De Nationale Beeldbank stopt per 1 oktober 2023! Wat zijn de beste alternatieven?

De Nationale Beeldbank is al 17 jaar een gevestigde naam als Nederlandse beeldbank met stockfoto's en kiekjes van fotografen en amateurs uit eigen land die bij de beeldbank zijn aangesloten en hun Nederlandse foto's aanbieden. Helaas hebben de ontwikkelingen op de markt voor stockfotografie ertoe geleid dat de Nationale Beeldbank stopt per 1 oktober 2023 (zie de mededeling die ze hebben gepubliceerd). Onder meer de opkomst van AI gegenereerde afbeeldingen hebben geleid tot tegenvallende bedrijfsresultaten.

Wat betekent het voor klanten dat de Nationale Beeldbank stopt?

Je kunt de website blijven gebruiken tot de Nederlandse Beeldbank stopt op 1 oktober 2023. Daarna wordt de website gesloten. Omdat er een rechtenvrije licentie voor de foto's geldt, kun je de door jou gedownloade beelden ook na de sluiting van de beeldbank blijven gebruiken. Heb je tegoeden bij de beeldbank, gebruik deze dan, want na de sluiting komen tegoeden te vervallen.

Wellicht ben je op zoek naar een nieuw stockbureau of andere bron elders op het internet voor Nederlandse foto's en plaatjes die bruikbaar zijn om een sterke indruk bij je doelgroep te maken. Ondanks dat niemand Interesse? Neem dan even de moeite en lees dit artikel dat we hebben gemaakt om een goede keus te maken.

In dit overzicht zie je in één oogopslag de aanbiedingen van de beste stockfoto websites:

Beeldbank

Max. aantal downloads

Prijs per foto

Download limiet

Duur van het abonnement

StockPhotoSecrets logo

200 per dag

€ 0,33

Jaarlijks

1 jaar

Shutterstock logo

750 per dag

€ 0,21

Maandelijks

1 jaar

iStock logo

750 per dag

€ 0,23

Maandelijks

1 jaar

Ongelimiteerd

Maandelijks

1 maand

123RF logo

750 per dag

€ 0,24

Maandelijks

1 jaar

Adobe Stock logo

750 per dag

€ 0,22

Maandelijks

1 jaar

Photocase logo

Onbeperkt

€ 6,87

Onbeperkt

Geen abonnementen

Wat zijn de beste Nationale Beeldbank alternatieven?

De beeldbanken die hierboven in het prijsoverzicht zijn weergegeven zijn stuk voor stuk goede alternatieven nu de Nationale Beeldbank stopt. Ze verkopen Nederlandse foto's van fotografen die met veel allerlei thema's fotograferen en die hun sporen in de stockfotografie hebben verdiend. We zullen ze stuk voor stuk doornemen en laten zien waarom ze een vermelding waard zijn. En we zullen ook zien welke Nederlandse beeldbank naar onze mening een goed alternatief kan zijn.

Stockphotos.com – nieuwkomer en absolute topper

https://www.stockphotos.com homepage
stockphotos.com logo

Mogen we even voorstellen: Stockphotos.com! Deze beeldbank is bedoeld voor individuele gebruikers, organisaties en bedrijven. Het stockbureau is ontwikkeld door specialisten met veel ervaring in de markt voor stockfotografie en die zich steeds weer hebben aangepast.

De collectie van Stockphotos.com telt meer dan 10 miljoen rechtenvrije beelden die met betaalbare flexibele abonnementen en pakketten kunnen worden gedownload. Behalve dat ze alleen premium stockfoto's van de best bekendstaande fotografen accepteren, vind je op de website ook tools om deze foto's te bewerken. Als beeldmaker kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een functie waarmee een achtergrond van een foto kan worden verwijderd terwijl de voor jou belangrijke thema's op de foto blijven bestaan.

Pakketten met afbeeldingen

De afbeeldingen (foto's en vectoren) van de prepaid pakketten moeten binnen twee jaar na de datum van aankoop worden gedownload. Dit zijn de prijzen van de beeldpakketten die ze aanbieden:

 • 1 beeld € 12
 • 5 afbeeldingen € 36 (€ 7,20 per beeld)
 • 10 afbeeldingen € 49 (€ 4,90 per beeld)
 • 25 afbeeldingen € 105 (€ 4,20 per beeld)

Trouwens, heb je meer foto's nodig, dan is een abonnement de goedkoopste oplossing als het gaat om elke keer de gewenste foto te kunnen downloaden.

Abonnementen

Het meer populaire product is het Club Easy-abonnement: 200 downloads per jaar voor slechts € 99. Met deze flexibele aanbieding kun je tegen een eenmalige betaling in een jaar 200 afbeeldingen. En dan hebben we het nog niet eens over de zeer lage prijs, met foto's voor slechts € 0,49 per stuk! Maar er zijn een paar factoren die deze aanbieding nog aantrekkelijker maken:

 • In het eerste jaar krijg je een bonus van 10 extra downloads – 210 afbeeldingen voor € 99… slechts € 0,47 per afbeelding!
 • Het abonnement is inclusief 10 opwaarderingen (upscales) met de Upscaler van Stockphotos.com en 10 video's zonder extra te moeten betalen!
 • Het beste hebben we voor het laatst bewaard: als je je aanmeldt via de onderstaande banner, krijg nog eens 10 gratis extra afbeeldingen bij je Club Easy abonnement!
Krijg 210 beelden in hoge resolutie voor slechts € 99! Nu plus 10 gratis opschalingen en video's!
NU KOPEN
221 dagen resterend
Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

Heb je meer dan 200 afbeeldingen per jaar nodig, dan zijn er ook abonnementen met een hoger volume:

Deze abonnementen bieden ook gratis extra beelden voor het eerste abonnementsjaar en extra opwaarderingen, video's en zelfs voertuigsjablonen.

Deze beeldbank hanteert de laagste prijzen voor uitgebreide licenties, vanaf € 70 per foto. Met een actief abonnement op een van de Club-plannen krijg je 50% korting op pakketten met uitgebreide licenties, wat de prijs omlaag brengt naar € 35 per foto en zelfs lager bij grotere pakketten. Echt goedkoop, zeker als je producten op de markt brengt en een zo hoog mogelijke omzet wilt verdienen.

Koop nu pakketten met uitgebreide licenties en bespaar veel geld. Krijg 50% extra met een actief beeldabonnement!

Vanwege de medewerking die de beeldbank aan klanten geeft en andere voordelen is ons inziens Stockphotos.com het best mogelijke alternatief nu de Nationale Beeldbank stopt! Overtuig jezelf en lees hieronder waarom een premium foto of van de aanbiedingen van dit stockbureau de perfecte keus is.

Neem nu een abonnement op het Club-lidmaatschap van Stockphotos.com en krijg als bonus 10 gratis beelden!

NIEUW! Ontwikkeld door Stockphotos.com

Het gebeurt ons allemaal wel eens dat we een te kleine resolutie afbeeldingen hebben gedownload, of een mindere kwaliteit foto aangeleverd krijgen om mee te werken. Dan komt een beeldupscaler goed van pas! Met de onderstaande upscaler kun je afbeeldingen opschalen voor betere resultaten.

Tijdelijk gratis 10 beelden opschalen. Klik en profiteer!

Krijg 10 gratis beeld opschalingen in de AI Image Upscaler om uw foto's met één klik de hoogste resolutie te krijgen!

Shutterstock – de site met het grootste aanbod

shutterstock logo

Shutterstock heeft een collectie met meer dan 750 miljoen afbeeldingen (ook stockvideo's en audiobestanden) voor commercieel gebruik. Nu de Nationale Beeldbank stopt is dit zeker een goede optie voor het beste beeldmateriaal. Of je nu foto's, vectoren, illustraties, video's, muziek, sjablonen, 3-D modellen of redactionele beelden zoekt, Shutterstock heeft het tegen aantrekkelijke prijzen.

Beeldpakketten

Met de On demand-pakketten van Shutterstock betaal je vooraf en download je beelden wanneer je deze nodig hebt. De beelden zijn voorzien van een rechtenvrije licentie en te gebruiken voor allerlei commerciële doeleinden – o.a. websites, marketing, reclame en sociale media.

 • 2 beelden € 29 (€ 14,50 per beeld)
 • 5 beelden € 49 (€ 9,80 per beeld)
 • 25 beelden € 179 (€ 7,16 per beeld)

Abonnementen

Shutterstock heeft meerdere abonnementen voor het downloaden van beeldmateriaal. De meest voordelige optie is een jaarabonnement waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt. Dit zijn de verschillende opties voor een jaarlijks abonnement:

 • 10 beelden per maand voor € 29 (€ 2,90 per beeld)
 • 25 beelden per maand voor € 59 (€ 2,36 per beeld)
 • 50 beelden per maand voor € 99 (€ 1,98 per beeld)
 • 150 beelden per maand voor € 119 (€ 0,79 per beeld)
 • 350 beelden per maand voor € 129 (€ 0,39 per beeld)
 • 750 beelden per maand voor € 159 (€ 0,21 per beeld)
Ontvang nu 15% korting op abonnementen en beeldpakketten van Shutterstock!
Nationale Beeldbank stopt Shutterstock flex alternatief

Gebruik je meerdere soorten media (foto's, video's en muziekfragmenten), dan is het Shutterstock Flex-abonnement een aanrader. Hierbij koop je voor € 29 per maand 10 credits die je kunt gebruiken voor het downloaden van bestanden. De prijzen voor de verschillende media zijn: foto (1 credit), video (10 credits) en muziek (4 credits).

Andere weetjes over Shutterstock

iStock

iStock logo

iStock is een grote beeldbank met beelden in hoge resoluties voor elke behoefte, zowel voor particuliere als commerciële doeleinden. Zeker een uitstekend alternatief nu de Nationale Beeldbank stopt met als laagste prijs € 0,35 per afbeelding. Je kunt je gratis aanmelden en kijken of zij de juiste beelden voor jou hebben. De website heeft ook een enorme collectie exclusieve foto's tegen een iets hogere prijs en je vind op de site ook andere voordelen, zoals kortingscodes en proefversies.

Ontvang 15% korting op alle iStock credits en beeldabonnementen!
Koop product
37 dagen resterend

Recent gelanceerd – iStock promotiecode voor 25% korting op iStock creditpacks vanaf 18 credits. Je kunt met deze hoge korting veel besparen op beelden die je op aanvraag bij iStock kunt downloaden. Nu € 31,25 tot € 406,25 korting met onze iStock couponcode!

Ontvang 25% korting op uw aankoop van grote credit packs van iStock! Deze korting geldt alleen voor pakketten vanaf 18 credits.

Meer goede redenen om te kiezen voor iStock

Download met het gratis iStock proefabonnement nu in 30 dagen 10 afbeeldingen uit de Essentials-collectie!
Nu proberen
37 dagen resterend

Canva

Canva Logo

Canva is van origine een online beeldbewerker voor het grote publiek – simpel maar effectief. Wat Canva gratis of betaald een optie is om in gedachte te houden nu de Nationale Beeldbank stopt is dat het over een collectie van meer dan 100 miljoen afbeeldingen beschikt die je in ontwerpen kunt verwerken en downloaden.

Canva hanteert zeer lage prijzen en hanteert duidelijke licenties voor het gebruikte beeldmateriaal. Niet voor niets wordt Canva steeds populairder onder zowel particulieren, bedrijven en ontwerpers. Profiteer nu van de verlengde Canva Pro-proefversie om deze service 30 dagen lang gratis te proberen.

Andere redenen die Canva tot de juiste keuze maken

Canva Pro 30 dagen gratis! Probeer alle functies op de website van Canva!

123RF – populair in Nederland

123RF logo

123RF is in Nederland zeer populair en hanteert als laagste prijs € 0,24 per rechtenvrije afbeelding. Na aanmelding bij deze beeldbank, profiteer je van praktische voordelen, zoals een achtergrondverwijderaar, kleur matcher, filters en andere AI-tools voor het maken van geweldige content.

Nieuwe klanten krijgen bovendien 20 korting op hun aankopen. En last but not least…123RF heeft een PLUS-abonnement waarmee je voor slechts € 10 per maand onbeperkt beelden kunt downloaden uit een geselecteerde collectie van meer dan 100 miljoen afbeeldingen.

Kortingscode voor 20% korting op alle beelden van 123RF!

Meer redenen waarom 123RF een perfecte match kan zijn

Kortingscode voor 10% korting op alle beelden van 123RF!

Adobe Stock

Adobe Stock logo

Adobe Stock is een bekende naam in de sector voor stockfoto's met meer dan 345 miljoenen beelden die vanaf € 0,22 per rechtenvrije foto verkrijgbaar zijn. Groot voordeel is dat de collectie van Adobe Stock in het Creative Cloud-platform is geïntegreerd.

Test deze beeldbank met het gratis proefabonnement van 1 maand waarmee 10 gratis afbeeldingen kunnen worden downloaden. Meld je hier gratis met je emailadres aan en profiteer van de Adobe Stock gratis proefversie.

Meer info en pluspunten van Adobe Stock

Ontvang nu 1 maand gratis afbeeldingen. Meld u aan bij Adobe Stock en profiteer!
Nu proberen
37 dagen resterend

Photocase

Photocase logo

Zoek je stockfoto's die net even anders zijn, neem dan een kijkje nemen bij de Duitse beeldbank Photocase. Deze creatieve en authentieke foto's zijn geschikt voor blogs, of voor het maken van een pagina of website. Maar u kunt ze uiteraard ook plaatsen op Facebook en in andere social media campagnes.

Type foto's waarin Photocase een absolute topper is (+voordelen)

Meld u nu aan bij Photocase en ontvang 5 gratis credits en 10% korting op uw eerste aankoop!

.ANP – de lachende derde met veel nieuwe andere fotografen

ANP logo

De Nederlandse beeldbank .ANP heeft meer dan 100 miljoen stockfoto's van Nederlandse als buitenlandse fotografen. De foto's worden op de website in categorieën als Entertainment, Voetbal, Royal Images, Premium Portraits en Regio ingedeeld.

.ANP heeft geen prijzenpagina, maar je kunt op de site een offerte aanvragen voor de foto van jouw keuze. Je kunt in de offerteaanvraag jouw gegevens invoeren. Vervolgens selecteer je zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien het beoogde gebruik, drukwerk, type, exclusiviteit en het formaat ten opzichte van de pagina in. Op basis van de door jou ingevoerde gegevens ontvang je dan een prijsopgave.

Zoek je een Nederlandse beeldbank, dan is nu de Nationale Beeldbank stopt .ANP met constant nieuwe foto's het beste alternatief nu de Nationale Beeldbank stopt.

Wil je meer opties bekijken? Raadpleeg dan de volgende overzichten:

Het is bijzonder jammer dat de Nationale Beeldbank stopt. Bedankt voor jullie bijdrage als beeldbank aan de sector voor stockfoto's de laatste jaren. We wensen de medewerkers van de beeldbank en fotografen als Rens Groenendijk het allerbeste toe.

Tot zover dit artikel over dat de Nationale Beeldbank stopt – Wil je reacties achterlaten, reageer dan via het contactveld hieronder.

Niet gevonden wat u zocht? Vraag het hier!

loading...

🤓 Ik wil meer informatie over de Nationale Beeldbank alternatieven

🤨 Ik heb een vraag over de Nationale Beeldbank alternatieven

🤔 Ik weet niet of de Nationale Beeldbank alternatieven iets voor mij zijn

🙄 Iets anders…

Wilfred van der Zwaag
Wilfred van der Zwaag

Als marketingmanager richt ik mij vooral op de beeldbanken die in Nederland en België actief zijn, en zorg ik ervoor dat u altijd de nieuwste informatie en aanbiedingen krijgt. Ook kan ik u advies geven over rechtenvrije afbeeldingen, licenties, auteursrechten en gebruikstoepassingen van stockfoto's en -video's.

Stockfoto's
Logo