AI gegenereerde afbeeldingen herkennen – 4 extreem simpele manieren

Het is nauwelijks te geloven dat AI-gegenereerd beeld amper een jaar geleden aan het grote publiek is geïntroduceerd. In slechts enkele maanden tijd hebben ze alle relevante visuele media overgenomen en kunnen ze door het grote publiek worden gebruikt om met neurale netwerken een AI gegenereerde afbeelding in een bepaalde stijl te genereren – van sociale media en artistieke expressie tot marketing en beeldlicenties.

Maar feit is dat deze vloedgolf van een verscheidenheid aan AI geproduceerde realistische beelden een nieuw probleem creëren: hoe kun je AI gegenereerde afbeeldingen herkennen van “traditioneel gemaakte” foto's.

Dat zou belangrijk kunnen zijn, omdat AI-gegenereerde beelden soms zoveel mensen kunnen misleiden om nepnieuws of feiten te geloven. Bovendien is er nog veel onduidelijkheid over bijvoorbeeld auteursrechten en andere juridische kwesties.

Daarom presenteren we nu de meest effectieve en beste manier voor het AI gegenereerde afbeeldingen herkennen, zodat je heel eenvoudig onderscheid kunt maken tussen een AI gegenereerde afbeelding en een echte foto. Zo houd je volledige controle en kun je met behulp van deze methoden beelden veilig en met vertrouwen gebruiken.

Dit zijn de belangrijkste punten in dit artikel:

Wat zijn AI-gegenereerde beelden?

AI-gegenereerd beeldmateriaal is dat welke is gecreëerd door apps voor kunstmatige intelligentie, namelijk AI-generatieve modellen op basis van GAN-technologie (Generative Adversarial Networks).

Mocht AI gebruiken klinken als gebazel, dan moet je dit weten: AI-beeldgeneratoren gebruiken intelligente algoritmen die gegevens – tekstbeschrijvingen en fotocontent die de software al kent – kunnen combineren om een volledig nieuwe afbeelding te maken op basis van een door de (menselijke) gebruiker ingevoerde tekstopdracht.

Of nog eenvoudiger? Het zijn programma's waarbij je afbeeldingen kunt maken door een beschrijving te schrijven van wat je voor ogen hebt, en de software maakt dan de afbeelding voor jou.

En dan zijn er ook nog door kunstmatige intelligentie gegenereerde beelden die bekend staan als “deepfakes”. Deepfake-technologie is een combinatie van kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenningssoftware om video's of foto's van echte mensen – bijvoorbeeld beroemdheden – te manipuleren tot realistisch ogende beelden. Dit type AI-beeldmateriaal is wat ingewikkelder, zoals je straks zult zien.

AI-gegenereerde beelden zijn een trend geworden omdat ze een alternatief bieden voor de bewerkelijke taak van het handmatig creëren van afbeeldingen. En tegelijk breiden ze de creatieve mogelijkheden van het visuele kunstontwerp uit. Daarbij wordt de techniek die ze mogelijk maakt steeds beter, met als resultaat zeer realistische en visueel indrukwekkende AI gegenereerde foto's die het nietsvermoedende oog gemakkelijk op het verkeerde been zetten.

Waarom is AI gegenereerde afbeeldingen herkennen belangrijk (en hoe je dat doet)

Nu ze meer en meer in digitale media aanwezig zijn, zelfs in de bibliotheken met stockfoto's die verkrijgbaar zijn onder licentie, wordt het AI gegenereerde afbeeldingen herkennen steeds belangrijker, met name omdat ze een andere juridische achtergrond hebben dan traditionele, door mensen gemaakte foto's en omdat ze kijkers soms in verwarring kunnen brengen (zoals bij deep fakes).

Omdat deze beelden zo nieuw zijn, is er geen algemeen aanvaarde norm voor het auteursrecht op door AI gegenereerde beelden. En toch geeft het prille juridische kader aan dat ze niet auteursrechtelijk beschermd zijn.

Bij gebruik van artificial intelligence intgeneratieve technologie (op basis van een neuraal netwerk)om de afbeelding van een echt persoon te manipuleren – andere gezichten in iemand anders lichaam plaatsen en dergelijke – kan het resultaat realistisch en overtuigend zijn. En ook als de maker duidelijk aangeeft dat het om een door AI gegenereerde foto gaat, gaan die belangrijke details vaak verloren als de foto wordt gedeeld – zoals op sociale media.

Wie niet oppast, kan vallen voor verkeerde informatie en fake gebeurtenissen, zoals recent nog de nepfoto's van de arrestatie van Donald Trump of van paus Franciscus in een designjasje.

Overigens zetten veel mensen grote vraagtekens bij de rechtmatigheid van synthetische media, omdat ze technisch gezien zijn opgebouwd uit “stukjes” werk van andere (menselijke) kunstenaars, vaak zonder toestemming of compensatie. Een aantal mensen klaagt zelfs ontwikkelaars van AI-generatieve apps aan wegens inbreuk op het auteursrecht.

Concreet betekent dit dat, vanaf nu, geen enkele AI-generator de rechtsgeldigheid kan garanderen van de afbeeldingen of uitingen van creativiteit die daarmee worden gemaakt… en dat noch jij, noch zij het auteursrecht op die afbeeldingen bezitten.

Hoewel AI gegenereerde beelden in essentie leuk zijn om te maken en visueel impactvol, bepaalde AI-beeldgeneratoren zijn veiliger en ethisch gezien correcter dan andere; daarom is het absoluut vereist te weten wanneer een afbeelding die je ziet een door AI gegenereerde afbeelding is en welke rechten de generator of het licentiebureau je erop geeft als je besluit ze te gebruiken.

Maar nu je de reden weet waarom het zo belangrijk is, laten we eens kijken hoe je gemakkelijk kunt zien wanneer een afbeelding door kunstmatige intelligentie is gemaakt, oftewel hoe kun je een AI gegenereerde afbeelding kunt herkennen.

Controleer de titel, beschrijving en tags van de afbeelding

Juist omdat er nog zoveel twijfels bestaan over door AI gemaakte beelden, doen bedrijven die deze genereren en/of in licentie geven er alles aan om transparant te zijn over de herkomst ervan.

Een groot gedeelte daarvan heeft betrekking op de metadata van de afbeelding. Stockfotobureaus die AI-beelden in hun collecties opnemen, eisen dat inzenders de bestanden labelen als AI-gegenereerd; in de titel van de afbeelding, de beschrijving en de tags van de afbeelding (zodat het makkelijker wordt om in hun catalogi te zoeken naar AI-gegenereerde foto's of deze uit te sluiten). Kijken naar deze labels is de meest eenvoudige manier voor het AI gegenereerde afbeeldingen herkennen.

Opmerking: Wanneer foto's worden gedeeld op sociale media, websites, en of digitale platforms, wordt meestal ook aangegeven wat de aard van de beelden is (meestal om juridische stappen te ontlopen). Dit kan in het onderschrift van de foto staan of in een opmerking ernaast.

Waarom noemen we dit? Omdat het vrij gebruikelijk is deze stukjes tekst over te slaan als de afbeelding boeiend of interessant is, en omdat je er ook op kunt rekenen dat sommige gebruikers de vermelding opzettelijk “begraven” of minder duidelijk maken. Daarom is het van belang om altijd eerst de bijschriften en opmerkingen te lezen voordat je aanneemt dat een afbeelding op traditionele wijze is gemaakt en authentiek is.

Aanvullend kan controleren wie de afbeelding op sociale media heeft gedeeld, je helpen de authenticiteit van de afbeelding te bepalen. Bijvoorbeeld, in het geval van de laatste (en valse) afbeelding van Julian Assange, wees een auteur erop dat het feit dat niemand uit de directe kring van Assange de afbeelding had gedeeld, een extra manier was om de echtheid ervan in twijfel te trekken.

Zoek naar het watermerk

Veel AI beeldgenererende apps die nu voorhanden zijn geven watermerken af op de afbeeldingen die ze genereren, vooral als dat gebeurt met een gratis account. Die zijn niet allemaal even opvallend, maar je kunt altijd letten op een klein bedrijfslogo – wat betekent dat je moet controleren of het merk toebehoort aan een AI-beeldgenerator – of een tekst die vermeldt dat het beeld is gegenereerd met behulp van AI-technologie.

Enkele andere zijn minder duidelijk; zo voorziet Dall-E de beelden die van haar platform worden gedownload van een watermerk met een rijtje van vijf gekleurde vierkantjes in de rechterbenedenhoek. Je moet dus weten waar je op moet letten bij het zoeken naar een watermerk.

Nogmaals, super simpel en “ouderwets”, maar wel effectief.

Zoek naar vervormingen of afwijkingen

Een van de beproefde methoden voor het AI gegenereerde afbeeldingen herkennen is zoeken naar afwijkingen: visuele fouten veroorzaakt door de gebrekkige werking van de algoritmen voor machinaal leren tijdens het creatieproces. Ogen die niet gelijk zijn, onnatuurlijk uitziende tanden, ontbrekende of verkeerd gevormde lichaamsdelen (AI-generatoren lijken het bijvoorbeeld moeilijk te hebben met menselijke handen), brillen die in het gezicht van de persoon overlopen, katten met een staart op de verkeerde plaats, een object waarvan de achtergrond wazig is, enz.

Andere visuele afwijkingen vallen misschien niet meteen op, zodat je goed moet kijken. Missende of verkeerd zittende oorbellen bij een persoon op de foto, een wazige achtergrond waar dat niet hoort, vervaging die niet opzettelijk lijkt, verkeerde schaduwen en belichting zijn belangrijke tekenen om op het eerste gezicht echte foto's als fotografie te onderscheiden die kunstmatig is gemaakt.

Vind je een van deze elementen in een afbeelding, dan kijk je waarschijnlijk naar een door AI gegenereerde afbeelding.

Maar AI-generatieve programma's – zoals Midjourney, Stable Diffusion of Dall E – lijken per dag een verbeterde versie van hun programma's uit te brengen, die steeds betere beelden produceren. Daarom is het nog steeds mogelijk dat een goede afbeelding zonder visuele foutjes door een generator is geproduceerd.

Gebruik een hulpmiddel voor AI-detectie

Dit is de meest geavanceerde en de enige geautomatiseerde methode. We vermelden deze methode echter als laatste, omdat de toepassingen die beloven artificial intelligence-generatie te detecteren niet helemaal accuraat zijn. Nog niet in ieder geval.

Er zijn apps ontwikkeld om nepfoto's van mensen te markeren, zoals die van V7 labs. Maar hoewel zij een hoge mate van nauwkeurigheid claimen, verliepen onze tests niet zo bevredigend.

Microsoft heeft zijn eigen ‘deepfake'-detector voor video, de Microsoft Video Authenticator, die al in 2020 is gelanceerd, maar jammer genoeg is die niet helemaal betrouwbaar als het gaat om het herkennen van AI-gegenereerde video's.

Een aantal bedrijven heeft software ontwikkeld voor het opsporen van GAN-beelden die speciaal door AI zijn gemaakt. De GAN-detector van Mayachitra is een van de hulpmiddelen waarmee je een afbeelding kunt uploaden om te laten analyseren en te zien of deze door AI is gemaakt. Maar soms lukt het simpelweg niet.

Dit wil niet zeggen dat deze apps niet handig zijn, alleen dat je ze moet gebruiken in combinatie met andere benaderingen – zoals de vorige 3 beschreven methoden – om nauwkeurige resultaten in AI gegenereerde afbeeldingen herkennen te garanderen.

Daarnaast kun je verwachten dat naarmate AI-gegenereerde media zich blijven verspreiden, deze detectoren hun effectiviteit eveneens zullen verbeteren.

Veelgestelde vragen over AI gegenereerde afbeeldingen herkennen

Hoe kan ik een AI gegenereerde afbeeldingen herkennen?

AI-gegenereerde afbeeldingen herkennen we aan bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. Dit zijn onder meer vervormingen en visuele anomalieën, een onrealistisch niveau van detail of helderheid, en objecten of elementen, zoals herhalende patronen of abstracte vormen, verschillende kleuren, die er vergeleken met traditionele foto's onnatuurlijk of zelfs geschilderd uitzien.

Hoe herken je een Deepfake afbeelding?

Beeldmateriaal gegenereerd met behulp van deepfake software is moeilijker te herkennen. Maar de duidelijke aanwijzingen voor kunstmatige intelligentie interventie zijn er wel (onder andere beeldvervorming, onnatuurlijke trekken in het gezicht zijn een belangrijke aanwijzing). Daarbij komt dat een snelle zoektocht op het internet naar informatie over de scène die de foto afbeeldt, vaak helpt om uit te zoeken of de foto echt of geconstrueerd is en om deepfakes te detecteren.

Kun je AI-gegenereerde kunst herkennen?

Ja, AI-gemaakte art (schilderijen, portretten, illustraties) kun je leren herkennen, zodat voor de gek houden erg lastig is. De manier waarop je een nep foto gegenereerd met software van een echte foto met echte gezichten is herkenningsprogramma's gebruiken.

Geavanceerde beeldherkenningstechnologie kan AI-art onderscheiden aan de hand van het verschil tussen machinaal en door mensen gemaakte kunst. Bijvoorbeeld de belichting, de verftechnieken en de gedetailleerdheid van AI-kunstgeneratoren ten opzichte van die van een menselijke kunstenaar.

Ontdek de AI (kunstmatige intelligentie aangedreven) in jouw beelden

Met deze vier simpele manieren is AI gegenereerde afbeeldingen herkennen altijd betrouwbaar en te vertrouwen voor wat betreft de oorsprong van de content die je gebruikt in je ontwerpen en, even belangrijk, de content die je online ziet en consumeert.

Welke zijn volgens jou de meest simpele en effectieve methoden om te begrijpen dat er kunstmatige intelligentie is gebruikt? Kun jij AI gegenereerde afbeeldingen herkennen en waaraan. Ga naar onze reacties en laat het ons weten!

Wil je zelf AI-beelden maken?

AI gegenereerde afbeeldingen herkennen

Het is niet alleen mogelijk om met kunstmatige intelligentie gemaakte beelden te kopen, je maakt ze simpel zelf met deze geweldige fototools.

Image header: Copyright by davidpereiras / photocase.com, all rights reserved.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over AI gegenereerde afbeeldingen herkennen

🤨 Ik heb een vraag over AI gegenereerde afbeeldingen herkennen

🤔 Ik weet niet of AI gegenereerde afbeeldingen herkennen iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo