Kan ik redactionele foto’s gebruiken of moet ik een rechtenvrije licentie kopen?

Er bestaat veel verwarring over de toepassing van de redactionele licentie, maar eigenlijk is het gebruik van deze licentie heel eenvoudig te begrijpen. Redactionele foto's kunnen niet worden gebruikt voor commercieel gebruik. Rechtenvrije afbeeldingen kunnen wel voor commerciële doeleinden worden gebruikt, maar niet in of op producten voor de verkoop worden gebruikt.

Hoe kan ik redactionele foto's gebruiken?

Redactionele fotografie licenties zijn alleen bedoeld voor redactionele doeleinden. Redactioneel gebruik heeft betrekking op het gebruik van de foto's in een artikel, een commentaar, verhaal of een beschrijving in kranten, tijdschriften en andere redactionele inhoud.

De beelden met een redactionele licentie kunnen worden gebruikt voor:

  • Blogs
  • Redactionele doeleinden: kranten, tijdschriften, redactionele artikelen, nieuwsbrieven
  • Niet-commercieel gebruik dat verband houdt met gebeurtenissen die nieuwswaardig of van algemeen belang zijn

Voor redactioneel gebruik bestemde bestanden mogen niet worden gebruikt voor:

  • Elke vorm van commerciële toepassingen
  • Elke vorm van reclamegebruik (rubrieken of bijlagen met merk- of productnamen, of rubrieken of bijlagen waarvoor u een vergoeding ontvangt van derden of van een sponsor)

Wanneer moet ik een rechtenvrije afbeeldingen met een licentie kopen

In het geval u de afbeelding voor enige commerciële doeleinden (geen wederverkoop) zult gebruiken, heeft u een rechtenvrije afbeelding nodig. De lijst is lang en omvat thema's, sjablonen, marketingcampagnes, website beelden, enz. Mocht u twijfelen, vraag dan uw beeldbank of koop een foto met een rechtenvrije licentie zodat uw bedrijf geen risico's loopt.

De meeste webshops die redactionele beelden verkopen zullen u de mogelijkheid bieden om uitsluitend rechtenvrije beelden te zoeken als u nog steeds niet zeker bent van het gebruik van redactionele gelicentieerde beelden en niet in staat bent om te beslissen over een redactionele of rechtenvrije afbeelding.

Wat zijn de verschillen tussen de redactionele afbeeldingen licenties?

Als koper van stockfotografie hoeft u maar te weten hoe u een redactioneel gelicentieerde afbeelding kunt gebruiken. De beeldbank bepaalt voor de koper hoe de fotolicentie wordt verleend. Dit is de reden waarom redactionele licenties verschillend zijn en hoe een beeldbank vaststelt of een stockfoto wordt uitgegeven met een redactionele licentie of een rechtenvrije licentie.

Het is mogelijk dat op deze stockfoto's bekende merken, locaties of personen staan zonder de juiste wettelijke toestemming, wat vereist is conform rechtenvrije licenties, maar niet vereist is voor redactionele licenties. Als een fotograaf bijvoorbeeld een foto van een tafel maakt en er staat toevallig een biertje op de tafel waarvan het merk te zien, dan mag deze alleen voor redactioneel gebruik worden ingezet. Meer informatie leest u in dit artikel over deze licentie.

Een voorbeeld van een redactionele foto van iStockphoto

istockphoto 16313171 corona extra bottle of beer - redactionele foto's

Editorial Shot – Corona Extra Bottle of Beer © Giorgio Fochesato / iStockphoto

Mocht een fotograaf een foto maken van mensen die op het strand spelen en daarbij geen ondertekende releases van de mensen hebben gekregen, dan mag deze alleen voor redactioneel gebruik aangewend worden. Indien de fotograaf dezelfde foto van een biertje neemt en het merk zelf niet op de foto staat, dan is dit een foto met een rechtenvrije licentie.

Bier op tafel

Bier op tafel – een echte stockfoto, geen redactionele foto

Een ander voorbeeld: een fotograaf maakt een foto van mensen die op het strand spelen, zonder ondertekende releases van die mensen. Als de fotograaf er wel in slaagt om van alle geportretteerden een model release te krijgen, dan kan deze foto worden gelicentieerd als rechtenvrij.

Nog een voorbeeld: een doorsnee persoon kan met zijn iPhone foto's maken van een nieuwsfeit waar hij bij is. In plaats van de beelden te delen in het publieke domein, zou hij ze in licentie kunnen geven, zodat andere media ze kunnen gebruiken als illustratie bij hun berichtgeving over dat nieuws. Omdat de persoon geen ondertekende vrijwaringen heeft voor afgebeelde personen of privé-eigendommen, maar de inhoud van de beelden als nieuwswaardig wordt beschouwd, kunnen de beelden alleen onder redactionele voorwaarden in licentie worden gegeven.

Voor meer informatie over deze licenties kunt u dit overzicht bekijken.

Waar kan ik redactionele stockfoto's kopen?

Er zijn veel beeldbanken die redactionele collecties aanbieden. Op dezelfde stockfotosites die rechtenvrije beelden verkopen, vindt u meestal ook een sectie voor redactioneel materiaal, dat meestal apart moet worden gekocht, maar nog steeds tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

  • Shutterstock Redactioneel is een zeer grote collectie met vele miljoenen relevante foto's, actueel en uit archieven.
  • iStock heeft ook foto's die uitsluitend voor redactioneel gebruik bestemd zijn, en die zijn van zeer hoge kwaliteit. Op de site kunt u geavanceerd filteren, zodat u voor elk zoekwoord alleen redactionele beelden te zien krijgt.
  • De redactionele segmenten van Getty Images blinken uit in exclusieve en uiterst hoogwaardige redactionele content, het soort content waarvoor een perskaart nodig is die niet veel verkooppunten kunnen krijgen. De prijzen zijn om die reden een stuk hoger, maar het kan de moeite waard zijn als u VIP-beelden nodig hebt.
  • Dreamstime is een andere website voor stockfoto's die een redactionele collectie heeft. Zij houden deze actueel met relevante nieuwswaardige en publieke beelden.
  • 123RF heeft ook beeldmateriaal dat uitsluitend voor redactiedoeleinden is bestemd in hun omvangrijke collectie. U vindt ze in hun zoekbalk, waarbij alle redactionele beelden zijn gemarkeerd met een “E”-pictogram en gedetailleerde informatie over de licentie.

Bekijk deze licentieoptie en zie of de stockfoto's die hieronder vallen bruikbaar kunnen zijn voor uw redactionele content.

Image: © diego cervo / iStockphoto

Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo