Afbeeldingen voor websites kopen – Hoe werkt dat?

Voor een website of homepage is pas goed als er één of meer afbeeldingen van topkwaliteit op staan. U vindt een groot aantal afbeeldingen voor websites bij bekende beeldbanken zoals StockPhotoSecrets, Shutterstock, 123RF, iStock Adobe Stock en Photocase.

Op de prijspagina's van de beste beeldbanken van 2023 vindt u diverse scherpe aanbiedingen in de vorm van afbeeldingspakketten, abonnementen of creditpakketten. We hebben hier voor u een beknopt overzicht samengesteld om u te laten zien hoe voordelig u afbeeldingen voor websites kunt gebruiken.

De beste beeldbanken voor rechtenvrije afbeeldingen voor websites

Beeldbank

Max. aantal downloads

Prijs per foto

Download limiet

Duur van het abonnement

StockPhotoSecrets logo

200 per dag

€0,49

Jaarlijks

1 jaar

Shutterstock logo

750 per dag

€0,21

Maandelijks

1 jaar

iStock logo

750 per dag

€0,23

Maandelijks

1 jaar

Ongelimiteerd

Maandelijks

1 maand

123RF logo

750 per dag

€0,24

Maandelijks

1 jaar

Adobe Stock logo

750 per dag

€0,22

Maandelijks

1 jaar

Photocase logo

Onbeperkt

€6,87

Onbeperkt

Geen abonnementen

Behalve deze beeldbanken zijn er tal van online platformen, die vrij te gebruiken beeldmateriaal aanbieden dat gratis te downloaden is en dat commercieel gebruik mogelijk is. Enkele bekende websites hiervoor zijn onder andere Pixabay, Pexels, Unsplash, PikWizard.


Gratis afbeeldingen voor websites

Lees hier meer over de 27 beste fotosites voor gratis afbeeldingen en alles wat u moet weten over het gebruik van gratis foto's.


Kan ik de afbeeldingen die ik op Google vind voor mijn website gebruiken?

Beter van niet. Waarom niet? Google is een zoekmachine die net als andere zoekmachines slechts in het wereldwijde web zoeken om vervolgens de gevonden afbeeldingen weer te geven. Google en andere zoekmachines zijn echter niet in het bezit van de auteursrechten op de weergegeven afbeeldingen en kunnen dus geen toestemming geven voor het gebruik ervan.

Wie gewoon een afbeelding van het internet downloadt en deze zonder licentie gebruikt, handelt in strijd met het auteursrecht. En wie denkt dat niemand het zal merken, komt zeker van een koude kermis thuis. Wanneer een advocaat hen mailt of een aangetekende brief stuurt waarin ze wijzen op het onrechtmatig gebruik van afbeeldingen. Lees hier meer over de gevaren van gratis afbeeldingen van het internet en de grootste misverstanden over het gebruik van afbeeldingen.

Hoe met de Google Afbeeldingen zoekfunctie foto's vinden?

Zijn er gratis afbeeldingen voor websites verkrijgbaar?

Op het internet vindt u naast veel websites waar u gratis foto's kunt downloaden, ook tal van gratis proefabonnementen waarvan de Shutterstock gratis proefversie in Nederland erg populair is. Dus waarom voor afbeeldingen betalen als ze gratis verkrijgbaar zijn? Maar het gebruik van deze gratis afbeeldingen is niet zonder risico. Stel uzelf daarom, voordat u de gratis afbeeldingen voor uw webpagina gaat gebruiken, eerst de volgende vragen:

  1. Is de afbeelding voorzien van een licentie (toestemming voor gebruik van de auteur)?
  2. Zo ja, is de persoon die de afbeelding gratis ter beschikking stelt en op het platform heeft geüpload daadwerkelijk de auteur hiervan? (Zo niet, dan is het onrechtmatig om de afbeelding te gebruiken, ook al is er een licentie, bijvoorbeeld Public Domain (CC0), op de website aangegeven).
  3. Mag de afbeelding ook werkelijk commercieel gebruikt worden?

Blijkt later dat de auteur de afbeelding niet voor gebruik heeft vrijgegeven, dan is de persoon die de afbeelding heeft gedownload en op zijn website gebruikt, volledig aansprakelijk voor het gebruik ervan. Alle kosten met betrekking tot het onrechtmatig gebruik zijn ten laste van diegene die de afbeelding heeft gedownload en gebruikt. De gebruiker kan het platform niet aansprakelijk stellen voor de schending van het auteursrecht. Het treedt slechts als tussenpersoon op en draagt daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid.

Zo vindt u beelden zonder auteursrechten (+een veiliger alternatief!)

Wilt u gratis rechtenvrije afbeeldingen veilig gebruiken, dient u zich vertrouwd te maken met de verschillende Creative Commons-licenties om kostbare aanmaningskosten voor onrechtmatig gebruik te voorkomen.


Creative Commons licenties

Hier vindt u alles over CC-licenties en hoe u gratis afbeeldingen veilig kunt gebruiken.


Hoe zit het met de foto's op mijn website van de webdesigner?

Wie een website laat bouwen, krijgt het uiteindelijke ontwerp van de website inclusief de afbeeldingen. De interessante vraag is: kunnen de afbeeldingen van de webdesigner ook daadwerkelijk rechtmatig op de website worden gebruikt?

Neem even in overweging wie de licentie voor de afbeeldingen op de website heeft gekocht. De webdesigner, toch? Daarom is alleen hij gerechtigd om de afbeeldingen als koper te gebruiken. Om u toestemming te geven de afbeeldingen op de uiteindelijke website rechtmatig te gebruiken, zou de licentie aan u moeten worden overgedragen, hoewel dit in de praktijk niet gebruikelijk is.

Blijft alleen de mogelijkheid over dat u de afbeeldingen ook koopt. De webdesigner zou er beter aan doen om u voor aanvang enkele afbeeldingen voor te stellen, u beslist welke afbeelding het meest geschikt is en koopt dan de afbeelding op uw naam.

Stockfoto’s voor klantenwerk gebruiken: dit moet u weten!

Afbeeldingen voor websites van beeldbanken

Het kopen van foto's of afbeeldingen voor websites van een bekende beeldbank heeft een aantal voordelen.

  1. Alle afbeeldingen worden zowel juridisch als technisch door de beeldbank gecontroleerd.
  2. Alle afbeeldingen zijn voorzien van een licentie en indien er herkenbare personen op de afbeelding te zien zijn, is hun toestemming voor de publicatie van de afbeelding (model release) aanwezig.
  3. De afbeelding kan veilig worden gebruikt.

Maar het is wel degelijk belangrijk om de gebruiksvoorwaarden van de beeldbank aandachtig door te nemen en er zeker van te zijn, hoe en in wat voor formaat de afbeeldingen voor websites gebruikt mogen worden en of het verplicht is om de bron van de bewuste afbeelding en de auteur te vermelden, enz.


Welk beeldformaat is ideaal voor mijn website?

Zodra u een geschikte afbeelding voor uw website heeft gevonden, doet zich de volgende vraag voor: Wat voor soort afbeelding is het? Is het een foto of een vectorafbeelding? Wordt deze professioneel op de website van het bedrijf gebruikt?

1. De meest voorkomende beeldformaten voor afbeeldingen zijn JPG en PNG

JPG-afbeelding. Het meest bekende en gebruikte beeldformaat is JPG. Een voordeel ervan is dat afbeeldingen sterk te comprimeren zijn ( kleiner maken van het bestandsformaat), maar desondanks een bijzonder goede kleurresolutie bieden. JPG is uitermate geschikt voor foto's en het printen ervan. Minder geschikt voor afbeeldingen die transparant moeten zijn, voor lijntekeningen en cliparts.

PNG-afbeelding. Het PNG-formaat kan ook gecomprimeerd worden. Maar naarmate de afbeeldingen meer verkleind worden, verliezen ze aan kleur en glans en ogen ze onnatuurlijk. PNG is uitstekend geschikt voor lijntekeningen, cliparts en screenshots.

Daarbij komt nog dat het PNG-formaat het grote voordeel heeft dat het transparantie ondersteunt, oftewel dat u met het PNG-formaat een transparante achtergrond rondom een object kunt realiseren. Het object wordt dan niet weergegeven in een “wit kader”. Het PNG-formaat wordt veel toegepast wanneer het bestandsformaat niet belangrijk is en complexe inhoud moet worden weergegeven.

2. De meeste gebruikelijke beeldformaten voor afbeeldingen zijn EPS, AI, PDF en SVG

Vectorafbeeldingen. Vectorafbeeldingen zijn niet uit pixels opgebouwd, maar uit wiskundige formules en zijn daardoor zonder kwaliteitsverlies op schaal te brengen.

TOOLBOX!

Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Het beeldformaat en het laden van mijn website

Het beeldformaat speelt een cruciale rol in de laadtijd van de website. Hoeveel tijd vergt het om de website volledig op het beeldscherm van de klant te tonen? Kleine beeldbestanden laden snel, terwijl grote beeldbestanden relatief veel tijd nodig hebben om volledig op het beeldscherm te worden weergegeven.

Wanneer het laden van de website door een te hoge beeldresolutie te lang duurt, kan de bezoeker en potentiële klant de pagina snel weer wegklikken. En voor Google is de laadtijd van de website een bepalende factor in de ranking. Volgens experts mag de laadtijd niet langer zijn dan 3 seconden.

Het optimale beeldformaat voor websites

De kunst is om de website te voorzien van een klein beeldbestand met een korte laadtijd, maar met een goede resolutie. Experts adviseren de volgende beeldformaten voor websites:

  • Kleine afbeeldingen die in de tekst zijn opgenomen: lengtezijde ca. 300 px
  • Uitsluitend afbeeldingen in galerij: lengtezijde ca. 500 px
  • Afbeeldingen in galerij met vergrote weergave: lengtezijde ca. 1000 px

Dankzij de aanpassing van afbeeldingen en foto's aan deze afmetingen krijgt u een optimale verhouding tussen beeldkwaliteit en beeldformaat en zorgt u ervoor dat de afbeeldingen op de website er zowel aantrekkelijk uitzien als snel worden geladen.

Dit zijn de standaard fotomaten voor marketingmateriaal!

Wat is de prijs van afbeeldingen voor websites?

Rechtenvrije afbeeldingen voor websites en homepages zijn goedkoop. De prijs wordt bepaald door factoren als beeldkwaliteit, thema, actualiteit, motief, perspectief, enz. De bekende beeldbanken StockPhotoSecrets, Shutterstock, 123RF, iStock Adobe Stock en Photocase hebben enorme collecties foto's, grafische afbeeldingen en vectoren en interessante en goedkope beeldabonnementen, afbeeldingspakketten of creditpakketten.

Welke beeldaanbieding voor u het meest geschikt is, wordt bepaald door het aantal afbeeldingen dat u per maand of jaar nodig heeft. Mocht u een bepaald aantal afbeeldingen per maand nodig hebben, dan kunt u ervoor kiezen om een beeldabonnement te nemen met een vast aantal afbeeldingen; maar als u bijvoorbeeld slechts bepaalde periodes van het jaar afbeeldingen nodig heeft, dan zou u kunnen kiezen voor een afbeeldingspakket met een groot aantal afbeeldingen, en heeft u jaarlijks maar een beperkt aantal afbeeldingen nodig, dan volstaat een klein afbeeldingspakket (5 of 10 afbeeldingen).


De afbeeldingen voor websites van StockPhotoSecrets Shop

shop.stockphotosecrets.com/index.cfm?/Home_NL

StockPhotoSecrets heeft een collectie van meer dan 7 miljoen foto's, afbeeldingen, vectoren en lettertypen. Alle afbeeldingen hebben een licentie en mogen commercieel en in sociale media worden gebruikt.

De prijzen

StockPhotoSecrets Shop biedt beeldabonnementen met maandelijkse en jaarlijkse looptijd met verschillende aantallen afbeeldingen en afbeeldingspakketten met 5, 10 en 25 te downloaden afbeeldingen aan.

De speciale aanbieding 99club is bijzonder scherp geprijsd. U kunt er 200 rechtenvrije, met de hand geselecteerde afbeeldingen in een hoge resolutie mee downloaden voor slechts €99,- per jaar (excl. BTW). Een afbeelding kost slechts €0,49. Alle afbeeldingen van StockPhotoSecrets Shop zijn rechtenvrij, zijn commercieel en in social media inzetbaar, mogen voor altijd worden gebruikt en kunnen zonder extra kosten tot XXL worden gedownload.

StockPhotoSecrets prijzen

StockPhotoSecrets prijzen

StockPhotoSecrets prijzen

99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
27 dagen resterend

Afbeeldingen voor websites voor andere doeleinden gebruiken

Alle foto's van StockPhotoSecrets Shop mogen behalve als afbeeldingen voor websites (bijv. voor uw landingspagina of LinkedIn-profiel) ook voor veel andere toepassingen en projecten worden gebruikt.

ANDERE TOEPASSINGEN!

Standaard licentie. De afbeeldingen van StockPhotoSecrets Shop hebben een Rechtenvrije licentie (RF- Royalty Free License) of Standaard licentie, waarmee het gebruik ervan op veel verschillende terreinen is toegestaan, zoals blijkt uit de onderstaande tabel.

Licentie afbeeldingen voor websites

Licentie afbeeldingen voor websites

Uitgebreide licentie. Wilt u echter een afbeelding/foto ook voor andere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld op producten voor verkoop of voor het bedrukken van verpakkingen van meer dan 300.000 stuks, dan heeft u hiervoor een “Uitgebreide licentie” nodig.

Licentie afbeeldingen voor websites

Licentie afbeeldingen voor websites

Wilt u meer weten over de standaard licentie, lees dan hier in onze bijdrage over rechtenvrije afbeeldingen alles wat u hierover moet weten. Speelt u graag op safe, dan vindt u hier meer nuttige informatie over uitgebreide licenties.

Afbeeldingen voor websites op de juiste manier gebruiken

Wie relevante afbeeldingen voor een webpagina nodig heeft, kan onder bij StockPhotoSecrets, Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock en Photocase terecht voor topkwaliteit afbeeldingen. Voordeel hiervan is dat alle afbeeldingen een licentie hebben en rechtmatig kunnen worden gebruikt voor websites.

Wie toch liever gratis afbeeldingen gebruikt, moet zich er voor het gebruik ervan eerst van vergewissen of en met welke licentie een afbeelding is gelicentieerd. Het is verstandig om zowel de risico's van het gebruik van gratis beeldmateriaal als van de meest voorkomende CC-licenties te kennen.

Uiteraard kunt u ook gebruik maken van een van deze gratis proefabonnementen uit dit overzicht.

99club - Dat zijn 200 downloads van foto's, vectoren en lettertypen voor slechts €99,- per jaar.
Nu kopen KORTINGSCODE TONEN
27 dagen resterend
Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over afbeeldingen voor websites kopen

🤨 Ik heb een vraag over over afbeeldingen voor websites kopen

🤔 Ik weet niet of over afbeeldingen voor websites kopen iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo