EPS-bestanden – wat zijn het en hoe opent u ze?

Wat zijn EPS-bestanden?

Heeft u al met vectorafbeeldingen gewerkt, dan weet u waarschijnlijk al wat een EPS-bestand is. Bent u niet zo goed thuis in Encapsulated PostScript (EPS) bestanden, dan is het in essentie een grafisch format voor vectorafbeeldingen – met Adobe Illustrator is EPS-bestanden openen heel eenvoudig. Dit grafisch programma waarmee een EPS formaat kan worden bewerkt is populair in de grafische sector.

Deze betaalde software voor het gemakkelijk openen van een vectorbestand stelt Adobe nu een maand lang beschikbaar als gratis programma – klik hier en bekijk de voorwaarden.

Een vector is een afbeelding met wiskundige formules waarmee u uw afbeelding zo groot kunt maken als een billboard dat u aan de zijkant van de snelweg tegenkomt. De vectorafbeeldingen zijn voorzien van bitmaps die elke pixel in de afbeelding vertellen welke grootte en kleur ze moeten hebben, zodat u een afbeelding in vrijwel elke grootte kunt maken zonder restricties of mogelijke pixelvorming.

Over de afmetingen gesproken, zie onze handleiding voor de standaard fotomaten voor marketingmateriaal als referentie! De vectoren worden voor het printen in groot formaat gebruikt, zoals billboards of de bouw van stickerfolie, en daarbij worden vaak EPS-bestanden gebruikt. Feitelijk biedt StockPhotoSecrets Shop haar vectorbestanden als EPS-beeldbestanden aan, die met behulp van Adobe Illustrator kunnen worden geopend.

Wij adviseren u onze gratis SPS Converter software te checken die u hier kunt testen om uw EPS-bestanden te openen! Wilt u gebruik maken van Desktop software, bekijk dan hier Corel Draw Software om uw EPS-bestand te openen en te bewerken!

Open & converteer het EPS-bestandsformaat Gratis

Sleep uw .eps hierheen

of

  • EPS
  • JPG
  • PNG
  • TIFF
  • PDF

Het is bekend dat veel designers niet met Adobe Illustrator werken. Maar EPS-bestanden zijn vaak compatibel met tal van andere bewerkingssprogramma's voor vectoren (bijv. EPS omzetten of converteren, een EPS bestand maken). Bent u geïnteresseerd in opties voor het bewerken van vectorbestanden, raadpleeg dan deze fantastische lijst met de beste programma's voor het bewerken van vectorbestanden: Adobe Illustrator – de beste 12 alternatieven. 

Wie de doe-het-zelf aanpak van het grafisch ontwerpen ambieert, mag ons overzicht met 102 gouden tips van experts voor het maken van visuals zeker niet missen!

Klik hier voor meer informatie over hoe u nu bij Stockphotos.com vectoren voor slechts €0,49 kunt verkrijgen.

Een EPS-bestand openen en bewerken met software

Ai Coreldraw

De EP-bestanden kunnen uw voorkeur genieten boven een JPEG-bestand. EPS-bestanden kunnen nadat zij zijn geopend in een vectorprogramma zoals Adobe Illustrator, Corel Draw, zonder kwaliteitsverlies worden verkleind, bewerkt en gemodificeerd. Wanneer u een EPS-bestand opent in een programma zoals Photoshop, wordt het bestand “gerasterd” (afgevlakt) en kan het niet worden bewerkt, zoals bij elk ander JPEG-bestand.

Hoewel de meeste applicaties EPS-bestanden kunnen genereren, zult u slechts ten volle kunnen profiteren als het bestand origineel als een vectorafbeelding is gecreëerd. Dus, als een EPS-bestand in Adobe Photoshop is gemaakt en geopend in Adobe Illustrator, dan zult u de afbeelding niet kunnen bewerken.

Al naar gelang het computersysteem dat u gebruikt, zal uw Mac of computer bepalend zijn voor het gemak waarmee u met EPS-afbeeldingen zult kunnen werken. Werkt u op een Mac dan kunt u de EPS-bestanden op de juiste manier gebruiken, maar in Windows heeft u hiervoor een grafische software nodig, zoals Adobe Illustrator of Corel Draw, om dit bestandsformaat te kunnen openen.

Opmaakapplicaties, zoals PageMakerQuark of Microsoft Word, kunnen uitsluitend EPS-bestanden plaatsen, geen EPS-bestand openen. EPS is een format dat zowel voor Mac- als pc-gebruikers gebruikt kan worden. Als het moeilijk is om het bestand te openen, kan het zijn dat u een programma moet selecteren om de afbeelding te kunnen openen.

Verder moet u ook de kleurruimte noteren waarin het bestand zich bevindt. Terwijl scanners en digitale camera's RGB-bestanden genereren (rood-groen-blauw), moet u de kleurruimte omzetten naar CMGZ (cyaan-magenta-geel-zwart) voor afdrukken. Ook kunt u Pantone-kleuren gebruiken.

Gratis software voor EPS-bestanden

Wij adviseren u hier Corel Draw Software te bekijken om uw EPS-bestand te openen en te bewerken! Voor het openen van uw EPS-bestanden kunt u nu overigens ook onze eigen SPS-Converter-software testen!

U kunt hier contact met ons opnemen om ons te laten weten hoe het voor u werkt.

Gravit logo

Maar gelukkig bestaat er fantastische en gratis software waarmee u EPS-vectorafbeeldingen kunt bewerken. De nieuwste gratis software tool is Gravit. U kunt bij Gravit een gratis account aanmaken waarmee u online grafische afbeeldingen, inclusief EPS-bestanden, kunt creëren en bewerken om alle mogelijke afbeeldingen van uiteenlopende omvang te maken.

Nog een gratis software om EPS-bestanden te bewerken is Inkscape – hoewel het qua navigatie en gebruik niet de meest eenvoudige is. Ook EPS Viewer, een eenvoudige EPS naar JPEG omvormer (converter), kunnen we aanbevelen. Verder is er een redelijk goede online omvormer, genaamd Convert EPS to JPG.

Wanneer kies ik voor EPS-bestanden in plaats van JPEG-bestanden?

StockPhotoSecrets Shop eps-bestanden

Een aantal beeldbanken, zoals StockPhotoSecrets Shop, biedt naast illustraties (vectoren) ook foto's en lettertypes aan. Zoekt u een illustratie, tenzij u tevreden bent met de afbeelding op zich, dan wilt u er zeker van zijn dat u een EPS-bestand ontvangt. Bij EPS-bestanden kunt u de kleuren wijzigen, verschuiven en aanpassen aan uw persoonlijke voorkeur.

Stel dat u een patroon hebt gevonden dat u wilt gaan gebruiken, maar dat u de kleuren niet goed vindt, dan kunt u de kleuren die u wilt gebruiken precies zo instellen als u wilt. Verder kunt u de rechten op een illustratie kopen als u een bepaald element binnen het bestand wilt gebruiken. Indien het bewerkbaar is, kunt u snel en makkelijk datgene eruit halen wat u wilt gebruiken.

Een eps-bestand biedt uw vectorafbeelding veel aanpassingsmogelijkheden en alle ruimte om uw afbeelding te bewerken, zonder dat u de afbeelding echt hoeft af te vlakken of dat u deze beschadigt. U kunt een EPS-vectorbestand gebruiken als u de uiteindelijke omvang van de afbeelding wilt controleren zonder pixelvorming, en ook als u globale veranderingen wilt aanbrengen in de grootte, de kleuren en eventuele wijzigingen in uw afbeelding.


Waar kan ik voordelig EPS-bestanden kopen?

stockphotos.com logo

Stockphotos.com heeft bijna 1,6 miljoen EPS-bestanden in haar collectie beeldmateriaal, en is daarmee een prima adres plek om vectoren te kopen, vooral als u ze zo voordelig wilt aanschaffen (€ 0,49 per vectorafbeelding).

Wij adviseren u om voor Stockphotos.com te kiezen, omdat u hier zeer scherp geprijsde beeldabonnementen kunt verkrijgen, zoals het Club Easy abonnement waarbij u profiteert van 200 rechtenvrije afbeelding, vectoren en lettertypen in hoge resolutie voor slechts € 99,- per jaar. Of ons nieuwe en zeer  speciale Club Ultimate abonnement waarbij u profiteert van 1000 foto's, vectoren en lettertypen voor slechts € 299,- per jaar.

Wat u zeker zal interesseren is dit goede nieuws over de nieuwe geavanceerde functie voor eps-bestanden (vectoren) van Stockphotos.com!

eps bestanden stockphotos.com
Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
223 dagen resterend
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Het gebruiksdoel van EPS-bestanden

De door Adobe Illustrator gecreëerde EPS-bestanden zijn een grafisch bestandsformaat dat uitermate geschikt is voor designers die grote billboards moeten maken, of andere grote afbeeldingen.

EPS is een formaat dat u met behulp van veel gratis software kunt openen, ongeacht of u Mac- of PC-gebruiker bent, zoals hierboven aangegeven. Het voordeel van een vector is dat u het vectorformaat kunt aanpassen naar elke gewenste grootte, ongeacht hoe groot u deze wilt hebben.

Hoewel er nog veel meer over EPS-bestanden te melden valt, is het internet een uitstekend middel om erachter te komen wat het verschil is tussen een EPS-bestand en JPEG-bestand, en een groot aantal beeldbanken die voordelig geprijsde vectoren aanbieden.

Klik hier voor meer informatie over de speciale aanbiedingen van Stockphotos.com!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over EPS-bestanden

🤨 Ik heb een vraag over EPS-bestanden

🤔 Ik weet niet of EPS-bestanden iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo