Kan ik redactionele foto’s gebruiken of moet ik een rechtenvrije licentie kopen?

Er bestaat veel verwarring over de redactionele licentie, maar eigenlijk is het gebruik van deze licentie heel eenvoudig te begrijpen. Redactionele foto's kunnen niet worden gebruikt voor commercieel gebruik. Rechtenvrije afbeeldingen kunnen wel voor commerciële doeleinden worden gebruikt, maar niet in of op producten voor de verkoop worden gebruikt.

Hoe kan ik redactionele foto's gebruiken?

Redactionele licenties zijn alleen bedoeld voor redactionele doeleinden. Redactioneel gebruik heeft betrekking op het gebruik van de foto's in een artikel, een commentaar of een beschrijving.

De beelden met een redactionele licentie kunnen worden gebruikt voor:

  • Blogs
  • Redactionele doeleinden: kranten, tijdschriften, redactionele artikelen, nieuwsbrieven
  • Niet-commercieel gebruik dat verband houdt met gebeurtenissen die nieuwswaardig of van algemeen belang zijn

Voor redactioneel gebruik bestemde bestanden mogen niet worden gebruikt voor:

  • Elke vorm van commerciële doeleinden
  • Elke vorm van reclamegebruik (rubrieken of bijlagen met merk- of productnamen, of rubrieken of bijlagen waarvoor u een vergoeding ontvangt van derden of van een sponsor)

Wanneer moet ik een rechtenvrije foto met een licentie kopen

In het geval u de afbeelding voor enige commerciële doeleinden (geen wederverkoop) zult gebruiken, heeft u een rechtenvrije afbeelding nodig. De lijst is lang en omvat thema's, sjablonen, marketingcampagnes, website beelden, enz. Mocht u twijfelen, vraag dan uw beeldbank of koop een foto met een rechtenvrije licentie zodat uw bedrijf geen risico's loopt.

De meeste webshops die redactionele beelden verkopen zullen u de mogelijkheid bieden om uitsluitend rechtenvrije beelden te zoeken als u nog steeds niet zeker bent van het gebruik van redactionele gelicentieerde beelden en niet in staat bent om te beslissen over een redactionele of rechtenvrije afbeelding.

Wat zijn de verschillen tussen de redactionele licenties?

Als koper van stockfotografie hoeft u maar te weten hoe u een redactioneel gelicentieerde afbeelding kunt gebruiken. De beeldbank bepaalt voor de koper hoe de fotolicentie wordt verleend. Dit is de reden waarom redactionele licenties verschillend zijn en hoe een beeldbank vaststelt of een stockfoto wordt uitgegeven met een redactionele licentie of een rechtenvrije licentie.

Het is mogelijk dat op deze stockfoto's bekende merken, locaties of personen staan zonder de juiste wettelijke toestemming, wat vereist is conform rechtenvrije licenties, maar niet vereist is voor redactionele licenties. Als een fotograaf bijvoorbeeld een foto van een tafel maakt en er staat toevallig een biertje op de tafel waarvan het merk te zien, dan mag deze alleen voor redactioneel gebruik worden ingezet. Meer informatie leest u in dit artikel over deze licentie.

Een voorbeeld van een redactionele foto van iStockphoto

istockphoto 16313171 corona extra bottle of beer - redactionele foto's

Editorial Shot – Corona Extra Bottle of Beer © Giorgio Fochesato / iStockphoto

Mocht een fotograaf een foto maken van mensen die op het strand spelen en daarbij geen ondertekende releases van de mensen hebben gekregen, dan mag deze alleen voor redactioneel gebruik aangewend worden. Indien de fotograaf dezelfde foto van een biertje neemt en het merk zelf niet op de foto staat, dan is dit een foto met een rechtenvrije licentie.

Bier op tafel

Bier op tafel – een echte stockfoto, geen redactionele foto

Indien de fotograaf een foto heeft gemaakt van mensen op het strand en van hen een ondertekende modelrelease heeft gekregen, dan kan deze foto als rechtenvrij worden gelicentieerd.

De webshop voor stockfotografie die redactionele foto's aanbieden zijn Shutterstock, Adobe Stock, iStock en 123RF.  Bekijk deze optie voor licenties en ontdek of de stockfoto's die onder deze categorie vallen bruikbaar zijn voor uw redactionele content.

Image: © diego cervo / iStockphoto

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo