Geen auteursrechten AI-gegenereerde beelden mogelijk, aldus de Amerikaanse autoriteit voor auteursrecht

Het US Copyright Office (USCO) heeft nieuwe richtlijnen bekendgemaakt over een van de meest urgente kwesties omtrent nieuwe door AI gegenereerde afbeeldingen: de vraag of deze auteursrechtelijk kunnen worden beschermd.

Op grond van dit nieuwe beleid is het antwoord dat er geen auteursrechten AI-gegenereerde beelden (en AI-gegenereerde content in het algemeen) mogelijk houdt, overwegend omdat ze niet door een mens zijn gemaakt.

Toch staat de deur nog open voor auteursrechtelijke bescherming op nieuwe afbeeldingen waarbij gebruik gemaakt word van artificiële intelligentie (AI-tool), maar waarbij menselijke tussenkomst (het menselijk brein) verantwoordelijk was voor het creatieve proces (het bedenken, creëren en bewerken van beelden).

Wat betekent dit allemaal? Dat gaan we uitzoeken.

Auteursrechten AI-gegenereerde beelden – alleen van toepassing zijn op door mensen gemaakte werken

Op grond van de definitie van auteursrecht (de manier waarop een foto of illustratie die door een kunstenaar is gegenereerd wordt beschermd) die het beleid van de USCO (en het auteursrechtbeleid in het grootste deel van de wereld) bepaalt, is het van toepassing op de bescherming van intellectuele eigendom en auteursrechten op originele, creatieve werken geproduceerd door een mens.

In de nieuwe richtlijn bevestigt de USCO dat zij zich nog steeds aan deze definitie houdt. Het gevolg is dat er geen auteursrechten AI-gegenereerde beelden mogelijk zijn, oftewel dat deze met kunstmatige intelligentie gemaakte afbeeldingen niet auteursrechtelijk kunnen worden beschermd omdat ze niet door een mens maar door een ai-machine zijn gemaakt.

Let op: Meer dan ooit is het belangrijk om AI-gegenereerde foto's te kunnen onderscheiden van traditionele foto's, en dat kun je doen met deze 4 simpele manieren om AI-gegenereerde media te herkennen!

Tekstaanwijzingen (tekst prompts) zijn geen menselijke controle over het AI-instrument

Na onderzoek van de werking van de meeste AI-generatieve programma's die op dit moment beschikbaar zijn, concludeerde de instantie dat tekstaanwijzingen (de schriftelijke instructies die gebruikers in de toepassingen invoeren om ai-gegenereerde afbeeldingen te maken) niet voldoende creatief zijn om de gebruiker auteursrecht te verlenen.

Het orgaan vergelijkt de tekstaanwijzingen met de richtlijnen voor een fotograaf of graficus: de klant geeft een algemeen idee van wat hij of zij gerealiseerd wil zien, maar het is in werkelijkheid de camera die met behulp van de juiste belichting (of de creativiteit van de kunstenaar) voor het genereren van de juiste afbeelding in een bepaalde stijl zorgt.

Dit onderstreept hun opvatting dat een AI-afbeelding die is gemaakt door een machine, niet door een menselijke gebruiker. En daarom is er geen auteursrecht op de afbeeldingen of illustraties.

Beelden bewerkt met AI-tools mogelijk met auteursrechtelijke bescherming

synthetische media - geen auteursrechten ai-gegenereerde beelden

Het lichtpuntje van dit nieuwe beleid is dat de USCO niet alle door AI gegenereerde beelden als niet-auteursrechtelijk beschouwt.

Zij stellen dat als er voldoende bewijs is van menselijke controle over het creatieve proces, een afbeelding auteursrechtelijk kan worden beschermd, zelfs als er AI-hulpmiddelen zijn gebruikt als onderdeel van dat proces.

Er moet rekening mee worden gehouden dat, gezien het ontbreken van gedefinieerde normen voor wat “voldoende menselijke invloed” inhoudt – althans voorlopig – het bureau deze per geval zal beoordelen.

Dat is vooral belangrijk voor de toekomst van de stockfotografie, de verkoop van AI-gegenereerde afbeeldingen als stock, je ai- afbeeldingen gebruiken wilt als een van de creatieve keuzes of gebruik met Photoshop en/of als een met kunstmatige intelligentie gemaakte nieuwe afbeelding in commerciële projecten wordt opgenomen.

Immers, je wilt geen inbreuk maken op het auteursrecht of zonder toestemming van de rechthebbende makers, kunstenaars of artiesten afbeeldingen of kunst gebruiken waarvoor geen licenties zijn verkregen. Op een gang naar de rechter vanwege een conflict met de maker/auteur omdat er op een bestaand werk auteursrecht rust zit niemand te wachten.

Goed om te weten: steeds meer beeldbanken hebben in hun database afbeeldingen die met deze technologie (met beelden die afkomstig zijn van een groep kunstenaars) gemaakt zijn. Dat levert in veel gevallen ook de auteursrechten AI-gegenereerde beelden op.

Wil je weten met behulp van welke AI-tools er AI-afbeeldingen kunnen worden gegenereerd die in principe zonder inbreuk op de rechten van een auteur kunnen worden gebruikt? In vergelijking met andere programma's voor het genereren van AI-afbeeldingen kan de Shutterstock AI-beeldgenerator veilig worden gebruikt. De techniek die is gebruikt is getraind met bestaande afbeeldingen die met de camera van bijdragers is gemaakt, oftewel met behulp van de foto die met toestemming van Shutterstock aan de eigen collectie is toegevoegd.

Je kunt deze tool/maker voor AI-afbeeldingen nu vrijblijvend gratis proberen, of lees het bij behorende artikel in de aanbieding hieronder.

AI-afbeeldingengenerator van Shutterstock

Shutterstock Generate is een AI-afbeeldingsgenerator, aangedreven door Dall-E en getraind met Shutterstock-content, waarmee op basis van tekstbeschrijvingen (zelfs maar één woord) fake-foto's kunnen worden gemaakt die accuraat en juridisch veiliger zijn dan andere opties.

Voor meer informatie over auteursrechten AI-gegenereerde beelden kun je het meer gedetailleerde artikel op Aisecrets.com raadplegen en zelfs kopiëren!

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo