Moet ik op mijn website bronvermelding onder een afbeelding toevoegen?

Heb je een afbeelding gevonden bij een beeldbank en deze als rechtenvrije afbeelding gekocht, dan is een bronvermelding onder een afbeelding niet wettelijk verplicht, maar wel beleefd. Maar in principe kun je de afbeelding plaatsen (dit geldt behalve voor een titel afbeelding of omslagfoto ook voor alle overige afbeeldingen die je gebruikt) zonder aparte verwijzing naar de originele bron.

Bij afbeeldingen of tekeningen met een redactionele licentie moet de afbeelding voorzien worden van naamsvermelding wel vereist (dit geldt ook voor een online afbeelding). Door het vermelden van de naam van de fotograaf geef je erkenning aan de fotograaf en het stockbureau, onderaan de foto of in je werk.

Waarom een bronvermelding onder een afbeelding?

Verwijs je met bronvermelding onder een afbeelding naar de bronnen, hoe je die afbeeldingen ook gebruikt, dan is dat een goede gewoonte. Door verwijzingen naar de naam van de beeldbank en de fotograaf crediteer je de verkoper en producent van de foto en verklaar je publiekelijk dat je niet de maker van de gebruikte afbeelding bent. Hiermee worden eventuele vragen omtrent het eigendom van de foto beantwoord. In de ogen van je lezers en klanten kom je zo stijlvol en hoffelijk over. Bovendien is het ook nuttig voor je lezers als ze de herkomst van de foto willen achterhalen.

Gaat het om een door jou zelfgemaakte afbeelding, tekening of illustratie of een eigen afbeelding omdat je het auteursrecht bezit, dan is een korte verwijzing naar jezelf een mooie vorm van reclame.

Hoe voorzie ik een rechtenvrije stockfoto van een vermelding?

Alle beeldbanken hebben hun eigen voorkeuren of regels. Zij kunnen verlangen dat de naam van het stockbureau eerst komt, dan een backslash en dan de naam van de fotograaf van de afbeelding noemen of andersom. Hoe het ook zij, de vermelding van beide is het beste en wordt door stockfotobureaus gewenst. Het copyrightsymbool © moet ook bij de bronvermelding onder een afbeelding staan.

Hoe crediteer ik een afbeelding met redactionele licentie?

De regel met de vermelding “credit” van de bron moet onder de afbeelding staan of in de lijst van de downloads aan het einde van het artikel. De plaats van regel met de bronvermelding onder de afbeelding mag worden bepaald door het ontwerpteam van de blog, krant of tijdschrift. Zowel de beeldbank als de fotograaf moeten worden vermeld bij het onderschrift dat de fotograaf bij de foto heeft gevoegd. Dit staat vermeld op de site van het stockfotobureau.

Dit is een voorbeeld van een rechtenvrije foto met bronvermelding onder een afbeelding:

bronvermelding onder een afbeelding
Copyright: Ulrike Adam / photocase.com

Heb je afbeeldingen voor een website nodig? Op internet afbeeldingen vinden waarbij je niet hoeft te verwijzen, geen bronnenlijst hoeft te vermelden, of toestemming vragen aan een of andere bron niet nodig is, is heel makkelijk. Neem een kijkje bij de beeldbanken Shutterstock, 123RF, iStock, Adobe Stock of Stockphotos.com.

De online afbeeldingen die zijn aanbieden kunnen na aankoop van een abonnement of pakket kunnen zonder beschrijving of aparte vermelding wordt gebruikt voor onder meer een webpagina. Mocht je een gratis afbeelding van internet willen gebruiken, houdt er dan rekening mee dat je voor publicatie of andere manier van openbaar maken, eerst checkt welke Creative Commons licentie er op de ontvangen afbeelding van toepassing is. Het zou daarbij kunnen zijn dat voor de afbeeldingen geldt: de verwijzing bestaat uit de naam eigenaar auteursrecht / naam uitgever als volledige verwijzing naar de bron of verschillende bronnen van de afbeelding of afbeeldingen noemen.

Wil je liever een afbeelding kiezen zonder dat er bronvermelding moet worden opgenomen of toegevoegd, kies dan voor een van de hierboven genoemde beeldbanken.

Tips voor websites

Wil je extra informatie over het maken van een effectieve website? Lees dan de onderstaande artikelen:

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de bronvermelding onder een afbeelding

🤨 Ik heb een vraag over de bronvermelding onder een afbeelding

🤔 Ik weet niet of de bronvermelding onder een afbeelding iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo