Merchandise en stockfoto’s – Mag ik elke foto op een mok of t-shirt printen?

Merchandise en stockfoto's hoe werkt dat? Merchande die u gebruikt als promotie, reclame, retailproductie of naamsbekendheid is een unieke manier om uw reclameboodschap onder de aandacht van uw klanten, vrienden, familie of het grote publiek te brengen. Toeleveranciers verdelen merchandise als retailproduct voor de verkoop, als gratis relatiegeschenk voor naamsbekendheid of als cadeautje voor uzelf. Er kunnen stockfoto's op mokken of t-shirts worden gebruikt, hoewel hiervoor specifieke voorwaarden en enkele restricties gelden.

Alle beeldbanken stellen dat hun beeldmateriaal niet mag worden ingezet voor branding, naamsbekendheid van bedrijven en producten of logo's. Hiertoe behoort ook de perceptie van direct of indirect gebruik. Toch zijn er geweldige manieren om stockfotografie te gebruiken voor het maken van zakelijke en persoonlijke producten.

Promotionele merchandise en stockfoto's

U mag geen rechtenvrije afbeeldingen op mokken of t-shirts gebruiken, wel op ansichtkaarten, klantenkaarten of papieren producten. Mocht u mokken en t-shirts gebruiken als promotiemateriaal, dan kunt u bij de betreffende beeldbank een uitgebreide licentie aanschaffen (lees hier alles over uitgebreide licenties).  De oplage van beide licenties is beperkt en varieert per beeldbank.  Veel stockfotosites bieden een uitgebreide licentie aan waarmee u de rechtenvrije foto's onbeperkt kunt gebruiken.

Koop nu pakketten met uitgebreide licenties en bespaar veel geld. Krijg 50% extra met een actief beeldabonnement!
NU KOPEN
96 dagen resterend

Merchandise en stockfoto's voor de detailhandel

Artikelen voor de detailhandel worden gedefinieerd als merchandise om aan de consument te verkopen. De standaard licenties van de beeldbanken staan geen verkoop toe. Belangrijk om te weten is dat u bij aankoop van een uitgebreide licentie, en elk stockfotobureau bepaalt welke licentie nodig is voor de productie van retail merchandise, de stockfoto's op deze producten kunnen worden gebruikt. De prijs van deze licenties is hoger dan die van de standaard versies, maar de mogelijkheid om een foto van uw keuze te downloaden zonder dat u een professionele fotograaf moet inhuren om een foto te maken, maakt deze optie een goedkopere optie.

Items op aanvraag en producten downloaden

Merchandise en stockfoto's uitgebreide licenties

Er zijn talloze online verkooppunten waar particulieren of bedrijven allerlei producten met een afbeelding kunnen ontwerpen en hun producten kunnen verkopen zonder dat ze een voorraad hoeven aan te houden. Cafepress is een populaire webshop waarvan bedrijven gebruik maken om grote investeringen in voorraden te kunnen voorkomen.

Sjablonen, gedownloade ontwerpen van ansichtkaarten, visitekaartjes en on-demand boeken worden stuk voor stuk gezien als on-demand retail producten wanneer ze aan klanten worden verkocht. In geen van deze gevallen mag stockfotografie worden gebruikt. In alle licenties wordt duidelijk aangegeven dat deze vorm van het creëren en verkopen van merchandise niet door hun licentie wordt gedekt.

Stockfoto's voor de detailhandel en promotionele producten

Merchandise en stockfoto's licentie

Hieronder vindt u een aantal opties voor merchandising voor promotioneel gebruik die in overeenstemming zijn met de standaard rechtenvrije afbeeldingen met een gelimiteerde productie (variërend per beeldbank tussen de 250.000 en 500.000 stuks):

  • Boekenleggers
  • Wenskaarten
  • CD- of DVD-hoesjes
  • Posters
  • Ansichtkaarten

Het creëren van merchandise is leuk en u kunt onder bepaalde voorwaarden en met de bijbehorende licentie profiteren van stockfoto's. Merchandise en stockfoto's kunnen heel goed samengaan en dit beeldmateriaal koopt u goedkoop bij beeldbanken die een enorme collectie foto's en illustraties aanbieden, zodat u geen tijd en geld hoeft te spenderen aan het inhuren van een fotograaf.

Koop nu pakketten met uitgebreide licenties en bespaar veel geld. Krijg 50% extra met een actief beeldabonnement!
NU KOPEN
96 dagen resterend

Vind hier foto's die u op een mok of t-shirt kunt afdrukken

Voor de beste afbeeldingen en de benodigde licenties kunt u terecht bij de in Nederland veel gebruikte beeldbanken Shutterstock, iStock, 123RF, Adobe Stock en Stockphotos.com, of bekijk ons overzicht met de beste stockfotosites ter wereld.

Onze voorkeur gaat uit naar Shutterstock met een collectie van meer dan 445 miljoen afbeeldingen. Waarom? Dat leest u in ons uitgebreide testrapport van deze beeldbank. Behalve de vele voordelen die zij bieden, kunt u nu profiteren van een proefabonnement waarmee u in één maand 10 foto's gratis kunt downloaden.

Wilt u in plaats van foto's vectoren gebruiken, dan vindt u hier sites met schitterende vectoren voor het bedrukken t-shirts.

Krijg nu 10 gratis foto's - u kunt op elk gewenst moment annuleren.

Image: nullplus / iStockphoto.com

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo