Hoe kan ik het watermerk verwijderen van een foto?

Wat is een watermerk en hoe kan ik dit watermerk verwijderen? Een watermerk op een foto of illustratie geeft aan dat de afbeelding niet bij het betreffende stockfotobureau of beeldbank is gekocht. Vanwege het auteursrecht wordt er een watermerk, vaak het logo van de beeldbank, op een afbeelding weergegeven.
Als potentiële koper kunt u deze bekijken, maar u mag deze foto of illustratie niet zomaar zonder toestemming downloaden en gebruiken. Deze toestemming krijgt u na betaling. Voorbeelden van beeldbanken die foto's, illustraties en vectoren met een watermerk beveiligen zijn Shutterstock, Stockphotos.com, 123RF, iStock en Adobe Stock .

Als ik de stockfoto koop, moet ik dan zelf het ongewenste watermerk verwijderen?

Shutterstock watermerk verwijderen

De beeldbank zal het watermerk verwijderen nadat u voor de stockfoto hebt betaald. U kunt deze foto of illustratie vervolgens downloaden en gebruiken.

Alleen de afbeeldingen die u bij uw zoektocht naar het juiste beeldmateriaal op de website van de beeldbank bekijkt zijn van dit watermerk voorzien.

Natuurlijk zou u kunnen proberen om een stockfoto of illustratie te downloaden zonder daarvoor te betalen. Met welk resultaat? Inderdaad, op het gedownloade beeld is nog steeds het watermerk zichtbaar.

De foto op het internet heeft een watermerk?  Waarom kan ik deze niet gebruiken?

Voert u op Google Afbeeldingen bijvoorbeeld de zoekterm “katten” in, dan presenteert Google uw foto's en illustraties van allerlei soorten katten in verschillende settings. De kans is heel groot dat de zoekmachine stockfoto's van beeldbanken presenteert.  Deze afbeeldingen zijn geïndexeerd voor website en internet browser zoekopdrachten.

Het watermerk is een duidelijke aanwijzing dat de afbeelding van een beeldbank is en dat deze niet kan worden gebruikt omdat de rechten voorbehouden zijn, tenzij u de foto via hun website koopt.  U zou het watermerk met een beveiligingslabel voor kleding kunnen vergelijken, dat door kledingwinkels wordt gebruikt tegen diefstal van deze kleding. Het watermerk wordt door beeldbanken op dezelfde manier gebruikt.

Als u een afbeelding van internet wilt gebruiken, is de juiste manier om de stockfoto via de beeldbank te kopen, zodat u zelf geen onnodige risico's loopt en de fotograaf of ontwerper de vergoeding krijgt waar hij of zij recht op heeft. U hebt een foto of illustratie gevonden die u graag wilt gaan gebruiken?

Is deze van een watermerk voorzien, dan kunt u het watermerk verwijderen door op de bij de foto behorende link te klikken en deze afbeeldingen direct te kopen.

Het kopen van stockfoto's is goedkoop en goede foto's en illustraties zijn hun geld meer dan waard.  De kans is groot dat u dezelfde foto bij een van de beste stockfoto websites ter wereld kunt downloaden. Wilt u weten waar u de voordeligste foto's vindt, bekijk dat ons overzicht met de goedkoopste beeldabonnementen.

Kan ik behalve watermerken ook andere ongewenste objecten verwijderen?

Behalve afbeeldingen met een watermerkverwijderaar verwerken (als u een website gebruikt die geen Nederlandstalige pagina heeft – watermark remover = online watermerkverwijderaar) kunt u van uw huidige afbeelding ook een functie met een penseel gebruiken waarmee u overbodige delen van foto's wissen kunt.

Zo kunt u de beeldkwaliteit van afbeeldingsbestanden verbeteren en voorkomt u een rommelige webpagina. Selecteer wat u wilt verwijderen en zonder enig spoor van kwaliteitsverlies kunt u het geselecteerde gebied wissen. Klik op de knop verwijderen en wis overbodige delen om uw huidige afbeelding direct voor onder andere advertenties

Zijn er nog andere mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken?

Als u niet alleen het watermerk wilt verwijderen maar bijvoorbeeld ook de grootte veranderen, een kleiner formaat of de beelden snijden, dan zijn er volop mogelijkheden om dat te doen. Met onder meer Photoshop kunnen allerlei bewerkingen worden toegepast.

Upload afbeeldingen, vervolgens kunt u de weergave instellingen initialiseren en de in hoge snelheid bewerkte bestanden opslaan.

Elke week gratis foto's en illustraties van een beeldbank

In ons artikel over gratis stockfoto proefabonnementen ziet u bij welke beeldbanken u elke week gratis foto's en illustraties kunt downloaden. Meld u gratis bij deze beeldbanken aan om van dit gratis aanbod te profiteren. Er gelden echter wel deadlines voor deze gratis beschikbaar gestelde afbeeldingen.

Wilt u weten welke andere opties u heeft voor gratis foto's en illustraties? Neem dan even de tijd om onze lijst met opties voor gratis afbeeldingen te bekijken. Bij elk van deze sites is een watermerk verwijderen geen issue.

Lees hier hoe de watermerken van Shutterstock, iStock en Adobe Stock kunt verwijderen.

Afbeelding: benoitb / iStockphoto.com

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over het watermerk verwijderen van een foto

🤨 Ik heb een vraag over het watermerk verwijderen van een foto

🤔 Ik weet niet of het watermerk verwijderen van een foto iets voor mij is

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo