Wat zijn TIFF-bestanden en met welke programma’s kunnen ze worden geopend?

TIFF-bestanden behoren tot de meest populaire en veelzijdige bestandsformaten voor ontwerpers, bedrijven en anderen die iets ontwerpen. Zowel wanneer je TIFF-bestanden wilt openen als converteren naar een ander formaat, kan begrip van wat een TIFF-bestand is en de voordelen ervan je werk vergemakkelijken.

We zullen in dit artikel uitleggen wat een TIFF-bestand precies is, hoe het te openen, hoe het te converteren en een lijstje met software geven waarmee dit soort bestanden kan worden gemaakt of geopend. Op basis van deze informatie kun je nagaan of het gebruik van het TIFF-formaat zinvol is voor je volgende project!

Een TIFF (ook wel TIF genoemd) is een afbeeldingstype. Het meest gebruikte formaat is een JPG, een gecomprimeerde foto. TIFF-bestanden verschillen van JPG's, GIF's en PNG's doordat ze “ongecomprimeerd” zijn.

In plaats van een gecomprimeerde JPG zou je kunnen overwegen om een TIFF stockfoto of stockvector te kopen. Bij sommige stockbureaus kun je een verbeterde TIFF kopen die gewoon geconverteerd is van een JPG bestand, terwijl andere beeldbanken TIFF-bestanden leveren samen met EPS-bestanden.

Wat is een TIFF-bestand?

Definitie: Een TIFF-bestand, ook bekend als Tag Image File Format, is een beeldformaat waarmee rastergrafieken en -gegevens kunnen worden opgeslagen. Het is in 1986 gecreëerd door Aldus Corporation en is nu eigendom van Adobe Systems Incorporated. Het formaat ondersteunt compressie zonder kwaliteitsverlies, zodat de oorspronkelijke beeldkwaliteit behouden blijft wanneer het wordt gecomprimeerd.

Gebruik van een TIFF-bestand: TIFF-bestanden worden gewoonlijk gebruikt voor drukwerk van hoge kwaliteit, zoals tijdschriften, kranten, brochures, posters, enz. De reden is dat ze de oorspronkelijke beeldkwaliteit behouden, zelfs nadat ze meerdere keren zijn gecomprimeerd of verkleind zonder verlies van details van het oorspronkelijke bronmateriaal. Ze kunnen eveneens worden gebruikt voor digitale archivering omdat ze compressie zonder verlies ondersteunen, zodat ze ook na jarenlange opslag of overdracht via netwerken hun volledige resolutie behouden zonder kwaliteitsvermindering.

Het TIFF-bestandsformaat biedt talrijke voordelen. Het ondersteunt zowel RGB (Rood Groen Blauw) als CMYK (Cyaan Magenta Geel Zwart) kleurmodellen, waarmee het bruikbaar is voor printmedia waar kleuren nauwkeurig moeten worden gereproduceerd op verschillende apparaten zoals printers en scanners. Daarnaast is de compatibiliteit met verschillende besturingssystemen beter dan met andere formaten zoals JPEG of PNG. En omdat het beelden kan comprimeren zonder details van het bronmateriaal te verliezen, is het uitermate geschikt voor grootschalige projecten waarbij schijfruimte moet worden bespaard en toch de grootst mogelijke overeenkomst tussen het bronmateriaal en het uitvoerproduct moet worden gehandhaafd.

Tip: TIFF-bestanden zijn vanwege de verliesvrije compressiemogelijkheden een perfecte keuze voor de opslag en overdracht van hoogwaardige beelden. Zowel RGB- als CMYK-kleurmodellen worden ondersteund, ze zijn compatibel met meerdere besturingssystemen en kunnen worden gecomprimeerd zonder dat er details van het bronmateriaal verloren gaan.

Enkele voordelen van het gebruik van TIFF-bestanden zijn:

 • compressie zonder verlies, waardoor de beeldkwaliteit behouden blijft
 • ondersteuning van RGB- en CMYK-kleurmodellen
 • compatibel met meerdere besturingssystemen
 • mogelijkheid om beelden te comprimeren zonder verlies van details

De beste stockfotosites, zoals Shutterstock, hebben afbeeldingen in hoge resolutie die, geconverteerd naar TIFF, zeer geschikt zijn voor groot formaat drukwerk en andere projecten die veel details vereisen.

Hoe open ik TIFF-bestanden?

Een TIFF-bestand (Tagged Image File Format) is een type beeldformaat dat afbeeldingen van hoge kwaliteit kan opslaan. Het wordt vaak gebruikt in de druk- en uitgeverijsector omdat het de kleurinformatie en details kan behouden wanneer het wordt gecomprimeerd. Het openen van een TIFF-bestand is gemakkelijk en wordt gewoonlijk gedaan met Windows Photo Viewer of Apple Preview. Maar houd er rekening mee dat je TIFF-bestanden misschien wilt openen in een grafische software om het volle potentieel van het bestandsformaat te benutten.

Software voor het openen van TIFF-bestanden

Er zijn verschillende programma's verkrijgbaar voor het openen en bekijken van TIFF-bestanden. Adobe Photoshop is een van de populairste opties voor het bewerken van dit soort bestanden, maar er zijn ook gratis alternatieven zoals GIMP (GNU Image Manipulation Program), dat ze kan openen zonder dat er additionele plugins of downloads voor nodig zijn. Andere programma's zijn IrfanView, XnView MP en ACDSee Photo Studio Ultimate.

Stappen voor het openen van een TIFF-bestand

 1. Voor het openen van een TIFF-bestand met Adobe Photoshop, selecteer eerst “Bestand” in de bovenste menubalk en klik dan op “Openen” in de keuzelijst.
 2. Selecteer het gewenste bestand door door de mappen van je computer te navigeren tot je het vindt.
 3. Klik dan nogmaals op “Openen” rechtsonder in het venster dat vervolgens verschijnt.
 4. De gekozen afbeelding verschijnt nu in Adobe Photoshop, klaar om eventueel te worden bewerkt of gewoon op ware grootte te worden bekeken als er geen verdere wijzigingen in hoeven te worden aangebracht.

Tip: Wil je een afbeelding ontwerpen en downloaden in TIFF-formaat, dan zijn er handige tools om dit eenvoudig te doen. Met Shutterstock Create, een gebruiksvriendelijke beeldbewerker van Shutterstock, ontwerp je snel en makkelijk afbeeldingen voor elk denkbaar doel en gebruik je de hoogwaardige afbeeldingen van Shutterstock; zodra je ontwerp klaar is kun je het in meerdere formaten downloaden, waaronder TIFF. Shutterstock Create is gratis voor iedereen met beperkte toegang, maar met een abonnement op Shutterstock krijg je gratis toegang tot het premium programma!

GRATIS Shutterstock Creative Flow+ bij Shutterstock-abonnement!

Gemakkelijk het formaat van uw afbeeldingen en grafische ontwerpen aanpassen in elk gewenst formaat met Shutterstock Creative Flow+, de premium ontwerptool van Shutterstock!
Alle abonnementen op Shutterstock zijn bovendien 15% goedkoper met onze speciale couponcode, en bevatten allemaal Shutterstock Creative Flow+!

Mocht je moeite hebben met het openen van je tiff bestand

Zorg ervoor dat je alle vereiste updates voor het programma dat je gebruikt hebt gedownload; hieronder vallen zowel systeemupdates als programmaspecifieke updates, al naar gelang de toepassing die op je apparaat/computersysteem is geïnstalleerd. Dubbelcheck ook of het programma Tiff-bestanden ondersteunt voordat je andere stappen voor probleemoplossing uitvoert. Bepaalde apps kunnen alleen bepaalde formaten ondersteunen, dus als je vooraf controleert of ze compatibel zijn, bespaar je later tijd als zich tijdens het gebruik een probleem voordoet.

De voor- en nadelen van tiff-afbeeldingen

TIFF (Tagged Image File Format) is een populair bestandsformaat voor de opslag van rastergrafische afbeeldingen, inclusief foto's en lijntekeningen. Dit formaat wordt veel gebruikt in de grafische sector en door fotografen en grafische ontwerpers.

TIFF-bestanden kunnen afbeeldingen van hoge kwaliteit met een uitstekende kleurdiepte bevatten, zodat ze uitermate geschikt zijn voor archivering of bewerking.

Voordelen
 • Hoge kwaliteit: TIFF-bestanden kunnen gegevens in hoge resolutie opslaan zonder enig kwaliteitsverlies door compressiealgoritmen. Daarom vormen ze een perfecte keuze voor archivering of bewerking waarbij de beeldkwaliteit na verwerking intact moet blijven.
 • Veelzijdigheid: TIFF-bestanden zijn compatibel met tal van software programma's, zowel op Windows als Mac besturingssystemen, zodat gebruikers ze kunnen openen zonder compatibiliteitsproblemen. Bovendien kunnen ze eenvoudig worden omgezet in andere formaten, zoals JPEG of PNG, indien nodig voor webgebruik of e-mailing.
 • Compressie zonder verlies: Anders dan andere beeldformaten zoals JPEG, die “lossy” compressiealgoritmen gebruiken die de bestandsgrootte verkleinen maar de beeldkwaliteit op termijn verminderen, heeft TIFF geen last van dit probleem, want het gebruikt een “lossless” algoritme dat alle originele gegevens bewaart bij het comprimeren van de bestandsgrootte tot een beter werkbaar niveau zonder dat dit ten koste gaat van de visuele informatie in de afbeelding zelf.
 • Ondersteuning voor meerdere pagina's: Bijzonder aan het TIFF-formaat is de capaciteit om meerdere pagina's in één enkel document op te slaan; dit stelt gebruikers in staat verschillende afzonderlijke documenten in één handig pakket samen te voegen, terwijl de individuele opmaakopties, zoals paginastand of resolutie-instellingen, gehandhaafd blijven.
Nadelen
 • Grote bestandsgrootte: Door het ongecomprimeerde karakter nemen Tiff-afbeeldingen meestal veel meer ruimte in beslag dan andere gecomprimeerde formaten zoals jpeg; dit houdt in dat ze wellicht niet geschikt zijn voor webapplicaties waar de laadtijd laag moet worden gehouden.
 • Niet algemeen ondersteund: De meeste moderne browsers ondersteunen tiff-afbeeldingen, terwijl sommige oudere versies dat niet doen; dit kan problemen opleveren bij het online bekijken van dit soort bestanden.
 • Dure softwarevereisten: Voor de bewerking van tiff-afbeeldingen moet gespecialiseerde software worden aangeschaft, die nogal duur kan zijn, afhankelijk van de functies die je nodig hebt; in vergelijking met gratis alternatieven zoals GIMP, die gratis basisfuncties voor fotomanipulatie bieden.

Waarin verschillen TIFF-bestanden van JPEG-bestanden?

Voordelen van TIFF:

 • Het grootste voordeel van het gebruik van TIFF-bestanden boven JPEG's is dat zij een betere detailweergave bieden omdat zij meer informatie per pixel kunnen opslaan dan JPEG's zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit tijdens de compressie of de opslag.
 • Ze ondersteunen bovendien meerdere lagen, zodat ze uitstekend geschikt zijn voor bewerking, omdat elke laag onafhankelijk kan worden aangepast zonder andere delen van de foto te beïnvloeden.
 • Tot slot, vanwege het gebruik van compressiealgoritmen zonder verlies, hoef je je geen zorgen te maken over het verlies van gegevens bij het comprimeren van je foto's.

Nadelen van TIFF:

 • Een groot nadeel van het gebruik van Tiff-bestanden ten opzichte van JPEG's is dat deze meer ruimte in beslag nemen op de schijf omdat ze groter zijn dan JPEG-bestanden.
 • En als je iets snel en eenvoudigs zoekt, zijn tiff-bestanden misschien niet geschikt, omdat er in de regel nogal wat meer werk komt kijken bij het werken met dit soort bestanden dan bij jpegs.
 • Ten slotte kan het openen van grote tiff-bestanden, afhangend van de software die je gebruikt, soms langer duren dan verwacht door de complexiteit ervan.

Voordelen van JPEG:

 • JPEG's hebben een aantal voordelen ten opzichte van tiffs, zoals snellere laadtijden door hun kleinere formaat en betere compatibiliteit tussen verschillende platforms, omdat deze formaten al langer bestaan dan tiffs op computers.
 • Doordat de compressiealgoritmen “flexibel” zijn, kunnen gebruikers de grootte van de bestanden nog verder beperken zonder dat dit ten koste gaat van de algemene beeldkwaliteit. Daardoor zijn ze bij uitstek geschikt voor webtoepassingen waarbij kleine bestanden essentieel zijn, maar beelden van hoge kwaliteit geen noodzaak zijn.

Nadelen van JPEG:

 • Het belangrijkste nadeel van een jpg vergeleken met een tiffs is dat ze veel minder informatie per pixel vasthouden. Er zal dus waarschijnlijk een zekere mate van degradatie optreden na herhaalde opslagcycli, ongeacht of er tussentijds geen wijzigingen zijn aangebracht of niet, in tegenstelling tot wat er gebeurt bij het werken met ongecomprimeerde onbewerkte gegevens zoals die worden gevonden in onbewerkte foto's die rechtstreeks van de sensoren van de camera's zijn genomen voordat ze zijn verwerkt in post-productiesoftware zoals Adobe Lightroom Classic CC, enz.

Hoe een TIFF-bestand converteren?

Je kunt met het juiste softwareprogramma een TIFF-bestand converteren.

Software voor het converteren van TIFF-bestanden: Een groot aantal programma'sr het converteren van TIFF-bestanden naar andere formaten, zoals JPEG of PNG. Tot de populaire opties behoren Adobe Photoshop, GIMP, IrfanView, XnView MP, ACDSee Photo Studio Ultimate, en meer. Voor bepaalde programma's moet worden betaald, terwijl andere gratis versies aanbieden (zie GIMP en XNView) met beperkte mogelijkheden. Hier een overzicht van meer gratis ontwerpsoftware.

Photoshop voor TIFF-bestanden

Stappen voor het converteren van een TIFF-bestand naar een ander bestandsformaat:

Heb je eenmaal het programma van je voorkeur gekozen om je TIFF-bestand te converteren, volg dan deze stappen:

 1. Open het programma
 2. Kies de optie “Openen” in het hoofdmenu
 3. Zoek en selecteer het gewenste TIFF-bestand
 4. Kies het formaat waarin het moet worden geconverteerd (bijv. JPEG)
 5. Klik op “Opslaan als”
 6. Geef het nieuwe bestand een naam en klik op “OK” of “Opslaan”, afhankelijk van de versie van de software die je gebruikt
 7. Het nieuwe geconverteerde bestand zou nu moeten verschijnen in de aangewezen map op je computer/apparaat.

Wil je een TIFF-bestand omzetten in JPEG (bijvoorbeeld om het te comprimeren of digitaal te gebruiken), dan is Adobe Photoshop een van de beste opties om dat te doen. Hier in een paar eenvoudige stappen hoe je een TIFF-bestand converteert!

Photoshop proefversie

GRATIS €24,19 p/m
Krijg één week gratis toegang tot Adobe Photoshop. Gratis annuleren binnen de eerste 7 dagen
Met dit gratis proefabonnement op Photoshop krijgt u de eerste 7 dagen gratis toegang tot de nieuwste versie van Photoshop CC!
U kunt binnen 7 dagen zonder problemen opzeggen, of een abonnement nemen en gebruik maken van Photoshop voor slechts € 24,19 p/m.

Als je problemen ondervindt wanneer je tiff-bestanden probeert te converteren, probeer dan eerst enkele van deze tips voor probleemoplossing voordat je verdere hulp zoekt bij de klantenservice.

 • Zorg ervoor dat alle noodzakelijke updates zijn geïnstalleerd op zowel het besturingssysteem als het softwareprogramma dat wordt gebruikt om de tiff-bestanden te openen/converteren.
 • Ga na of er voldoende ruimte beschikbaar is op zowel interne opslagmedia als externe geheugenkaarten/USB-stations, enz.
 • Zorg ervoor dat er geen andere applicaties gelijktijdig draaien terwijl je dit proces probeert; dit kan fouten veroorzaken tijdens de conversie of zelfs bestaande gegevens in die specifieke mappen beschadigen.

Lijst met software voor het maken en openen van TIFF-bestanden

TIFF (Tagged Image File Format) is een rastergrafisch bestandsformaat voor de opslag van afbeeldingen. Dit formaat wordt algemeen ondersteund door beeldbewerkingsapplicaties, publicatie- en paginalay-outprogramma's, scannen, faxen, tekstverwerking, optische tekenherkenning en andere toepassingen.

TIFF-bestanden zijn ook gebruikelijk in de workflow van digitale fotografie en in stockfotografie vanwege hun flexibiliteit in de verwerking van kleurdiepten en manieren van gegevenscompressie.

Lijst van software waarmee TIFF-bestanden kunnen worden gemaakt en geopend: Er zijn veel software programma's die TIFF-bestanden kunnen maken of openen, zoals:

 • Adobe Photoshop
 • GIMP (GNU Image Manipulation Program)
 • Corel PaintShop Pro X9
 • IrfanView 4.44+
 • Microsoft Office Picture Manager 2003/2007/2010/2013/2016+
 • ACDSee Photo Studio Ultimate+
 • FastStone Image Viewer 6+
 • XnView 2+

De diverse softwareprogramma's hebben hun eigen mogelijkheden voor het maken of openen van TIFF-bestanden. Adobe Photoshop stelt gebruikers bijvoorbeeld in staat om afbeeldingen te bewerken met lagen, terwijl GIMP meer basisbewerkingsmogelijkheden biedt (maar gratis) en krachtige tools voor het manipuleren van kleuren.

Veelgestelde vragen over Tiff-bestanden

Zijn TIFF-bestanden beter dan JPEG?

TIFF-bestanden zijn een bestandsformaat voor rasterafbeeldingen dat gewoonlijk wordt gebruikt voor de opslag van hoogwaardige afbeeldingen. Deze bestanden kunnen worden gecomprimeerd, maar niet zo sterk als JPEG's. TIFF-bestanden hebben ook meerdere lagen en alfakanalen, zodat ze ideaal zijn voor grafisch ontwerpwerk. Maar ze zijn wel groter dan JPEG's en nemen meer opslagruimte in beslag.

Het hangt uiteindelijk af van het gebruiksdoel – als je grote hoeveelheden gegevens moet opslaan of afbeeldingen van hogere kwaliteit met meer detail nodig hebt, is TIFF waarschijnlijk de betere keuze; als je echter op zoek bent naar kleinere bestanden, is JPEG misschien beter.

Wat is het verschil tussen JPEG en TIFF?

JPEG (Joint Photographic Experts Group) is een veel gebruikt beeldformaat dat compressie met verlies gebruikt om de bestandsgrootte te beperken. Daarom is het uitermate geschikt voor webgebruik, omdat de kleinere bestandsgrootte de laadtijd ten goede komt. Een JPEG is ook heel geschikt voor het weergeven van foto's en afbeeldingen met veel kleuren of verlopen.

TIFF (Tagged Image File Format) is ook een populair beeldformaat dat de gegevens niet comprimeert zoals JPEG dat doet. TIFF-bestanden zijn veel groter dan JPEG's, maar leveren een betere kwaliteit en kunnen worden bewerkt zonder verlies van details of helderheid van de afbeelding. Deze bestanden zijn het meest geschikt voor afdrukdoeleinden, waar kleine details intact moeten blijven en de scherpte behouden moet blijven.

Wat is een TIFF-bestand versus een PDF?

Een TIFF-bestand (Tagged Image File Format) is een rasterafbeeldingsformaat waarbij compressie zonder kwaliteitsverlies mogelijk is. Het bestand kan worden bewerkt zonder dat de kwaliteit verloren gaat, wat het zeer geschikt maakt voor grafische ontwerpers en fotografen.

Een PDF-bestand (Portable Document Format) is een door Adobe Systems ontwikkeld documentformaat dat het mogelijk maakt documenten op elk apparaat te bekijken, los van de software of hardware waarmee ze zijn gemaakt. PDF's worden meestal gebruikt om documenten te delen, omdat de opmaak ervan op verschillende platforms behouden blijft, maar niet eenvoudig kan worden bewerkt zoals bij TIFF-bestanden.

Zijn TIFF-bestanden beter dan PNG?

TIFF en PNG zijn twee populaire beeldformaten voor digitale afbeeldingen. TIFF is een bestandstype zonder verlies dat meerdere lagen ondersteunt, terwijl PNG een bestandstype zonder verlies is met een kleinere bestandsgrootte. Allebei hebben ze een uitstekende kwaliteit, maar het grote verschil ligt in hun vermogen om transparantie te ondersteunen. TIFF ondersteunt geen transparantie, PNG doet dat wel. Heb je dus een afbeelding nodig met transparante elementen, dan is PNG de betere keuze dan TIFF.

Conclusie

Concluderend is het TIFF-bestandsformaat een veelzijdig en krachtig beeldformaat dat voor tal van toepassingen kan worden gebruikt. De voordelen zijn onder meer hoge kwaliteit, compressie zonder verlies en ondersteuning van meerdere kleurruimten. Het is eenvoudig om met de juiste software TIFF-bestanden te openen en te converteren naar andere formaten. Zowel ontwerpers als particulieren die op zoek zijn naar stockfoto's weten hoe ze het TIFF-bestandsformaat, dat door sommige beeldbanken zoals Dreamstime wordt aangeboden, moeten gebruiken.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over TIFF-bestanden

🤨 Ik heb een vraag over TIFF-bestanden

🤔 Ik weet niet of TIFF-bestanden iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo