trends 2024 – inspirerende foto’s voor dit jaar!
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo