Foto’s online verkopen in 2024 – handige tips!

Met de populariteit van stockfoto's als creatieve hulpbron is het eigenlijk maar een kwestie van tijd tot je jezelf gaat afvragen of je zelf foto's online verkopen kunt. En ja, het is mogelijk om zelf foto's online te verkopen, zelfs als niet professionele fotograaf kun je dit doen. Wie de vaardigheden en de uitrusting heeft om mooie foto's van hoge kwaliteit te maken, kan met elke verkochte foto wat extra geld te verdienen.

De verkoop van afbeeldingen in de sector voor stockfotografie heeft in 2024 een andere aanpak en andere mogelijkheden dan een paar jaar geleden.

Daarom presenteren wij hier een duidelijke uitleg over het online foto's verkopen, wat voor de meeste fotografen interessant is.

Van outlets tot workflow tot het managen van verwachtingen, het staat er allemaal in!

Luminar Neo: Upscale AI

Vanaf € 9,92 p/m
Op jaarbasis € 119 (besparing: € 60)
Luminar Neo van Skylum is een krachtige door AI aangedreven ontwerptool voor alle ontwerpers. De nieuwste versie omvat een aantal zelfstandige apps die nuttige bewerkingstaken automatiseren, zoals Upscale AI, waarmee je de resolutie van afbeeldingen 6x kunt verhogen met behoud van pixeldetails en een natuurlijke uitstraling.
U krijgt Upscale AI (en de andere extensies) met een Pro-abonnement voor slechts € 9,92 per maand (facturering € 119,- op jaarbasis).

AI-afbeeldingengenerator van Shutterstock

Shutterstock Generate is een AI-afbeeldingsgenerator, aangedreven door Dall-E en getraind met Shutterstock-content, waarmee op basis van tekstbeschrijvingen (zelfs maar één woord) fake-foto's kunnen worden gemaakt die accuraat en juridisch veiliger zijn dan andere opties.

Belangrijke punten in dit overzicht:

Stockfoto sites: De simpelste manier voor foto's online verkopen

Om online geld te verdienen me thet verkopen van foto's of illustraties, is de verkoop als stockfoto's onder een rechtenvrije licentie de eenvoudigste manier. Je krijgt hogere inkomsten door een foto steeds opnieuw in licentie te geven, dan door het eenmalig online verkopen van foto's (inclusief auteursrechten). Dat dit winstgevend is, hebben andere fotografen al lange tijd geleden ontdekt.

Voor de online verkoop van stockfoto's is er geen betere manier dan ze aan te bieden bij een beeldbank. Deze bedrijven werken als tussenpersoon en bieden op hun eigen websites grote collecties afbeeldingen aan die zij van fotografen hebben gekregen.

Zij verstrekken licenties voor de beelden en krijgen een commissie over de verkoopprijs. Hierdoor vermindert uw werkdruk en kosten aanzienlijk, omdat u geen omkijken heeft naar website hosting diensten, het opzetten van een webshop, de juridische kant, en alle werkzaamheden die bij de dagelijkse e-commerce horen. Zij regelen alles.

Deze sites hebben de modernste zoekmachines (ook voor omgekeerd zoeken), gespecialiseerde curatie, en gebruikersvriendelijke extra's om klanten aan te trekken op een manier die een kleine webwinkel niet kan. Om potentiële klanten naar hun foto's te dirigeren (een hele belangrijke factor, omdat veel websites wel meer dan honderd miljoen afbeeldingen aanbieden) doen professionele fotografen keyword research, zodat hun fotografie verkopen makkelijker gaat.

Maak u geen zorgen over de integriteit van uw werk. Erkende stockfoto sites beveiligen uw afbeeldingen met duidelijke watermerken, licentiecontracten en een nauwgezette controle.

Tevens kunt u het aanleveringsproces automatiseren en bespoedigen met klassieke en geavanceerde softwaretools en plug-ins (bijvoorbeeld FTP's of AI-gestuurde auto-keywording). Enkele beeldbanken, zoals Shutterstock, maken gebruik van hun eigen tools om indieners te helpen.

De voordelen zijn ongeëvenaard.

Hoe u stockfoto's online kunt verkopen

Hoe verkoopt u zoals andere fotografen uw werk op een stockfoto website? Heel eenvoudig. U meldt zich aan als bijdrager op de website van een stockbureau en levert een eerste set foto's ter beoordeling aan. Alle bekende beeldbanken geven duidelijke aanwijzingen over de aanmeldprocedure en de richtlijnen voor het inzenden van foto's, zoals vereiste bestandsformaten, maximale en minimale bestandsgrootte, technische kwaliteitseisen, enz.

Het is belangrijk dat u bij het uploaden van foto's naar een stockfoto site rekening houdt met het feit dat u de eigenaar moet zijn van het auteursrecht op alle content dat u uploadt. U dient model releases en property releases voor alle afbeeldingen waarop herkenbare personen en/of privé eigendommen staan afgebeeld bij te voegen. De beeldbanken controleren de wettelijke aspecten nauwgezet, zodat het van groot belang een en ander te weten en in acht te nemen.

Nog een belangrijk aspect om in gedachten te houden is dat je weliswaar geen professionele fotograaf of maker van content, noch grafisch ontwerper of illustrator hoeft te zijn voor foto's online verkopen, maar als je goedgekeurd wilt worden op de beste beeldbanken en echte kansen wilt hebben om te verkopen en geld te verdienen aan je werk, moet je foto's van professioneel niveau produceren – dit geldt ook voor video's.

Dit betekent dat je tijd en geld moet investeren in training, het verbeteren van je vaardigheden en het aanschaffen van de benodigde hulpmiddelen -software en hardware- om ervoor te zorgen dat je foto's op hetzelfde niveau zijn als wat bureaus zoeken en kopers willen kopen.

Dit houdt in dat je zowel tijd als geld moet investeren in training, het verbeteren van je vaardigheden en het aanschaffen van de benodigde hulpmiddelen (software en hardware) om er zeker van te zijn dat je foto's voldoen aan de eisen die fotobureaus en kopers stellen.

Waar je nu aan moet denken is dat met de opkomst van AI-genererende programma's veel afbeeldingen van het internet worden gebruikt om deze AI-algoritmes te trainen, met inbegrip van beeldbanken. Hoewel de juridische voorwaarden hiervoor nog in de maak zijn (er worden op dit moment nieuwe auteursrechtelijke voorwaarden, licentievoorwaarden en release-documenten gemaakt en getoetst), zijn er ook programma's die je kunnen helpen bij het identificeren en wijzigen van toestemmingen met betrekking tot je foto's die worden gebruikt voor visuele AI-training.

Spawning.ai gebruikt bijvoorbeeld een webgebaseerde tool om je te helpen bij het zoeken en vinden van je afbeeldingen in trainingsdatasets.

Meer informatie over AI en afbeeldingen:

Foto's online verkopen − de beste stockfoto sites

Er zijn heel veel stockfoto sites – bekijk hier een aantal van de beste beeldbanken – maar er zijn er maar een paar aanraders voor het online verkopen van uw foto's.

Shutterstock

foto's online verkopen Shutterstock
foto's online verkopen

Shutterstock is met een marktplaats voor fotomateriaal collectie van meer dan 485 miljoen afbeeldingen een van de grootste namen in de wereld van stockfoto's (meer info in dit Shutterstock testrapport). Het Shutterstock Bijdrager-programma behoort tot de beste plek voor het verkopen van foto's en met het gigantische klantenbestand zullen jouw foto's zichtbaar zijn voor miljoenen potentiële kopers uit de hele wereld, zodat je meer kunt verdienen.

Daarbij komt dat deze beeldbank het de bijdragers makkelijker maakt met geweldige functies: automatische trefwoordsuggestie, real-time bijhouden van verkopen en verdiensten, en zelfs een Shutterstock Contributor-app waarmee je jouw account kunt beheren en zelfs bestanden direct vanaf je iPhone of Android-smartphone kunt uploaden.

Hoeveel je kunt verdienen met foto's uploaden bij Shutterstock, wordt bepaald door jouw algehele performance. Zij hanteren een ranking systeem waarbij je totale verkoopaantal je (en alle andere fotografen) positioneert in niveaus van 1 (startpunt) tot 6, waarbij elk hoger niveau een hoger vergoedingstarief betekent. Naar gelang je niveau kun je tussen 15% en 40% van de prijs van elke verkoop verdienen. De drempel voor uitbetaling is € 35,-.

Inmiddels heeft Shutterstock al ruim 1 miljard dollar royalty's aan bijdragers die hun foto's verkopen via de site uitbetaald. Het is dus duidelijk een prima startpunt voor wie foto's online verkoopt.

Waarom je foto's bij deze beeldbank zou moeten verkopen:
Shutterstock statistieken – omzet, abonnees, marktaandeel & andere cijfers

Meld u hier aan als bijdrager bij Shutterstock.

Adobe Stock

foto's online verkopen bij Adobe Stock
stock.adobe.com/nl homepage

Adobe Stock is de eigen service van Adobe voor beeldbestanden (de service is gebaseerd op het vroegere Fotolia), dat erg populair is bij ontwerpers – lees de Adobe Stock recensie. De kracht van Adobe Stock is dat het volledig geïntegreerd is in Adobe Creative Cloud en toegankelijk is vanuit de applicaties.

Wie de Adobe fotobewerkingssoftware (Photoshop, etc.) gebruikt om foto's te bewerken, kan de technologie van Adobe ook gebruiken om foto's te verkopen op Adobe Stock. AI-gestuurde zoekwoorden, het rechtstreeks importeren van albums uit Adobe Lightroom, en toegang tot Adobe Portfolio zijn een paar van de extraatjes voor u als Adobe Stock bijdrager.

Foto's aanbieden – ontvang 33% royalty's voor elk foto die je verkoopt. Als je bedenkt hoe bekend en populair Adobe Stock in de creatieve sector is, dan is de kans groot dat dit geld oplevert.

Lees hier waarom je als bijdrager voor Adobe Stock moet kiezen:
Adobe statistieken – Alle relevante cijfers inclusief Adobe Stock

Nieuws: Adobe Stock bijdragers krijgen nu betaald voor het gebruik van hun werk op Firefly

Meld u hier aan als bijdrager van Adobe Stock.

iStock en Getty Images

foto's online  verkopen iStock
www.istockphoto.com/nl homepage

iStock is een bekende beeldbank met exclusieve afbeeldingen (die je alleen op hun website kunt vinden). Ze zijn sinds vele jaren eigendom van Getty Images, een van de meest prestigieuze beeldbanken ter wereld. Ontdek hier het iStock testrapport en de Getty Images recensie.

Jouw foto's online verkopen op iStock is geen slecht idee. Je hoeft alleen maar hun Contributor by Getty Images app te downloaden, jezelf aan te melden en 3 tot 6 proeffoto's in te zenden. De fotosite zal deze beoordelen en je informeren of ze je hebben toegelaten. Ze kunnen je dan uitnodigen als bijdrager voor iStock, of zelfs voor de overkoepelende site Getty Images.

iStock bijdragers beginnen allemaal als niet-exclusief en verdienen 15% royalty's per foto die verkocht wordt. Zodra je wordt toegelaten verdien je tussen 25% en 40% per verkoop. De bijdragers van Getty Images zijn allemaal exclusief en krijgen 20% van elke verkoop (bedenk wel dat de prijzen van Getty aanzienlijk hoger zijn, dus je verdient waarschijnlijk toch meer per verkoop).

Meld u hier aan als bijdrager van iStock/Getty Images.

Hoe kan ik succesvol foto's online verkopen?

We hebben uitgelegd hoe je jezelf kunt aanmelden en wat de beste websites zijn. Wat vereist foto's online verkopen op een stockfoto site? Laten we dat eens gaan bekijken.

1. Kwaliteit

Om te beginnen hoef je geen professionele fotograaf te zijn. Maar om foto's online te verkopen moet je wel hoge kwaliteit foto's uploaden! Momenteel bulkt de markt van professionals en digitale foto's van zeer hoge kwaliteit, zodat jouw werk van topkwaliteit moet zijn om te kunnen concurreren. Daarbij komt dat kopers geïnteresseerd zijn in hoge resolutie afbeeldingen die aangepast kunnen worden aan alle standaard fotoformaten. Dat betekent dat je in staat moet zijn om grote fotobestanden te leveren.

2. Uitrusting

In het verleden was een goede DSLR-camera voor foto's maken een must, maar nu is mobiele fotografie erg populair, zodat je ook met een high-end smartphonecamera die in hoge resolutie kan fotograferen goed uit de voeten kunt (zolang je opname- en bewerkingsvaardigheden in orde zijn). Denk er wel aan dat stockfotobibliotheken vol staan met technisch perfecte foto's van toegewijde professionals, wat betekent dat je er echt werk van moet maken als je je met hen wilt meten.

3. Beeldbewerking

Tot slot, de nabewerking. Alle afbeeldingen moeten worden bewerkt om imperfecties zoals ruis en scherpte te verwijderen, plus de bewerkingen die kunnen helpen om een foto meer uitstraling te geven (bijv. kleurcorrectie). Het bewerken van beelden kan het verschil maken in afbeeldingen en foto's online verkopen! Dit is belangrijk zowel voor redactioneel gebruik, commercieel gebruik en soms ook voor eigen doeleinden zoals Facebook en andere platforms.

Dit kun je het beste doen met professionele beeldbewerkers zoals die in Adobe Creative Cloud zijn opgenomen: Adobe Photoshop dat de norm is voor professionele bewerking, Adobe Illustrator als je werkt met digitale illustraties, en Adobe Lightroom met een aantal voordelen voor de workflow (o.a. voorinstellingen voor het bewerken van afbeeldingen voor een professionele afwerking, maar ook voor het in batch bewerken van meerdere afbeeldingen tegelijk).

Let op: dit zijn professionele programma's die enige moeite vergen om onder de knie te krijgen. Maar inmiddels zijn er ook AI-fototools waarmee je zelfs zonder ervaring foto's kunt bewerken als een professional met volledige controle over het proces.

Samengevat moeten digitale foto's van professionele kwaliteit zijn om als stockfoto te kunnen worden verkocht.

4 weetjes over foto's online verkopen

Afbeeldingen op internet verkopen via stockfoto sites is vrij simpele manier om geld te verdienen, maar er zijn een paar belangrijke punten waarmee je rekening moet houden:

Royaltytarieven – Bij alle serieuze en betrouwbare beeldbanken worden voor de fotografen royalty-tarieven vastgesteld (zodat ze zelf een commissie krijgen). En deze tarieven zijn doorgaans laag bij de best verkopende stockfoto sites. Mocht je verontwaardigd zijn bij het lezen dat de bovengenoemde bedrijven tot 85% van de verkoopwinst nemen, dat hoef je niet te zijn… want dat is gebruikelijk in de sector.

Er zijn enkele websites die 50% van de winst verdelen, en sommige zelfs nog iets meer. Het probleem? Ze verkopen niet zo veel, en 50% van niets is nog steeds niets. De grootste kans maak je door te verkopen aan de populairste beeldbanken, die minder inkomsten per verkoop opleveren maar wel meer kans hebben om meer te verkopen.

Auteursrecht en releases – Stockfoto sites verkopen licenties voor digitale downloads van jouw werk. Ze verkopen geen auteursrechten aan kopers, en je draagt de auteursrechten van je werk ook niet over aan de beeldbank. Je blijft de eigenaar van al jouw werk.

Niet minder belangrijk is dat je de rechtmatige eigenaar bent van alle bestanden die je bij de beeldbanken aanbiedt. En je moet een model release toevoegen bij iedere keer dat het relevant is. De beste fotosites nemen dit zeer serieus.

Licentievoorwaarden – Alhoewel de meeste aanbieders gebruik maken van rechtenvrije licenties die standaard zijn, heeft iedere beeldbank een eigen aangepaste licentie en moet je zowel de gebruiksrechten die zij aan kopers verlenen alsook alle juridische vereisten en garanties die je moet bieden, checken. Doe je dit niet dan kan dit resulteren in de nodige kopzorgen.

Mogelijke verdiensten – Rechtenvrije foto's worden verkocht voor bedragen tussen € 0,20 en € 20,- per stuk (elke beeldbank hanteert haar eigen prijzen). Aangezien maar 40% daarvan naar jou zal gaan, en de beste beeldbanken vele miljoenen afbeeldingen hebben, zul je als beginner niet snel veel verdienen. Het kost wat tijd om je portfolio op te bouwen en genoeg verkopen te doen om je uit te betalen. Over het algemeen zal het meer een bijverdienste zijn dan een volledig inkomen.

Tips van insiders voor het foto's online verkopen

Je weet nu hoe het foto's online verkopen op stockfoto sites in zijn werk gaat en wat je ervan kunt verwachten. Hieronder een aantal tips van onze experts om je kansen als bijdrager van stockfoto's te vergroten.

Stockfoto websites hebben meestal overzichten van de meest populaire content voor bijdragers om inspiratie op te doen. Maar afgezien daarvan moet je op de hoogte zijn van alle visuele trends. Ons jaarlijkse verslag met fotografietrends is daarvoor een goede basis, maar houdt ook de gebeurtenissen in de wereld in de gaten. Kijken wat er de laatste tijd wordt verkocht is ook van groot belang, waarbij bijvoorbeeld onze lijst met de meest gedownloade afbeeldingen van pas kan komen.

In 2021 wordt de visuele content bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de Covid-19 pandemie, maar ook door maatschappelijke bewegingen zoals Black Lives Matter, Stop Asian Hate, activisme tegen de klimaatverandering en feministische initiatieven, om er maar een paar te noemen.

De authentieke stijl is nog altijd de overheersende trend die alle andere beïnvloedt.

Recente artikelen met nuttige info

Stel een portfolio samen

Stockfotografie is een op volume gebaseerde markt. Voor meer verkoop, moet je meer beelden uploaden op de websites van beeldbanken. Maar niet om het even welke afbeeldingen. Zelfs als je geen professionele fotograaf bent, zul je als bijdrager zorgvuldig moeten afwegen wat je bij elk agentschap aan jouw portfolio met bestaande afbeeldingen wilt toevoegen, waarbij je de kwaliteit en stijl consistent moet houden.

80/20 regel

In de branche van de stockfotografie spelen ook de aantallen een rol, waarbij het klassieke 80/20-principe van toepassing is: 20% van de bijdragers zijn topverdieners die goed geld verdienen aan stockfoto sites, terwijl de overige 80% aanmerkelijk minder verdient.

Wees realistisch

Toen begin jaren 2000 microstock – afbeeldingen en foto's online verkopen met een minimum betalingsdrempel – in opkomst kwam, was het zowel voor de ondernemingen als voor de fotografen snel rijk worden. Wie zich toen in het spel mengde, behoort nu nog steeds tot de grootverdieners.

Maar er is in 20 jaar veel veranderd. De sector kent nog steeds een gezonde bloei, maar met zoveel miljarden (ja, miljarden) afbeeldingen die overal online kunnen worden gedownload, en zoveel aanbieders die proberen iets te verkopen, is de markt meer dan oververzadigd.

Wil dat zeggen dat het te laat is om nog te beginnen? Nee, absoluut niet. Maar wel dat je niet kunt verwachten dat je van stockfoto's zou kunnen leven. In het meest gunstige geval kun je een aardig extra inkomen verdienen, als aanvulling op jouw andere creatieve activiteiten, of om de totale inkomsten uit andere werkzaamheden te vergroten.

Veel kunstenaars koppelen inkomstenbronnen aan elkaar om meer uit hun foto's te halen, zoals fotoafdrukken. Zo kun je bijvoorbeeld uw portfolio koppelen aan print on demand-diensten en afdrukken van jouw foto's verkopen.

Foto's online verkopen – veelgestelde vragen

Ter afsluiting volgen hier nog een paar antwoorden op de meest gestelde vragen over het succesvol foto's online verkopen. Met de antwoorden kunnen vooral nieuwe fotografen die graag stockfoto's verkopen (met of zonder exclusieve licenties en/of exclusieve rechten).

Kan ik geld verdienen door online foto's te verkopen?

Ja, dat kan. Er hoeft alleen maar iemand een van je foto's te downloaden van de beeldbank en je verdient al geld. Hoe hoger het aantal downloads, hoe beter de inkomsten.

Wees realistisch. Dit is een manier om bij te verdienen, niet om van te leven.

Hoeveel kost het foto's online verkopen mij?

Helemaal niets. De meeste bekende stockfoto sites vragen geen vergoeding als je jezelf aanmeldt als fotograaf/bijdrager en jouw werk aanbiedt.

Hoe kan ik een bijdrager van niet exclusieve afbeeldingen worden?

Je kunt je aanmelden bij een beeldbank en foto's als voorbeeld indienen. Nadat deze zijn goedgekeurd, kun je meteen met het uploaden van afbeeldingen naar hun website beginnen.

Hoeveel kan online verkopen van foto's mij opleveren? Is niet exclusieve foto's uploaden de moeite waard?

Er is geen maximum voor hoeveel je kan verdienen, maar gezien de huidige marktsituatie – veel foto's, veel bijdragers – kan je optimistisch gezien misschien enkele honderden dollars verdienen in de eerste maanden. Maar als je er serieus werk van maakt, kan dit bedrag nog oplopen.

De vraag of het de moeite waard is of niet is aan jou, afhankelijk van wat jouw verwachtingen en capaciteiten zijn.

Hoeveel krijgt de beeldbank/stockfoto site?

Stockfoto sites nemen gemiddeld tussen 60% en 80% van elke verkoop.

Welke foto's verkopen het best?

Het antwoord op deze vraag kan per dag verschillen, omdat de visuele wereld zich constant ontwikkelt. Over het algemeen zijn foto's van mensen populair, waarbij de realistische en pure stijl van lifestyle afbeeldingen al een aantal jaren favoriet is.

Tot zover onze handleiding voor het online verkopen van beelden! Heb je nog vragen die we hier niet hebben beantwoord? Laat het ons weten!

ANdere nuttige handleidingen
Foto’s voor Sociale Media: Uitgebreide handleiding!
– De complete handleiding voor stockfotografie
– De beste kleurencombinaties voor merken (kleurenpsychologie)
Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo