Foto’s online verkopen in 2023 – handige tips!

Met de populariteit van stockfoto's als creatieve hulpbron is het eigenlijk maar een kwestie van tijd tot u zich gaat afvragen of u zelf foto's online verkopen kunt. Dit is mogelijk, zelfs als u geen professionele fotograaf bent. Wie de vaardigheden en de uitrusting heeft om mooie foto's van hoge kwaliteit te maken, kan met een passief inkomen wat extra geld te verdienen.

De verkoop van afbeeldingen in de sector voor stockfotografie heeft in 2023 een andere aanpak en andere mogelijkheden dan een paar jaar geleden.

Daarom presenteren wij hier een duidelijke uitleg over foto's verkopen voor geld.

Van outlets tot workflow tot het managen van verwachtingen, het staat er allemaal in!

Stockfoto sites: De simpelste manier voor foto's online verkopen

Om online geld te verdienen met uw foto's of illustraties, is het verkopen ervan als stockfoto's onder een rechtenvrije licentie de eenvoudigste manier om zo veel mogelijk te verdienen: u bereikt hogere winsten door een foto steeds opnieuw in licentie te geven, dan door de foto, inclusief auteursrechten, eenmalig te verkopen. Dat dit winstgevend is, hebben anderen al lange tijd geleden ontdekt.

Voor de online verkoop van stockfoto's is er geen betere manier dan ze aan te bieden bij een beeldbank. Deze bedrijven werken als tussenpersoon en bieden op hun eigen websites grote collecties afbeeldingen aan die zij van fotografen hebben gekregen.

Zij verstrekken licenties voor de beelden en krijgen een commissie over de verkoopprijs. Hierdoor vermindert uw werkdruk en kosten aanzienlijk, omdat u geen omkijken heeft naar website hosting diensten, het opzetten van een webshop, de juridische kant, en alle werkzaamheden die bij de dagelijkse e-commerce horen. Zij regelen alles.

Deze sites hebben de modernste zoekmachines, gespecialiseerde curatie, en gebruikersvriendelijke extra's om klanten aan te trekken op een manier die een kleine webwinkel niet kan. Om potentiële klanten naar hun foto's te dirigeren (een hele belangrijke factor, omdat veel websites wel meer dan honderd miljoen afbeeldingen aanbieden) doen professionele fotografen keyword research, zodat hun fotografie verkopen makkelijker gaat.

Maak u geen zorgen over de integriteit van uw werk. Erkende stockfoto sites beveiligen uw afbeeldingen met duidelijke watermerken, licentiecontracten en een nauwgezette controle.

Tevens kunt u het aanleveringsproces automatiseren en bespoedigen met klassieke en geavanceerde softwaretools en plug-ins (bijvoorbeeld FTP's of AI-gestuurde auto-keywording). Enkele beeldbanken, zoals Shutterstock, maken gebruik van hun eigen tools om indieners te helpen.

De voordelen zijn ongeëvenaard.

Hoe u stockfoto's online kunt verkopen

Hoe verkoopt u zoals andere fotografen uw werk op een stockfoto website? Heel eenvoudig. U meldt zich aan als bijdrager op de website van een stockbureau en levert een eerste set foto's ter beoordeling aan. Alle bekende beeldbanken geven duidelijke aanwijzingen over de aanmeldprocedure en de richtlijnen voor het inzenden van foto's, zoals vereiste bestandsformaten, maximale en minimale bestandsgrootte, technische kwaliteitseisen, enz.

Het is belangrijk dat u bij het uploaden van foto's naar een stockfoto site rekening houdt met het feit dat u de eigenaar moet zijn van het auteursrecht op alle content dat u uploadt. U dient model releases en property releases voor alle afbeeldingen waarop herkenbare personen en/of privé eigendommen staan afgebeeld bij te voegen. De beeldbanken controleren de wettelijke aspecten nauwgezet, zodat het van groot belang een en ander te weten en in acht te nemen.

Foto's online verkopen – de beste stockfoto sites

Er zijn heel veel stockfoto sites – bekijk hier een aantal van de beste beeldbanken – maar er zijn er maar een paar aanraders voor het online verkopen van uw foto's.

Shutterstock

Shutterstock bijdrager
foto's online verkopen

Shutterstock is met een collectie van meer dan 415 miljoen afbeeldingen een van de grootste namen in de wereld van stockfoto's (meer info in dit Shutterstock testrapport). Het Shutterstock Bijdrager-programma behoort tot de beste plek voor het verkopen van foto's en met het gigantische klantenbestand zullen uw foto's zichtbaar zijn voor miljoenen potentiële kopers uit de hele wereld, zodat u meer kunt verdienen.

Daarbij komt dat deze beeldbank het de bijdragers makkelijker maakt met geweldige functies: automatische trefwoordsuggestie, real-time bijhouden van verkopen en verdiensten, en zelfs een Shutterstock Contributor-app waarmee u uw account kunt beheren en zelfs bestanden direct vanaf uw iPhone of Android-smartphone kunt uploaden.

Hoe veel u kunt verdienen met foto's uploaden bij Shutterstock, wordt bepaald door uw algehele performance. Zij hanteren een ranking systeem waarbij uw totale verkoopaantal u (en alle andere fotografen) positioneert in niveaus van 1 (startpunt) tot 6, waarbij elk hoger niveau een hoger vergoedingstarief betekent. Naar gelang uw niveau kunt u tussen 15% en 40% van de prijs van elke verkoop verdienen. De drempel voor uitbetaling is $35.

Inmiddels heeft Shutterstock al ruim 1 miljard dollar royalty's aan bijdragers die hun foto's aanbieden uitbetaald. Het is dus duidelijk een prima startpunt.

Meld u hier aan als bijdrager bij Shutterstock.

Adobe Stock

foto's online verkopen bij Adobe Stock
stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is de eigen service van Adobe voor beeldbestanden ( de service is gebaseerd op het vroegere Fotolia), dat erg populair is bij ontwerpers – lees de Adobe Stock recensie. De kracht van Adobe Stock is dat het volledig geïntegreerd is in Adobe Creative Cloud en toegankelijk is vanuit de applicaties. Wie de Adobe fotobewerkingssoftware (Photoshop, etc.) gebruikt om foto's te bewerken, kan de technologie van Adobe ook gebruiken om foto's te verkopen op Adobe Stock. AI-gestuurde zoekwoorden, het rechtstreeks importeren van albums uit Adobe Lightroom, en toegang tot Adobe Portfolio zijn een paar van de extraatjes voor u als Adobe Stock bijdrager.

U ontvangt 33% royalty's voor elk foto die u verkoopt. Als u bedenkt hoe bekend en populair Adobe Stock in de creatieve sector is, dan is de kans groot dat dit geld oplevert.

Meld u hier aan als bijdrager van Adobe Stock.

iStock en Getty Images

foto's online  verkopen iStock
www.istockphoto.com/nl homepage

iStock is een bekende beeldbank met exclusieve afbeeldingen (die u alleen op hun website kunt vinden). Ze zijn sinds vele jaren eigendom van Getty Images, een van de meest prestigieuze beeldbanken ter wereld. Ontdek hier het iStock testrapport en de Getty Images recensie.

Uw foto's online verkopen op iStock is geen slecht idee. U hoeft alleen maar hun Contributor by Getty Images app te downloaden, u aan te melden en 3 tot 6 proeffoto's in te sturen. De fotosite zal deze beoordelen en u informeren of ze u hebben toegelaten. Ze kunnen u dan uitnodigen als bijdrager voor iStock, of zelfs voor de overkoepelende site Getty Images.

iStock bijdragers beginnen allemaal als niet-exclusief en verdienen 15% royalty's per foto die verkocht wordt. Zodra u wordt toegelaten verdient u tussen 25% en 40% per verkoop. De bijdragers van Getty Images zijn allemaal exclusief en krijgen 20% van elke verkoop (bedenk wel dat de prijzen van Getty aanzienlijk hoger zijn, dus u verdient waarschijnlijk toch meer per verkoop).

Meld u hier aan als bijdrager van iStock/Getty Images.

Hoe kan ik succesvol foto's online verkopen?

We hebben u uitgelegd hoe u zich kunt aanmelden en wat de beste websites zijn. Wat vereist foto's online verkopen op een stockfoto site? Laten we dat eens gaan bekijken.

1. Kwaliteit

Om te beginnen hoeft u geen professionele fotograaf te zijn. Maar om foto's online te verkopen moet u wel hoge kwaliteit foto's uploaden! Momenteel bulkt de markt van professionals en digitale foto's van zeer hoge kwaliteit, zodat uw werk van topkwaliteit moet zijn om te kunnen concurreren. Daarbij komt dat kopers geïnteresseerd zijn in hoge resolutie afbeeldingen die aangepast kunnen worden aan alle standaard fotoformaten. Dat betekent dat u in staat moet zijn om grote fotobestanden te leveren.

2. Uitrusting

In het verleden was een goede DSLR-camera voor foto's maken een must, maar nu is mobiele fotografie erg populair, zodat u ook met een high-end smartphonecamera die in hoge resolutie kan fotograferen goed uit de voeten kunt (zolang uw opname- en bewerkingsvaardigheden in orde zijn). Denk er wel aan dat stockfotobibliotheken vol staan met technisch perfecte foto's van toegewijde professionals, wat betekent dat u er echt werk van moet maken als u zich met hen wilt meten.

3. Beeldbewerking

Tot slot, de nabewerking. Alle afbeeldingen moeten worden bewerkt om imperfecties zoals ruis en scherpte te verwijderen, plus de bewerkingen die kunnen helpen om een foto meer uitstraling te geven (bijv. kleurcorrectie). Het bewerken van beelden kan het verschil maken in afbeeldingen en foto's online verkopen! Dit is belangrijk zowel voor redactioneel gebruik, commercieel gebruik en soms ook voor eigen doeleinden zoals Facebook en andere platforms.

Dit kunt u het beste doen met professionele beeldbewerkers zoals die in Adobe Creative Cloud zijn opgenomen: Adobe Photoshop dat de norm is voor professionele bewerking, Adobe Illustrator als u werkt met digitale illustraties, en Adobe Lightroom met een aantal voordelen voor de workflow (o.a. voorinstellingen voor het bewerken van afbeeldingen voor een professionele afwerking, maar ook voor het in batch bewerken van meerdere afbeeldingen tegelijk).

Let op: dit zijn professionele programma's die enige moeite vergen om onder de knie te krijgen. Maar inmiddels zijn er ook AI-fototools waarmee u zelfs zonder ervaring foto's kunt bewerken als een professional met volledige controle over het proces.

Samengevat moeten digitale foto's van professionele kwaliteit zijn om als stockfoto te kunnen worden verkocht.

4 weetjes over foto's online verkopen

Afbeeldingen op internet verkopen via stockfoto sites is vrij simpele manier om geld te verdienen, maar er zijn een paar belangrijke punten waarmee u rekening moet houden:

Royaltytarieven – Bij alle serieuze en betrouwbare beeldbanken worden voor de fotografen royaltytarieven vastgesteld (zodat ze zelf een commissie krijgen). En deze tarieven zijn doorgaans laag bij de best verkopende stockfoto sites. Mocht u verontwaardigd zijn bij het lezen dat de bovengenoemde bedrijven tot 85% van de verkoopwinst nemen, dat hoeft u niet te zijn… want dat is gebruikelijk in de sector. Er zijn enkele websites die 50% van de winst verdelen, en sommige zelfs nog iets meer. Het probleem? Ze verkopen niet zo veel, en 50% van niets is nog steeds niets. De grootste kans maakt u door te verkopen aan de populairste beeldbanken, die minder inkomsten per verkoop opleveren maar wel meer kans hebben om meer te verkopen.

Auteursrecht en releases – Stockfoto sites verkopen licenties voor digitale downloads van uw werk. Ze verkopen geen auteursrechten aan kopers, en u draagt de auteursrechten van uw werk ook niet over aan de beeldbank. U blijft de eigenaar van al uw werk.

Niet minder belangrijk is dat u de rechtmatige eigenaar bent van alle bestanden die u bij de beeldbanken aanbiedt. En u moet een model release toevoegen bij iedere keer dat het relevant is. De beste fotosites nemen dit zeer serieus.

Licentievoorwaarden – Alhoewel de meeste aanbieders gebruik maken van rechtenvrije licenties die standaard zijn, heeft iedere beeldbank een eigen aangepaste licentie en moet u zowel de gebruiksrechten die zij aan kopers verlenen alsook alle juridische vereisten en garanties die u moet bieden checken. Doet u dit niet dan kan dit resulteren in de nodige kopzorgen.

Mogelijke verdiensten – Rechtenvrije foto's worden verkocht voor bedragen tussen €0,20 en €20,- per stuk (elke beeldbank hanteert haar eigen prijzen). Aangezien maar 40% daarvan naar u zal gaan, en de beste beeldbanken vele miljoenen afbeeldingen hebben, zult u als beginner niet snel veel verdienen. Het kost wat tijd om uw portfolio op te bouwen en genoeg verkopen te doen om u uit te betalen. Over het algemeen zal het meer een bijverdienste zijn dan een volledig inkomen.

Tips van insiders voor het foto's online verkopen

U weet nu hoe het foto's online verkopen op stockfoto sites in zijn werk gaat en wat u ervan kunt verwachten. Hieronder vindt u een aantal tips van onze experts om uw kansen als bijdrager van stockfoto's te vergroten.

Stockfoto websites hebben meestal overzichten van de meest populaire content voor bijdragers om inspiratie op te doen. Maar afgezien daarvan moet u op de hoogte zijn van alle visuele trends. Ons jaarlijkse verslag met fotografietrends is daarvoor een goede basis, maar houdt ook de gebeurtenissen in de wereld in de gaten. Kijken wat er de laatste tijd wordt verkocht is ook van groot belang, waarbij bijvoorbeeld onze lijst met de meest gedownloade afbeeldingen van pas kan komen.

In 2021 wordt de visuele content bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de Covid-19 pandemie, maar ook door maatschappelijke bewegingen zoals Black Lives Matter, Stop Asian Hate, activisme tegen de klimaatverandering en feministische initiatieven, om er maar een paar te noemen.

De authentieke stijl is nog altijd de overheersende trend die alle andere beïnvloedt.

Recente artikelen met nuttige info

Stel een portfolio samen

Stockfotografie is een op volume gebaseerde markt. Voor meer verkoop, moet u meer beelden uploaden op de websites van beeldbanken. Maar niet om het even welke afbeeldingen. Zelfs als u geen professionele fotograaf bent, zult u als bijdrager zorgvuldig moeten afwegen wat u bij elk agentschap aan uw portfolio met bestaande afbeeldingen wilt toevoegen, waarbij u de kwaliteit en stijl consistent moet houden.

80/20 regel

In de branche van de stockfotografie spelen ook de aantallen een rol, waarbij het klassieke 80/20-principe van toepassing is: 20% van de bijdragers zijn topverdieners die goed geld verdienen aan stockfoto sites, terwijl de overige 80% aanmerkelijk minder verdient.

Wees realistisch

Toen begin jaren 2000 microstock – afbeeldingen en foto's online verkopen met een minimum betalingsdrempel – in opkomst kwam, was het zowel voor de ondernemingen als voor de fotografen snel rijk worden. Wie zich toen in het spel mengde, behoort nu nog steeds tot de grootverdieners.

Maar er is in 20 jaar veel veranderd. De sector kent nog steeds een gezonde bloei, maar met zoveel miljarden (ja, miljarden) afbeeldingen die overal online kunnen worden gedownload, en zoveel aanbieders die proberen iets te verkopen, is de markt meer dan oververzadigd.

Wil dat zeggen dat het te laat is om nog te beginnen? Nee, absoluut niet. Maar wel dat u niet kunt verwachten dat u van stockfoto's zou kunnen leven. In het meest gunstige geval kunt u een aardig extra inkomen verdienen, als aanvulling op uw andere creatieve activiteiten, of om uw totale inkomsten uit andere werkzaamheden te vergroten.

Veel kunstenaars koppelen inkomstenbronnen aan elkaar om meer uit hun foto's te halen, zoals fotoafdrukken. Zo kunt u bijvoorbeeld uw portfolio koppelen aan print on demand-diensten en afdrukken van uw foto's verkopen.

Foto's online verkopen – veelgestelde vragen

Ter afsluiting volgen hier nog een paar antwoorden op de meest gestelde vragen over het succesvol foto's online verkopen. Met de antwoorden kunnen vooral nieuwe fotografen die graag stockfoto's verkopen (met of zonder exclusieve licenties en/of exclusieve rechten).

Kan ik geld verdienen door online foto's te verkopen?

Ja, dat kan. Er hoeft alleen maar iemand een van uw foto's te downloaden van de beeldbank en u verdient al geld. Hoe hoger het aantal downloads, hoe beter de inkomsten.

Wees realistisch. Dit is een manier om bij te verdienen, niet om van te leven.

Hoeveel kost het foto's online verkopen mij?

Helemaal niets. De meeste bekende stockfoto sites vragen geen vergoeding als u zich aanmeldt als fotograaf/bijdrager en uw werk aanbiedt.

Hoe kan ik een bijdrager van niet exclusieve afbeeldingen worden?

U kunt zich aanmelden bij een beeldbank en foto's als voorbeeld indienen. Nadat deze zijn goedgekeurd, kunt u meteen met het uploaden van afbeeldingen naar hun website beginnen.

Hoeveel kan online verkopen van foto's mij opleveren? Is niet exclusieve foto's uploaden de moeite waard?

Er is geen maximum voor hoeveel u kan verdienen, maar gezien de huidige marktsituatie – veel foto's, veel bijdragers – kan u optimistisch gezien misschien enkele honderden dollars verdienen in de eerste maanden. Maar als u er serieus werk van maakt, kan dit bedrag nog oplopen.

De vraag of het de moeite waard is of niet is aan u, afhankelijk van wat uw verwachtingen en capaciteiten zijn.

Hoeveel krijgt de beeldbank/stockfoto site?

Stockfoto sites nemen gemiddeld tussen 60% en 80% van elke verkoop.

Welke foto's verkopen het best?

Het antwoord op deze vraag kan per dag verschillen, omdat de visuele wereld zich constant ontwikkelt. Over het algemeen zijn foto's van mensen populair, waarbij de realistische en pure stijl van lifestyle afbeeldingen al een aantal jaren favoriet is.

Tot zover onze handleiding voor het online verkopen van beelden! Heeft u nog vragen die we hier niet hebben beantwoord? Laat het ons weten!

ANdere nuttige handleidingen
Foto’s voor Social Media: Uitgebreide handleiding!
– De complete handleiding voor stockfotografie
– De beste kleurencombinaties voor merken (kleurenpsychologie)
Wilfred van der Zwaag

Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo