Afbeeldingen voor websites kopen – Hoe werkt dat?

Een nieuwe website of homepage is pas goed als er één of meer afbeeldingen van topkwaliteit op staan. Je kunt eigen afbeeldingen gebruiken, maar je kunt ook afbeeldingen voor websites kopen. Je kunt de juiste afbeeldingen voor je website vinden bij de beste beeldbanken.

Deze bekende beeldbanken (o.a. Stockphotos.com, Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock en Photocase) bieden rechtenvrije foto's en zelfs gratis stockfoto's aan waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over het auteursrecht van de fotograaf of maker (ingeval van een vector of illustratie).

Veel websites voor afbeeldingen hebben op hun site ook een fotobewerkingsprogramma om bijvoorbeeld de bestandsgrootte te verkleinen, details beter in beeld te brengen of om achtergronden te verwijderen.

Zo bieden de Adobe Creative Cloud apps volop mogelijkheden voor het bewerken van beeldmateriaal, waarvan Photoshop een onderdeel is:

Photoshop proefversie

GRATIS € 24,19 p/m
Krijg één week gratis toegang tot Adobe Photoshop. Gratis annuleren binnen de eerste 7 dagen
Met dit gratis proefabonnement op Photoshop krijg je de eerste 7 dagen gratis toegang tot de nieuwste versie van Photoshop CC!
Je kunt binnen 7 dagen zonder problemen opzeggen, of een abonnement nemen en gebruik maken van Photoshop voor slechts € 24,19 p/m.

Voordat we verder gaan, kun je in dit overzicht de voordelige prijzen van een aantal beeldbanken bekijken:

Beeldbank

Max. aantal downloads

Prijs per foto

Download limiet

Duur van het abonnement

StockPhotoSecrets logo

200 per dag

€ 0,33

Jaarlijks

1 jaar

Shutterstock logo

750 per dag

€ 0,21

Maandelijks

1 jaar

iStock logo

750 per dag

€ 0,23

Maandelijks

1 jaar

Ongelimiteerd

Maandelijks

1 maand

123RF logo

750 per dag

€ 0,24

Maandelijks

1 jaar

Adobe Stock logo

750 per dag

€ 0,22

Maandelijks

1 jaar

Photocase logo

Onbeperkt

€ 6,87

Onbeperkt

Geen abonnementen


De punten die we belichten om je te helpen de beste afbeeldingen voor je website te vinden:

Bij de beste beeldbanken van 2024 kun je professionele beelden vinden. Met je e-mailadres en andere persoonsgegevens kun je een gratis account aanmaken en voordelig via abonnementen of credits de mooiste foto's in diverse afmetingen kopen. 

De afbeeldingen voor je website die je hier kunt kopen, zijn allemaal voorzien van een rechtenvrije of Royalty Free beeldlicentie. Van de foto's die je op je website plaatst zijn de gebruiksrechten goed geregeld.

Mag ik beelden die ik via Google vind voor mijn website gebruiken?

Beter van niet. Waarom niet? Google Search is een zoekmachine waarbij je met behulp van een zoekwoord naar foto's kunt zoeken. Nadat je een zoekwoord hebt ingevoerd, doorzoekt Google het wereldwijde internet om de gewenste beelden te tonen. Google toont slechts de beelden, maar houd er rekening mee dat Google niet het auteursrecht van het getoonde fotomateriaal bezit. Je hebt dus geen toestemming om de beelden te gebruiken.

Hoe kan ik Google Zoeken wel gebruiken?

Google heeft een handige functie die wel heel nuttig is om perfecte stockfoto's te vinden. Hoe doe je dit? Op de startpagina van Google zie je aan de rechterkant in het zoekveld een icoontje van een camera. Klik hierop en upload een foto of de url daarvan. Google zal deze foto voor je opzoeken.

Bij de weergegeven foto's en plaatjes zie je een bron. Is deze bron een beeldbank, dan kun je naar de website van de betreffende beeldbank gaan en de foto kopen. We noemen deze manier van zoeken – “omgekeerd zoeken”.

Ontdek de voordelen van omgekeerd zoeken op afbeelding – voor ontwerpers en kopers van stockfoto’s!

Gebruik niet zomaar een via internet gevonden afbeeldingen voor je website. Je hebt namelijk geen beeldlicentie en schendt het auteursrecht. En ja, via dezelfde methode van omgekeerd zoeken kan een fotograaf uitzoeken wie zijn of haar beelden gebruikt. Dit kan tot hoge schadeloosstellingen leiden. De volgende artikelen gaan dieper in op de risico's:

Krijg een algemene indruk van wat wel of niet met een afbeelding mag, door de Shutterstock licenties als voorbeeld te bekijken.

Zijn er gratis afbeeldingen voor websites verkrijgbaar?

Ja, er zijn een aantal manieren om gratis foto's te krijgen. Er zijn twee manieren om deze beelden rechtmatig te verkrijgen en veilig te gebruiken.

Gratis stockfoto's via een proefabonnement

Bijna alle grote beeldbanken bieden de mogelijkheid om tijdelijk het op hun website aangeboden fotomateriaal te proberen – de meest populaire zijn Shutterstock en iStock. Dit kan met een proefabonnement, of de wekelijk gratis beschikbaar gestelde beelden die je ook voor je website mag gebruiken.

Websites met gratis beelden

Behalve deze beeldbanken zijn er een aantal online platformen met gratis beelden. Enkele bekende websites hiervoor zijn onder andere Pixabay, Pexels, Unsplash, PikWizard.


Gratis afbeeldingen voor websites

Lees hier meer over de 27 beste fotosites voor gratis afbeeldingen en alles wat je moet weten over het veilige gebruik van gratis foto's.


Let op: het gebruik van deze gratis foto's is niet zonder risico. Stel jezelf daarom, voordat je de gratis beelden voor je eigen website gaat gebruiken, de volgende vragen:

 1. Is de foto voorzien van een beeldlicentie (controleer de toestemming voor gebruik van de auteur)?
 2. Zo ja, is de persoon die de afbeelding gratis ter beschikking stelt en op het platform heeft geüpload daadwerkelijk de auteur hiervan? (Zo niet, dan is het gebruik van de foto onrechtmatig, ook al is er een licentie, bijvoorbeeld Public Domain (CC0), op de website aangegeven).
 3. Mag ik de foto ook werkelijk downloaden voor commercieel gebruik?

Heeft de auteur de afbeelding niet voor gebruik vrijgegeven, dan is de persoon die de afbeelding heeft gedownload en op zijn/haar website gebruikt, volledig aansprakelijk voor het gebruik ervan. Alle kosten met betrekking tot het onrechtmatig gebruik zijn ten laste van diegene die de afbeelding heeft gedownload en gebruikt. De gebruiker kan het platform niet aansprakelijk stellen voor de schending van het auteursrecht. Het treedt slechts als tussenpersoon op en draagt daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid.

Zo vind je beelden zonder auteursrechten (+ een veiliger alternatief!)

Wil je toch een afbeelding van deze websites met gratis beelden gebruiken? Zorg dan dat je alles weet over de verschillende Creative Commons-licenties om dure claims voor onrechtmatig gebruik te voorkomen.


Creative Commons licenties

Hier vind je alles over CC-licenties en hoe je gratis afbeeldingen veilig kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je goed bekend bent met deze beeldlicenties om problemen te voorkomen.


Hoe zit het met de foto's die mijn webdesigner gebruikt?

Wie een website laat bouwen, krijgt het uiteindelijke ontwerp van de website inclusief de afbeeldingen. De interessante vraag is: kunnen de beelden van de webdesigner ook daadwerkelijk rechtmatig op de website worden gebruikt?

Neem even in overweging wie de licentie voor de beelden op de website heeft gekocht. De webdesigner, toch? Daarom is alleen hij gerechtigd om de afbeeldingen als koper te gebruiken. Om toestemming te geven de afbeeldingen op de uiteindelijke website rechtmatig te gebruiken, zou de licentie aan jou moeten worden overgedragen, hoewel dit in de praktijk vaak niet mogelijk is.

Blijft alleen de mogelijkheid over dat jij de afbeeldingen ook koopt. De webdesigner zou er beter aan doen om jou voor aanvang enkele afbeelding (eventueel met gebruik van een mockup) te laten zien, zodat jij beslist welke afbeelding het meest geschikt. Vervolgens koop jij de rechten voor het gebruik van deze afbeelding, zodat je deze met het oog op de auteursrechten rechtmatig kunt downloaden en gebruiken.

Afbeeldingen voor websites van beeldbanken

Het kopen van foto's of afbeeldingen voor websites van een bekende beeldbank heeft een aantal voordelen.

 1. Alle afbeeldingen worden zowel juridisch als technisch door de beeldbank gecontroleerd.
 2. Alle afbeeldingen zijn voorzien van een licentie en indien er herkenbare personen op de afbeelding te zien zijn, is hun toestemming voor de publicatie van de afbeelding (model release) aanwezig.
 3. De afbeelding kan veilig in het juiste formaat worden gebruikt.

Maar het is wel degelijk belangrijk om de gebruiksvoorwaarden van de beeldbank aandachtig door te nemen en er zeker van te zijn, hoe en in wat voor formaat de afbeeldingen voor websites gebruikt mogen worden en of het verplicht is om de bron van de bewuste afbeelding en de auteur te vermelden, enz.

Welke afbeeldingsgrootte is ideaal voor mijn website?

Zodra je een geschikte afbeelding voor jouw website heeft gevonden, moet je jezelf de volgende vragen stellen: Wat voor soort afbeelding is het? Is het een foto of een vectorafbeelding? Wordt deze professioneel op de website van het bedrijf gebruikt?

1. De meest voorkomende beeldformaten voor afbeeldingen zijn JPG en PNG

JPG-afbeelding. Het meest bekende en gebruikte beeldformaat is JPG. Een voordeel ervan is dat afbeeldingen sterk te comprimeren zijn (kleiner maken van het bestandsformaat), maar desondanks een bijzonder goede kleurresolutie bieden. JPG is uitermate geschikt voor foto's en het printen ervan. Minder geschikt voor afbeeldingen die transparant moeten zijn, voor lijntekeningen en cliparts.

PNG-afbeelding. Het PNG-formaat kan ook gecomprimeerd worden. Maar naarmate de afbeeldingen meer verkleind worden, verliezen ze aan kleur en glans en ogen ze onnatuurlijk. PNG is uitstekend geschikt voor lijntekeningen, cliparts en screenshots.

Daarbij komt nog dat het PNG-formaat het grote voordeel heeft dat het transparantie ondersteunt, oftewel dat je met het PNG-formaat een transparante achtergrond rondom een object kunt realiseren. Het object wordt dan niet weergegeven in een “wit kader”. Het PNG-formaat wordt veel toegepast wanneer het bestandsformaat niet belangrijk is en complexe inhoud moet worden weergegeven.

Maak voor het verbeteren van de beeldkwaliteit, in geval van een origineel bestand van niet goede kwaliteit, gebruik van een van deze beeldupscalers voor creatieve ontwerpers of klik op de banner hieronder en krijg 10 gratis opschalingen.

Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

2. De meeste gebruikelijke beeldformaten voor afbeeldingen zijn EPS, AI, PDF en SVG

Vectorafbeeldingen. Vectorafbeeldingen zijn niet uit pixels opgebouwd, maar uit wiskundige formules en zijn daardoor zonder kwaliteitsverlies en met behoud van de eigenschappen op schaal (zowel vergrooten als verkleinen) te brengen.

Voor het bewerken van eps-bestanden of vectoren biedt Adobe het programma Illustrator. Gebruik Illustrator met deze aanbieding nog voordeliger. Uiteraard zijn er ook uitstekende Adobe Illustrator alternatieven.

Zoals je ziet behoren de AI-beelden tot de meest gebruikte bestanden. Mocht je hier meer informatie over willen hebben, bekijk dan de onderstaande artikelen:

Binnenkort volgen er meer interessant bijdragen over AI-fotomateriaal.

Het beeldformaat en het laden van mijn website

Het beeldformaat speelt een cruciale rol in de laadtijd van de website. Hoeveel tijd vergt het om de website volledig op het beeldscherm van de klant te tonen? Beeldbestandenmet een kleine grootte laden snel, terwijl een grote afbeelding onnodig groot kan zijn en relatief veel tijd nodig heeft om volledig op het beeldscherm te worden weergegeven.

Wanneer het laden van de website door een te hoge beeldresolutie te lang duurt, kan de bezoeker en potentiële klant de pagina snel weer wegklikken. En voor Google is de laadtijd van de website een bepalende factor in de ranking. Volgens experts mag de laadtijd niet langer zijn dan 3 seconden.

Het optimale beeldformaat voor websites

De kunst is om de website te voorzien van een klein beeldbestand met een korte laadtijd, maar met een goede resolutie. Experts adviseren de volgende beeldformaten voor websites:

 • Kleine afbeeldingen die in de tekst zijn opgenomen: lengtezijde ca. 300 pixels
 • Uitsluitend afbeeldingen in galerij: lengtezijde ca. 500 pixels
 • Afbeeldingen in galerij met vergrote weergave: lengtezijde ca. 1000 pixels

Dankzij de aanpassing van afbeeldingen en foto's in deze bestandsgrootte of afmetingen krijg je een optimale verhouding tussen beeldkwaliteit en beeldformaat en zorg je ervoor dat de afbeeldingen op de website er zowel aantrekkelijk uitzien (mits op de goede plek) als snel worden geladen.

Wat zijn de standaard fotomaten voor marketingmateriaal?

Mobielvriendelijke afbeeldingen – 5 tips en trucs


Wat is de prijs van afbeeldingen voor websites?

Rechtenvrije afbeeldingen voor websites en homepages zijn goedkoop. De prijs wordt bepaald door factoren als beeldkwaliteit, thema, actualiteit, motief, perspectief, enz. De bekende beeldbanken Stockphotos.com, Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock en Photocase hebben enorme collecties foto's, grafische afbeeldingen en vectoren en interessante en goedkope abonnementen of creditpakketten.

Welke beeldaanbieding voor jou het meest geschikt is, wordt bepaald door het aantal afbeeldingen dat je per maand of jaar nodig hebt. Mocht je een bepaald aantal afbeeldingen per maand nodig hebben, dan kun je ervoor kiezen om een abonnement te nemen met een vast aantal afbeeldingen.

Heb je bijvoorbeeld slechts bepaalde periodes van het jaar afbeeldingen voor websites nodig, dan zou je kunnen kiezen voor een iStock creditpakket met een groot aantal credits (afbeeldingen). Mocht je jaarlijks maar een beperkt aantal afbeeldingen nodig hebben, dan volstaat een klein afbeeldingspakket (5 of 10 afbeeldingen).

Ontvang 25% korting op uw aankoop van grote credit packs van iStock! Deze korting geldt alleen voor pakketten vanaf 18 credits.

Stockphotos.com – goedkope afbeeldingen voor websites

https://www.stockphotos.com/nl homepage
stockphotos.com logo

Stockphotos.com is een bescheiden website die speciaal gericht is op kleine en middelgrote bedrijven. De website is ontwikkeld door een team van specialisten die een jarenlange ervaring hebben in de sector voor stockmedia.

Stockphotos.com heeft meer dan 10 miljoen rechtenvrije beelden die met betaalbare flexibele abonnementen en pakketten kunnen worden gedownload. Wij zijn van mening dat dit een van de beste stockfoto websites is, perfect voor onder andere afbeeldingen voor websites en sociale media.

Het kopen van foto's op aanvraag is mogelijk vanaf een losse foto voor slechts € 12,- per foto of via beeldpakketten, vanaf 5 voor € 36,- tot 25 voor € 105,-, waarbij de prijs per foto tussen € 4,20 en € 7,20 ligt. De beste en voordeligste aanbiedingen zijn echter de abonnementen.

De meest populaire optie is het Club Easy (of gewoon “The Club”) abonnement: 200 downloads per jaar voor € 99,-. Het is een zeer flexibele aanbieding, omdat je een heel jaar de tijd hebt om je downloads te gebruiken, en je betaalt ook maar één keer per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de zeer lage prijs, met foto's voor slechts € 0,49 per stuk! Maar er zijn een paar factoren die deze aanbieding nog aantrekkelijker maken:

 • In het eerste jaar krijg je een bonus van 10 extra downloads – 210 afbeeldingen voor € 99,-… slechts € 0,47 per afbeelding!
 • Het abonnement is inclusief 10 opwaarderingen (upscales) met de Upscaler van Stockphotos.com en 10 video's zonder extra te moeten betalen!
 • Het beste hebben we voor het laatst bewaard: als je je aanmeldt via de onderstaande banner, krijg nog eens 10 gratis extra afbeeldingen bij je Club Easy abonnement!
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Heb je meer dan 200 afbeeldingen per jaar nodig, dan zijn er ook abonnementen met een hoger volume:

Deze abonnementen bieden ook gratis extra beelden voor het eerste abonnementsjaar en extra opwaarderingen, video's en zelfs voertuigsjablonen.

Deze beeldbank hanteert de laagste prijzen voor uitgebreide licenties, vanaf € 70,- per foto. Met een actief abonnement op een van de Club-plannen krijg je 50% korting op pakketten met uitgebreide licenties, wat de prijs omlaag brengt naar € 35,- per foto en zelfs lager bij grotere pakketten. Echt goedkoop.

Vanwege deze en andere voordelen rekenen wij Stockphotos.com tot de beste stockfoto-aanbiedingen die er zijn!

Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

NIEUW! Ontwikkeld door Stockphotos.com

Het gebeurt ons allemaal wel eens dat we een te kleine resolutie afbeeldingen hebben gedownload, of een mindere kwaliteit foto aangeleverd krijgen om mee te werken. Dan komt een beeldupscaler goed van pas! Met de onderstaande upscaler kun je afbeeldingen opschalen voor betere resultaten.

Upscaler stockphotos.com

Tijdelijk gratis 10 beelden opschalen. Klik en profiteer!

Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Plus een geweldige tool voor het bewerken van vectoren!

Open & converteer het EPS-bestandsformaat Gratis

Sleep uw .eps hierheen

of

 • EPS
 • JPG
 • PNG
 • TIFF
 • PDF

Afbeeldingen voor websites voor andere doeleinden gebruiken

Alle foto's van Stockphotos.com mogen behalve als afbeeldingen voor websites (bijv. voor een landingspagina of LinkedIn-profiel) ook voor veel andere toepassingen en projecten worden gebruikt.

ANDERE TOEPASSINGEN!

Veelgestelde vragen over afbeeldingen voor websites

Mag ik rechtenvrije beelden bewerken?

Ja, je mag de door jou gedownloade en opgeslagen foto's bewerken. Je mag bijvoorbeeld de resolutie aanpassen, een gekleurde achtergrond (of juiste transparante) toevoegen met een achtergrondverwijderaar, je mag kleuren wijzigen met ontwerptools en zelfs tekst toevoegen, enz.

Er zijn een aantal populaire mogelijkheden om beelden te bewerken. Daartoe behoren de Adobe Creative Cloud apps en ook Canva die je als gratis programma en professionele Canva Pro kunt gebruiken (lees hier of je zou moeten kiezen voor de gratis of betaalde Pro-versie).

Waarvoor mag rechtenvrije beelden gebruiken?

In de context van afbeeldingen voor websites mag je deze als achtergrondafbeeldingen, maar ook voor onder meer een tabblad of banner gebruiken.

Welke afbeeldingen mag je gratis gebruiken?

Je kunt de afbeeldingen die je kunt downloaden met een proefabonnement of van websites met gratis afbeeldingen gebruiken.

Welke foto's mag ik gebruiken voor mijn website?

Foto's waarvoor je toestemming hebt gekregen voor gebruik – of rechtenvrije beelden van een beeldbank die dit heeft geregeld, of rechtstreeks van de fotograaf. Je kunt dus niet zomaar vakantiefoto's, of andere beelden van internet of sociale media gebruiken.

makkelijker een website ontwerpen?

Niet gevonden wat je zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over afbeeldingen voor websites kopen

🤨 Ik heb een vraag over over afbeeldingen voor websites kopen

🤔 Ik weet niet of over afbeeldingen voor websites kopen iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo