Kies de beste gratis AI-beeldgenerator – Maak nu je eigen gegenereerde beelden!

Ben je op zoek naar een manier om snel en makkelijk afbeeldingen van hoge kwaliteit te maken om de aandacht van je publiek te trekken, maar heb je niet de vaardigheden, apparatuur of tijd om ze handmatig te maken? Wil je iets specifieks dat je niet kunt vinden in beeldbanken? Kies dan voor een gratis AI-beeldgenerator uit dit overzicht!

Een AI-beeldgenerator of AI kunstgenerator (AI-art generator) is een automatische tool die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI = Artificial Intelligence) technologie afbeeldingen digitaal genereert met minimale inspanning van jouw kant. Hoewel deze technologie betrekkelijk nieuw is, zijn er online al meerdere tools beschikbaar en kun je zelf ontdekken hoe deze innovatieve oplossing jouw bedrijf ten goede kan komen.

Voor bepaalde modellen voor het genereren van AI-beelden moet worden betaald, maar er zijn gratis proefversies beschikbaar, en er bestaan gratis apps voor het genereren van AI-afbeeldingen.

We zullen hier de voordelen toelichten van het gebruik van een AI-beeldgenerator. We belichten de functies, juridische aspecten en soorten afbeeldingen die deze programma's kunnen maken, zodat je de juiste kunt vinden.

AI-afbeeldingengenerator van Shutterstock

Shutterstock Generate is een AI-afbeeldingsgenerator, aangedreven door Dall-E en getraind met Shutterstock-content, waarmee op basis van tekstbeschrijvingen (zelfs maar één woord) fake-foto's kunnen worden gemaakt die accuraat en juridisch veiliger zijn dan andere opties.
Ervaar de kracht van AI-fotobewerking met 10% korting! Geldig voor alle Luminar Neo abonnementen

Lees hier meer over de gratis Luminar AI proefversie – 7 dagen lang gratis AI-fotobewerking!

Overzicht van de hoofdpunten

Alle voordelen van een AI-beeldgenerator

AI-beeldgeneratoren winnen aan populariteit in de creatieve sector. Hoewel de factor nieuwigheid zonder twijfel een rol speelt (tot voor kort bestonden AI-gegenereerde afbeeldingen nog niet eens), zijn ze ook erg handig vanwege hun creatieve mogelijkheden, tijdwinst en kostenbesparing.

Creatieve mogelijkheden: Dankzij een AI-kunstgenerator kun je fantastische, surrealistische beelden maken die je anders nooit zou kunnen maken. Je kunt afbeeldingen maken van plaatsen of situaties die niet iedereen even makkelijk kan produceren – bijv. een afbeelding van de piramides van Egypte of de binnenkant van een vulkaan. Bovendien kan iedereen met goede tekstinstructies synthetische media maken, waarvoor geen ontwerp- of fotografische vaardigheden vereist zijn.

Tijdbesparing: Met behulp van een AI-afbeeldingengenerator kun je tijd besparen ten opzichte van traditionele stockfotodiensten of traditionele mediaproductie. Met de AI-technologie kun je in een paar minuten meerdere beelden creëren zonder dat je duizenden foto's online hoeft te doorzoeken of dagen hoeft te wachten op een nieuw beeld van fotografen of reclamebureaus. Op deze manier kun je projecten sneller realiseren met behoud van hoge kwaliteitsnormen.

Kostenbesparing: AI-beeldgeneratoren leveren ook flinke kostenbesparingen op. Doordat de afbeeldingen worden gemaakt op basis van een algoritme in plaats van een menselijke fotograaf, is het niet nodig om een dure professional in te huren. En bij gratis AI beeldgeneratoren hoef je zelfs geen licentiekosten of royalty's te betalen. En omdat hetzelfde algoritme herhaaldelijk kan worden gebruikt met verschillende parameters, is er geen noodzaak om meerdere licenties van andere fotografen of agentschappen te kopen. Daarmee is het genereren van AI-afbeeldingen een veel voordeliger optie voor wie snel en met een klein budget een groot aantal kwaliteitsbeelden nodig heeft.

BONUS – Kwaliteitsbeelden: Ook al worden ze gegenereerd door algoritmen en niet door mensen, toch zijn de door AI gegenereerde beelden in hoge resolutie en vaak niet te onderscheiden van echte foto's – zodat ze uitermate geschikt zijn voor projecten waarbij beeldmateriaal nodig is, maar het budget voor stockfoto's ontbreekt. De resultaten die met deze programma's worden geproduceerd, kunnen met vrijwel elke fotobewerker worden aangepast aan de hand van specifieke criteria zoals kleurenpalet en compositie. Dat geeft ontwerpers nog meer controle over hoe het resultaat eruit ziet voordat ze het in hun werk gebruiken.

Een AI kunstgenerator bespaart tijd en geld en levert tegelijk afbeeldingen van hoge kwaliteit. In het volgende onderdeel zullen we ingaan op de soorten afbeeldingen die kunnen worden gegenereerd met AI-afbeeldingsgeneratoren.

Afbeeldingen die met een AI-beeldgenerator worden gemaakt

AI-afbeeldingsgeneratoren zijn in staat om verschillende types afbeeldingen te genereren. Illustraties, fotorealistische beelden, 3D-modellen en zelfs animaties kunnen worden gemaakt met een AI-afbeeldingsgenerator.

Illustraties: AI-kunstgeneratoren maken allerlei soorten digitale illustraties in uiteenlopende stijlen. Het kan gaan om replica's van olieverfschilderijen, stripverhalen of digitale conceptkunst van hoge kwaliteit. Een illustratie kan alles zijn wat in je verbeelding opkomt, zolang je het maar omzet in een goede tekstuele beschrijving die de software kan verwerken.

Fotorealistische beelden: Alhoewel geen enkele AI-generator echte foto's maakt, kunnen veel programma's illustraties maken die eruitzien alsof het echte foto's zijn. Fotorealistische beelden behoren tot de beste afbeeldingen die met een AI-tool kunnen worden gemaakt, van landschappen tot portretten van niet bestaande personen.

3D-modellen en animaties: Bepaalde AI-applicaties kunnen 3D-modellen maken aan de hand van tekstbeschrijvingen; dit soort modellen zijn onder meer geschikt voor videogames of immersieve ervaringen voor de Metaverse. Hoewel tools voor het genereren van AI-video's nog steeds niet op ruime schaal beschikbaar zijn, kunnen sommige apps korte, geanimeerde animaties maken.

AI-beeldengeneratoren zijn een uitstekende manier om snel en makkelijk unieke beelden te maken, maar het is van cruciaal belang om de wettelijke implicaties van het gebruik van deze programma's te begrijpen. We zullen nu kijken naar de verschillende licenties en rechten op AI-gegenereerde afbeeldingen en hoe deze op verantwoorde wijze kunnen worden gebruikt.

Rechtsvragen over het gebruik van AI-beeldgeneratoren

Bij de inzet van een AI-beeldgenerator is het van groot belang rekening te houden met de mogelijke juridische implicaties in verband met auteursrechten, biometrische gegevens en licentieovereenkomsten.

Het auteursrecht biedt bescherming tegen het kopiëren of gebruiken van originele kunstwerken zonder toestemming. Een kunstenaar is de auteursrechthebbende van ieder origineel kunstwerk dat hij heeft gemaakt. Momenteel is er nog veel onzekerheid over AI-gegenereerde kunst en auteursrecht, omdat de meeste AI-generatieve modellen worden getraind met miljoenen beelden die van het internet worden geplukt zonder toestemming van de eigenaren. AI-gebaseerde hulpmiddelen gebruiken de informatie van die beelden om een geheel nieuw beeld te “bouwen”, zodat er discussie is over de vraag of die gesynthetiseerde beelden rechtmatig zijn en of ze als nieuw auteursrechtelijk beschermd kunnen worden.

Bij gebruik van een AI image generator moet je om te beginnen begrijpen dat het wettelijke kader waarin je afbeeldingen worden gemaakt nog niet 100% waterdicht is. Op de meeste platforms vind je een licentieovereenkomst die betrekking heeft op de content die je erop maakt en die vastlegt welke rechten je hebt op de afbeeldingen en hoe je ze mag (en niet mag) gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je deze documenten aandachtig doorneemt en dan pas de tool gebruikt.

Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat gegenereerde beelden geen inbreuk maken op bestaande auteursrechten of andere intellectuele eigendomsrechten – maak bijvoorbeeld geen content die de kenmerkende stijl van een kunstenaar nabootst of een foto die al door iemand anders is gemaakt.

Biometrische data is een begrip dat verwijst naar de unieke fysieke kenmerken van een persoon, die bescherming genieten van het recht op privacy. Evenals een persoon een model release moet tekenen om zijn beeltenis wettelijk te mogen gebruiken in stockfoto's, moet hij ook AI-modellen toestemming geven om zijn persoonskenmerken te gebruiken om andere nepgezichten te construeren. Het is daarom niet mogelijk om met een AI-generator foto's te maken van mensen die in het echt bestaan, ongeacht of ze beroemd zijn of niet.

Wat betreft juridische overwegingen voor AI-beeldgeneratoren is het van belang het auteursrecht en licentieovereenkomsten, de bescherming van biometrische gegevens en aansprakelijkheidskwesties te begrijpen. De volgende stap is om de juiste AI-beeldgenerator te vinden die aansluit bij uw behoeften.

De beste gratis AI-beeldgeneratoren

We adviseren hier een aantal AI kunstgeneratoren die je gratis kunt gebruiken.

Shutterstock Generate

Shutterstock ai-beeldgenerator

Shutterstock Generate is een programma dat is ontwikkeld door samenwerking tussen Shutterstock en OpenAI. Het is het Dall-E 2 model – waarover later meer – maar traint uitsluitend met afbeeldingen uit de collectie met miljoenen afbeeldingen van Shutterstock, die allemaal wettelijk zijn goedgekeurd voor commercieel gebruik. Dit onderscheidt de tool van andere software alternatieven.

Het is makkelijk in gebruik omdat het beelden kan maken op basis van één woord. Het beschikt over handige stijlfilters, en de beelden kunnen worden bewerkt, onder meer met de tool Shutterstock Create. Bovendien ontvangen bijdragers van Shutterstock een geldelijke vergoeding voor elke keer dat hun werk wordt gebruikt in de training die bijdraagt aan nieuwe synthetisch gegenereerde afbeeldingen, waardoor het auteursrecht van kunstenaars beter wordt gerespecteerd dan bij andere opties.

Shutterstock Generate is niet echt gratis. Je hebt toegang tot de app en kunt AI-art genereren zonder te betalen, maar als je een foto wilt downloaden voor je project, moet je ervoor betalen. De prijs van een AI-gegenereerde afbeelding is gelijk aan elke andere foto uit de collectie, en je kunt ze downloaden met elk abonnement of beeldpakket dat ze aanbieden.

Maar je kunt gebruik maken van de exclusieve Shutterstock gratis proefversie en tot 10 AI-afbeeldingen in één maand helemaal gratis downloaden!

Canva tekst-naar-beeld (text-to-image)

Canva AI-beeldgenerator op basis van tekst

Het gebruiksvriendelijke ontwerpplatform Canva heeft in 2022 een eigen AI-tekst-naar-afbeelding generator gelanceerd, die beschikbaar is op een eigen pagina en als knop in het paneel van het ontwerpprogramma.

Met deze functie kun je een tekstaanwijzing invoeren om vier beelden tegelijk te synthetiseren. Je kunt verscheidene stijlfilters toepassen om het uiterlijk van de beelden aan te passen en de AI-afbeelding bewerken met alle beeldbewerkingsfuncties van Canva. Je wordt eigenaar van de content die je met de AI-tool maakt, maar het bedrijf verzekert je niet dat je er wettelijk copyright op kunt nemen.

De tekst-naar-beeld app van Canva is voor alle gebruikers beschikbaar, gratis en betaald, voor maximaal 100 generaties per dag. Wil je het beste uit Canva halen, gebruik dan de Canva Pro gratis proefversie met volledige premium toegang gratis voor 30 dagen!

Getimg.ai

Getimg.ai ai-beeldgenerator

Getimg.ai is een AI-beeldgenerator (tekst-naar-beeld) die gebouwd is op basis van Stable Diffusion (AI-technologie ontwikkeld door Stability.ai) en produceert synthetische beelden met grote nauwkeurigheid en oog voor detail.

Het programma is geavanceerder dan andere tools, met opties voor het uitsluiten van termen en concepten van de opdracht, het selecteren van het aantal beelden dat per iteratie moet worden gemaakt, in welke grootte, en nog veel meer. Daarnaast heeft het platform veel verschillende AI-generatieve modellen waaruit gekozen kan worden, waaronder diverse artistieke stijlen en conceptuele visualisaties. En er is een AI-beeldbewerker om je creaties te verfijnen en zelfs een functie om overweldigende visualisaties van één beeld te maken.

Er is een gratis versie die voor altijd beschikbaar is, waarbij je 100 credits per maand krijgt (één credit vertegenwoordigt één afbeelding). Heb je meer nodig, dan kun je upgraden naar een betaald abonnement vanaf 12 dollar per maand voor 3.000 credits.

De beelden die met Getimg.ai worden gegenereerd worden geleverd met een licentie waarmee je veel gebruiksrechten krijgt, maar er zijn een paar opmerkingen: allereerst is het niet duidelijk of je auteursrecht op je creaties kunt uitoefenen; daarnaast is Stability.ai onlangs aangeklaagd door een groot stockfotobedrijf vanwege veronderstelde schending van het auteursrecht in de training van zijn software, waardoor apps die erop zijn gebouwd op dit moment onder vuur liggen.

Dall-E

https://openai.com/dall-e-2 homepage

Dall-E is een AI-beeldgenerator die is ontwikkeld door OpenAI – een technologielab van Elon Musk – en afgelopen jaar is gelanceerd voor het publiek. Dit model kan synthetische beelden produceren op basis van tekstinstructies van de gebruiker.

Met Dall-E kunnen realistische bewerkingen op foto's worden uitgevoerd en kunnen ook variaties van één afbeelding worden gecreëerd. Gebruikers van het platform krijgen elke maand gratis 50 en daarna 15 gratis credits. Voor vier foto's kost het genereren van afbeeldingen één credit. Heb je meer credits nodig, dan kun je naar keuze pakketten van 115 kopen voor $15.

Op dit ogenblik geven de algemene voorwaarden van dit platform je volledige commerciële rechten over de content die je creëert. Maar het is belangrijk te vermelden dat het bedrijf erachter de juridische status van de datasets die ze hebben gebruikt om de software te trainen, niet bekend heeft gemaakt, dus het is niet duidelijk hoe juridisch veilig (met betrekking tot inbreuk op het auteursrecht) het is om het te gebruiken, met name voor commerciële doeleinden.

De juiste AI-beeldgenerator vinden voor al je behoeften

Als het erom gaat de juiste image AI-beeldgenerator voor je behoeften te vinden, zijn er een paar belangrijke aspecten waarop je moet letten.

Controleer eerst aan de hand van de app of deze het soort beeld kan produceren dat je wilt in een goede kwaliteit. Het is ook goed om na te gaan hoeveel verschillende afbeeldingen er tegelijk gegenereerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je toegang hebt tot het soort beelden dat je nodig hebt om in minder tijd de perfecte visualisaties voor je commerciële projecten te maken.

Een andere belangrijke factor is de gebruikersinterface. Een AI-beeldgenerator probeert gewoonlijk gebruiksvriendelijk te zijn, maar de ene slaagt daar beter in dan de andere. Kies het programma dat bij jouw niveau past en dat je zonder al te veel gedoe kunt gebruiken.

Wat kost de AI-beeldgenerator. Omdat je zoekt naar een gratis AI-beeldgenerator hebben we diverse opties om gedetailleerd beeldmateriaal te maken. Alhoewel een aantal technisch gezien gratis zijn, geldt dit niet voor altijd of voor onbeperkt gebruik, en moet je misschien betalen nadat je een bepaalde limiet hebt bereikt.

Controleer wat je krijgt voor de prijs en kijk of ze extra diensten aanbieden, zoals nabewerkingstechnieken die de uitvoer verder kunnen optimaliseren en de afbeeldingen kunnen verbeteren.

En ten slotte is het ook van belang om het juridische aspect in aanmerking te nemen bij het gebruik van een AI-beeldgenerator, vooral als je van plan bent de afbeeldingen te gebruiken voor commerciële projecten en doeleinden zoals marketing en reclame of op sociale media.

Wat voor rechten krijg je op de content die je met de tool maakt? Hoe de afbeelding gebruikt mag worden? Bieden ze juridische ondersteuning bij problemen met inbreuken op het auteursrecht en biometrische gegevens? Vind de antwoorden op deze vragen voordat je beslist of een AI-beeldgenerator voldoet aan jouw behoeften.

Door de mogelijkheden te onderzoeken en verschillende platforms voor AI-afbeeldingsgeneratoren te vergelijken, kun je eenvoudig de juiste AI-beeldgenerator vinden die past bij jouw behoeften. Laten we nu eens kijken naar beste werkwijzen voor het gebruik van een AI-beeldgenerator.

Tips voor het gebruik van een AI-beeldgenerator

Het gebruik van een AI-beeldgenerator kan een fantastische manier zijn om tijd en geld te besparen bij de creatie van afbeeldingen voor projecten. Toch is het van vitaal belang om de beste werkwijzen voor het gebruik van deze tools te begrijpen om er het maximale uit te halen.

Besteed aandacht aan de tekstopdracht

AI-beeldgenererende programma's werken met tekst-naar-beeld-technologie (AI-text-to-image) en vereisen dat je een tekstbeschrijving invoert zodat de software afbeeldingen kan samenstellen die overeenstemmen met die beschrijving. Het spreekt voor zich dat hoe beter en gedetailleerder een tekstopdracht is, hoe beter de software de afbeelding zal maken. Richt je aandacht op je vermogen om je visie in woorden te beschrijven, want je wilt prachtige beelden die echt overbrengen wat je je hebt ingebeeld.

Mijd verboden of risicovolle content

Bij de meeste van deze programma's is het expliciet verboden om content te maken die haatdragend, gewelddadig, gerelateerd aan criminele activiteiten of potentieel beledigend is. Maak nooit gebruik van foto's van beroemdheden of andere echte mensen als input voor je AI-beelden, want dat is ook niet toegestaan en mogelijk juridisch gezien zeer riskant.

Optimaliseer het resultaat met nabewerking

Als je eenmaal je gewenste beelden hebt gegenereerd met een AI-beeldgenerator, kunnen nabewerkingstechnieken deze verder verbeteren voor het definitieve resultaat. Tot deze technieken behoren stijlfilters die het hele uiterlijk van een afbeelding kunnen veranderen, variaties waarmee je andere composities met hetzelfde concept kunt verkennen, en meer traditionele bewerkingen zoals kleurcorrectie, retoucheren, speciale effecten zoals schaduwen of reflecties, enz. Aarzel niet om deze middelen te gebruiken om de afbeeldingen er realistischer en professioneler uit te laten zien.

Weet wat de beperkingen van de technologie zijn

Hoewel een AI-beeldgenerator snel en moeiteloos verbluffende resultaten kan opleveren, is het belangrijk te weten dat de algoritmen en mogelijkheden ervan nog steeds beperkt zijn. Een goed begrip van deze beperkingen zorgt ervoor dat je niet te veel verwacht van het programma of tijd verspilt door te proberen er iets onmogelijks mee te bereiken.

Globaal gezien zullen deze beste werkwijzen voor het gebruik van een AI-beeldgenerator het succes vergroten van projecten met beeldmateriaal dat met deze technologie is gecreëerd, zodat er tijd en geld wordt bespaard.

Veelgestelde vragen over gratis AI-beeldgeneratoren en Art-generatoren

Zijn er gratis AI afbeeldingsgeneratoren?

Ja, er zijn gratis AI-afbeeldingsgeneratoren beschikbaar. Maar de meeste daarvan geven je een beperkt gratis gebruik van de service, ofwel een vast aantal afbeeldingen of een tijdelijke gratis proefversie, en je moet betalen voor extra toegang. In sommige gevallen krijg je als gratis gebruiker minder juridische dekking voor de content die je maakt.

Wat is de beste gratis AI-beeldgenerator?

Technologisch gezien zijn er veel goede AI-beeldgeneratoren, zowel gratis als betaald. Dat neemt niet weg dat de beste programma's die nu beschikbaar zijn meer juridische ondersteuning bieden met betrekking tot auteursrechten en bescherming van biometrische gegevens.

Zo is Shutterstock Generate een van de weinige AI-afbeeldingengeneratoren die uitsluitend zijn getraind met geautoriseerde afbeeldingen uit de eigen collectie van Shutterstock en die kunstenaars betaalt voor hun werk bij het synthetiseren van nieuwe afbeeldingen.

Is DALL-E gratis te gebruiken?

DALL-E is voor een beperkt aantal credits gratis te gebruiken, zodat je een beperkt aantal foto's kunt genereren of verwerken. Een eerste set gratis credits krijg je en daarna elke maand een kleinere hoeveelheid. Online kun je extra credit packs kopen als je meer credits nodig hebt dan de gratis verstrekte credits.

Maak gratis en veilig AI-gegenereerde afbeeldingen

Concluderend, AI-beeldgeneratoren vormen een geweldige manier om snel en makkelijk unieke afbeeldingen voor een project te maken. Met de juiste gratis AI-beeldgenerator kun je met weinig moeite en zonder kosten een kwalitatief goede AI-gegenereerde afbeeldingen op basis van text-to-image krijgen.

Toch is het belangrijk om de juridische aspecten in acht te nemen bij het gebruik van een AI image generator om jezelf te beschermen tegen mogelijke risico's of aansprakelijkheden. Door te weten wat de voordelen zijn, de soorten afbeeldingen die gemaakt worden, de juridische aspecten en de beste werkwijze voor het gebruik van een AI-beeldgenerator zoals Shutterstock Generate, zorg je ervoor dat jouw gratis ai image generator ervaring zo successvol mogelijk is.

Succes met ontwerpen!

AI-nieuws van bekende beeldbanken

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de beste gratis AI beeldgenerator

🤨 Ik heb een vraag over de beste gratis AI beeldgenerator

🤔 Ik weet niet of de beste gratis AI beeldgenerator iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo