Afbeeldingen voor websites kopen – Hoe werkt dat?

Een nieuwe website of homepage is pas goed als er één of meer afbeeldingen van topkwaliteit op staan. Je kunt eigen afbeeldingen gebruiken, maar je kunt ook afbeeldingen voor websites kopen. Je kunt de juiste afbeeldingen voor je website vinden bij de beste beeldbanken.

Deze bekende beeldbanken (o.a. Stockphotos.com, StockPhotoSecrets, Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock en Photocase) bieden rechtenvrije foto's en zelfs gratis stockfoto's aan waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over het auteursrecht van de fotograaf of maker (ingeval van een vector of illustratie).

Veel websites voor afbeeldingen hebben op hun site ook een fotobewerkingsprogramma om bijvoorbeeld de bestandsgrootte te verkleinen, details beter in beeld te brengen of om achtergronden te verwijderen.

Zo biedt Adobe Creative Cloud apps volop mogelijkheden voor het bewerken van beeldmateriaal, waarvan Photoshop een onderdeel is:

Photoshop proefversie

GRATIS €24,19 p/m
Krijg één week gratis toegang tot Adobe Photoshop. Gratis annuleren binnen de eerste 7 dagen
Met dit gratis proefabonnement op Photoshop krijgt u de eerste 7 dagen gratis toegang tot de nieuwste versie van Photoshop CC!
U kunt binnen 7 dagen zonder problemen opzeggen, of een abonnement nemen en gebruik maken van Photoshop voor slechts €24,19 p/m.

Voordat we verder gaan, kun je in dit overzicht de voordelige prijzen van een aantal beeldbanken bekijken:

Beeldbank

Max. aantal downloads

Prijs per foto

Download limiet

Duur van het abonnement

StockPhotoSecrets logo

200 per dag

€0,49

Jaarlijks

1 jaar

Shutterstock logo

750 per dag

€0,21

Maandelijks

1 jaar

iStock logo

750 per dag

€0,23

Maandelijks

1 jaar

Ongelimiteerd

Maandelijks

1 maand

123RF logo

750 per dag

€0,24

Maandelijks

1 jaar

Adobe Stock logo

750 per dag

€0,22

Maandelijks

1 jaar

Photocase logo

Onbeperkt

€6,87

Onbeperkt

Geen abonnementen


De punten die we belichten om je te helpen de beste afbeeldingen voor je website te vinden:

Bij de beste beeldbanken van 2023 kun je professionel afbeeldingen vinden. Met je e-mailadres en andere persoonsgegevens kun je een account aanmaken en voordelig via abonnementen of credits de mooiste foto's in diverse afmetingen kopen. 

De afbeeldingen voor je website die je hier kunt kopen, zijn allemaal voorzien van een rechtenvrije of Royalty Free beeldlicentie. Van de foto's die je op je website plaatst zijn de gebruiksrechten goed geregeld.

Mag ik beelden die ik via Google vind voor mijn website gebruiken?

Beter van niet. Waarom niet? Google Search is een zoekmachine waarbij je met behulp van een zoekwoord naar foto's kunt zoeken. Nadat je een zoekwoord hebt ingevoerd, doorzoekt Google het wereldwijde internet om de gewenste beelden te tonen. Google toont slechts de beelden, maar houd er rekening mee dat Google niet het auteursrecht van het getoonde fotomateriaal bezit. Je hebt dus geen toestemming om de beelden te gebruiken.

Hoe kan ik Google Zoeken wel gebruiken?

Google heeft een handige functie die wel heel nuttig is om perfecte stockfoto's te vinden. Hoe doe je dit? Op de startpagina van Google zie je aan de rechterkant in het zoekveld een icoontje van een camere. Klik hierop en upload een foto of de url daarvan. Google zal deze foto voor je opzoeken.

Bij de weergegeven foto's en plaatjes zie je een bron. Is deze bron een beeldbank, dan kun je naar de website van de betreffende beeldbank gaan en de foto kopen. We noemen deze manier van zoeken – “omgekeerd zoeken”.

Ontdek de voordelen van omgekeerd zoeken op afbeelding – voor ontwerpers en kopers van stockfoto’s!

Gebruik niet zomaar een via internet gevonden afbeeldingen voor je website. Je hebt namelijk geen beeldlicentie en schendt het auteursrecht. En ja, via dezelfde methode van omgekeerd zoeken kan een fotograaf uitzoeken wie zijn of haar beelden gebruikt. Dit kan tot hoge schadeloosstellingen leiden. De volgende artikelen gaan dieper in op de risico's:

Krijg een algemene indruk van wat wel of niet met een afbeelding mag, door de Shutterstock licenties als voorbeeld te bekijken.

Zijn er gratis afbeeldingen voor websites verkrijgbaar?

Ja, er zijn een aantal manieren om gratis foto's te krijgen. Er zijn twee manieren om deze beelden rechtmatig te verkrijgen en veilig te gebruiken.

Gratis stockfoto's via een proefabonnement

Bijna alle grote beeldbanken bieden de mogelijkheid om tijdelijk het op hun website aangeboden fotomateriaal te proberen – de meest populaire zijn Shutterstock en iStock. Dit kan met een proefabonnement, of de wekelijk gratis beschikbaar gestelde beelden die je ook voor je website mag gebruiken.

Krijg nu 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.
NU PROBEREN
205 dagen resterend

Websites met gratis beelden

Behalve deze beeldbanken zijn er een aantal online platformen met gratis beelden. Enkele bekende websites hiervoor zijn onder andere Pixabay, Pexels, Unsplash, PikWizard.


Gratis afbeeldingen voor websites

Lees hier meer over de 27 beste fotosites voor gratis afbeeldingen en alles wat je moet weten over het veilige gebruik van gratis foto's.


Let op: het gebruik van deze gratis foto's is niet zonder risico. Stel jezelf daarom, voordat je de gratis beelden voor je eigen website gaat gebruiken, de volgende vragen:

  1. Is de foto voorzien van een beeldlicentie (controleer de toestemming voor gebruik van de auteur)?
  2. Zo ja, is de persoon die de afbeelding gratis ter beschikking stelt en op het platform heeft geüpload daadwerkelijk de auteur hiervan? (Zo niet, dan is het gebruik van de foto onrechtmatig, ook al is er een licentie, bijvoorbeeld Public Domain (CC0), op de website aangegeven).
  3. Mag ik de foto ook werkelijk downloaden voor commercieel gebruik?

Heeft de auteur de afbeelding niet voor gebruik vrijgegeven, dan is de persoon die de afbeelding heeft gedownload en op zijn/haar website gebruikt, volledig aansprakelijk voor het gebruik ervan. Alle kosten met betrekking tot het onrechtmatig gebruik zijn ten laste van diegene die de afbeelding heeft gedownload en gebruikt. De gebruiker kan het platform niet aansprakelijk stellen voor de schending van het auteursrecht. Het treedt slechts als tussenpersoon op en draagt daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid.

Zo vind je beelden zonder auteursrechten ( + een veiliger alternatief!)

Wil je toch een afbeelding van deze websites met gratis beelden gebruiken? Zorg dan dat je alles weet over de verschillende Creative Commons-licenties om dure claims voor onrechtmatig gebruik te voorkomen.


Creative Commons licenties

Hier vind je alles over CC-licenties en hoe je gratis afbeeldingen veilig kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je goed bekend bent met deze beeldlicenties om problemen te voorkomen.


Hoe zit het met de foto's die mijn webdesigner gebruikt?

Wie een website laat bouwen, krijgt het uiteindelijke ontwerp van de website inclusief de afbeeldingen. De interessante vraag is: kunnen de beelden van de webdesigner ook daadwerkelijk rechtmatig op de website worden gebruikt?

Neem even in overweging wie de licentie voor de beelden op de website heeft gekocht. De webdesigner, toch? Daarom is alleen hij gerechtigd om de afbeeldingen als koper te gebruiken. Om toestemming te geven de afbeeldingen op de uiteindelijke website rechtmatig te gebruiken, zou de licentie aan jou moeten worden overgedragen, hoewel dit in de praktijk niet gebruikelijk is.

Blijft alleen de mogelijkheid over dat jij de afbeeldingen ook koopt. De webdesigner zou er beter aan doen om jou voor aanvang enkele afbeelding (eventueel met gebruik van een mockup) te laten zien, zodat jij beslist welke afbeelding het meest geschikt. Vervolgens koop jij de rechten voor het gebruik van deze afbeelding, zodat je deze met het oog op de auteursrechten rechtmatig kunt downloaden en gebruiken.

Afbeeldingen voor websites van beeldbanken

Het kopen van foto's of afbeeldingen voor websites van een bekende beeldbank heeft een aantal voordelen.

  1. Alle afbeeldingen worden zowel juridisch als technisch door de beeldbank gecontroleerd.
  2. Alle afbeeldingen zijn voorzien van een licentie en indien er herkenbare personen op de afbeelding te zien zijn, is hun toestemming voor de publicatie van de afbeelding (model release) aanwezig.
  3. De afbeelding kan veilig in het juiste formaat worden gebruikt.

Maar het is wel degelijk belangrijk om de gebruiksvoorwaarden van de beeldbank aandachtig door te nemen en er zeker van te zijn, hoe en in wat voor formaat de afbeeldingen voor websites gebruikt mogen worden en of het verplicht is om de bron van de bewuste afbeelding en de auteur te vermelden, enz.

Welke afbeeldingsgrootte is ideaal voor mijn website?

Zodra je een geschikte afbeelding voor jouw website heeft gevonden, moet je jezelf de volgende vragen stellen: Wat voor soort afbeelding is het? Is het een foto of een vectorafbeelding? Wordt deze professioneel op de website van het bedrijf gebruikt?

1. De meest voorkomende beeldformaten voor afbeeldingen zijn JPG en PNG

JPG-afbeelding. Het meest bekende en gebruikte beeldformaat is JPG. Een voordeel ervan is dat afbeeldingen sterk te comprimeren zijn (kleiner maken van het bestandsformaat), maar desondanks een bijzonder goede kleurresolutie bieden. JPG is uitermate geschikt voor foto's en het printen ervan. Minder geschikt voor afbeeldingen die transparant moeten zijn, voor lijntekeningen en cliparts.

PNG-afbeelding. Het PNG-formaat kan ook gecomprimeerd worden. Maar naarmate de afbeeldingen meer verkleind worden, verliezen ze aan kleur en glans en ogen ze onnatuurlijk. PNG is uitstekend geschikt voor lijntekeningen, cliparts en screenshots.

Daarbij komt nog dat het PNG-formaat het grote voordeel heeft dat het transparantie ondersteunt, oftewel dat je met het PNG-formaat een transparante achtergrond rondom een object kunt realiseren. Het object wordt dan niet weergegeven in een “wit kader”. Het PNG-formaat wordt veel toegepast wanneer het bestandsformaat niet belangrijk is en complexe inhoud moet worden weergegeven.

Maak voor het verbeteren van de beeldkwaliteit, in geval van een origineel bestand van niet goede kwaliteit, gebruik van een van deze beeldupscalers voor creatieve ontwerpers of klik op de banner hieronder en krijg 10 gratis opschalingen.

Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

2. De meeste gebruikelijke beeldformaten voor afbeeldingen zijn EPS, AI, PDF en SVG

Vectorafbeeldingen. Vectorafbeeldingen zijn niet uit pixels opgebouwd, maar uit wiskundige formules en zijn daardoor zonder kwaliteitsverlies en met behoud van de eigenschappen op schaal (zowel vergrooten als verkleinen) te brengen.

Voor het bewerken van eps-bestanden of vectoren biedt Adobe het programma Illustrator. Gebruik Illustrator met deze aanbieding nog voordeliger. Uiteraard zijn er ook uitstekende Adobe Illustrator alternatieven.

Zoals je ziet behoren de AI-beelden tot de meest gebruikte bestanden. Mocht je hier meer informatie over willen hebben, bekijk dan de onderstaande artikelen:

Binnenkort volgen er meer interessant bijdragen over AI-fotomateriaal.

Het beeldformaat en het laden van mijn website

Het beeldformaat speelt een cruciale rol in de laadtijd van de website. Hoeveel tijd vergt het om de website volledig op het beeldscherm van de klant te tonen? Beeldbestandenmet een kleine grootte laden snel, terwijl een grote afbeelding onnodig groot kan zijn en relatief veel tijd nodig heeft om volledig op het beeldscherm te worden weergegeven.

Wanneer het laden van de website door een te hoge beeldresolutie te lang duurt, kan de bezoeker en potentiële klant de pagina snel weer wegklikken. En voor Google is de laadtijd van de website een bepalende factor in de ranking. Volgens experts mag de laadtijd niet langer zijn dan 3 seconden.

Het optimale beeldformaat voor websites

De kunst is om de website te voorzien van een klein beeldbestand met een korte laadtijd, maar met een goede resolutie. Experts adviseren de volgende beeldformaten voor websites:

  • Kleine afbeeldingen die in de tekst zijn opgenomen: lengtezijde ca. 300 pixels
  • Uitsluitend afbeeldingen in galerij: lengtezijde ca. 500 pixels
  • Afbeeldingen in galerij met vergrote weergave: lengtezijde ca. 1000 pixels

Dankzij de aanpassing van afbeeldingen en foto's in deze bestandsgrootte of afmetingen krijg je een optimale verhouding tussen beeldkwaliteit en beeldformaat en zorg je ervoor dat de afbeeldingen op de website er zowel aantrekkelijk uitzien (mits op de goede plek) als snel worden geladen.

Wat zijn de standaard fotomaten voor marketingmateriaal?

Wat is de prijs van afbeeldingen voor websites?

Rechtenvrije afbeeldingen voor websites en homepages zijn goedkoop. De prijs wordt bepaald door factoren als beeldkwaliteit, thema, actualiteit, motief, perspectief, enz. De bekende beeldbanken StockPhotoSecrets, Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock en Photocase hebben enorme collecties foto's, grafische afbeeldingen en vectoren en interessante en goedkope abonnementen of creditpakketten.

Welke beeldaanbieding voor jou het meest geschikt is, wordt bepaald door het aantal afbeeldingen dat je per maand of jaar nodig hebt. Mocht je een bepaald aantal afbeeldingen per maand nodig hebben, dan kun je ervoor kiezen om een beeldabonnement te nemen met een vast aantal afbeeldingen.

Heb je bijvoorbeeld slechts bepaalde periodes van het jaar afbeeldingen voor websites nodig, dan zou je kunnen kiezen voor een iStock creditpakket met een groot aantal credits (afbeeldingen). Mocht je jaarlijks maar een beperkt aantal afbeeldingen nodig hebben, dan volstaat een klein afbeeldingspakket (5 of 10 afbeeldingen).

De afbeeldingen voor websites van StockPhotoSecrets Shop

shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/Home_NL

StockPhotoSecrets heeft een collectie van meer dan 8 miljoen foto's, afbeeldingen, vectoren en lettertypen. Alle afbeeldingen hebben een licentie en mogen commercieel en in sociale media worden gebruikt.

De prijzen

StockPhotoSecrets Shop biedt beeldabonnementen met maandelijkse en jaarlijkse looptijd met verschillende aantallen afbeeldingen en afbeeldingspakketten met 5, 10 en 25 te downloaden afbeeldingen aan.

De speciale aanbieding 99club is bijzonder scherp geprijsd. Je kunt er 200 rechtenvrije geselecteerde afbeeldingen in een hoge resolutie mee downloaden voor slechts €99,- per jaar (excl. BTW). Een afbeelding kost slechts €0,49. Alle afbeeldingen voor websites zijn rechtenvrij, zijn commercieel en in social media (Facebook, Instagram, enz) inzetbaar, mogen voor altijd worden gebruikt en kunnen zonder extra kosten tot XXL worden gedownload.

StockPhotoSecrets prijzen
StockPhotoSecrets prijzen
StockPhotoSecrets prijzen
99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
22 dagen resterend

Afbeeldingen voor websites voor andere doeleinden gebruiken

Alle foto's van StockPhotoSecrets Shop mogen behalve als afbeeldingen voor websites (bijv. voor een landingspagina of LinkedIn-profiel) ook voor veel andere toepassingen en projecten worden gebruikt.

ANDERE TOEPASSINGEN!

Standaard licentie. De afbeeldingen van StockPhotoSecrets Shop hebben een Rechtenvrije licentie (RF- Royalty Free License) of Standaard licentie, waarmee het gebruik ervan op veel verschillende terreinen is toegestaan, zoals blijkt uit de onderstaande tabel.

Licentie afbeeldingen voor websites
Licentie afbeeldingen voor websites

Uitgebreide licentie. Wil je echter een afbeelding/foto ook voor andere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld op producten voor verkoop of voor het bedrukken van verpakkingen van meer dan 300.000 stuks, dan heb je hiervoor een “Uitgebreide licentie” nodig.

Licentie afbeeldingen voor websites
Licentie afbeeldingen voor websites

Wil je meer weten over de standaard licentie, lees dan hier in onze bijdrage over rechtenvrije afbeeldingen alles wat je hierover moet weten. Speel je graag op safe, dan vind je hier meer nuttige informatie over uitgebreide licenties.

99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
22 dagen resterend

Veelgestelde vragen over afbeeldingen voor websites

Mag ik rechtenvrije beelden bewerken?

Ja, u mag de door u gedownloade en opgeslagen foto's bewerken. U mag bijvoorbeeld de resolutie aanpassen, een gekleurde achtergrond (of juiste transparante) toevoegen met een achtergrondverwijderaar, u mag kleuren wijzigen met ontwerptools en zelfs tekst toevoegen, enz.

Er zijn een aantal populaire mogelijkheden om beelden te bewerken. Daartoe behoren de Adobe Creative Cloud apps en ook Canva die je als gratis programma en professionele Canva Pro kunt gebruiken (lees hier of je zou moeten kiezen voor de gratis of betaalde Pro-versie).

Waarvoor mag rechtenvrije beelden gebruiken?

In de context van afbeeldingen voor websites mag je deze als achtergrondafbeeldingen, maar ook voor onder meer een tabblad of banner gebruiken.

Welke afbeeldingen mag je gratis gebruiken?

Je kunt de afbeeldingen die je kunt downloaden met een proefabonnement of van websites met gratis afbeeldingen gebruiken.

Welke foto's mag ik gebruiken voor mijn website?

Foto's waarvoor je toestemming hebt gekregen voor gebruik – of rechtenvrije beelden van een beeldbank die dit heeft geregeld, of rechtstreeks van de fotograaf. Je kunt dus niet zomaar vakantiefoto's, of andere beelden van internet of sociale media gebruiken.

makkelijker een website ontwerpen?

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over afbeeldingen voor websites kopen

🤨 Ik heb een vraag over over afbeeldingen voor websites kopen

🤔 Ik weet niet of over afbeeldingen voor websites kopen iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo