Afbeeldingen voor studenten – uitgebreide handleiding!

Nu veel studenten voor het vinden van foto's vaak de zoekfunctie Google Afbeeldingen gebruiken, is informatie over rechtenvrije stockfoto's, gratis afbeeldingen en auteursrecht belangrijk. Oftewel hoe kunnen afbeeldingen voor studenten veilig worden gebruikt.

De met Google Afbeeldingen studenten foto's kunnen misverstanden opleveren voor wie niet bekend is met auteursrecht, geen auteursrecht, fair use en beeldlicenties. Het onrechtmatige gebruik van een foto of illustratie kan ernstige financiële gevolgen hebben.

De beeldbanken Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock hebben rechtnvrije stockfoto's tegen lage prijzen. Daarom hebben we een uitgebreid overzicht samengesteld van de belangrijkste dingen die universitaire studenten en studenten die naar een universiteit of andere school gaan moeten weten over het gebruik van beeldmateriaal (vectoren, illustraties, video's en alle andere mediabestanden).

Dit zijn de aanbiedingen van de beste beeldbanken voor goedkope beelden:

Beeldbank

Max. aantal downloads

Prijs per foto

Download limiet

Duur van het abonnement

StockPhotoSecrets logo

200 per dag

€ 0,33

Jaarlijks

1 jaar

Shutterstock logo

750 per dag

€ 0,21

Maandelijks

1 jaar

iStock logo

750 per dag

€ 0,23

Maandelijks

1 jaar

Ongelimiteerd

Maandelijks

1 maand

123RF logo

750 per dag

€ 0,24

Maandelijks

1 jaar

Adobe Stock logo

750 per dag

€ 0,22

Maandelijks

1 jaar

Photocase logo

Onbeperkt

€ 6,87

Onbeperkt

Geen abonnementen

We willen je niet bang te maken, maar een goed inzicht geven in het rechtmatig en veilig gebruik van beeldmateriaal. We willen je informeren over de mogelijkheden die goedkope rechtenvrije stockfoto's en afbeeldingen bieden.

Mocht je vooral op zoek zijn naar een handleiding voor het juridische en ethische juiste gebruik van stockfoto's, dan helpt onze nieuwe handleiding met gebruiksregels voor stockfoto's je daarbij.

BONUSAANBIEDING: ADOBE CREATIVE CLOUD VOOR STUDENTEN!

Adobe Creative Cloud aanbiedingen

Wist je dat je als student voordelige toegang krijgt tot Adobe Creative Cloud? Inderdaad! Meld je aan als student die de software voor zijn opleiding gebruikt, dan biedt Adobe je toegang tot hun Creative Cloud All Apps plan tegen een aantrekkelijke korting. Alle informatie over Creative Cloud voor studenten vind je in dit prijsoverzicht.


Waarom hoge resolutie rechtenvrije stockfoto's gebruiken?

hogere resoltie afbeeldingen voor studenten

Als student weet je waarschijnlijk het antwoord op deze vraag. Maar het kan natuurlijk zijn dat je nog niet precies weet waarom het vinden van de juiste afbeeldingen voor projecten zo cruciaal is.

De wereld van nu wordt steeds visueler – de uitspraak “een foto zegt meer dan duizend woorden” geldt nu meer dan ooit. Beeldmateriaal tilt alles naar een hoger niveau en studieprojecten vormen hierop geen uitzondering. Gebruik daarom pakkende en accurate afbeeldingen voor al je studieprojecten:

Waarom zijn afbeeldingen voor studenten de beste oplossing?

Het maakt niet uit of je een studie grafische vormgeving volgt en vectoren of foto's voor een project nodig hebt, of dat je een blog lanceert voor je journalistieke colleges – je weet zeker dat je rechtmatig foto's nodig hebt die je veilig en zonder juridische complicaties kunt gebruiken.

Afbeeldingen kopen bij een beeldbank is de veiligste manier om er zeker van te zijn dat ze rechtmatig gebruikt kunnen worden. Deze bedrijven hebben professionals in dienst die elke foto of afbeelding nauwkeurig controleren en garanderen dat alle rechten in orde zijn, voordat deze afbeeldingen aan jou worden aangeboden.

Zijn er speciale studenten foto's?

Ja! Veel grote beeldbanken bieden rechtenvrije afbeeldingen tegen hoge kortingen aan, en vaak hebben ze speciale aanbiedingen waarmee afbeeldingen voor studenten en academische instellingen als universiteiten goedkoop verkrijgbaar zijn.

We zullen een aantal fantastische opties laten zien waarmee afbeeldingen voor studenten tegen hoge kortingen te verkrijgen zijn en waarbij je onbezorgd gebruik kan maken van de content van anderen.

Ook zijn er speciale aanbiedingen, niet alleen voor foto's maar ook voor grafische software! Hier vind je de beste Adobe Creative Cloud-kortingen, incl. studentenplannen. Verder vind je in dit artikel een heleboel interessante kortingsacties voor stockfotografie.

GEEN GELD VOOR FOTO'S?

Stockfoto proefabonnementen

Profiteer dan van dit complete overzicht van gratis proefabonnementen om professionele, rechtenvrije foto's van bekende stockfotobureaus te downloaden! Je mag de foto's die je tijdens de proefperiode hebt gedownload voor altijd gratis houden en gebruiken. Na afloop van de proefperiode kun je helaas geen gratis foto's meer krijgen.


Waarom niet gewoon afbeeldingen van Google gebruiken?

De zoekmachine van Google is een van de meest praktische hulpbronnen voor het vinden van foto's of ander beeldmateriaal voor een project. Het is een fantastisch hulpmiddel waarmee je miljoenen beeldresultaten krijgt nadat je een trefwoord hebt ingevoerd. Maar het is een wijdverbreide misvatting dat elke foto die op Google wordt gevonden gratis mag worden gebruikt. Helaas! Lees hier waarom!

Google Afbeeldingen voor studenten

De enige foto's die je mag gebruiken zijn die waarvoor de eigenaar uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. En Google geeft je deze toestemming niet (en kan dat ook niet).

Google bezit niet de auteursrechten van de beelden die het toont en kan deze dus niet verstrekken. Google indexeert de afbeeldingen slechts en daarom kan Google geen toestemming verlenen om ze te gebruiken. Als je toch een met Google gevonden afbeelding opslaat en deze vervolgens opnieuw publiceert, dan schendt je in bijna alle gevallen de rechten van de oorspronkelijke maker.

Natuurlijk kun je de fotografen, illustratoren of ontwerpers persoonlijk om toestemming vragen, maar het vinden van de makers van het materiaal is een stuk lastiger dan het lijkt. Google Afbeeldingen heeft nu wel een stockfoto label en filter om te weten welke beeldbanken de betreffende foto aanbiedt.

Onjuist gebruik van afbeeldingen voor studenten

Stel dat je een studie grafische vormgeving volgt, en dat je de opdracht hebt gekregen om een live website te maken. Hiervoor heb je onder andere vectoren, lettertypen, stockfoto's, video's nodig.

Al deze beelden en grafische bronnen kun je via Google van het web halen om je project te voltooien, en dan gaat je site online. Al snel is je site te vinden via de indexering van Google. Je krijgt een goede beoordeling, en alles lijkt in orde.

Maar er is een probleem: de site is geoptimaliseerd voor SEO en alle beeldtags maken de website beter vindbaar.

Op een dag zal de persoon die de door jou gebruikte foto's heeft gemaakt, een omgekeerde zoekopdracht op Google uitvoeren om er zeker van te zijn dat zijn content niet zonder toestemming wordt gebruikt. Ook jouw site zal in de zoekresultaten worden weergegeven en hij of zij zal zien dat je zijn of haar inhoud zonder toestemming hebt gebruikt. De auteur zal je vervolgens een DMCA-verzoek sturen, je een factuur sturen en eist betaling en attributie tegen een veel hoger tarief dan de kosten voor het gebruik van een stockfoto. Vraag je jezelf af wat stockfoto's zijn? Lees dan dit artikel over stockfoto's met alle relevante informatie.

Zo wordt je geconfronteerd met ofwel het betalen van de zeer hoge kosten die de auteur eist of een rechtszaak voor een inbreuk op het auteursrecht die je gegarandeert gaat verliezen. Als student heb je hiervoor waarschijnlijk niet de financiële middelen en tijd.

En geld speelt hier een grote rol. In een aantal gevallen kan er zelfs sprake zijn van een enorme schadevergoeding. Zo kreeg een fotograaf van een New Yorkse jury enkele jaren geleden een schadevergoeding van 1,2 miljoen dollar toegekend, nadat zijn foto's van de aardbeving van 2010 in Haïti zonder zijn toestemming door veel kranten en online was gebruikt.

Het zal misschien niet zo'n vaart lopen en de toegekende schadevergoeding had betrekking op de mate waarin de afbeeldingen werden verspreid. Maar toch, kleinere onrechtmatige toepassingen komen veel vaker voor dan je misschien zou denken en de gebruikelijke schadevergoedingen variëren tussen de 500 en 5000 euro per afbeelding.

Je moet er niet aan denken dat je als student € 5000,- moet betalen voor het onrechtmatig gebruik van een foto, toch? Dit kun je heel eenvoudig voorkomen door goedkope rechtenvrije stockfoto's te gebruiken, of voor de omslachtige weg te kiezen om de maker toestemming voor het gebruik van zijn of haar werk te vragen.


Het auteursrecht en de gebruiksregels van afbeeldingen voor studenten

Bij de fotobureaus en beeldbanken kun je voor heel weinig geld stockfoto's voor je studieprojecten kopen, waarbij je kunt profiteren van speciale aanbiedingen waarmee afbeeldingen voor studenten en universiteiten nog voordeliger verkrijgbaar zijn.

Maar als je toch gratis afbeeldingen wilt gebruiken, of als je wilt weten hoe het auteursrecht op afbeeldingen werkt en hoe een afbeelding op de correcte manier kan worden gebruikt, dan volgt hier een uitgebreide toelichting op de basisbegrippen die je moet kennen als je afbeeldingen voor projecten wilt gebruiken. Lees dan snel verder!

Wat houdt auteursrecht in?

Auteursrechten afbeeldingen voor studenten

Het auteursrecht is een wettelijk recht waarbij de maker van een origineel werk het exclusieve recht heeft om het gebruik, de verkoop, de distributie en de reproductie van zijn of haar werk te bepalen. Dit stelt auteurs in staat hun creaties te beschermen en er inkomsten uit te genereren. Het auteursrecht heeft betrekking op alle soorten creatieve werken, met inbegrip van beeldmateriaal.

Dit houdt in dat degene die de foto of afbeelding heeft gemaakt de auteursrechten bezit en dat hij/zij bepaalt hoe en wanneer deze mag worden gebruikt. Telkens wanneer je een auteursrechtelijk beschermde foto wilt gebruiken, heb je voor het rechtmatig gebruik de toestemming van de eigenaar van deze afbeelding nodig.

In de meeste gevallen gelden er auteursrechten op de digitale foto's of afbeeldingen die je op het internet ziet en vindt. Ongeacht of ze worden aangeboden in de vorm van gratis beeldmateriaal of door Google Images worden geïndexeerd, is op de meeste van deze foto's het auteursrecht van toepassing. Als je deze zomaar gebruikt zonder te checken of je hiervoor toestemming hebt, kan het zijn dat je in juridische problemen komt en dat je ook de instelling waarvan je deel uitmaakt in moeilijkheden brengt.

Een grote misvatting: Als er geen aanwijzing voor auteursrecht is, is er geen auteursrecht van toepassing

misverstanden stockfoto's

Hoewel in sommige landen op een bepaald moment een copyright-teken of kennisgeving verplicht was om de intentie van de eigenaars om een werk te beschermen aan te geven, is dit de laatste jaren niet meer het geval. In de meeste Europese landen heeft een aanduiding van het auteursrecht nooit enige juridische betekenis gehad, en in de Verenigde Staten is deze verplichting sinds 1989 niet meer van kracht. Zelfs afbeeldingen die eerder gepubliceerd zijn, kunnen nog steeds onder het auteursrecht vallen, zelfs als er geen duidelijke vermelding van het auteursrecht wordt weergegeven.

Het feit dat de content online te vinden is zonder enige vermelding van de auteursrechtelijke bescherming, is geen garantie dat de content in het Publieke Domein is opgenomen. De afbeelding kan door een ander gewoon zijn gekopieerd en opnieuw gepubliceerd (al dan niet rechtmatig).

Alleen als je een duidelijke indicatie hebt dat een bepaalde foto of afbeelding tot het Publieke Domein behoort, of onder een Creative Commons-licentie valt, kun je er zeker van zijn dat je de foto rechtsmatig mag gebruiken.

Kan ik afbeeldingen van internet gebruiken als ik de auteur ervan vermeld?

Hoewel de bronvermelding een extra vereiste kan zijn volgens de licentie- of gebruiksvoorwaarden, neemt dit niet weg dat er toestemming van de maker van het materiaal nodig is.

Een rechter zou de bronvermelding kunnen opvatten als een indicatie dat er geen kwade opzet in het spel is, maar meestal komt dit pas aan de orde als de eigenlijke schending van het auteursrecht al is besproken.

De academische ethiek is een beleid dat het vermijden van bedrog of plagiaat nastreeft en waarbij eerlijkheid en accuratie in onderzoek van onschatbare waarde is. Deze code vereist dat je een lijst opstelt van de materiaalbronnen die je hebt gebruikt, maar garandeert geen vrij gebruik van materiaal zonder specifieke toestemming voor het gebruik en het opnieuw publiceren van deze werken.

Welke andere rechten kunnen bij het gebruik van een afbeelding worden geschonden?

Naast het auteursrecht kunnen er ook andere rechten geschonden worden als een afbeelding zonder toestemming wordt gebruikt.

mensen op afbeeldingen en foto's

Personen bezitten de rechten op hun eigen beeltenis en de manier waarop dat gebruikt wordt, en daarom moet je er zeker van zijn dat als er op de foto die je gebruikt één of meer personen staan, je er zeker van moet zijn dat ze ermee instemmen dat hun beeltenis wordt opgenomen in de afbeelding en dat de foto mag worden gebruikt op de manier die jij voor ogen heeft. (Foto's van beeldbanken kunnen zonder toestemming van de personen op de afbeelding worden gebruikt)

Je mag foto's van personen zonder toestemming gebruiken wanneer je rechtstreeks schrijft over deze personen, de plaats waar zij gezien zijn of een specifieke gebeurtenis waarbij zij betrokken zijn, maar het gebruik van hun beeltenis voor onderwerpen die niet direct verband houden met deze context is onwettig.

Zo mag je bijvoorbeeld afbeeldingen van een persoon op een game-evenement gebruiken om een stuk tekst te illustreren waarin je over die gebeurtenis of over game-evenementen in het algemeen schrijft. Maar het is niet toegestaan om dezelfde afbeeldingen te gebruiken voor het schrijven van teksten over hoe geweld in computerspellen het sociale gedrag van de spelers ervan beïnvloedt. Een nog grotere inbreuk zou zijn als je de afbeeldingen gebruikt om een aan videogames gelieerde dienst of product aan te bieden.

Dit principe geldt ook voor handelsmerken of andere intellectuele rechten van bedrijven (zoals merken, logo's of specifieke ontwerpen). Je mag een afbeelding van het McDonald's symbool gebruiken om een artikel over fastfoodcultuur te illustreren, maar niet als je wilt vertellen over potentiële bacteriële infecties in de vleesverwerkende industrie, tenzij je een directe link kunt leggen tussen het onderwerp en het betreffende bedrijf.

Iedere keer als het onderwerp waarin de afbeelding wordt gebruikt het imago van de persoon, het bedrijf of het onderwerp dat erin wordt afgebeeld kan schaden, kan de gebruiker worden aangeklaagd tot schadeloosstelling.


Restricties en uitzonderingen op het auteursrecht: Fair Use

Hierbij moet worden opgemerkt dat de wetgeving inzake het auteursrecht per land verschilt en dat er ook beperkingen en restricties gelden. De belangrijkste restrictie op het auteursrecht is die waarbij je zonder toestemming afbeeldingen veilig kunt gebruiken: Fair Use.

Wat betekent ‘Fair Use’?

De term ‘Fair Use' is afgeleid van het Amerikaanse auteursrecht. Hiermee wordt je wettelijk toegestaan en beschermd wanneer je de content van iemand anders voor specifieke toelichtingen en transformatieve doeleinden gebruikt.

Voor velen is de taal van het auteursrecht moeilijk te begrijpen. ‘Fair Use' geldt als wettelijke bescherming als iemand zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal kopieert of aanwendt voor ‘transformatieve' doeleinden voor commentaar en kritische opmerkingen.

De moeilijkheid zit ‘m in het begrijpen van wat wel en niet onder de ‘Fair Use'-regelgeving valt. Velen vinden de definitie van ‘Fair Use' te algemeen….en dat is ook volstrekt de intentie ervan: het Hooggerechtshof laat het recht inzake ‘Fair Use' opzettelijk open voor interpretatie, zodat alle gevallen van auteursrechtschending van geval tot geval kunnen worden bestudeerd en gedefinieerd.

Wanneer de auteursrechthebbende van een afbeelding die je in jouw project hebt gebruikt op de hoogte is van jouw ongeoorloofd gebruik, heeft hij of zij het recht om je voor de rechter te dagen wegens inbreuk op het auteursrecht. Het is vervolgens aan de rechter om te beoordelen of jouw gebruik van de afbeelding al dan niet onder ‘Fair Use' valt.

Bij de besluitvorming nemen de rechters de volgende vier factoren in aanmerking.

De vier factoren van ‘Fair Use':

  1. Het doeleinde en de aard van het gebruik
  2. Het karakter van het auteursrechtelijk beschermde werk
  3. De omvang en de essentie van het gebruikte deel ten opzichte van het auteursrechtelijk beschermde werk in zijn totaliteit
  4. Het effect ervan op de potentiële markt of de waarde van het auteursrechtelijk beschermde werk

De 5e en meest recente factor

De term “transformatief” is een van de meest recente uitspraken van het Hooggerechtshof met betrekking tot Fair Use. In 1994 is de rapgroep 2 Live Crew door het muzieklabel van Roy Orbison aangeklaagd voor een schending van het auteursrecht. Zij stelden dat 2 Live Crew met het uitbrengen van “Pretty Woman” het auteursrecht op zijn nummer “Oh Pretty Woman” zou zijn geschonden. (Campbell v. Acuff-Rose Music, 510 U.S. 569 (1994.)

De zaak is zelfs door het Amerikaanse Hooggerechtshof behandeld, dat vervolgens 2 Live Crew in het gelijk stelde, omdat zij het een parodie op het originele werk vonden. Het liedje werd als ‘Fair Use' beschouwd omdat het een afgeleid werk was, dat op een nieuwe of ongebruikelijke manier werd gebruikt.

Als een auteursrechtelijk beschermd werk wordt gebruikt in een parodie, kunnen nieuwe technologieën (zoals bijvoorbeeld de zoekmachines van Google die thumbnails tonen voor het indexeren van afbeeldingen) of andere transformatieve toepassingen nog andere interpretaties mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld audio en video.

Wij denken dat voorzichtigheid geboden is bij de afweging om al dan niet de content van iemand anders voor je project te gebruiken, met name als het gaat om ‘Fair Use'.

Vallen onderwijs en onderzoek ook onder de noemer ‘Fair Use'?

Er zijn ‘Fair Use' richtlijnen die op het onderwijs of academisch onderzoek toepasbaar zijn. Maar de ‘Fair Use'-regel impliceert niet dat je elk werk overal voor kunt gebruiken, zolang het maar in een wetenschappelijke context is.

‘Fair Use' in onderwijs en onderzoek is bedoeld om scholen, universiteiten en studenten de mogelijkheid te bieden om auteursrechtelijk beschermde werken voor pedagogische doeleinden te leren kennen en te analyseren. Mocht je een scriptie schrijven over hoe de werken van een fotograaf de fotografie of de kunst in het algemeen hebben beïnvloed, dan kan het gebruik van bepaalde delen van het werk van de fotograaf worden toegestaan om de door jou beschreven effecten te illustreren.

De voorwaarden voor ‘Fair Use' beperken het gebruik doorgaans tot “citaten” in een specifieke context. Je kunt afbeeldingen niet zomaar gebruiken voor illustrerende doeleinden binnen de context van iets dat geen rechtstreeks verband houdt met de maker of zijn werken.

Als je bijvoorbeeld een artikel over de vervuiling van oceanen publiceert, is het volgens de voorwaarden van ‘Fair Use' niet altijd gerechtvaardigd om een afbeelding van de Stille Oceaan te gebruiken. Het kan zijn dat je iemands foto's alleen mag gebruiken als de maker ze zelf als onderdeel van een rapport over hetzelfde onderwerp heeft gepubliceerd en als je gebruik slechts een citaat van zijn werk is.

Daarom mag je Google Images nooit gebruiken als een directe bron voor beeldmateriaal en dit in een andere context plaatsen. Zorg er altijd voor dat je doorklikt naar de pagina waar Google die specifieke afbeelding heeft gevonden waarvoor je belangstelling hebt om te weten te komen wanneer, waar en door wie deze is gepubliceerd.

Maar ook dan staan de voorwaarden voor ‘Fair Use' meestal alleen toe dat je uittreksels van andermans werk publiceert. Bij een foto is dit altijd een lastige afweging, omdat de foto zelf meestal een beschermd werk is, en hoewel het zeker mogelijk is om een paar zinnen uit een boek te citeren, is het bijna onmogelijk om een foto te “citeren” zonder de gehele afbeelding te laten zien.


Hoe afbeeldingen probleemloos in schoolprojecten kunnen worden gebruikt?

Creative Commons veilig gebruik afbeeldingen

Als je geen risico's wilt lopen ten aanzien van ‘Fair Use', dan is er een eenvoudig alternatief: om afbeeldingen veilig in je projecten te kunnen verwerken, heb je voor elke afbeelding de toestemming nodig van de houder van het auteursrecht.

Fotografen en beeldmakers kunnen via een licentie waarin de voorwaarden voor het gebruik van hun werk zijn vastgelegd, andere personen toestemming geven voor het gebruik van hun werk. Er zijn betaalde licenties, waarbij je de auteur een vergoeding betaalt voor het recht om de afbeelding te gebruiken. En er zijn diverse soorten licenties voor vrij gebruik, zoals de verschillende varianten van de Creative Commons-licentie.

Tegenwoordig vallen de meeste bestanden die je op gratis fotosites vindt onder Creative Commons of een andere licentie waarmee je de foto's gratis kunt gebruiken. De meeste uploaders van content op deze sites zijn echter niet op de hoogte van het auteursrecht en maken er soms inbreuk op – ze uploaden bijvoorbeeld foto's waarvan ze geen eigenaar zijn en in die gevallen is de Creative Commons-licentie niet geldig. Nog verontrustender is het feit dat de meeste aanbieders van gratis beeldmateriaal de rechtmatigheid van de op hun sites ingediende en aangeboden content niet controleren. Een aantal voorbeelden van websites die gratis content aanbieden vindt je in ons overzicht van de beste 27 gratis fotosites ooit!

Met gratis fotosites of Google Images kunt je echter al snel inbreuk maken op iemands auteursrecht zonder dat je daar erg in hebt. En wettelijk gezien is het niet relevant of de inbreuk opzettelijk is of niet: je bent en blijft aansprakelijk voor de schending van het auteursrecht.

Waarom stockfoto's kopen?

20 Beste Gratis Stockfoto Websites

De beste manier om de content van anderen te gebruiken en er zeker van te zijn dat je hiervoor toestemming hebt, is door rechtenvrije stockfoto's te kopen.

Stockfotobureaus (beeldbanken) verdienen hun geld met het verzamelen van foto's en afbeeldingen en het in licentie geven daarvan. Omdat het hun zakelijke belangen betreft, nemen ze de juridische aspecten van de content die ze u bieden zeer serieus. Vrijwel alle aanbieders van stockfoto's hebben gespecialiseerde teams die alle afbeeldingen in hun collecties controleren en ervoor zorgen dat alle machtigingen en wettelijke vereisten – inclusief model- en eigendomsreleases – in orde zijn. Zodoende zijn de afbeeldingen die je bij hen kunt verkrijgen al gefilterd, zodat je alleen rechtmatig geverifieerde foto's krijgt.

Rechtenvrij is een van de meest gebruikte licenties voor stockfoto's en ander beeldmateriaal, omdat de voordelen voor gebruikers alleen maar toenemen. Met deze licentie hoeft je maar één keer te betalen en kunt je de afbeelding op verschillende manieren en in meerdere projecten gebruiken, zo lang je maar wilt. Sterker nog, deze licentie is vaak heel voordelig geprijsd.

Hoewel er een aantal gratis fotosites zijn, zijn er een aantal gegronde redenen waarom het verstandig is om goedkope stockfoto's te kopen.

  1. Met een rechtenvrije licentie kun je de afbeelding meerdere keren gebruiken (soms zelfs voor altijd).
  2. Elke door jou gedownloade foto of afbeelding heeft een standaardlicentie (rechtenvrij), zodat je beschermd bent onder de voorwaarden van de beeldbank.
  3. Veel aanbieders geven hun leden gratis stockfoto's.
  4. Beeldbanken hebben enorme collecties met vele miljoenen foto's en afbeeldingen.

Toch nog meer informatie nodig? Lees dan 7 goede redenen om stockfoto's te kopen.


Hoe werken stockfoto's?

stockfotografie handleiding

Je weet nu dat rechtenvrije stockfoto's een fantastisch hulpmiddel zijn om je universitaire projecten veilig en goedkoop van beeldmateriaal te voorzien.

Stockfoto's maken gebruik van licenties (in dit geval de rechtenvrije licentie), wat inhoudt dat je een vergoeding betaalt voor het verkrijgen van een aantal rechten op het gebruik van de foto, vector of illustratie op alle in de licentievoorwaarden opgenomen manieren.

Hier zijn enkele aandachtspunten waarmee je een beter beeld krijgt over hoe stockfoto's werken en wat je er wel en niet mee kunt doen.

Mag ik stockfoto's met anderen delen?

Nee. De gebruikelijke fotolicentie is persoonlijk en niet overdraagbaar, dus je mag geen afbeeldingen met een licentie of gekocht van fotografen of beeldbanken met anderen delen, tenzij je een licentie hebt die dit uitdrukkelijk toestaat (wat in de meeste gevallen wel mogelijk is, maar dan tegen een hogere prijs).

In de regel geeft de standaardlicentie voor stockfoto's je het recht om de afbeeldingen die je in licentie hebt gekregen als onderdeel van je project of ontwerp (presentatie, artikel, scriptie, enz.) te delen en te publiceren, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de auteursrechtelijke en ‘Fair Use'-wetgeving. Maar je mag de afbeelding die je van een beeldbank hebt gedownload niet delen of verspreiden voordat je deze in je eigen werk gebruikt.

Verder is het belangrijk dat alleen degene die de licentie voor de afbeelding heeft gekocht deze op meerdere manieren en tijdstippen kan gebruiken. Wie een stockfoto bij een beeldbank heeft gekocht, kan deze niet aan een vriend(in) geven om in zijn of haar presentatie te gebruiken: alleen jij mag die afbeelding rechtsgeldig gebruiken.

Mag ik mijn stockfoto's voor andere doeleinden gebruiken?

Ja. De rechtenvrije licentie voor stockfoto's staat een groot aantal toepassingen toe, waaronder, maar niet beperkt tot, academische werken. De standaard rechtenvrije afbeeldingen kunnen zowel voor commerciële als redactionele toepassingen worden gebruikt.

Onderwijs stockfoto's als thema

Onderwijs stockfoto's voor studenten

Uiteraard zou het ook kunnen dat u foto's nodig heeft voor een project dat betrekking heeft op het thema onderwijs, studeren, lesgeven en leren. In dit geval kunt u er zeker van zijn dat u volop keuze heeft uit onderwijs stockfoto's op stockfotosites!

De belangrijkste beeldbanken hebben een grote collectie foto's voor dit thema, en dat geldt zeker voor de nieuwe norm van virtueel onderwijs! Het befaamde Getty Images beschikt bijvoorbeeld over een zorgvuldig samengestelde collectie voor Distance Learning.

Bovendien zijn hierop dezelfde parameters van toepassing die we hierboven hebben uiteengezet. Indien ze rechtenvrij zijn, kunnen ze ook veilig gebruikt worden in commerciële toepassingen.

Waarom rechtenvrije afbeeldingen voor studenten kopen?

Het is mogelijk dat je voor bepaalde projecten afbeeldingen nodig hebt om punten in je proefschrift of scripties te illustreren. Met de oplopende kosten van het collegegeld is het niet wenselijk om veel geld aan projecten te spenderen.

Er zijn gelukkig ook goedkope stockfoto's en zelfs gratis stockfoto's in het publieke domein die aansluiten bij je projectbehoeften. Het grote voordeel van rechtenvrije foto's is dat je ze na aankoop voor altijd kunt blijven gebruiken.

Er zijn veel opties waarbij je heel goedkoop afbeeldingen voor studenten kunt kopen. Beeldbanken als Stockphotos,com (Club aanbiedingen), Shutterstock, iStock, Adobe Stock, 123RF bieden allemaal voordelige abonnementen aan voor non-profits, universiteiten en studenten.

We hopen dat deze gebuikersgids je kennis over stockfotografie en de aspecten van het auteursrecht heeft vergroot. Het correcte gebruik lijkt misschien lastig en dat is het soms ook. Maar een goede interpretatie is heel belangrijk voor het gebruik van het werk van iemand anders.

Hoe meer kennis je hebt omtrent wat wel en niet is toegestaan, hoe beter je met het auteursrecht kunt omgaan en hoe beter het begrip van wat een inbreuk op het auteursrecht zou kunnen zijn. Het gebruik van stockfotografie voor je projecten is nu heel voordelig, met vel hoge kortingen voor studenten met precies de juiste content voor fraai vormgegeven projecten.

EXTRA TIP!

Voor studenten die een medische opleiding  volgen of geschiedenis studeren zijn onze bijdragen zeker de moeite van het bekijken waard:

Afbeeldingen voor studenten marketing of communicatie:

Afbeeldingen voor studenten culturele en maatschappelijke studies:

Er is volop keuze wat betreft afbeeldingen voor studenten en universiteiten, doe er je voordeel mee. Veel succes het komende studiejaar!

Nieuw: Fotografie trends 2024 – inspirerende foto’s voor dit jaar!

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over afbeeldingen voor studenten

🤨 Ik heb een vraag over afbeeldingen voor studenten

🤔 Ik weet niet of afbeeldingen voor studenten iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo